Koliko mogu narasti suncokreti? (I kako povećati svoje)

Koliko mogu narasti suncokreti I kako povecati svoje5849300 wop

Ništa se ne može usporediti s prekrasnim, rascvjetanim suncokretom koji ste vi osobno posadili i o njemu se brinuli. Volim uzgajati suncokrete svake godine i pokušavam vidjeti koliko ih mogu uzgojiti. Ali koliko visoki mogu rasti suncokreti i što možete učiniti da im pomognete da narastu do impresivnih visina?

Koliko suncokreti mogu narasti? Standardni suncokreti obično rastu od 2-3m. Divovske sorte suncokreta mogu narasti do visine od 4-6m, a svjetski rekordni suncokret dosegao je visinu od 9m i 3cm i uzgojen je 2014. godine.

Čitajte dalje da biste saznali koliko visoki suncokreti mogu narasti, koliko je potrebno za to i kako s lakoćom možete uzgajati impresivno visoke suncokrete.

Koliko mogu narasti suncokreti?

Ovi prekrasni ljetni cvjetovi rastu privlačne žuto-zlatne latice, sa smeđim središtem punim sjemenki suncokreta koje vole ptice. Pogled na suncokrete je očaravajuće jer tijekom dana okreću svoja lica prema suncu.

Većina standardnih vrsta suncokreta naraste do tipične visine od 2-3m, radeći sav svoj uzgoj tijekom jedne sezone koja počinje sredinom proljeća i završava krajem ljeta. Divovske vrste i hibridi mogu narasti znatno viši.

wop suncokreti7843566899335344996637

Kako pomoći da suncokreti brzo rastu?

Neke sorte suncokreta ne trebaju kolčić ili potporu. Stabljike su relativno čvrste pa će rasti bilo gdje sve dok je dobro izloženo suncu i ako tlo nije natopljeno vodom. Postoje određeni uvjeti koji mogu pomoći suncokretu da raste brzo i snažno. Ovo su neki od njih.

 • Razumijevanje prirode tla pomoći će vam da utvrdite stvara li ono najbolje okruženje za uzgoj suncokreta. Ove nevjerojatno lijepe biljke dobro rastu kada je tlo blago alkalno , s pH razinom do 7,5.
 • Korijenje se brzo razvija ako pazite da je sjeme stalno izloženo suncu. Suncokreti ne rastu do svog punog potencijala ako se drže u posudama.
 • Sjemenke suncokreta su ukusna hrana za ptice i vjeverice, pa bi možda bilo dobro da svoje cvijeće počnete uzgajati u zatvorenom prostoru. Čuvajte sjeme u biorazgradivom spremniku koji će se na kraju razgraditi kada se presađuje vani. Zalijte sjemenke i pokrijte ih dok ne niknu za 7 do 10 dana. Možete ih premjestiti u tlo nakon 14 dana.
 • Kada sadite klice, ostavite 1m između standardnih sorti. Za minijaturne vrste dovoljna je jedna noga, dok je za divovske potrebno najmanje 4 metra prostora. Za pojavu cvjetnih glavica potrebno je 30-60 dana i još 30 dana dok cvijet potpuno ne izraste.
wop g8u3z783w4z786w3zt3gbzuhkebs78634zgre

Nakon što cvjetovi procvjetaju, pčele i drugi insekti će ga posjetiti da pijuckaju nektar i pomognu u prijenosu peludi s jednog cvijeta na drugi. Ovo jamči novi ciklus za ove ljepotice.

Stražnja strana cvijeta će požutjeti, a to znači da sjemenke rastu i sazrijevaju. Sjeme velikog cvijeća možete zadržati nakon što potpuno naraste kako biste nahranili svoje ljubimce ili čak uživali kao zdrav zalogaj kod kuće. Iste se sjemenke mogu koristiti za uzgoj nove serije suncokreta sljedeće godine.

Koliko raste suncokret u tjednu?

Postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na rast suncokreta kao što su kvaliteta tla, koliko često ih zalijevate i njihov položaj u odnosu na sunčeve zrake.

Prilično je zanimljivo gledati kako vam suncokreti cvjetaju i rastu danima i tjednima. Svako pakiranje sjemena koje kupite za uzgoj u svom vrtu će vam reći koliki se rast očekuje svakog mjeseca, sve dok održavate uvjete koji mogu održati vaše biljke zdravim.

Na primjer, ako se očekuje da će vaše sjeme rasti dok ne dosegne visinu od 2m, trebali biste očekivati ​​da će rasti oko 25cm mjesečno i oko 5cm tjedno. Nakon što dosegnu svoju maksimalnu visinu, cvjetovi s divovskom glavom cvat će 3 ili 4 tjedna. Sorte s više glava mogu trajati dulje, pogotovo ako su redovito mrtve glave.

wop zug54937zt3476tz347uzebgkfuhjbe374689595guzre

Koji je najviši suncokret ikada uzgojen?

Neke divovske vrste suncokreta narastu do 6m ili 6.5m, ali najviši suncokret zabilježen je 2014. Ovaj suncokret posadio je Hans-Peter Schiffer u Njemačkoj. Dosegla je nevjerojatnu visinu od 9m i 3cm. Schiffer je veteran visokih suncokreta i nekoliko puta ih je uspješno pokušao uzgajati. Dvaput je uspio zadržati titulu najvišeg suncokreta.

Kako mogu osigurati da moji suncokreti dosegnu svoju maksimalnu visinu?

Suncokreti dolaze u raznim oblicima i bojama. Međutim, one koje obično dosežu maksimalnu visinu su dobre stare žuto-zlatne vrste.

wop nfv8437z9r78693z6tqq7zgfuzjqg874343hjgr

Evo nekoliko savjeta koji će pomoći vašem sjemenu da naraste da dosegne svoju maksimalnu visinu tijekom sezone cvatnje.

 • Pobrinite se da vaše cvijeće ima izravan pristup sunčevoj svjetlosti. Suncokreti su otporni na sušu i trebaju biti izloženi izravnom sunčevom svjetlu 6 do 8 sati svaki dan.
 • Suncokretu je potreban čest pristup hranjivim tvarima. One će iscrpiti tlo više od bilo koje druge biljke, lišavajući druge biljke svih potrebnih elemenata. Zalihe hranjivih tvari treba nadopunjavati svake godine ako želite uzgajati suncokret za sljedeću sezonu. Što je prehrana bolja, to će cvjetovi biti veći.
 • Uzgoj sjemena izravno u tlu pomoći će im da narastu više. Međutim, neki vrtlari odluče ih posaditi u zatvorenom prostoru kako bi bili sigurni od ptica i životinja. To je kompromis o kojem biste trebali odlučiti na temelju vaših osobnih preferencija i iskustva. Ako ih odlučite posaditi u posudu, nemojte odgađati presađivanje i pobrinite se da to učinite čim klice počnu izlaziti.
 • Ako želite da vaši ogromni suncokreti narastu viši, možete postaviti sjemenke manje od 50cm jedno od drugog. Tako će stabljike rasti, iako će glavice biti manje. Previše udaljeno jedno od drugog sjemena moglo bi uzrokovati prevelike glavice. Kao rezultat toga, mogle bi biti preteške da bi ih stabljike nosile.
 • Prirodna gnojiva pomažu vašim suncokretima da budu viši i zdraviji. Razrijedite dobro gnojivo i dodajte ga svom rastućem cvijeću svaki tjedan. Također možete napraviti nekoliko rupa u tlu, udaljenih 40cm od biljke; svaki od njih je dubok 80-120cm. To će omogućiti hranjivim tvarima da lako dođu do korijena.

Kako se brinuti za visoke suncokrete?

Visoki suncokreti mogu postati osjetljiviji na vremenske uvjete, posebice na vjetar, zbog svoje visoke visine. Dobro je pratiti vremenske prognoze kako biste izbjegli nesreće.

Ako se očekuje jak vjetar, trebali biste odgoditi zalijevanje jer ćete tako spriječiti da biljke prepuhaju. Za suncokrete, čak ni one veće, kolčenje nije potrebno. Međutim, može pomoći suncokretima da prežive u vjetrovitim uvjetima.

Koliko dugo žive suncokreti?

Tipična sezona cvatnje počinje u proljeće. Suncokreti će nastaviti rasti tijekom tople sezone ljeta i počet će izumirati s jesenskim mrazom kako temperatura počne padati. Kako biste bili sigurni da imate suncokrete duže vrijeme, planirajte sadnju sjemena kroz nekoliko tjedana.

Jesu li svi suncokreti jednogodišnji?

Većina njih jesu. Sjeme će niknuti i cvjetovi će u potpunosti procvjetati unutar jedne vegetacijske sezone koja obično traje od proljeća do kraja ljeta. Međutim, višegodišnji suncokreti imaju manje glavice i neće cvjetati najmanje 2 godine nakon sadnje sjemena.

Možete li uzgajati suncokrete u posudi?

Patuljaste sorte lijepo rastu u posudi. Po biljci se može pojaviti više od jednog cvjetanja. Nema razlike između brige o svojim suncokretima bilo da ih uzgajate u posudi ili u vrtu.

Zašto su moji suncokreti okrenuti prema zemlji?

Kada suncokreti cvjetaju, okrenut će se prema suncu tijekom cijelog dana. No kako stabljika raste, ona postaje drvenasta i pokret postaje manje uočljiv. Cvijeće se neće kretati prema suncu i može početi okrenuti prema dolje zbog težine cvjetne glavice; međutim, lišće će nastaviti pratiti sunce.

Nadam se da ste uživali čitajući ovaj članak i da ste naučili sve što trebate znati o tome koliko visoki suncokreti mogu rasti. Brinuti se o svojim suncokretima i pokazivati ​​im ljubav i brigu je velika zabava i uvijek volim izazov pokušati uzgojiti više suncokrete svake godine.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Je li tlo obnovljivi resurs? Nije obnovljiv, već ponovno upotrebljiv

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje monstere u novu posudu

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Razmnožavanje sansevijerija: 4 načina uzgoja reznica sansevijerija

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Koja je razlika između vrta i običnog povrtnjaka?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako oživjeti biljku koja vene