Kako raste češnjak

Die uberraschende Wahrheit uber Knoblauch Ist es wirklich ein Gemuse.webp.webp

Danas ćete saznati kako raste češnjak i što još trebate znati da biste ga uzgajali u svom domu. Uz samo nekoliko jednostavnih koraka, možete uživati ​​u domaćem češnjaku s obilnim urodom.

Kako odabrati češnjak za uzgoj?

Općenito, postoje dvije vrste češnjaka koje treba razmotriti, mekani ili tvrdi vrat. Koji je najbolji za vaš vrt? Pogledajmo razlike.

Softneck češnjak, često poznat kao “pravi” češnjak, čini većinu onoga što ćete pronaći u trgovini. Sorte češnjaka s mekim vratom produktivnije su, lakše se uzgajaju i duže se čuvaju, osobito u vrućim uvjetima. Postoje dvije vrste češnjaka s mekim vratom na koje ćete vjerojatno naići: artičoka i srebrnjak.

Mogli bi vam se svidjeti ovi postovi:

S druge strane, tvrdovrati imaju stabljike koje ostaju uspravne i krute čak i kad umru. Ako ste u pravoj zoni uzgoja, dodatni posao u uzgoju mogao bi se isplatiti ako želite više raznolikosti i dubine okusa i boje, kao i veće veličine lukovica.

Koji je češnjak najbolji za početnike?

Češnjak s mekim vratom sazrijeva brže od češnjaka s tvrdim vratom i zahtijeva malo truda za žetvu plodova usred sezone. Također se mogu saditi ručno i imaju dulji vijek trajanja, što ih čini najboljim izborom za komercijalni uzgoj.

Koji su najbolji uvjeti tla za uzgoj češnjaka?

Češnjak najbolje raste na pjeskovitoj ilovači koja je dobro drenirana i ima pH između 6,0 i 7,0. Možete saditi u uzdignute redove, uzdignute gredice (najmanje 25cm duboke) ili čak u goleme posude ako je vaše tlo glinasto i ima problema s drenažom. Prije nego počnete saditi, tretirajte tlo kompostom i gnojivom. No, pomoglo bi ako ne koristite svježi stajnjak jer može sadržavati opasne mikroorganizme i povećati probleme s korovom.

Kako se sadi češnjak?

1682636213 511 Kako uzgojiti češnjak Organski Pereglin

Za razliku od biljaka uzgojenih iz sjemena ili biljaka, češnjak se uzgaja iz pojedinačnih češnjeva, istih češnjeva koji se koriste u kuhanju. Češnjak najbolje raste na punom suncu, stoga odaberite mjesto koje ima 6 do 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

  • Odaberite klinčiće koji su veliki, zdravi i bez bolesti.
  • Odlomite klinčiće s lukovice nekoliko dana prije sadnje, ali ostavite papirnatu koru na svakom klinčiću.
  • Sadite klinčiće u uspravnom položaju, na razmak od 10-20cm i na dubinu od 5cm
  • Redovi bi trebali biti udaljeni 15-30cm.

Kako se brinuti za češnjak

Češnjak je povrće koje nije potrebno održavati. Zalijevajte redovito u proljeće i rano ljeto, ali smanjite kad lišće požuti, što znači da su lukovice zrele – korov između biljaka kako bi se spriječilo natjecanje vode i gnojiva. Budući da sjeckanje može naškoditi luku koji se razvija, najbolje je to učiniti ručno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: