Campanula: Prekrasni zvončići za elegantan višegodišnji vrt

Campanula Prekrasni zvoncici za elegantan visegodisnji vrt9854389710

Tražite staromodno, nježno višegodišnje cvijeće? Što je s nečim što nije potrebno za održavanje i pouzdano cvjeta cijelo ljeto? Ne tražite dalje od campanule.

Campanula je skupina cvjetnica sa zvonolikim plavim, ljubičastim ili bijelim cvjetovima. Postoje stotine vrsta campanula, od kojih se mnoge obično nazivaju zvončićima. Većina vrsta campanula su trajnice koje ne zahtijevaju održavanje i najbolje rastu na sunčanim mjestima i dobro dreniranom tlu.

Za svaki vrt uistinu postoji campanula! Čitajte dalje kako biste saznali sve o ovom prekrasnom cvijetu, uključujući kako uzgajati campanulu i koja vrsta najbolje odgovara vašem vrtu.

Kada posaditi campanulu

Višegodišnje vrste zvončića najbolje je saditi u ranu jesen ili rano proljeće . Većina vrsta je izdržljiva u hladnijim područjima, ali postoje neke iznimke, stoga svakako provjerite točne vrste prije sadnje u hladnijim klimatskim uvjetima. Campanule u posudi lako su dostupne u vrtnim centrima u proljeće za presađivanje u vrt.

Sjeme campanula može se sijati u zatvorenom prostoru u kasnu zimu/rano proljeće u hladnijim klimatskim uvjetima kako bi im se dalo prednost u proljeće. Sjemenu može trebati 2-3 tjedna da proklija. Presadnice campanula ne smiju se saditi na otvorenom dok ne prođe sva opasnost od mraza. Pazite da nježne sadnice očvrsnete nekoliko tjedana prije presađivanja van.

Gdje posaditi Campanulu

Campanulu treba saditi na mjestu punom sunca (više od 6 sati izravnog sunčevog svjetla dnevno). Campanula posađena na punom suncu obično cvjeta mnogo snažnije nego ako je zasjenjena. Međutim, ove biljke mogu cijeniti popodnevnu hladovinu u najtoplijim klimama.

Mnoge kultivirane višegodišnje vrste zvončića su višegodišnje, iako postoje neke varijacije. Campanula je otporna na jelene, ali privlači i kolibriće i leptire u vaše dvorište.

Campanula Prekrasni zvoncici za elegantan visegodisnji vrt9854389714

Kako uzgajati campanulu

Uzgoj campanula uglavnom zahtijeva održavanje tla nešto vlažnim . Ove biljke ne vole da im se korijenje suši, ali su i pomalo netolerantne na stajaću vodu. Vole vlagu u tlu, ali ne i mokre blatne lokve stajaće vode.

Campanula najbolje raste i cvjeta kada prima puno sunčeve svjetlosti . Međutim, u vrućim klimatskim uvjetima, dobro će im poslužiti malo poslijepodnevne hladovine kako bi se ohladili. U optimalnim uvjetima ove bi trajnice trebale cvjetati od kasnog proljeća do rane jeseni. Biljke gnojite prihranom od 2cm domaćeg komposta ili visokokvalitetnim organskim gnojivom .

Campanula Prekrasni zvoncici za elegantan visegodisnji vrt9854389713

Vrste Campanula

Iako postoje stotine vrsta Campanula , postoji nekoliko istaknutih sorti koje su postale omiljene vrtlara diljem svijeta. Evo nekoliko prekrasnih vrsta Campanula za uzgoj, počevši od patuljastih i prizemnih vrsta i prelazeći prema uspravnim vrstama.

Talijanski zvončić ( Campanula isophylla ) , također nazvan Betlehemska zvijezda ili Zvijezde padalice, trajnica je s malim zvjezdanim cvjetovima. Ova nježna vrsta campanula iz Italije uzgaja se kao jednogodišnja u hladnijim krajevima svijeta.

Talijanski zvončić je lako uzgajati ako je tlo stalno vlažno, ali nije mokro ili blatno. Ova biljka cvjeta kontinuirano tijekom ljeta i u jesen, a cvjetovi često prekrivaju većinu lišća. Iz tog razloga, talijanski zvončić najčešće se koristi u visećim košarama ili vuče preko kamenih vrtnih zidova.

Jadranski zvončić ( Campanula garganica ) je nisko rastuća, penjava trajnica s mnoštvom svijetloplavoljubičastih cvjetova. Ovaj cvjetni pokrovnik potječe iz Italije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Permakultura Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako iskoristiti talog kave u vrtu

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme suncokreta

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto moja kalateja umire? (uzroci i rješenja)