Koliko sunca treba biljkama rajčice?

1682619652 270 Konnen Sie zwei Tomatenpflanzen zusammen pflanzen.webp.webp

Rajčice su jedna od najpopularnijih biljaka, ali pitanje koje vam je možda palo na pamet je koliko je sunca potrebno rajčicama da bi uspijevale.

Rajčicama je potrebno između 6 i 8 sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan, s najboljim rezultatima na punom suncu (8 sati). Puno sunce rezultira najvećim prinosima, najboljim okusom i najvećim sadržajem hranjivih tvari za vaše rajčice. Također, rajčice trebaju redovito izlaganje suncu kako bi proizvele energiju potrebnu za rast. Stoga je važno staviti rajčice na mjesto koje ima dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom dana.

Bilo da ste iskusni vrtlar ili početnik, čitajte dalje za korisne savjete o tome kako svojim biljkama rajčice dati pravu količinu sunčeve svjetlosti koja im je potrebna.

Koliko sunca treba rajčici?

Kada su u pitanju biljke rajčice, više sunca je obično bolje. Ovi ljubitelji toplog vremena trebaju najmanje osam sati sunčeve svjetlosti dnevno da bi napredovali.

Ako nemaju dovoljno sunca, biljke će postati mršave i proizvoditi male, blijede plodove. Previše sunca također može uzrokovati probleme poput truleži krajeva cvjetova i opeklina od sunca.

Dakle, kako ćete znati imaju li vaše rajčice dovoljno sunca?

Najbolji način je pažljivo ih pratiti i osigurati da imaju najmanje 8 sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan tijekom vegetacijske sezone.

Puno rajčica na drvenom stolu.

Ako primijetite da lišće postaje žuto ili smeđe, ili da plodovi izgledaju smežurano, vaše biljke nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti.

S druge strane, ako vidite da se lišće počinje uvijati ili posmeđivati ​​oko rubova, vaše biljke dobivaju previše sunca. U tom slučaju morate im osigurati malo hlada u najtoplijim satima dana.

To možete učiniti podižući privremenu konstrukciju za sjenčanje iznad vaših biljaka ili tako da uz njih posadite više biljke koje će bacati sjenu.

KLJUČNI REZULTATI: Biljke rajčice trebaju najmanje 8 sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan kako bi dale zdrav plod. Ako ustanovite da vaše biljke nemaju dovoljno sunca, pomno ih pratite i po potrebi im osigurajte dodatnu sjenu.

Važnost sunčeve svjetlosti za biljke rajčice

Većini biljaka rajčice potrebno je najmanje šest sati sunčeve svjetlosti svaki dan kako bi proizvele prave plodove. Potrebna količina sunca može varirati ovisno o biljnoj vrsti, ali bez dovoljno svjetla dat će manje žetve.

Za vrtlare koji pokušavaju izvući najviše iz svojih rajčica, važno je dati im puno sunca!

Kako dobiti pravu količinu sunčeve svjetlosti za svoju biljku rajčice

Rajčice su ukusno i hranjivo voće u kojem se može uživati ​​u mnogim jelima. Međutim, kako biste dobili rajčice najboljeg okusa, važno je osigurati da dobivaju pravu količinu sunčeve svjetlosti.

Raznolikost rajčica koje uzgajate odredit će koliko sunca treba vašoj biljci. Na primjer, određene rajčice trebaju oko šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno, dok nespecificirane sorte trebaju osam sati ili više.

Pomoću svjetlomjera možete odrediti koliko je sunca potrebno svakoj sorti rajčice i gdje biste trebali postaviti svoje biljke u odnosu na sunce.

Zaključak: Ovisno o sorti, rajčicama je potrebna različita količina sunčeve svjetlosti. Koristite svjetlomjer kako biste osigurali da vaše biljke imaju pravu količinu sunca.

Savjeti za povećanje rasta rajčice s pravom količinom sunčeve svjetlosti

Kada su u pitanju rajčice, jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir je koliko im je sunca potrebno. Premalo sunca i vaše biljke rajčice dat će manje plodova; previše sunca i plod bi se mogao rasprsnuti ili puknuti.

Dakle, koja je savršena količina sunčeve svjetlosti za zdrav rast rajčice?

Sunčana biljka rajčice.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da povećate rast svoje biljke rajčice uz pravu količinu sunčeve svjetlosti:

1. Upoznajte svoju različitost

Neke sorte rajčice zahtijevaju više sunca od drugih, stoga je važno znati koju vrstu imate prije donošenja odluke o tome koliko sunca bi trebale imati.

Na primjer, određene sorte kao što je ‘Rutgers’ mogu izdržati čak šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno, dok neodređene sorte kao što je ‘Beefsteak’ zahtijevaju najmanje osam sati.

2. Razmislite o svojoj klimi

Ako živite u području s dugim ljetima, vaše će biljke rajčice vjerojatno tolerirati više sunčeve svjetlosti nego ako živite u području s kraćim ljetima ili nižim temperaturama.

Međutim, općenito, sve rajčice najbolje uspijevaju kada su dnevne temperature između 70 i 85 stupnjeva Fahrenheita (21 do 29 stupnjeva Celzija).

Možda će vas također zanimati… Savršeno vrijeme za sadnju rajčica u Kaliforniji

3) Očvrsnite svoje biljke

Kada sadite sadnice na otvorenom, nemojte ih odmah staviti na sunce; Umjesto toga, dajte im nekoliko dana da se aklimatiziraju u djelomičnoj sjeni prije nego ih premjestite na njihovo stalno mjesto u vrtu gdje će biti izloženi suncu tijekom cijelog dana.

Ovo postupno povećanje pomaže u stvrdnjavanju lišća tako da su bolje pripremljeni za suočavanje s izravnom sunčevom svjetlošću bez opekotina ili oštećenja.

4) Zaštitite ih od popodnevnog sunca

Najtoplije doba dana obično je između 15 i 17 sati, stoga, ako je moguće, pokušajte izbjeći sadnju rajčica na mjestu koje je izravno izloženo sunčevoj svjetlosti u to vrijeme.

Ako to ne možete izbjeći, ponudite svojim biljkama neku zaštitu tako što ćete im staviti zasjenjenu tkaninu ili neku drugu vrstu fizičke barijere kako biste ih zaštitili od jakih zraka popodnevnog sunca.

5) Ne zaboravite vodu

Biljke rajčice ne trebaju samo odgovarajuću količinu sunčeve svjetlosti, već i puno vode.

Nedostatak vode može uzrokovati pucanje plodova i druge probleme, stoga redovito pazite na vlažnost tla i zalijevanje (oko 1-2 inča tjedno je idealno).

Zaključak: kako biste osigurali zdrav rast rajčice, dajte biljkama pravu količinu sunca za njihovu sortu i klimu i zaštitite ih od popodnevnog sunca.

Zašto previše sunca može naškoditi vašim biljkama rajčice

Svi znamo da je rajčicama potrebna sunčeva svjetlost za rast – ali jeste li znali da previše sunca zapravo može biti štetno za vaše biljke?

Evo zašto:

Ako su biljke rajčice previše izložene suncu, lišće će požutjeti, a plodovi neće pravilno sazrijeti. Biljka je također osjetljivija na štetočine i bolesti ako ima previše sunca.

Dakle, ako želite zdrave, ukusne rajčice, pobrinite se da imaju dovoljno sunčeve svjetlosti – ali ne previše.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Ručni rad i ukrasi Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Božićna drvca ružmarina: savjeti za njegu biljaka

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati krastavce okomito

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Kako natjerati afričke ljubičice da cvjetaju tijekom cijele godine