10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Mnogi vjeruju da je uzgoj hrane teška bitka koja zahtijeva mnogo znanja, ali njegovanje povrtnjaka ne mora biti tako komplicirano.

Možete jednostavno uzgojiti više povrća koje nije potrebno održavati, čak i ako ste vrtlar početnik s ograničenim prostorom.

Uzgoj vaših proizvoda nagrađuje se na nekoliko načina i može vam dugoročno uštedjeti vrijeme i novac.

Nakon što pročitate ovaj članak, bit ćete korak bliže početku svog puta uzgoja povrća. Vjerujte mi, zabavno je!

Počnite sa sjemenom ili sadnicama iz rasadnika

10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Postoje dva načina da pokrenete svoj povrtnjak koji ne zahtijeva mnogo održavanja, a to je sjemenom ili uzgojem sadnica u rasadniku. Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, a samo vi možete odlučiti koja opcija odgovara vašim potrebama.

Dok neki vjeruju da je kupnja sadnica od dobavljača prijevara, to je odličan način da uštedite vrijeme i trud.

Može biti teško uzgojiti neko povrće iz sjemena, pa prepuštanje uzgajivaču sa savršenim postavom može biti odlično rješenje.

Predlažem kupnju presadnica uzgojenih u rasadnicima za povrće koje voli toplinu poput rajčice, patlidžana i paprike; mogu biti osjetljivi na promjene temperature i drže se u stakleniku u prikladnom okruženju.

Uzgoj povrća iz sjemena mnogo je isplativiji, a naći ćete i širi raspon dostupnih sorti.

Neko povrće je osjetljivo na presađivanje, što rezultira smanjenom stopom preživljavanja kada se prvobitno uzgajalo u rasadniku.

Kada povrće počnete iz sjemena, od samog početka osiguravate zdravu i robusnu biljku.

sjeme se može dugo skladištiti i dijeliti ili trgovati sa svojim susjedima; Mogućnost izgradnje banke sjemena tijekom vremena također je sjajna.

Sada znate kako započeti s povrćem koje nije potrebno održavati. Pogledajmo koje je povrće najbolje za uzgoj.

1. Grašak

1682651431 593 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Uzgoj graška je zabavan i jednostavan; Sa sjemenom se lako upravlja i zahtijeva minimalan napor. Berba graška iz vašeg vrta je nagrađujuća, ali okus je neusporediv u usporedbi s graškom kupljenim u trgovini.

Grašak se može saditi u vrtu kada su temperature niže od 4°C (40°F), ali ne preferiraju temperature iznad 29°C (85°F).

Za sadnju graška u vašem vrtu trebat će vam:

 • vrtne rukavice
 • vrtna ručna lopatica
 • Zemlja za tegle
 • kanta za vodu
 • sjemenke graška

Grašak je osjetljiv na presađivanje jer ima osjetljiv korijenov sustav, pa je najbolje sijati direktno u zemlju kako kasnije ne biste smetali.

Najprije navucite vrtlarske rukavice i odaberite mjesto u djelomičnoj sjeni. Grašak ne voli biti na velikoj vrućini, stoga vodite računa o tome gdje je popodnevno sunce u vašem dvorištu.

Uzmite svoju lopaticu ili vilicu i umiješajte tlo za posude ili kompost u tlo, pazeći da je tlo dobro drenirano i prozračno.

Redovi bi trebali biti udaljeni 7 inča. Posijte sjeme 1 inč duboko i 2 inča jedno od drugog. Kad imate grašak u redovima, lagano ga zalijte i gledajte kako klija za 7 dana.

Kako grašak raste, vjerojatno će mu trebati okvir za penjanje ili rešetka, ali nakon što ga postavite, ne zahtijeva mnogo truda i penjat će se po potrebi.

Zbog svoje sposobnosti fiksacije dušika ne sadi grašak više od jednom u 4 godine na isto područje. Osiguravanje dobrog plodoreda daje sljedećim usjevima izvrsnu podlogu na kojoj će uspjeti.

2. rotkvice

1682651431 95 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Ove šarene, paprene ljepotice lako je uzgajati i svaki put će vas natjerati da prokopate tlo kako biste ubrali više.

Rotkvice su izvrstan dodatak sirovim salatama ili se mogu uklopiti u kuhana jela. Ja volim svoje pržene s češnjakom i začinskim biljem!

Rotkvice brzo rastu i mogu se brati nakon 24 dana od sadnje. Oni su izvrstan suputnik za mrkvu i pomažu u održavanju tla pogodnim za susjedne usjeve.

Za sadnju rotkvica dodajte malo organske biljne tvari u tlo prije nego što počnete; To daje rotkvicama dobro drenirajuću podlogu za rast korijena.

Za rotkvice nije potrebno bogato tlo jer što više dušika tlo sadrži, to će rasti više lišća, stoga nemojte brinuti o pretjeranom gnojenju tla.

Sjeme rotkvice posijte pola inča duboko u tlo i pokrijte ga tankim slojem zemlje. Razmaknite ih u redove jedan inč jedan od drugog.

Pazite da dobiju dovoljno vode tijekom klijanja. Sukcesija sadi sjeme svakih deset dana.

Pripazite na svoje rotkvice kako biste ih ubrali; mogu biti spremni u roku od tri tjedna; Ako ih ostavite predugo u zemlji, dobit ćete drvenast, škrobni korijen.

Uklonite ih sa zemlje kada na vrhu vire iz površine.

3. Mrkva

1682651431 423 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Mrkva je jedna od mojih omiljenih kultura. Iziskuju malo truda, a veliki su favorit za jela u našim kućanstvima.

Zeleni vrhovi mrkve su jestivi, a njihovo fino lišće možete dodati u salate ili pržene krumpiriće.

Mrkve se mogu uzgojiti iz sjemena, a vrhove možete ponovno uzgojiti čak i nakon što ih upotrijebite za obrok.

Glavni zahtjevi za rast mrkve su prostor i labavo pjeskovito tlo; Sve dok su ova dva kritična čimbenika zadovoljena, proizvodit ćete veliki urod mrkve iz vrta.

Kada birate pravo mjesto za mrkvu, pobrinite se da ima 6 do 10 sati sunca. Sjeme mrkve će proklijati kada je temperatura tla najmanje 40°F i ne toplija od 75°F.

Pripremite tlo na kojem ćete saditi mrkvu dok mjesto ne bude duboko 10 inča.

Uvjerite se da nema velikog kamenja ili gruda koji bi vam smetali dok vaša garrota raste. Umiješajte malo pjeskovitog gornjeg sloja tla i komposta za dobro drenirajuću, prozračnu mješavinu.

Za uzgoj mrkve važno je posaditi jedno sjeme u rupu. Posadite sjeme 1 inč duboko i 3 inča jedno od drugog. Ako ih posadite u redove udaljene 1 metar, dobit ćete dovoljno prostora.

Stvorite dobru rutinu navodnjavanja za svoje mrkve tako da ih zalijevate lagano i često. Za sjeme mrkve potrebno je strpljenje jer mu može trebati 14-21 dan da naraste.

4. Zelene mahune

1682651431 176 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Zeleni grah jedno je od povrća koje je najlakše uzgojiti iz sjemena i postoji toliko mnogo dostupnih sorti.

Doba godine u koje ćete saditi grah odredit će koju ćete sortu odabrati. Grah je idealan za sadnju tijekom hladnih sezona, a lima grah će uspjeti u toplijim sezonama.

Grah je fiksator dušika pa može rasti u tlu slabije kvalitete od drugih usjeva, a visoke sorte graha mogu zadržati svoju visinu pa im ne trebaju potporanj ili rešetka.

Za početak sadnje graha trebat će vam sljedeće:

 • vrtne rukavice
 • Tlo za posude ili modificirano tlo (kompost ili stajski gnoj)
 • sjemenke graha
 • kanta za vodu
 • Vrtna ručna vilica

Pronađite sunčano mjesto u svom vrtu gdje želite posaditi gredicu graha. Najbolje mjesto za odabir bilo bi mjesto gdje grah neće ometati sunčevu svjetlost na drugim biljkama.

Stavite svoje vrtlarske rukavice i upotrijebite ručnu vilicu da umiješate zemlju za posude u zemlju.

Rukama oblikujte humak zemlje i gurnite grah u humak 1 inč duboko i 2 inča jedno od drugog.

Ako sadite u redove, provjerite jesu li međusobno udaljeni najmanje 16 inča. Nakon što ste posadili grah, lagano ga zalijte i niknut će za 7-10 dana.

5. Krastavci

1682651431 424 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Krastavci su usjevi koji ne zahtijevaju mnogo održavanja; Oni su klijali iz sjemena koje se može kontrolirati i zahtijevaju malo truda tijekom svog životnog ciklusa.

Berba krastavaca je toliko zadovoljavajuća da je njihova svježa, hrskava tekstura rijetkost među krastavcima koji se kupuju u trgovini.

Kada sadite krastavce, pronađite mjesto uz ogradu ili pergolu na koje će se moći penjati. Neka budu na sunčanom mjestu jer im je potrebno oko 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Pripremite tlo prije sadnje dodavanjem komposta ili zrelog stajnjaka, krastavci vole tlo s pH 6,5 do 7.

Posijte sjeme krastavca tako da ga nježno utisnete u tlo duboko 1 inč i na udaljenosti od oko 4 stope u redu. Sadnice se izlegu nakon 7 dana, a površina tla nakon tog vremena ima koristi od malčiranja.

Zalijevanje je glavni zahtjev za krastavce, a potrebno im je najmanje centimetar vode tjedno; Pri visokim temperaturama provjeravajte tlo i vodu češće jer se suše.

Krastavci brzo rastu i potrebno ih je brati svakih nekoliko dana kako bi se održala stalna proizvodnja na trsu.

Tijekom cvatnje možete dodati 5-10-10 tekuće gnojivo koje možete primijeniti nakon prvog tjedna cvatnje i svaka tri tjedna.

6. Kelj

1682651431 424 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Kelj je odlična biljka za uzgoj ako ste početnik; Listovi se često beru u različito vrijeme i mogu se kuhati u različitim jelima.

Prepun hranjivih tvari, kelj se smatra jednim od najzdravijih zelenila na tržištu.

Za sadnju kelja odaberite sunčano mjesto u svom vrtu i pobrinite se da tlo bude dobro drenirano i plodno. Da biste poboljšali uvjete tla za kelj, upotrijebite kompost ili dobro zreli stajnjak da povećate bogatstvo.

Sjeme kelja možete posijati izravno u tlo na ¼ do ½ inča duboko i 1 inč jedno od drugog. Svaki red može biti udaljen 18 inča.

Nakon dva tjedna, sadnice je potrebno prorijediti na 8 do 12 centimetara. Kelj dobro zalijevajte, a površinu tla malčirajte slamom. Za berbu kelja uklonite do trećine biljke s vanjskih rubova.

Kelj će nastaviti rasti na temperaturama od -7°C (20°F) i postat će slađi kako raste kroz mraz.

7. Blitva

1682651431 494 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Blitva je zelena tijekom cijele godine i dobro raste i na toplim i na nižim temperaturama. To je jedno od zeleniša koje je najteže uzgajati, a njegov raspon duginih boja može biti uzbudljiv za dodavanje jelima u kuhinji.

Za uzgoj blitve odaberite područje u svom vrtu koje je djelomično ili potpuno osunčano. Tlo treba imati pH od 6,0 ​​do 7.

Sjeme možete posijati izravno na ½ inča duboko u dobro drenirano tlo s mješavinom zrelog stajnjaka ili komposta kako biste povećali plodnost. Ostavite do 6 inča prostora između sjemenki i uzgajajte u redovima udaljenim 18 inča.

Za proljetnu sadnju, proklijajte sjeme tri tjedna prije posljednjeg proljetnog mraza u vašem području. Sadnja u jesen proklijat će 40 dana prije datuma jesenskog mraza.

Nakon prvog tjedna niknut će prvi listovi. Sadnice dobro zalijevajte i pustite ih da rastu.

Berite listove blitve kada narastu do 15-20 cm ili koju god veličinu lista želite.

Redovita berba potiče novi rast i osigurava da je blitva podrezana oko rubova kako bi se sačuvao razmak između biljaka.

Blitva bujno raste i sjajna je biljka za imati pri ruci. To me podsjeća da u svoje obroke dodam što više povrća.

8. Zelena salata

1682651431 618 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Zelena salata je jedno od onih povrća koje mrzim kupovati na tržnici. Jedno je od najlakših povrća za uzgoj, a plaćati drugome da ga proizvede čini se nelogičnim kad imate vlastiti vrt!

Hrskava hladna zelena salata za salatu za ljetni dan savršena je, a imati je u svom dvorištu znači da možete napraviti svoj omiljeni obrok kad god poželite.

Za uzgoj salate možete to učiniti izravno iz sjemena u loncu ili u zemlji. Postoji mnogo različitih vrsta salate, tako da možete biti kreativni sa svojom salatom i koristiti je za dodavanje teksture ili boje na područja u vašem vrtu.

Za početak uzgoja salate idealna temperatura tla trebala bi biti između 7°C i 18°C.

Sjemenke salate su sitne, stoga je dobro njegovana gredica neophodna. Svako veliko kamenje ili grumenje zemlje ometat će klijanje.

Posijte sjeme na ¼ inča duboko; Sjeme salate treba malo svjetla da proklija, stoga pazite da ga ne posijete preduboko.

Ovisno o soju koji uzgajate odredit će vam prostor koji vam je potreban. Za preporuke provjerite upute za sjeme na svakom pakiranju.

Napravite redove salate udaljene 15 inča i sijte u dvotjednim rotacijama za kontinuiranu žetvu.

Prilikom zalijevanja koristite raspršivač ili dodatak za raspršivanje na crijevu. Sjemenke su toliko osjetljive i plitko u zemlji da ne želite riskirati da ih izbacite iz zemlje jakim zalijevanjem.

Dok gledate kako vaša salata raste, možete po potrebi odrezati vanjske listove i koristiti ih u svojoj salati. Izbjegavajte berbu iz središta biljke jer će to poremetiti rast i uzrokovati da lišće postane kožasto.

9. Tikvice

1682651431 292 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Tikvice su povrće koje se lako uzgaja, a zbog njihove sposobnosti brzog rasta, možete gledati kako preuzimaju vaš povrtnjak.

Jednom kada tikvice budu sretne u svom okruženju, brat ćete ih svako jutro.

Toliko toga možete učiniti s tikvicama; Pomažu zasititi obrok jer nemaju poseban okus.

Za sadnju tikvica iz sjemena, možete ih posijati izravno u tlo na 1 inč dubine i 3 inča jedna od druge.

Posijte do 4 sjemenke blizu jedno uz drugo u male humke u redovima udaljene do 6 stopa – dobro zalijte nakon sadnje i dodajte sloj malča kako bi tlo ostalo vlažno.

Ovisno o vrsti bundeve koju uzgajate, možda ćete morati postaviti rešetku.

Listovi tikvica mogu narasti, stoga ih nemojte previše saditi na svom povrtnjaku. Kad tikvice procvjetaju, cvjetaju kao muški cvjetovi dok se ne opraše.

Nakon što dođe do oprašivanja, dat će plod. Možete vidjeti plodove koji rastu ispod cvijeta. 2-3 dana nakon početka ploda; Vaše su tikvice spremne za berbu.

Ako zalijevate tikvice, pazite da ih zalijevate pri dnu biljke, tikvice su osjetljive na pepelnicu i ako voda ostane na lišću može uzrokovati pojavu pepelnice.

10. Cikla

1682651431 989 10 povrća koje nije potrebno održavati i koje možete lako uzgojiti

Živopisno povrće jedna je od biljaka koje je najlakše uzgajati tijekom cijele godine.

Ne samo da je zelje cikle jestivo, cikla ima izvrstan okus i kada se čuva u kiselim krastavcima, tako da imati obilje cikle nikada nije problem.

Prilikom sjetve sjemena cikle odaberite sunčano mjesto gdje je tlo dobro drenirano i bez čvrstih prepreka kao što su stijene i kamenje.

Cikla preferira tlo s pH od 6,0 ​​do 7,0, a klija na temperaturi od 10°C. Klijanje se događa u roku od osam dana ako je temperatura tla dovoljno topla, a moguće i do dva tjedna ako je hladnije.

Kada sadite sjeme cikle, posadite jedno sjeme na ½ inča duboko i 2 inča jedno od drugog.

Najbolje su u redovima udaljenim 18 inča; Nakon sadnje sjeme pokrijte tankim slojem zemlje i zalijevajte tijekom faze klijanja.

Kada sjeme proklija, možete vidjeti kako se pojavljuje više od jednog seta listova; Morate ih razrijediti u grupu. To možete učiniti rezanjem lišća.

Cikla zahtijeva malo ili nimalo gnojiva budući da je korjenasta kultura. Svaki dodatni dušik uzrokovat će da biljka proizvede više zelenila na vrhu.

Držite repu malčiranom kako biste zaštitili površinu tla, a kada vrh repe počne probijati, spremni ste za žetvu. Žetvu cikle možete očekivati ​​između 50 i 70 dana nakon sadnje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja ukrasna šparoga postaje žuta? (7 rješenja)

Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Sobne biljke za kuhinju

Sobne biljke koje se drže u kuhinji i kako se brinuti za njih