Rano proljetno povrće: povrće za sadnju po hladnom vremenu

Rano proljetno povrće -7 sjemenki povrća za sadnju po hladnom vremenu11111111110

Nije neobično sanjati o sadnji svog vrta usred zime. Srećom, postoji dosta različitog ranog proljetnog povrća s otpornim sjemenkama koje se može saditi na otvorenom na niskim temperaturama. Usjevi poput mrkve, graška i zelene salate savršeno su rano proljetno povrće za vaš vanjski vrt!

Rano proljetno povrće: osnove sadnje na otvorenom

Sjeme za mnogo ranog proljetnog povrća u hladnoj sezoni može se direktno sijati na otvorenom 4-6 tjedana prije lokalnog posljednjeg datuma mraza. Vrtlari s hladnim okvirima ili pokrovom od mraza mogli bi saditi 6-8 tjedana prije datuma posljednjeg mraza sve dok se tlo odmrzne i može se lako raditi ručnom lopaticom.

Na klijanje sjemena utječu mnogi različiti uvjeti, uključujući zdravlje samog sjemena, vlažnost tla i temperaturu tla. Općenito, sjeme povrća klija vrlo sporo ili uopće ne klija na temperaturama gotovo niskim (a većina sjemena prestaje klijati na temperaturama iznad 38°C.

Uz to, sjeme mnogih ranog proljetnog povrća za “hladnu sezonu” klijat će na temperaturama od 0°-4°C. Klijanje je dosta sporo na ovim niskim temperaturama tla, ali sadnja je svakako moguća. Brzina klijanja za ovo hladno proljetno sjeme povrća obično se brzo povećava kako se vrtno tlo zagrijava u proljeće.

Sadnja sjemena povrća na otvorenom na hladnim ranim proljetnim temperaturama najlakša je s termometrom za tlo. Koristim termometar za tlo sa sondom od 10cm za mjerenje temperature mojih gredica s povrćem prije izravne sjetve. Provjerite temperaturu tla nekoliko dana prije sjetve, tražeći dosljedan uzorak stabilnog ili stalno zagrijavajućeg tla.

1. Cikla

Cikla je klasično ranoproljetno vrtno povrće. Sjeme repe klija u širokom rasponu temperatura, klija kada je tlo bilo gdje između 4°-35°C. Dok sjeme repe može klijati u tlu na temperaturi od 4°C, ono klija mnogo brže u rasponu od 18°-29°C.

Volim saditi svoje sjeme repe na otvorenom kada tlo dosegne oko 15°C. Sjemenu repe treba oko 10 dana da proklija na 15°C, ali sjeme obično klija brže jer se tlo općenito nastavlja zagrijavati nakon što je sjeme posađeno.

Širok raspon klijavosti za ovo sjeme čini ga savršenim povrćem za ranu proljetnu sadnju i za sukcesivnu sadnju tijekom cijele vegetacijske sezone. Počnite saditi sjeme repe u rano proljeće čim se tlo može obraditi. Nastavite saditi repu svaka 2-3 tjedna za kontinuiranu žetvu.

2. Mrkva

Mrkva je jedna od mojih omiljenih ranih proljetnih kultura. Sjeme mrkve može klijati na temperaturama tla od 4°-35°C, iako su optimalne temperature u rasponu od 18°-29°C.

Svoju mrkvu obično sadim na otvorenom oko 4 tjedna prije posljednjeg datuma mraza. Vrtlari koji koriste hladni okvir ili pokrivač od mraza mogu biti u mogućnosti usmjeriti sjeme 8-12 tjedana prije posljednjeg datuma mraza. Mrkva uzgojena u proljeće obično se bere početkom ljeta kako bi se napravilo mjesto za usjeve u toploj sezoni poput rajčice i paprike. Drugi jesenski usjev mrkve može se zasijati u kasno ljeto za kasnu jesensko-zimsku žetvu.

3. Zelena salata

Zelena salata je još jedna omiljena rana proljetna kultura za usmjeravanje sjemena. Sjeme salate može klijati na iznimno niskim temperaturama. Dok ove sjemenke mogu klijati na 0°C tijekom nekoliko mjeseci, sjeme salate klija oko tjedan dana na 10°C tla. Optimalni temperaturni raspon je 16°-24°C.

Zelena salata se može sijati tijekom proljeća za kontinuirani urod. Neki vrtlari preferiraju lisnatu salatu (poput salate Simpson sa crnim sjemenom ), dok drugi vole miješati neke vrste zelene salate za formiranje glavice. Za preporuke pogledajte moje omiljene sorte povrća za uzgoj .

4. Luk

Sjeme luka – posebno sjeme zelenog luka (mladi luk) – može se sijati dosta rano u proljeće. Ovo sjeme u hladnoj sezoni može klijati (iako sporo) u tlu čak i ispod nule (0°C). Uz to, sjeme luka može klijati za tjedan dana na 15°C i imati optimalan raspon temperature tla od 18°-29°C za klijanje.

Većina vrtlara bere cijele biljke zelenog luka odjednom, povlačeći cijelu biljku (korijenje i sve). Pokušajte ubrati izmjenične biljke dok se krećete niz red kako biste preostalim biljkama omogućili dodatni prostor za primanje sunčeve svjetlosti i vode.

5. Grašak

Sjemenke graška su još jedan favorit ranog proljeća. Ovo veliko sjeme klija kada je tlo između 4°-29°C. Uz to, grašak klija mnogo brže u rasponu od 18°-24°C. Stavite ove sjemenke u zemlju prije nego što proljetne temperature postanu prevruće!

Grašak se općenito sije u rano proljeće za kasnu proljetnu/ranu ljetnu žetvu. Drugi usjev se može sijati u jesen, osobito u područjima s blagim jesenskim temperaturama.

6. Rotkvica

Sjeme rotkvice često je najbrže sjeme povrća koje prolazi od sadnje do žetve u proljetnom vegetarijanskom vrtu za hladno vrijeme. Sjeme klija između 4°-35°C s optimalnim rasponom temperature tla od 18°-29°C. 

Na optimalnim temperaturama, sjemenke rotkvice obično klijaju za manje od tjedan dana (a male sorte ponekad su spremne za berbu za manje od mjesec dana). Rotkvice se mogu saditi u rano proljeće za kontinuiranu berbu nježnih mladih rotkvica.

7. Špinat

Sjeme špinata vrlo je pogodno za klijanje na niskim proljetnim temperaturama. Poput zelene salate, ove sjemenke mogu klijati na 0°C tijekom nekoliko mjeseci. Sjeme špinata klija za oko 12 dana na 10°C tla. Optimalni temperaturni raspon za klijanje je 18°-24°C.

Usjevi špinata najbolje rastu na niskim temperaturama i imaju tendenciju pucanja (prerano rastuće sjeme, a ne lišće koje se može ubrati) kako temperature postaju toplije u kasno proljeće/početo ljeto. Potražite sorte otporne na udarce u područjima s vrućim ljetnim vremenom kako biste produžili svoju kasnu proljetnu berbu.

Pregled:

Ovdje je pregledna tablica koja daje približne optimalne temperature i dane do nicanja za svježe proljetne povrtne usjeve navedene gore:

Tablica sažetka: Procijenjena klijavost sjemena povrća pri niskim proljetnim temperaturama

UsjevMinimalna temperatura tla za klijanjeOptimalni temperaturni raspon tlaVrijeme klijanja pri temperaturi tla od 15°C
Repa4°C18°-29°C10 dana
Mrkva4°C8°-29°C10 dana
zelena salata0°C16°-24°C4 dana
Luk0°C18°-29°C7 dana
Grašak4°C18°-24°C9 dana
Rotkvica4°C18°-29°C6 dana
Špinat0°C18°-24°C7 dan
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja sobna biljka vene? (7 uzroka i rješenja)

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati jagode: Vodič za vrtlare početnike

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Štedljivi vrtlarski vodič za ponovnu upotrebu zemlje za posude

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani