Blue Moon Wisteria: slobodno cvjetajuća, hladno otporna, autohtona loza glicinije

Nikko Blue Hydrangea Plava Mophead hortenzija bogate boje3214321410

Blue Moon Wisteria je sorta glicinije Kentucky, porijeklom iz SAD-a. Ova dugovječna cvjetnica voli sunce i može cvjetati nekoliko puta tijekom proljeća i ljeta. Blue Moon glicinija može preživjeti zime i do (-40°C), privlači oprašivače u vrt i lako se uzgaja u kućnom krajoliku.

Što je Blue Moon Wisteria?

Blue Moon Wisteria ( Wisteria macrostachya ‘Blue Moon’) odabrana je sorta glicinije Kentuckyja poznata po svojoj hladnoći i zapanjujućim plavim lavandinim cvjetovima. Ova listopadna loza porijeklom je iz močvarnih nizina juga SAD-a, a može se uzgajati u zonama otpornosti 3-9 (većina glicinija je otporna samo do zone 5).

MOJI NAJNOVIJE VIDEO

Nažalost, video player se nije uspio učitati.(Kôd pogreške: 101102)

Dio obitelji mahunarki ( Fabaceae ), loza glicinije koja se penje Blue Moon smatra se manje snažnom od nekih drugih vrsta glicinije, ali ipak može doseći 25 stopa ili više u duljinu. Cvjetovi glicinije Blue Moon imaju sličan izgled i cvjetni miris kao i američka glicinija ( Wisteria frutescens ), ali se može uzgajati u područjima s hladnijim zimama.

Sadnja glicinije Blue Moon

Evo osnova za sadnju glicinije Blue Moon u vašem vrtu:

 • Odaberite otvoreno mjesto s punim suncem, dobrom cirkulacijom zraka i razumnom udaljenosti korijena od ranjivih temelja strukture.
 • Planirajte malu privremenu rešetku/rešetku za nekoliko godina, nakon čega slijedi značajnija potporna konstrukcija koja može podržati potpuno odraslu lozu glicinije duljine preko 25 stopa.
 • Mladu lozu posadite u rupu ne dublju od zemlje u loncu . Rupa bi trebala biti oko 2x šira od dječjeg lonca.
 • Održavajte tlo vlažnim odmah nakon sadnje i sljedećih tjedana, mjeseci i godina. Razmislite o instaliranju navodnjavanja kapanjem .
 • Malčirajte tlo kvalitetnim organskim malčom za zadržavanje vlage u tlu i stabilizaciju ukupne razine vlage
 • Nakon sadnje, odrežite sve mrtve, odumrle, oštećene ili bolesne stabljike. Za početak treninga ostavite jedan ili dva najjača izdanka.
 • Nježno zavežite stabljike za potpornu rešetku kako biste počeli trenirati lozu. Stabljike glicinije Blue Moon imaju tendenciju da se okreću u smjeru suprotnom od kazaljke na satu jedna oko druge (za razliku od japanske glicinije koja se okreće u smjeru kazaljke na satu).

“Stabljika se upreže u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i obložena je složenim, neparno perastim, tamnozelenim listovima (svaki list obično ima 9 jajolikih listića). S vremenom, stabljike ove loze postaju uvijene i nalik na deblo.”

Blue Moon Wisteria slobodno cvjetajuca hladno otporna autohtona loza glicinije389734597812

Vrijeme procvata glicinije Blue Moon

Općenito su potrebne 3 godine da glicinija Blue Moon procvjeta . Biljke koje se uzgajaju na punom suncu mogu procvjetati već dvije godine nakon sadnje, dok vinovoj lozi s manje optimalnim uvjetima može trebati 4 ili čak 5 godina nakon što su posađene u krajoliku da počnu ozbiljno cvjetati.

Evo nekoliko savjeta za poticanje glicinije Blue Moon na cvjetanje :

 • Posadite na mjestu punom sunca (minimalno 6 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno),
 • Osigurajte potpornu rešetku za mladu biljku,
 • Osigurajte dobru cirkulaciju zraka oko vinove loze (ostavite joj prostora),
 • Održavajte tlo vlažnim i dobro zalijevanim,
 • Prihranjivanje tla domaćim organskim kompostom svakog proljeća,
 • Smanjite obrezivanje mladih biljaka nakon prve sadnje,
 • Pokušajte primijeniti organsko gnojivo bogato fosfatima u rano proljeće,
 • Mrtva glava tijekom cijele godine, svake godine, može učiniti periode cvatnje dosljednijim,
 • Ranoljetna rezidba može potaknuti stvaranje kasnoljetnih cvjetnih pupova.

“Otporan do -40 stupnjeva F. Cvjetat će do tri puta godišnje kada se posadi na punom suncu.”

Blue Moon Wisteria slobodno cvjetajuca hladno otporna autohtona loza glicinije389734597811

Uzgoj glicinije Blue Moon u vrtu

Blue Moon glicinija prekrasan je izbor za sjeverni ukrasni vrt . Smatra se da je glicinija najhladno-otpornija, ova biljka može biti pomalo privlačna u sjevernim klimama koje ne mogu uzgajati uobičajenije američke i azijske sorte glicinije.

Wisteria se općenito uzgaja u područjima gdje se njezino cvjetanje može u potpunosti cijeniti. Evo nekoliko načina za korištenje glicinije Blue Moon u svom vrtu :

 • Preko luka, sjenice, ulaza ili čak tunela s rešetkama,
 • Kao ljetni zaslon privatnosti za terasu,
 • Espaliered u formalnom ukrasnom vrtu,
 • Uz krov pergole ili vanjske ‘dnevne sobe’ ili senzornog vrta,
 • Uz vrh ne tako važnog zida (glicinije su snažne i općenito ih se ne preporučuje saditi tik uz kuće i tako dalje),
 • Uz vrh sunčane ograde.

Blue Moon glicinija zasigurno će biti istaknuta gdje god se nalazi ova biljka koja ponovno cvjeta, otporna na hladnoću!

„Glicinija je prirodno upredena loza koja može imati različite oblike – dvodimenzionalni pokrivač uz zid, trodimenzionalni pokrivač iznad sjenice ili samostojeće (uz početnu pomoć kolca) drvo ili grm. Bez obzira na oblik, u novim biljkama potiču snažan rast izdanaka koji će činiti glavni okvir “gotove biljke”. Ovaj okvir se sastoji od trupa i jednog ili više glavnih krakova.”

Obrezivanje glicinije Blue Moon

Orezivanje glicinije “Blue Moon” treba pažljivo razmotriti kada je biljka mlada i kada se učvrsti. Sve loze koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene treba ukloniti prilikom sadnje. Uklonite sve slabe izbojke i ostavite samo jednu ili dvije jake stabljike kako biste započeli trenirati uz potpornu rešetku.

Snažne, uspostavljene vinove loze glicinije Blue Moon općenito se orezuju čim cvjetovi izblijede u proljeće . Obrezivanje u rano ljeto ponekad može potaknuti bolje ponovno cvjetanje potičući vinovu lozu da raste više cvjetnih pupova. Orezivanje zimi svakako je moguće, ali može smanjiti rano proljetno cvjetanje. Ipak, ove su glicinije poznate po svojoj sposobnosti ponovnog cvjetanja tijekom ljeta.

Obrezivanje glicinije Blue Moon trebalo bi započeti uklanjanjem svih stabljika i lišća koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene . Zatim uklonite sve zapetljane stabljike koje idu u krivom smjeru. Stanjite stabljike u prepunim mjestima kako biste povećali dostupnost sunčeve svjetlosti i cirkulaciju zraka. Moguće je čak i odrezati stabljiku natrag na zemlju kako bi na njenom mjestu izrasla svježa nova izdanka.

“Postoje i druge varijacije orezivanja glicinije: štipanje vrhova svih bočnih izdanaka nekoliko puta tijekom vegetacije; rezanje bočnih izdanaka mjesečno na dva ili tri pupa; ili skraćivanje bočnih izdanaka na 6 inča svaka dva tjedna tijekom ljeta. Bilo koja od ovih metoda posebno je korisna kada želite čvršću i cvjetniju habit potrebnu za stablo glicinije ili formalniju glicinu s špalirom.”

Wisteria i životinjski svijet vrta

Cvjetovi glicinije privlače divne vrtne divlje životinje poput leptira i kolibrija. Svoju sam posadio u istoj blizini kao i jedan od naših hranilica za kolibrije u nadi da će jednog dana dodati izvore nektara, jer je to autohtona biljka.

“Ne postoji ništa poput rascvjetalog vijenca glicinije koje bi proljetnom dvorištu dodalo romantiku – pogotovo kada stignu leptiri (uključujući skipere, sulfare i blues) i kolibri.”

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: