Voli li Monstera imati veliki korijen?

1682592276 Ist Monstera Adansonii gerne Rootbound

Vjerojatno se pitate što je Monstera Adanosonii i što znači biti vezan korijenom. Ako to utječe na vas, ne brinite.

Monstera Adonsonii, popularno poznata kao švicarska biljka sira, uobičajena je sobna biljka s divnim lišćem za vaš vrt. Međutim, raste eksponencijalno od većine sobnih biljaka, što znači da može prerasti svoju posudu brže od očekivanog.

Voli li Monstera Adansonii biti vezana za root? Općenito, Monstera Adansonii ne voli vezanje korijena. Bez mogućnosti unosa vode i hranjivih tvari koje su joj potrebne u tlo, Monstera Adansonii neće rasti do svog punog potencijala. Pokušajte presaditi mlade biljke Monstera Adansonii jednom godišnje, a kako budu starije, možete ih presađivati ​​svake dvije godine.

Što je još važnije, ako ne reagirate odmah, vaša će monstera brzo narasti, što će rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima za vašu biljku. Jedan od problema je taj što Monstera postaje vezana za korijen, što utječe na sposobnost biljke da apsorbira vodu i hranjive tvari iz tla.

Ovaj će vam članak pomoći razumjeti ovu prekrasnu sobnu biljku i odgovoriti na povezana pitanja. Ali prvo, razgovarajmo o tome što znači da su biljke vezane za korijenje.

Ako ste zainteresirani za istraživanje razlika između Monstera Deliciosa i Borsigiana, pozivam vas da pročitate ovaj članak: Monstera Deliciosa vs Borsigiana: Koje su glavne razlike?

Što znači biti vezan za root?

Biljke vezane za lonac ili korijen su biljke koje su prerasle svoje lonce, što znači da korijenje više nema prostora za širenje. Kako korijenje biljke izrasta iz posude u koju je posađeno, umotava se u neprobojan nered, ne ostavljajući mjesta za ulazak zraka, vode i hranjivih tvari.

Možda ćete primijetiti zastoj u rastu vaše biljke i eventualnu smrt zbog nedostatka hranjivih tvari i vode. Monstera adansonii često naraste visoko u divljini, što znači da je njezin korijenski sustav vrjedniji od ostalih sobnih biljaka. Kao takvoj, potrebna joj je odgovarajuća veličina lonca da bi uspijevala; Inače, možete umanjiti njen sjaj i ugušiti njegov rast.

U divljini, Monstera se penje na druga stabla; U vašem će se domu, međutim, stopiti s oblikom posude u koju ste je posadili. Dugotrajna sadnja u maloj posudi može ga spriječiti da postigne svoj puni potencijal.

Voli li Monstera Adansonii biti vezana za root?

Bez dovoljno mjesta u posudi za korijenje dok biljka nastavlja rasti, vaša bi se monstera mogla vezati za korijenje. Međutim, Monstera Adansonii ne voli biti vezana za korijenje.

Znam da ne možete presaditi mladu sadnicu u veliku posudu, ali neka vam postane navika da presadite svoju biljku Monsteru u odgovarajuću novu posudu. Kako biljka Monstera adansonii raste, neki će je domovi presađivati ​​svake jedne do tri godine.

Biljke vezane za korijen imaju loše rezultate čak i pod optimalnim uvjetima rasta. Usmjeravajući energiju koju su mogli upotrijebiti za rast, predstavljaju bujno lišće za preživljavanje.

Kao što ćemo vidjeti kasnije u ovoj raspravi, jedan od najznačajnijih znakova ukorjenjivanja je nedostatak novog rasta ili se lišće monstere ne dijeli nakon što svježe lišće opadne.

Je li normalno da biljka monstera bude vezana za korijen?

Nije normalno da biljka monstera bude vezana za korijen. Ako se biljka uzgaja u posudi odgovarajuće veličine, neće biti vezana za korijen. Međutim, ako biljku ostavite u ovakvom stanju dulje vrijeme, bit će pod stresom i izgledat će bolesno.

Zašto biste trebali uzgajati loše biljke? Mnogi ljudi vole biljke Monstera Adansonii jer brže rastu i lako ih je njegovati. Ali brz rast također znači da korijenje raste brže kako bi poduprlo svoje lišće. Ako se biljka ne presadi, korijenje će se omotati i vezati.

Ako čekate da vaša monstera dosegne oznaku od tri stope, može biti teško presaditi ih bez ometanja njihovog normalnog rasta.

Vidi također: 7 najboljih tla za Monstera Deliciosa.

Voli li Monstera Adansonii biti vezana za korijene?

Kada ćete znati da je vaša Monstera Adonsonii vezana za korijene?

Budući da nitko ne želi da im biljke čudovišta budu vezane za korijenje, dobro je biti svjestan znakova koji ukazuju na ovaj problem. Poznavajući znakove ukorjenjivanja, možete poduzeti korektivne mjere i pomoći svojoj biljci da napreduje.

Razmotrite neke uobičajene znakove vezanja korijena u biljkama Monstera.

 • Zemlja se brzo suši, a kada zalijevate biljku, voda odmah nestaje, kao da se ništa nije dogodilo.
 • Biljke često pokazuju znakove dehidracije, zbog čega morate zalijevati češće nego prije.
 • Zaustavljen rast i gubitak vitalnosti, izgleda i cjelokupnog zdravlja biljke
 • Kovrčavo, opušteno i požutjelo lišće od podvodnih voda ili napada štetnika ne može objasniti problem
 • Lonac puca ili se širi kako bi prihvatio izbočeno korijenje.
 • Korijenje se spiralno vrti na dnu ili na vrhu lonca.

Napomena: imajte na umu da neki od gore navedenih znakova mogu biti posljedica i drugih problema. Stoga je važno često provjeravati korijensku kuglu i pregledavati područje korijena osim ako nisu krivi drugi potencijalni problemi.

Ali kako provjeriti je li vaša Monstera Adansonii vezana za root?

Mnogi vlasnici sobnih biljaka postavljaju ovo pitanje jer uklanjanje biljke s netaknutom zemljom bez oštećenja stabljike i lišća može biti izazov. Srećom, ovaj će vam vodič pomoći u postupku.

 • Položite lonac ili posudu na stranu dok nježno podupirete stabljiku i lišće kako ih ne biste oštetili ili slomili.
 • Nakon što je posađeno u tanku plastičnu posudu, nježno stisnite posudu kako biste razrahlili tlo. No, ako je lonac teži, za istu svrhu možete koristiti ravnalo ili štap.
 • Nakon što se tlo opusti i izvuče, nježno gurnite biljku i korijensku balu. Možda ćete biti prisiljeni razbiti posudu ako se biljka zaglavi.
 • Nakon što izvadite svoju biljku monsteru iz lonca, možete pregledati njezinu korijensku kuglu kako biste utvrdili je li vezana za korijen.

Biljke vezane za korijen imaju zapetljano korijenje s malom količinom zemlje između.

Kako dijeliti rootbound monsteru?

Ako ustanovite da su vaše biljke Monstera vezane za korijenje, sljedeće pitanje koje si trebate postaviti jest kako ih odvojiti kako bi mogle rasti zdravo i postići svoj puni potencijal.

Možete slijediti ove jednostavne korake za dijeljenje root-bound monstera:

 • Temeljito zalijte biljku dan prije dijeljenja kako biste orahlili tlo i ublažili stres.
 • Koristeći sterilni nož, odrežite korijenje na spojevima dok tražite izdanke i prirodne grane.
 • Provjerite ima li svaka pojedinačna biljka koju odvojite dovoljno lišća i korijena za rast. U redu je ako se držite samo nekoliko biljaka.
 • Presadite svoje Monstera biljke u nove veće posude napunjene zemljom za posude i po želji gnojivom sa sporim otpuštanjem.
 • Nježno lupkajte gornjim slojem zemlje po loncu kako biste poduprli biljku i učvrstili korijenje.
 • Održavajte biljku redovitim zalijevanjem, ali imajte na umu da neki listovi mogu požutjeti ako biljka doživi šok nakon presađivanja.

Ako su uvjeti za uzgoj idealni, vjerojatno ćete primijetiti novi rast za nekoliko tjedana.

Kako mogu spriječiti da moja biljka Monstera postane vezana za korijen?

Ne želite da vaše prekrasne biljke obole i dožive zastoj u rastu ili stres tijekom dijeljenja. Dakle, ako postoji nešto što možete učiniti da ispravite stvari prije nego što bude prekasno, to ćete sigurno učiniti.

Jedan od načina da se izbjegne ukorjenjivanje je presađivanje biljaka čudovišta prije nego što prerastu svoju posudu. Pravovremeno presađivanje pomoći će vašoj biljci da ostane zdrava i razvije lijepo lišće.

Biljke monstere treba presaditi jednom godišnje. Prilikom presađivanja potrebno je redovito zalijevati bez pretjeranog zalijevanja i osigurati plodnu podlogu za rast.

Rijetko presađujte starije biljke Monstera; Međutim, mogu poboljšati svoj uzgojni medij svake dvije ili tri godine. Presađivanje Monstere Adansonii od četiri ili tri stope u saksiju izazov je, osobito kada su u pitanju stupovi ili kolci od mahovine.

Napomena: Kao i većinu sobnih biljaka, svoju biljku monsteru možete presaditi u rano proljeće ili pred kraj zime, što će joj smanjiti razinu stresa i povećati šanse za preživljavanje.

1682592275 996 Voli li Monstera Adansonii biti vezana za root

Trebam li dodati uloge prilikom presađivanja svoje Monstera Adansonii?

Ljubitelji sobnih biljaka žele vidjeti svoje Monstera biljke kako se penju i pokazuju svoje vrhunsko lišće odozgo. Ako planirate presaditi svoju biljku u veću posudu, možete potaknuti penjanje dodavanjem kolčića ili štapića od mahovine kako biste biljku naučili da raste visoko.

U divljini, biljke Monstera Adansonii rastu pored drugih stabala, dopuštajući im da se penju. Stoga ćete svojoj biljci dati štapić od mahovine na koji se može penjati i održati će je sretnom i zdravom dok oponašate njezino prirodno stanište.

Vrijeme prijenosa idealno je za ugradnju kočića ili rešetki jer dodavanje postojećoj biljci može oštetiti korijenje ili lišće. Ako želite dodati stup od mahovine kada presađujete svoju biljku monsteru, umetnite je blizu stražnje strane radi lakšeg penjanja.

Možda biste željeli pročitati i: Kratki vodič kroz ideje za podršku sobnim biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto se listovi moje kalateje uvijaju? (uzroci i rješenja)

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme paprike

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama