Zašto moj fikus gumijevac gubi lišće?

wop Fikus gumijevac36567

Fikusi gumijevci su dugo omiljena sobna biljka. Kao vlasniku, uznemirujuće je izgubiti čak i jedan od njihovih prekrasnih, prepoznatljivih listova. Nažalost, opadanje lišća je čest problem. Ako ste primijetili da vaš fikus gubi lišće, čitajte dalje da biste saznali kako riješiti problem i spriječiti da se ponovi.

Zašto vaš fikus gumijevac gubi lišće? Vrsta oštećenja lišća može ukazivati ​​na problem. Požutjeli, kašasti listovi signaliziraju prekomjerno zalijevanje; hrskavo lišće ukazuje na nedovoljno zalijevanje. Štetočine mogu uzrokovati iskrivljene ili uvijene listove. Drugi razlozi mogu biti slabo osvjetljenje, hladni šok ili aklimatizacija na nove uvjete.

Savjeti za njegu biljaka 2 pereglin.com 57565657585943

Uzroci gubitka listova fikusa gumijevca (Ficus elastica).

Oštećeni listovi se ne oporavljaju, ali se mogu zamijeniti zdravim novim rastom. Obrezivanje iznad lisnog čvora stimulira nove grane ispod rezanja, što omogućuje oblikovanje fikusa gumijevca u središnji dio poda ili unutarnje stablo.

Prekomjerno zalijevanje

Fikusi gumijevci imaju visoku toleranciju na sušu, ali ih ne treba tretirati kao sukulente. Njihovi listovi padaju kada se podvode; međutim, gubitak listova je vjerojatniji kod biljke koja je previše zalijevana.

Ključ za držanje zdravog fikusa gumijevca u posudi je da ih pustite da se lagano osuše između zalijevanja. Biljka voli biti vlažna tijekom vegetacije, no njezino korijenje treba interval da diše. Prekomjerno zalijevanje će uzrokovati da lišće požuti ili smeđe i možda postane kašasto prije nego što otpadne.

Nemojte zalijevati prema rasporedu ili na temelju iskustva s drugim biljkama: prstom osjetite gornji dio tla. Nemojte zalijevati dok se gornji centimetar ne osuši, a zatim temeljito isperite tlo dok voda ne poteče kroz drenažne rupe.

Nekoliko važnih savjeta:

 • Pobrinite se da posuda ima dobru drenažu i ne dopustite da se voda skuplja u donjem spremniku.
 • Prevelika posuda može predugo zadržati tlo vlažnom.
 • Smanjite zalijevanje na jednom ili dvaput mjesečno tijekom hladne sezone mirovanja.
 • Koristite kondicioniranu vodu sobne temperature kako biste izbjegli šokiranje korijena. Razmislite o korištenju destilirane vode ako vaša voda iz slavine ima visok sadržaj minerala.

Aklimatizacija

Fikusi gumijevci su otporni nakon što su uspostavljene, ali imaju tendenciju da opadaju lišće nakon premještanja ili kada se uvjeti na neki drugi način promijene. Budite spremni na to i nemojte početi s daljnjim promjenama iz panike.

Nemojte se iznenaditi ako novi primjerak koji ste donijeli kući počne gubiti lišće. Stavite li biljku na svijetlo mjesto i pravilno je zalijevate, gubitak listova će uskoro prestati i počet će novi rast. Možda će trebati dva ili tri mjeseca da se biljka vrati na pravi put.

Usput, gubitak lišća također se događa kada se fikus premjesti van tijekom ljeta i ponovno vrati unutra. Međutim, dobro reagiraju na vanjsku toplinu i svjetlost, a takav potez obično rezultira ukupnim povećanjem rasta.

wop Fikus gumijevac6758922

Presađivanje

Koliko god da jesu, fikusi gumijevci ne vole da ih se ometa. Možete očekivati barem manje opadanje lišća nakon presađivanja. Sve dok biljka ima dobru svjetlost i pravilno se zalijeva, gubitak listova trebao bi prestati dok se oporavlja.

Jedna stvar na koju treba biti oprezan je stavljanje dodatne zemlje na vrh prilikom presađivanja. Fikusi gumijevci vole da im gornje korijenje jedva bude otkriveno. Također, dodatni gornji sloj tla može vas navesti da mislite da je korijenje suše nego što zapravo jest.

Kada presađujete, povećajte samo jednu veličinu – oko 5cm u promjeru. Veća posuda povećava mogućnost prekomjernog zalijevanja i otežava biljci da se ponovno uspostavi.

Što je manje moguće uznemiravajte korijenje: sitne korijenske dlačice mogu se oštetiti prilikom uklanjanja zemlje. Samo dodajte mješavinu ispod korijena kako biste je podigli na visinu nove posude i popunite stranice.

Štetočine

Oštećenja od štetnika mogu uzrokovati oštećenje i gubitak listova. Iako je zdrav fikus gumijevac prilično otporan na bolesti i zaraze, može postati žrtvom lisnih uši, brašnastih kukaca i paukovih grinja. Njihova je glavna osjetljivost, međutim, razmjer.

Odrasli kukci imaju okrugle ljuske širine 0,25-0,5cm i dolaze u smeđoj, sivoj ili bijeloj boji, ovisno o vrsti. Oni naseljavaju donju stranu lišća i mlade stabljike, često se skupljajući oko vena.

Napad ljuske uzrokuje gubitak snage biljke, žuto lišće i eventualno opadanje lišća. Ovi sićušni štetnici stapaju se u pozadinu kao izbočine bez nogu, pa ih je lako propustiti u ranim fazama. Steknite naviku da redovito pregledavate svoju biljku, posebno ispod lišća.

70% izopropil alkohol je brz tretman. Djeluju i hortikulturna ulja i insekticidni sapun; piretrin je posebno učinkovit. Bez obzira što odaberete, morat ćete izribati kamenac kako biste dosegli ispod zaštitne školjke odraslih. Ponavljajte svakih četiri do sedam dana dok ne nestanu.

Temperaturni šok

Fikusi gumijevci uživaju u širokom rasponu temperatura u kućanstvu, ali su osjetljive na hladnoću. Počinju patiti kada termometar padne ispod 7°C, a izloženost može izazvati opadanje lišća. Ako nije previše oštećena, biljka će se oporaviti ako je držite na toplom i pravilno njegujete.

Propuh

Umjereni ventilator ili povjetarac s prozora obično ne uzrokuju gubitak lišća, iako bi biljka mogla početi gubiti lišće ako je izložena previše hladnom ili vrućem propuhu. Ako je protok zraka u pitanju, premjestite biljku na drugo mjesto ili preusmjerite mlaz kako ne bi puhao po lišću.

Slabo svijetlo

Fikusi gumijevci vole puno svijetle, neizravne svjetlosti. Mogu preživjeti s manje, ali imaju tendenciju pokazati svoje nezadovoljstvo tako što opadaju lišće i postanu dugonogi. Fikus gumijevac gubi lišće također može biti uzrokovana promjenom svjetlosnih uvjeta.

Držite biljku na udaljenosti od nekoliko metara od sunčanog prozora. Fikusi ne vole vruće izravno sunce , ali mogu podnijeti dva do četiri sata nježnijih zraka rano ili kasno tijekom dana. Raznolike sorte trebaju jako svjetlo kako bi zadržale svoju boju.

Nepokriveni prozor okrenut prema istoku općenito dobro funkcionira. Izloženost okrenuta prema zapadu ili jugu može biti u redu ako biljci zaštitite, kao što su prozirne zavjese, ili je pomaknete nekoliko metara od prozora.

wop mglhksaha

Prekomjerna gnojidba

Ako fikus gumijevac gubi listove, to može biti znak prekomjerne gnojidbe. Ne morate obilno gnojiti fikus gumijevac: neki uzgajivači hrane samo jednom godišnje u proljeće. Drugi daju biljci uravnoteženo gnojivo u ½ razrjeđenju svaki mjesec tijekom toplih mjeseci. U svakom slučaju, prestanite s gnojidbom tijekom zimskog mirovanja.

Ako pretjerano gnojite biljku koja je pod stresom, korijenje može biti dovoljno šokirano da izazove gubitak listova. Ponekad se soli ostataka gnojiva nakupljaju i otrovuju tlo na isti učinak. Ako ste isključili druge uzroke opadanja listova, možda bi bilo dobro isprati tlo.

To je jednostavan proces. Stavite biljku na mjesto koje može slobodno cijediti i zalijevajte je s vrha. Pazite da znatna količina viška vode prođe kroz odvodne rupe. Pustite da se posuda potpuno ocijedi i možda to učinite drugi put. Pričekajte dok se gornjih 5cm tla ne osuše prije ponovnog zalijevanja.

Godišnje ispiranje je dobra hortikulturna praksa. Najbolje je to raditi svakih nekoliko mjeseci ako gnojite češće.

Niska vlažnost

Fikusi gumijevci izvorno potječu iz vlažnih staništa, ali se dobro snalaze s manje vlage u zraku ako su ispunjeni ostali uvjeti. Oni mogu izgubiti svoje donje listove malo brže ako je zrak suh, ali prosječna vlažnost u zatvorenom prostoru ne izaziva neobično značajno opadanje.

Neki uzgajivači zamagljuju lišće, ali to neće podići vlagu dovoljno dugo da bi napravilo razliku. Više će pomoći držanje posuda s vodom ispunjenih šljunkom ispod ili blizu biljke. Samo pazite da dno posude bude iznad linije vode!

Prirodni gubitak starog lišća

Stari listovi prirodno padaju s baze biljke kako sazrijevaju. Ne možete učiniti ništa povodom toga. Sjajno svjetlo i optimalna njega mogu odgoditi napredovanje, ali fikusi gumijevci prirodno poprimaju strukturu nalik stablu dok rastu. Da biste se borili protiv prirode, morat ćete obrezati kako biste promovirali nove grane.

Savjeti za sprječavanje gubitka lišća na fikusu gumijevcu

 • Nemojte pretjerano reagirati na gubitak nekoliko listova… samo budite sigurni da je biljka čista od štetnika, da pravilno zalijevate i da je dovoljno svjetla.
 • Ako ste nedavno nabavili svoju biljku, moguće je da je šteta koju sada vidite zbog nepravilne njege koju je prije imala. Može potrajati vrijeme dok se rezultati lošeg liječenja ne pokažu.
 • Prašina na lišću može blokirati svjetlost; prljava biljka ne dobiva količinu koju mislite. Listove obrišite vodom sobne temperature. Biljka će bolje disati i izgledati zdravije.
 • Zapamtite da je obrezivanje manje traumatično za biljku od presađivanja. Biljni sok je blago otrovan za kućne ljubimce i ljude i može nadražiti vašu kožu, stoga nosite zaštitu.
 • Novi listovi neće izbijati iz golih grana vašeg fikusa gumijevca, ali će izrasti s kraja obrezane stabljike.
 • Jaka svjetlost često je lijek za fikus gumijevac. Pospješuje oporavak i pomaže biljci da brzo raste kako bi nadoknadio svoje gubitke. Ako vidite kako se pojavljuju zdravi, dobro oblikovani novi listovi, na pravom ste putu.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Sukulenti

Ponovno upotrijebite staklenke za svijeće za sadnju sukulenata

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Što je jarko neizravno svjetlo za biljke?

Sadnice i presađivanje Zaštita biljaka

Kako uzgajati sadnice

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Planiranje cvjetnog vrta: vodič za početnike

Tlo i gnojenje Organizacija i planiranje vrta

4 jeftina načina da napravite i popunite podignutu vrtnu gredicu