Kada smanjiti perunike: godišnje održavanje perunika

Kada smanjiti perunike godisnje odrzavanje cvjetnih biljaka perunika98544398710

Perunike su poznate po dramatičnom cvatu i visokim lepezama lišća nalik maču. Ali koji je najbolji način da smanjite perunike svake godine?

Biljke perunika najbolje je rezati u jesen. Istrošene cvjetne stabljike mogu se ukloniti u proljeće nakon što biljke završe cvjetanje, ali lišće treba ostaviti stajati tijekom ljeta. Sredinom jeseni odrežite lišće na oko 8cm dugo iznad linije tla. Zatim uklonite podrezano lišće s područja, zgrabljajte jesensko lišće i povucite sve ostale ostatke koji prekrivaju rizome. To će pomoći ukloniti stanište za prezimljavanje štetnika (i olakšati proljetno čišćenje). Jesen je također najbolje vrijeme za sadnju novih sorti perunika (osobito novih vrsta koje ponovno cvjetaju).

Iako ove biljke vrlo opraštaju, postoji nekoliko savjeta i trikova za odabir vremena kada smanjiti perunike i kako to najbolje učiniti. Čitajte dalje da biste saznali sve o tome kako i kada odrezati cvjetove perunike!

Kada smanjiti perunike

Ljetna njega perunika sastoji se od uklanjanja istrošenih cvjetnih stabljika, kao i svih oštećenih ili odumrlih listova. Većina lišća bi trebala ostati na biljci do jeseni kako bi biljka mogla stvoriti energiju za svoje korijenje putem fotosinteze. Lišće se može ukloniti u jesen tako da se obrezuje na nekoliko centimetara iznad linije tla.

Biljke perunika se uglavnom režu u jesen. Lišće se može ostaviti da prirodno odumre na kraju vegetacijske sezone ili se može odrezati kada se predviđa svježe, hladno vrijeme. Lišće irisa i ostali ostaci uklanjaju se iz vrtnog područja u jesen, ostavljajući vrhove rizoma čistim i spremnim za nicanje sljedećeg proljeća.

Kada smanjiti perunike godisnje odrzavanje cvjetnih biljaka perunika895345439845315

Kako smanjiti perunike u jesen

Odrežite perunike tako da lišće bude oko 8cm dugo iznad tla. Upotrijebite oštre vrtne škare ili škare/škare za orezivanje da prerežite široko lišće. Pokušajte napraviti čiste, oštre rezove i svakako odvojite lišće od područja. Ne ostavljajte odrezane listove na vrhu korijena kako biste napravili smrznuti nered tijekom zime!

Prilikom rezanja biljaka perunika u jesen, zdravo lišće perunike možete dodati u vaš domaći kompost . Brže će kompostirati ako ih izrežete na manje komade, a ne pokušavate kompostirati velike dugačke listove.

Dok režete biljke perunika, odvojite vrijeme da promatrate biljke za zdravlje . Potražite bušilice irisa, trulež ili druge znakove štetočina i bolesti. Mnogo je lakše nositi se s problemima štetnika i bolesti kada se rano uhvate!

Više jesenske njege perunike

Jesen je također savršeno vrijeme za sadnju novih sorti perunika. Raspon novih cvjetova irisa na raspolaganju je apsolutno zadivljujući, a mnogi noviji unosi ponovno cvjetaju (cvjetat će više od jednom godišnje)! Sigurno ćete pronaći onu koja će upotpuniti vaš vrt. Lukovice irisa mogu se naručiti tijekom cijele godine, ali se uglavnom isporučuju u ranu jesen. Evo nekih od najprodavanijih perunika za jesensku sadnju:

Posadite nove rizome perunike plitko, obično s izloženom gornjom polovicom rizoma. Više lukovica/rizoma perunike može se postaviti na udaljenosti od oko 60cm u vrtu.

Novozasađeni rizomi perunike možda nisu tako hladno otporni kao velike, uspostavljene nakupine. U hladnijim zonama, razmislite o nanošenju gustog zaštitnog zimskog malča na cijelo područje. Prije nanošenja malča pričekajte da se zemlja smrzne i obavezno ga uklonite u rano proljeće.

Kada smanjiti perunike godisnje odrzavanje cvjetnih biljaka perunika895345439845314

Ljetna njega lišća za višegodišnje perunike

Biljke perunika ne trebaju puno njege tijekom ljeta nakon što završe cvjetanje u kasno proljeće. Uklonite istrošene cvjetne stabljike nakon što završe cvjetanje kako biste biljci omogućili da svoju energiju usmjeri u svoje lišće i korijenje.

Tijekom ljeta uklanjajte sve požutjele ili oštećene listove . Također ćete htjeti pokupiti krhotine s vrha rizoma i povremeno povući malč kako biste osigurali da rizomi ne budu duboko zakopani.

Neki uzgajivači perunika dodatno orezuju lišće u kasno ljeto . To je učinjeno kako bi sunčeva svjetlost dospjela do vrha rizoma, kao i omogućila povećanu cirkulaciju zraka oko baze biljaka prije nego što odu u stanje mirovanja. U ovom slučaju, šarenice se režu u dvije faze, u razmaku od nekoliko mjeseci.

U kolovozu se svaki list perunike odreže otprilike za polovicu svoje duljine. Ovo ostavlja lepezu ošišanog lišća koji stoji oko 30cm iznad tla. Ovi polu-lišće ostaju na biljci perunike sve dok ne dođe jesenski mraz, a biljka se dalje reže malo iznad zemlje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako popraviti smeđe lišće na bostonskoj paprat

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Rubni vrt: Sadnja savršenog zeljastog višegodišnjeg cvijeća

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Božićni narcisi (Paperwhite Ziva): čisto bijelo zimsko cvijeće

Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Trebaju li biljke ljude? Razlozi zašto

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega trnove krune (Euphorbia Milii)