Korijenje u vrtnom tlu: prednosti, mane i savjeti za uklanjanje

1682598177 Wurzeln im Gartenboden Vor und Nachteile und Tipps zur Entfernung

Proširite vijest!

Jeste li znali da staro vrtno korijenje hrani organizme prisutne u tlu, poboljšavajući organsku tvar u tlu i dovodeći do snažnog rasta biljaka?

Korijenje u vrtnom tlu pruža višestruko blagotvorno okruženje za biljke i njihovo korijenje. Korijenje je dio podzemnih dijelova biljaka koji rastu u zemlju. Oni biljci osiguravaju hranjive tvari i minerale za rast i razvoj. Osim toga, korijenje također pomaže u apsorpciji vode.

Postoji nekoliko drugih značajnih prednosti korijenja u vrtnom tlu kojih možda niste svjesni. U ovom ću postu ispitati tri glavne prednosti korijenja u vrtnom tlu.

Koje su prednosti korijenja u vrtnom tlu?

Prednosti korištenja korijenja u vrtnom tlu mogu biti brojne. Kada koristite lokalno, kompostirano vrtno tlo, stvarate održivo, hranjivo okruženje za vaše biljke koje rastu.

Što se tiče opskrbe hranom korisnih mikroba prisutnih u tlu, biljke koriste njihovu energiju i hrane ih putem izlučevina korijena.

Osim toga, neki mikrobi pružaju sklonište i hranu vegetaciji s kojom žive u simbiotičkom odnosu.

Korijenje polako razgrađuju mikrobi koji postoje duboko u tlu kada biljka umre.

Većina nadzemnog materijala ispari u okolnu razgradnju umjesto da se vrati u zemlju. Osim toga, neki ostaci mrtvih biljaka iznad površine tla služe kao domaćini za jaja predatora i štetnika.

Sada se postavlja pitanje koliko su svi ti podaci važni za vaš vrt. Stoga se preporuča ne uklanjati starije korijenje u tlu tijekom pripreme gredica za novu sezonu.

Time se vitalnim mikroorganizmima tla uskraćuje zdrava hrana, što masovno uništava dugotrajnu plodnost tla.

Nekoliko esencijalnih mikroba može biti vrlo korisno za svježu vegetaciju koja se ovom aktivnošću može eliminirati.

Koliko duboko raste korijenje drveća?

Više od 50 posto korijena ostaje unutar 6 inča od površine tla.

Među tim stablima, žalosna vrba (također nazvana Salix Babylonica) je jedna od njih. Njegovo korijenje je daleko od debla, raste vodoravno do 150 stopa ili više.

Korijenje traži hranjive tvari šaljući duge, tanke vrhove koji se nazivaju korijenove dlake. Vrh strši u zemlju i upija vodu i minerale iz okolnog područja. Kada vrh udari u nešto otrovno poput soli ili kiseline, prestaje rasti. To će spriječiti oštećenje biljke.

Dubina korijena drveća ovisi o uvjetima tla kao što su vlaga i hranjive tvari. Kada je tlo suho, drveće može pustiti dublje korijenje da dođe do vode.

Možete li posaditi preko starog korijenja u zemlju?

Je li sadnja preko korijenja koja je već u tlu izvrstan način za ponovnu upotrebu vaše vrtne zemlje?

Pa da, moguće je. Novozasađena vegetacija može se širiti i rasti čak i preko prethodnog korijenja dok je živjelo do sada, a također može crpiti hranjive tvari s cijele površine tla za svježe biljke.

Tlo može sadržavati sve bitne hranjive tvari prijašnjih autohtonih biljaka koje su tamo rasle.

Prije sadnje svježih biljaka važno je ispitati korijenje kako bi se eliminirala određena bolest koja utječe na vegetaciju.

Kada je određena bolest prisutna u tlu, važno je poduzeti mjere opreza vezane uz bolest. Osim toga, potrebna je sterilizacija kako bi se održalo sigurno, zdravo tlo za nove biljke.

Moguća je i sadnja preko tla s truležima korijena. Do truljenja korijena općenito dolazi zbog močvarnog okoliša koji omogućuje razmnožavanje bakterija i gljivica.

Upotrijebite fungicid ako uočite da gljiva napada korijenje starije biljke prije nego što ugine.

Korijenje u vrtnom tlu za i protiv i savjeti za uklanjanje

Čimbenici koji utječu na tlo sa starim korijenjem –

bolesti

Najprije morate utvrditi ima li korijen dugotrajne bolesti, kao što je vlaženje.

Odumiranje je hortikulturna bolest ili stanje uzrokovano različitim patogenima koji ubijaju ili oslabljuju sjeme ili sadnice prije ili nakon klijanja. Najčešći je u vlažnim i hladnim uvjetima (izvor)

Ako unaprijed znate da će biljke uginuti od neke vrste bolesti, a ne zbog zanemarivanja, trebali biste ukloniti korijenje iz tla.

zbijanje tla

Zbijenost tla je problem koji se može pojaviti zbog velike gustoće korijenja u istom tlu. Biljke koje su ranije bile ondje mogu imati veliku vlaknastu mrežu korijena i to će uzrokovati problem zbijanja.

Kada se nove biljke siju u isti prostor, korijenje se mora natjecati za prostor sa starim korijenjem, osim ako nije potpuno razgrađeno ili uklonjeno.

Osim toga, korijenje koje čvrsto veže tlo može dovesti do drugih problema kao što su drenaža i prozračivanje tla, o čemu ćemo kasnije govoriti.

Drenaža tla

Kako se tlo zbija zbog starog korijenskog sustava, drenaža postaje problem jer je prostor između čestica tla malen i ograničava kretanje vode iz tla.

To može uzrokovati da tlo postane mokro nakon zalijevanja, što također može stvoriti dodatne probleme kao što je truljenje korijena za nove biljke u vrtu ili posudi.

podna ventilacija

Posljedični učinak nakupljanja vode je nedostatak ventilacije. To se lako može uzrokovati kada voda potpuno ispuni raspoloživi prostor u tlu, sprječavajući malo zraka da dopre do korijena gdje je biljkama potreban.

Korijenje biljaka također diše i brzina disanja može se razlikovati među biljnim vrstama. Ograničavanje sposobnosti disanja biljke može na kraju dovesti do njezine smrti.

Kako uklanjate korijenje iz vrtne zemlje?

Korijenje se ne smije ostaviti u tlu koje se namjerava ponovno upotrijebiti kao supstrat u posudi za cvijeće, jer će spriječiti rast novih biljaka. U drugim slučajevima, kao što su otvoreni vrtovi i uzdignute gredice, korijenje se može ostaviti u zemlji osim ako prethodne biljke nisu umrle od poznate bolesti.

Korijenje zemlje može se ukloniti dok se gredice čiste prije daljnje sadnje. To se može učiniti ručno ili kemijskom obradom.

1682598176 12 prednosti i mana korijena u vrtnoj zemlji i savjeti za uklanjanje

Ručno uklanjanje:

mali korijeni

Kako biste spriječili širenje štetnih bolesti, važno je očistiti vrtne gredice nakon berbe sezonske hrane. Gredicu treba okopati dva puta kako bi se uklonilo nekoliko sitnih korijena.

Da biste uklonili malo korijenje iz vrtnog tla, morate:

 1. Odrežite korijenje koje se vidi iznad zemlje.
 2. Lagano zalijte tlo kako biste olabavili njegovu strukturu.
 3. Pažljivo kopajte lopatom.
 4. Uklonite svu prljavštinu oko korijena kako biste ih otkrili.
 5. Zatim izrežite korijenje oštrim nožem.
 6. Uklonite korijenje rukom.

Veliki korijeni

Veći korijenski sustavi mogu prodrijeti duboko u tlo i za uklanjanje su potrebne invazivnije tehnike.

Veće korijenje drveća ima debelu i žilavu ​​kožu koja otežava kopanje.

 1. Iskopajte male rupe oko korijena i zatim svaku rupu napunite vodom.
 2. Kako se voda upija, tlo omekšava i korijenje se može lako ukloniti.
 3. Zavežite uže oko strukture korijena i izvucite je težim strojevima ili kamionom.

To često dovodi do nereda u kojem se zemlja rastresi i razlije posvuda, a čišćenje može biti gnjavaža.

Ali ne brinite, ima nade, veliki korijeni koji rastu dublje mogu ostati u zemlji.

Dublje korijenje propada u podzemlje prirodnim procesom. Oni pak s vremenom vraćaju organsku tvar u tlo.

Kemijski tretman:

Ponekad nakon što biljka ugine, više grmova i drveća formirat će izrasline korijena koje će zauzeti cijelo područje vašeg dvorišta. Važno je povući ih točno onako kako se pojavljuju.

Međutim, neke vrste drveća su tako tvrdoglave. Potrebna su dodatna kemijska mjerenja kako bi se zaustavio njihov ponovni rast. U tom slučaju može pomoći primjena herbicida odmah nakon rušenja stabla.

Primjena proizvoda 2-, 4-D ili glifosata na odrezane rubove može biti učinkovita u dopuštanju drveću da uvuče herbicide u korijenje.

Druga metoda je napraviti rupe u panju kako stari i u njega dodati sporo tekuće gnojivo. Nakon toga stavite malč, pustite da deblo istruli prirodnim putem zajedno s korijenjem.

Možete li pokriti korijenje drveća zemljom?

Suočavate se s problemom da korijenje drveća zauzima beskoristan prostor u vašem vrtu? Možete se spotaknuti o njih i ponekad ugroziti sebe. Sada se pitate što učiniti?

U ovakvoj situaciji pokrivanje izloženog korijenja stabla iznad razine tla zemljom zvuči dobro, jer zemlja ionako ne može naškoditi korijenju.

Iako se može činiti sigurnim, možda nije dobro za zdravlje drveća, evo zašto.

Morate biti zabrinuti kada polažete zemlju preko korijenja drveta. To je zato što korijenje drveća mora disati i debeli sloj gline ga može ugušiti.

Međutim, rješenje je staviti malu količinu zemlje preko korijena stabla u dva koraka ako je potrebno. To daje korijenu stabla dovoljno vremena za prilagodbu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: