10 problema s uzgojem rajčice i kako ih riješiti

1682630091 10 Tomatenwachstumsprobleme und wie man sie behebt

Rajčice su jedna od najpopularnijih kultura. S više od 7000 sorti koje se razlikuju po boji, veličini i okusu, imate širok izbor ovisno o vašim željama.

Većina sorti biljaka rajčice može patiti od istih problema. Međutim, poznavanje 10 najčešćih problema s uzgojem rajčice i kako ih riješiti dobro će vam poslužiti kada započne sezona uzgoja rajčice.

1. Vaše sjeme nije proklijalo

10 problema s uzgojem rajčice i kako ih riješiti

Sadnja vašeg sićušnog sjemena rajčice i čekanje da taj prekrasni zeleni izdanak iznikne iz tla jedan je od najuzbudljivijih dijelova uzgoja. Klijanje bi trebalo trajati između 1 i 2 tjedna ako sve bude po planu.

Pri nižim temperaturama vašem sjemenu može trebati malo više vremena da proklija, ali što se događa kada je prošlo 14 dana, a još uvijek nemate što pokazati za svoj naporan rad?

Nekoliko bi stvari ovdje moglo biti problem, a sve imaju veze s tlom; Ili je prehladno, prevruće, premokro ili presuho. Bilo što od toga će zaustaviti rast prije nego što uopće počne.

Ovaj problem možete riješiti tako da temperatura tla bude između 65 i 85 stupnjeva Fahrenheita. Tlo održavajte vlažnim i često ga zalijevajte, ali uvijek dopustite odgovarajuću drenažu.

Na kraju, provjerite jesu li sjemenkama istekao rok trajanja. Pod pravim uvjetima, sjeme se može čuvati oko pet godina, nakon čega vjerojatno neće proklijati.

2. Vaše sadnice su visoke i vitke

1682630090 667 10 problema s rastom rajčice i kako ih riješiti

Nakon što vaši dragulji izbiju svoje male glave iz zemlje, možete ih gledati kako rastu. Zdrava mladica rajčice trebala bi izgledati čvrsto i ravnomjerno rasti, s mladicama od 4-5 listova.

Ako vaše biljke izgledaju visoke i mršave, ne dobivaju dovoljno svjetla te će rasti više i brže da ga pronađu.

Rajčica uzgojena na prirodnom svjetlu trebala bi imati najmanje 6-8 sati punog sunca dnevno. Oni proizvedeni pod kompaktnim fluorescentnim svjetlima (CFL) zahtijevaju oko 16 sati dnevno, sa svjetlom postavljenim 4 inča iznad sadnica kako bi svi imali koristi.

3. Vaše sadnice će uvenuti

1682630090 800 10 problema s rastom rajčice i kako ih riješiti

Kad lišće biljke rajčice počne venuti, to je tužan prizor. Biljka odustaje! Osim što su opušteni, listovi mogu djelovati tanko i plosnato.

Srećom, najčešći uzrok uvenulog lišća je dehidracija – nedovoljno vode. Još bolja vijest je da je to brzo rješenje i da će lišće uskoro opet biti žilavo nakon dobrog namakanja. Ne zaboravite zalijevati tlo oko stabljike, a ne samu biljku i izbjegavajte prebrzo zalijevanje.

Rajčice koje se uzgajaju u posudama trebaju više vode nego one u zemlji. Kada voda slobodno teče iz drenažnih otvora u posudi, znate da ima dovoljno vode.

Rajčice koje rastu u zemlji zadržavaju više vlage, ali u jeku ljeta potrebno ih je pristojno namakati 2-3 puta tjedno.

4. Vaša biljka je ljubičasta

1682630090 244 10 Problemi s rastom rajčice i kako ih riješiti

Možete očekivati ​​da vaše biljke rajčice imaju specifičnu nijansu ljubičaste na stabljici i lišću. Međutim, nije dobro ako vaša biljka počne više ljubičasta nego zelena.

Najčešći uzrok ove promjene boje je nedostatak kalija ili fosfora u prehrani. Biljci rajčice potreban je kalij za poticanje fotosinteze, a biljke bez dovoljno fosfora također će patiti od zastoja u rastu.

Postoje dva glavna rješenja za ovaj problem. Prvi je korištenje komposta bogatog kalijem i fosforom i dohranjivanje tekućim gnojivom svaka 1-2 tjedna kada se pojave plodovi.

Drugo je osigurati da svoje sjeme ili sadnice ne sadite u hladno tlo jer će ono teže apsorbirati fosfor.

Iako bi se boja vaših biljaka trebala vratiti u normalu kada se tlo zagrije, one će vjerojatno ostati manje i sporije sazrijevati.

5. Vidite bijele plahte

1682630090 503 10 problema s rastom rajčice i kako ih riješiti

Postoje dva glavna razloga zašto vaša biljka rajčice može imati bijelo lišće.

Prvi je da je vaša biljka razvila gljivičnu infekciju. Uzrok tome je najvjerojatnije pretjerano zalijevanje.

Konstantno toplo i vodom natopljeno tlo savršeno je okruženje za spore gljivica, koje zatim uzrokuju da lišće postane bijelo s mrljama.

Ovaj problem možete riješiti fungicidom; Međutim, kada prskate otrovne proizvode, morate uzeti u obzir štetne učinke drugih divljih životinja.

Domaća alternativa je pomiješati 1 čajnu žličicu sode bikarbone u 2 litre tople vode. Umiješajte malo sredstva za pranje posuđa i pokrijte svoje biljke bocom s raspršivačem.

Druga mogućnost za bijelo lišće je da su vaše sadnice bile prebrzo izložene oštrom suncu.

Sadnicama koje su izvorno uzgajane u zatvorenom trebat će vremena da se priviknu na boravak na otvorenom. Dakle, kada dođe vrijeme da ih izvedete vani, počnite s oblačnim danima. Zatim ih postupno izlažite punom suncu na sat vremena kako bi očvrsnuli.

6. Blight je napao

1682630090 251 10 problema s rastom rajčice i kako ih riješiti

Trulež je još jedna gljivična infekcija kojoj su rajčice posebno sklone i koja vam lako može uništiti cijelu žetvu.

Znanstveno poznata kao Phytophthora infestans, trulež počinje tamnim, udubljenim mrljama na plodu rajčice koje se brzo šire na lišće. Svatko tko uzgaja rajčicu strepi od nje jer kad se jednom stvori bogatstvo, gotovo ga je nemoguće spasiti.

Dva glavna načina širenja truleži su vjetar i prskanje vodom.

Više ne možete kupiti bakrene fungicide koji su se koristili za kontrolu truleži i ovo je vaš akcijski plan za rješavanje ovog problema.

Čim vidite znakove truleži, odmah uklonite zahvaćena područja. Uklonite svo lišće, stabljike i plodove i spalite ih ili zakopajte najmanje 1 m ispod zemlje.

Ako ste imali sreće, možda ste zaustavili gljivice; Međutim, ako je više vaše biljke pogođeno, to će prekinuti vašu žetvu.

Evo nekoliko načina na koje možete spriječiti pojavu truleži:

  • Zalijevajte tlo vaše biljke, a ne lišće; To će spriječiti širenje infekcije prskanjem vode.
  • Razmaknite svoje biljke rajčice najmanje 45 cm jedna od druge kako biste izbjegli prenapučenost i vlažne uvjete kako biste stimulirali spore gljivica.
  • Naizmjenično mijenjajte svoje usjeve, osobito ako ste prije iskusili trulež. Gotovo će sigurno ponovno zaraziti vaš usjev ako sljedeće godine posadite u isto tlo.

7. Rajčice su vam pukle

1682630090 597 10 problema s rastom rajčice i kako ih riješiti

Jedan od najfrustrirajućih problema s biljkama rajčice su napukle rajčice. Uspjeli ste izbjeći sve druge nevolje, a na posljednjoj prepreci vaše slatko voće pukne i u nekim slučajevima se pokvari.

Kožice rajčice pucaju kada se ljuska ne raširi dovoljno brzo za unutrašnjost koja sazrijeva.

Glavni problem s ovim otvorima je što kukci i bolesti mogu ući i potpuno ih uništiti.

Vjerojatni uzrok pukotina su duboke promjene u navodnjavanju. Jaki pljuskovi ili prekomjerno zalijevanje praćeno sušnim razdobljem učinit će to, a da biste to izbjegli postoji jednostavno rješenje – ravnomjerno zalijevajte.

8. Vaše voće ne sazrijeva

1682630090 825 10 Problemi s rastom rajčice i kako ih riješiti

Ponekad se čini da sve ide glatko; lišće je zdravo zeleno i mali zeleni dragulji globusa tek se počinju formirati.

Ali tada sve prestaje i do promjene boje ne dolazi. Vaše tvrdoglave rajčice su zapele na zelenom. Zašto?

Zanimljivo, jedan od glavnih razloga za to je taj što ste se previše dobro brinuli o njoj i vrijeme je da se povučete.

Pretjerano hranjenje, osobito ako im u ovoj fazi date previše dušika, spriječit će ih da urode plodom. Svoje biljke trebate gnojiti samo jednom ili dvaput tijekom sezone.

Također može biti da je vaše okruženje za uzgoj prevruće. Za sazrijevanje plodova zaslužna su dva hormona – likopen i karoten, koji na oko 35 stupnjeva ne djeluju.

9. Plodovi su tako mali

1682630090 676 10 Problemi s rastom rajčice i kako ih riješiti

Mogu postojati trenuci kada rajčice koje se razvijaju na vašoj trsi, a možda čak i vaš usjev, jednostavno ne rastu tako brzo ili do veličine koju ste očekivali.

Najčešći razlog za to je da je vaša biljka pod stresom. Možda je prevruće, presuho, postoji invazija insekata ili, u najgorem slučaju, bolest.

U ovoj situaciji, umjesto da šalje svoju energiju prema sjeveru kako bi dovoljno rasla i proizvela obilje plodova, vaša biljka će poslati sve što ima južno do korijenja u nadi da će preživjeti ono što se gore događa.

Također može biti da ste prenatrpali svoje biljke, dali im malo previše dušika ili nema dovoljno oprašivača u vašem području.

Nema brzog rješenja za ovaj problem, ali možete se pobrinuti da rajčice uzgajate u optimalnim uvjetima, s puno prostora, odgovarajućom temperaturom i ravnomjernim zalijevanjem.

Ako ovo možete označiti s popisa, promatrajte svoju biljku zbog znakova nečeg zlokobnijeg, poput bolesti ili štetnika.

10. Tvoje rajčice se nisu pravilno oblikovale

1682630090 719 10 problema s rastom rajčice i kako ih riješiti

Catfacing je problem koji pogađa mnoge vrste voća, uključujući grožđe, breskve i jabuke. Problem je fiziološki, zbog čega se plod deformira dok raste, a prikladno je nazvan jer svojim crtama često nalikuje našim mačjim prijateljima. Veće sorte rajčice kao što su heirloom i biftek su više pogođene od manjih.

Znanstvenici ne razumiju u potpunosti zašto dolazi do pojave catfacinga, iako korelacija između loših uvjeta uzgoja sadnica, uglavnom kada je okoliš prehladan, dovodi do lošeg oprašivanja i tog čudnog izgleda vaših plodova.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Kako uzgajati mačju metvicu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto lišće sobnih biljaka postaje smeđe? (I 7 rješenja)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj