Briga za Pileu Involucratu – Kako uzgajati biljku prijateljstva

wop pilea invo

Pilea involucrata popularna je zbog svog šarenog lišća visoke teksture i lakog ponašanja. Izvrsna je kućna biljka za početnike, ali ima nekoliko svojstava. U ovom ćemo članku objasniti sve što trebate znati o tome kako se brinuti za Pileu involucratu , kako bismo vam pomogli da vaša biljka izgleda sjajno.

Pilea Involucrata preferira jarko, neizravno svjetlo i temperature od 18-24ºC. Posadite u dobro drenirajuću zemlju i zalijte čim se gornji centimetar zemlje osuši. Osigurajte vlažnost veću od 50% i gnojite dva puta godišnje. 

Pregled o Pilei Involucrati

Ova slatka mala Pilea je iz obitelji Kopriva ( Urticaceae ), ali njezinim mekim dlačicama sretno nedostaje ubod manje prijateljskih članova grupe. Postoji preko 600 vrsta u rodu Pilea, uključujući i vučne i uspravne, grmolike vrste – svestrana Pilea involucrata može se uzgajati u bilo kojem obliku.

Ovo je definitivno biljka s lišćem: njezine male cvjetove lako je previdjeti. Duboko naborani, raznobojni listovi atraktivnog uzorka ovalni su s nazubljenim rubovima i tamnijim uzdužnim žilama. Njihova egzotična paleta listova mješavina je brončanih i tamnocrvenih nijansi u kontrastu sa širokim zelenim vanjskim rubovima … donje strane imaju crvenu do ljubičastu boju.

Porijeklom iz Južne i Srednje Amerike, Pilea involucrata je netolerantna na mraz i vlažno tlo, ali je inače prilično prilagodljiva. To je umjereno brz uzgajivač koji može doseći stopu visoko i široko, ali obično ostaje manji. Listovi su dugi od jednog do tri inča.

Ova nezahtjevna vrsta obično se naziva biljkom prijateljstva jer ju je tako lako razmnožavati i dijeliti s kolegama vrtlarima. Također se naziva i ‘Mjesečeva dolina’ Pilea zbog svoje teksturirane površine nalik na mjesec.

Pod bilo kojim imenom, Pilea Involucrata je široko dostupna i stvara upečatljiv kontrast među zelenim lišćem tipičnih tropskih biljaka. Može biti naglasak ili samostalni eksponat i držati se kao grmolika stolna biljka ili u visećoj košari. To je također sjajna vrsta u terariju.

Pilea73859668975066

Sažetak brige za Pileu Involucratu

Znanstveno imePilea involucrata
Uobičajeno imeBiljka prijateljstva, Mjesečeva dolina Pilea
PodrijetloJužna i Srednja Amerika
Zahtjevi za svjetloPilea involucrata voli jarko, neizravno svjetlo, ali može podnijeti niz uvjeta; samo pazite da nježno lišće zaštitite od intenzivnog, izravnog sunca i pustite ga da se postupno aklimatizira.
ZalijevanjePrije zalijevanja pričekajte da se gornji centimetar zemlje osuši. Smjesu temeljito natopite i pustite da se potpuno ocijedi… nemojte ponovno zalijevati dok se gornji centimetar tla ponovno ne osuši.
TloKoristite bogatu i vrlo dobro drenirajuću podlogu. 2/3 tresetne mahovine ili kokos kokosa dobra je baza za miješanje s 1/3 perlita ili drugim anorganskim dodacima za povećanje prozračnosti.
TemperaturaOpseg između 18ºC do 24ºC je idealan, s možda večernjim padom od nekoliko stupnjeva.
gnojivoGnojite uravnoteženom mješavinom razrijeđenom do pola ili čak četvrtine jačine. Nanesite u proljeće i ponovno sredinom ljeta.
VlažnostPilea involucrata je porijeklom iz tropske klime i najbolje uspijeva s vlagom od >50%
CvjetanjeDaje male i neupadljive cvjetove kremaste ili ružičaste boje. Izgledaju poput pjenaste pjene i čine ugodan naglasak na lišću.
ObrezivanjeStisnite ili podrežite stabljike prema potrebi kako biste održali kompaktan rast.
RazmnožavanjePilea involucrata se vrlo lako razmnožava iz reznica stabljike
Ponovno zalijevanjeRijetko je potrebno presađivati. Pričekajte dok ne pokažu znakove vezivanja za korijenje i povećajte veličinu posude za najviše 2-5 centimetara.
Bolesti i štetočinePrilično otporan na štetočine i bolesti. Ponekad zahvaćaju lisne uši, brašnaste bube i paukove grinje. Rijetko zahvaćen drugim bolestima osim truleži korijena.
ToksičnostPilea involucrata nije toksična za ljude i životinje.
wop jhg8934hj9340jh45p95p898

Kakvu svjetlost zahtjeva Pilea Involucrata

Ova svestrana Pilea voli jako, neizravno svjetlo, ali može podnijeti niz uvjeta; samo pazite da nježno lišće zaštitite od intenzivnog, izravnog sunca. Mogu uspijevati na blagoj ili prošaranoj sunčevoj svjetlosti, ali pustite ih da se postupno aklimatiziraju.

Pilea involucrata ponekad se prodaje u izboru biljaka koje zahtijevaju slabo svijetlo – i da može preživjeti u prilično nejasnim situacija – ali postoji kompromis. Lišće potamni i postaje manje šareno ako je svjetlo slabo, a stabljike se rastežu i postaju dugonoge.

Prozorska daska okrenuta prema istoku obično je idealna, ali biljka se dobro snalazi na svjetlijim ekspozicijama uz odgovarajuću zaštitu. Prozirne zavjese mogu obaviti posao, ali i jednostavno povlačenje kontejnera nekoliko stopa unazad.

Ova biljka također se dobro snalazi na umjetnom svjetlu, što olakšava dodavanje svjetla za rast u tamni kut ili terarij kako bi se povećalo njihovo osvjetljenje.

Kako zalijevati Pileu Involucratu

Srećom, zalijevanje s ovom biljkom nije problem. Naravno, ne voli podnositi isušenu zemlju, ali ako izbjegavate prekomjerno zalijevanje ili pustite da se tlo osuši, ne bi trebalo biti problema.

Prije zalijevanja pričekajte da se gornji centimetar zemlje osuši. Zemlju temeljito natopite i pustite da se potpuno ocijedi… nemojte ponovno zalijevati dok se gornji centimetar zemlje ponovno ne osuši. Pratite zemlju i dodajte vodu samo kada je potrebno umjesto da koristite raspored.

Prekomjerno zalijevanje najčešći je problem kod brege za Pileu involucratu, a vaša će biljka propasti u stalno vlažnom tlu. Smanjite zalijevanje u hladnim mjesecima kada biljka ne raste.

Naravno, i ekstremno zalijevanje je štetno, ali biljka izaziva bljesak tako što lagano vene kada je tlo previše suho. Neće se dramatično srušiti prije nego što postane hrskav, ali ne pati nevidljivo.

Bogato, otvoreno tlo

Najbolje tlo za Pilea involucrata je bogat i vrlo dobro drenirajući medij. Puno je lakše pravilno zalijevati ako je tlo otvoreno i ne postaje močvara.

Tresetna mahovina ili kokos kokos dobra su baza za miješanje s perlitom ili drugim anorganskim dodacima za povećanje prozračnosti. Tlo za afričke ljubičice još je jedna dobra baza. Dodavanje nekih organskih elemenata poput komposta ili lisne plijesni dobro je za plodnost, ali nemojte pretjerivati.

Poželjna visoka vlažnost

Pilea involucrata je porijeklom iz tropske klime i naravno cijeni visoku vlažnost, ali to je prilično dobar sport o tome. Ako nudite prosječne razine od najmanje 50%, biljka se može prilagoditi.

Većina domova ima tendenciju da bude sušno i postaje sve više kad se koristi grijanje ili klimatizacija, pa ćete možda otkriti da su određena godišnja doba posebno ugrožena vlagom. Simptomi biljke koja se bori s niskom vlagom uključuju smeđe rubove listova i slab rast.

Grupiranje tropskih biljaka dobar je način za skromno povećanje vlažnosti. Posude za vodu punjene šljunkom postavljene oko ili ispod biljke također mogu pomoći. Bilo koja metoda – ili obje – može povećati razinu vlage do raspona vlažnosti u kojem je biljka ugodna. 

Tople temperature

Jedan od razloga zašto je njega Pilea involucrata tako jednostavna je taj što dijelimo temperaturne preferencije: ako vam je toplo i udobno, vjerojatno je i ovoj biljci. Opseg između 18ºC do 24ºC je idealan, s možda večernjim padom od nekoliko stupnjeva.

Važne točke:

 • Biljka će bolje podnijeti toplije temperature od hladnih: počinje patiti kada termometar padne ispod 10ºC. Držite ga podalje od zaleđenih prozora i grijača!
 • Ogorčeni mraz će ju ubiti. Primjerci mogu preživjeti lagani mraz, ali će listovi biti oštećeni ili uništeni.
 • Propuh može naštetiti biljci, bilo da je zrak vruć ili hladan.

Lagana gnojidba

Ova mala vrsta nije teška hranilica; zapravo, pretjerivanje s gnojivom može izazvati probleme. Pogotovo ako je tlo bogato organskim materijalom, biljka se može dobro snaći s vrlo malo. Moja preporuka je gnojidba u proljeće i ponovno sredinom ljeta uravnoteženom mješavinom razrijeđenom na pola ili čak četvrtinu jačine.

Neki uzgajivači još više razrjeđuju gnojivo i primjenjuju ga mjesečno tijekom tople sezone kako bi se bolje uklopili u njihov režim hranjenja, ali to zapravo nije potrebno. Nemojte gnojiti tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Kakvo cvijeće ima Pilea Involucrata

Iako vaša Pilea involucrata može povremeno cvjetati, to nije neki razlog zbog kojega se trebate uzbuđivati. Cvjetovi kremaste ili ružičaste boje su mali i neupadljivi. Izgledaju poput pjene i čine ugodan naglasak na lišću.

Ova vrsta nije točno cvijet i možda nikada neće proizvesti cvijeće u zatvorenom prostoru. Možete ih odrezati ako želite.

wop nghj3u0ih80g308hg3

Rijetko presađivanje

Presađivanje ne bi trebalo biti čest dio režima vaše brige za Pileu involucratu . Između novog tla i poremećenog i potrganog korijena, presađivanje je pomalo traumatično za biljku.

Dobra vijest je da ova vrsta ima mali korijenski sustav i da se ne buni oko toga da je malo vezana za korijenje. Čekanje nekoliko godina često je prikladno. Kada presađujete, učinite to u proljeće kako bi se biljka mogla oporaviti tijekom tople sezone rasta.

Možete reći da je biljka spremna ako je značajno narasla i/ili korijenje istiskuje iz drenaže i gornjeg sloja tla. Potreba za zalijevanjem češće nego inače je još jedan znak.

Evo nekoliko savjeta za presađivanje :

 • Minimizirajte oštećenje korijena – čak i lagano tresenje i čvrsto nabijanje oštećuje tanke, nježne korijenske dlačice.
 • Povećajte veličinu spremnika samo za 3 centimetra promjera kada presađujete.
 • Nemojte zaboraviti da će biljci nakon toga trebati malo vremena da se oporavi. 

Kako orezati Pileu Involucratu

Važno je orezati Pileu involucratu kako bi zadržala dobar izgled. Stabljike su lomljive i lako se otkinu.

 • Pilea involucrata teži razgranatosti kao što dobi – proces se ubrzava pri slabom svjetlu koje uzrokuje postrojenje za rastezanje.
 • Stabljike također rastu u svim smjerovima, a štipanjem unatrag održat će biljku kompaktnom.
 • Također je pametno ukloniti mrtvo ili odumrlo lišće i stabljike kako biste manikirali biljku i eliminirali točke infekcije ili zaraze.
 • Obrezivanje će biti potrebno ako vaša Pilea preraste svoje mjesto, što nije neuobičajeno u krajoliku terarija.

Podrezane stabljike mogu se regenerirati kompaktnijim rastom ako im je dovoljno svjetla . Obrezivanje također može potaknuti grananje s obrezane točke.

Kako se razmnožava Pilea Involucrata

Pilea Involucrata se vrlo lako razmnožava iz reznica stabljike. To je gotovo jednako jednostavno kao i drugi uobičajeni način razmnožavanja: sadnja reznica koje rastu uz stabljike zrelih biljaka. 

Ako vaš primjerak još ne proizvodi pomake ili želite povećati proizvodnju, ukorjenjivanje reznica stabljike lagano je i jednostavno:

 1. Najbolje vrijeme za uzimanje reznica je proljeće. Svaka stabljika treba biti duga oko tri inča i imati dva ili tri lista.
 2. Posadite reznice u vlažnu podlogu na bazi treseta (i alternative bez treseta rade dobro). Po želji, možete umočiti izrezane vrhove u hormon za ukorjenjivanje, ali to nije potrebno. Lagano nabijajte tlo oko stabljike, ali nemojte pritiskati previše – želite da tlo diše.
 3. Reznice držite na toplom, oko 24ºC. Dobro je pokriti zasade prozirnom plastikom kako bi se povećala vlažnost ako je okolni zrak suh.
 4. Stabljike bi trebale pustiti korijenje za tri do šest tjedana. Presadite ih u pojedinačne posude s prikladnom zemljom i započnite normalnu njegu.
wop nmhipj8493jh843

Savjeti za brigu o Pilei Involucrati

 • Pilea involucrata najbolje raste u malim posudama. Oni mogu staviti energiju u rastuće korijenje, a ne u lišće ako se njihov mali korijenski sustav izgubi u velikom volumenu tla.
 • Pilea involucrata će rasti nagnuto dok seže prema svjetlu. Redovito rotirajte biljku kako biste održali ravnotežu. Okretanje njihove posude za četvrtinu u smjeru kazaljke na satu svaki put kada zalijevate je izvrsna metoda.
 • Nemojte presađivati ​​kada prvi put dobijete biljku ; neka se privikne na nove uvjete. Čak i ako namjeravate premjestiti biljku iz rasadničkog spremnika, pričekajte nekoliko tjedana kako biste izbjegli dodatni stres.
 • Ako je vaša nova Pilea isporučena, vjerojatno je prilično pod stresom i trebat će dulje vrijeme prilagodbe. Budi strpljiv.
 • Sezonske promjene mogu uvelike promijeniti svjetlinu. Razmislite o premještanju svoje biljke kako biste prilagodili osvjetljenje tijekom godine ili dodajte umjetno svjetlo kako biste nadopunili izvor tijekom mračne zime.
 • Krhke stabljike lako pucaju i potrebno im je pažljivo rukovanje. Ako slučajno odlomite komad, razmislite o tome da ga razmnožite… ​​samo ga zalijepite u vlažno tlo!

Profesionalni savjet: Trik za uzgoj punije i bujnije posude je da ponovno posadite svoje reznice stabljike natrag u tlo posude. Pokušajte zemlju održavati malo vlažnom (ali ne natopljenom) dok korijenje ne izraste.

Je li Pilea Involucrata toksična?

Još dobrih vijesti o vašoj Pilei: nije otrovna za kućne ljubimce ili djecu! Ili za vas, ako ste skloni sudjelovanju.

Sorte

Povremeno možete vidjeti na prodaju biljke koje su označene kao sorte Pilea involucrata . Međutim, prema mom istraživanju, to su obično druge vrste Pilea koje su pogrešno označene.

Pilea involucrata pokazuje značajne varijacije u izgledu, a dva primjerka mogu više nalikovati različitim kultivarima jedan na drugi. Individualizam je dio šarma biljke.

Ipak, postoji polupriznata varijacija nazvana Pilea mollis koja se čini kao sorta s višim i uspravnijim profilom. U ovoj karakterizaciji, izvorna vrsta naraste do 15 ili 20 centimetara u visinu, dok Mollis doseže visinu do 30 centimetara.

Inače, zajednički naziv “Mjesečeva dolina” primjenjuje se na obje sorte. Ovo ne treba zbuniti sakupljače, već zato što prikladno opisuje površinu njihovih listova.

Štetočine i bolesti

Još jedna divna stvar kod brige za Pileu involucratu je da vas štetnici neće pretjerano mučiti . Nije baš previše otporna na štetnike, ali nije ni magnet za njih.

Povremeno se mogu pojaviti svi uobičajeni napadači : brašnaste bube, paukove grinje i lisne uši mogu uskočiti s drugih biljaka. Ključno je rano ih uhvatiti.

Svaki put kad zalijevate, provjerite ima li na biljci štetočina. Pogledajte ispod lišća i u pukotine. Neki su sićušni: povećalo je od pomoći. Ako vidite nepoželjne divlje životinje, identificirajte ih i odmah počnite s liječenjem – biljka bi mogla oboriti nekoliko štetnika, ali ako se zaraza razvije, može patiti.

Namažite pojedinačne insekte izopropilnim (trljajućim) alkoholom. Ako postoji kolonija s kojom se treba boriti, nježni, ali učinkoviti tretmani uključuju lagana hortikulturna ulja i insekticidni sapun. Pokrijte sve dijelove biljke kako biste osigurali kontakt s napadačima. Ponavljajte sve dok zaraza ne nestane.

Ni Pilea involucrata nije sklona bolestima. Osim truleži korijena ili stabljike zbog prekomjernog zalijevanja, njihova glavna zamjerka je pjegavost lišća.

Ako vaša biljka razvije infekciju, izolirajte biljku i uklonite zahvaćeno lišće; bacite ih na siguran način kako biste izbjegli daljnju kontaminaciju. Izbjegavajte da voda dođe na lišće i razmislite o povećanju svjetla.

Uobičajeni problemi s brigom za Pileu Involucratu

wop ngh9045pjh8459hj5

Kako mogu popraviti dugonogu Pileu Involucratu?

Nažalost, primjerci postaju dugonogi, gube svoje donje lišće i općenito se s godinama razdrmaju.

Uobičajeno rješenje je jednostavno pokrenuti novu biljku od reznica. Vrstu je tako lako razmnožavati da uzgoj ovih sadnica uz matične biljke može stvoriti vječno mladolik lonac.

Što mogu učiniti da moja Pilea Involucrata brže raste?

Iako nije najbrža za uzgoj, pružanje dobre njege Pilei involucrati najbolji je način da pomognete vašoj biljci da raste što je brže moguće:

 • Držite biljku na toploj strani njezinog preferiranog raspona.
 • Daj joj jarko svjetlo! Biljka prirodno živi na prošaranoj sunčevoj svjetlosti i podnosi blago izravno jutarnje ili kasno sunce. Samo ju pustite da se aklimatizira na svjetlije uvjete i nadzirite ju.
 • Povećajte vlažnost. Pilea involucrata može preživjeti u nižoj vlažnosti, ali će biti još bolje s višim razinama. Zdravija biljka raste brže!
 • Gnojite… ali budite oprezni. Razrijedite uravnoteženu tekuću formulu i nanesite je često jednom mjesečno tijekom tople sezone. Više nije bolje: previše gnojiva može otrovati tlo. U hladnijim mjesecima potpuno prestanite s gnojidbom.

Pomozite! Moja Pilea Involucrata ima kovrčave listove

Pružanje dobre njege Pilei involucrati najbolja je opća preventiva – ali ako vidite uvijeno lišće, važno je isključiti dvije stvari:

Prekomjerno zalijevanje – Provjerite tlo. Ako je zemlja mokra, izvadite biljku iz posude i pregledajte korijenje: ono bi trebalo biti blijedo, čvrsto i slatkog mirisa. Ako se biljka kovrča od truleži korijena, vidjet ćete smeđe ili crno kašasto korijenje koje ima neugodan miris.

Ako se trulež pojavila, često je najbolje uzeti reznice i početi ispočetka… možete pokušati spasiti zaraženu biljku ako nije otišla predaleko, ali uspjeh varira.

Najezda štetnika – Ako ste propustili neke rane posjetitelje i štetnici su uspostavili koloniju, rezultat bi mogao biti uvijeno lišće. Odmotajte i provjerite listove; temeljito pregledajte biljku. Sve pronađene štetočine tretirajte na odgovarajući način.

Zašto mi Pilea Involucrata visi?

Najčešći uzrok za viseću Pileu involucratu je nedovoljno zalijevanje, ali biljka s truležom korijena također može klonuti na sličan način. Provjerite status vlage u biljci, te drenažu posude i tla. Mnogi uzroci stresa također mogu dovesti do toga da Pilea involucrata počne visjeti, uključujući šok transplantacije, temperaturni stres i tešku prekomjernu gnojidbu.

Zašto moja Pilea Involucrata ima smeđe lišće?

Smeđe lišće često je posljedica nedovoljnog zalijevanja, ali višak izravne sunčeve svjetlosti ili vrlo niska vlažnost također će uzrokovati smeđe lišće, osobito na vrhovima i rubovima lišća. Normalno je da nekoliko starijih listova s ​​vremenom posmeđi i opadne, ali ako problem zahvaća mnogo listova ili mlađe lišće, gotovo je uvijek rezultat problema s uvjetima njege.

Koliko Pilea Involucrata postaje velika?

Pilea involucrata rijetko naraste na više od 30 cm u visinu. Većina biljaka ostaje između 15-30 cm i polako se širi tijekom vremena.

Završna riječ

Nadamo se da će ovi savjeti brige za Pileu involucratu pomoći da vaša biljka bude uspješna ili će vam pomoći da uočite nekoliko stvari koje će vašu biljku učiniti još sretnijom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Zašto vam listovi rajčice žute (misterij riješen!)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Cijepanje listova biljke: 7 razloga zašto i što možete učiniti

Travnjaci i ukrasno bilje

Velike Hoste i savjeti za njihov uzgoj

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja aloe vera visi? 9 Uzroci i rješenja