Saznajte točan razmak za sadnju rajčica (nemojte napraviti tu pogrešku!)

Finden Sie den genauen Abstand zum Pflanzen Ihrer Tomaten heraus

Pitate se na kolikoj udaljenosti saditi rajčice? Definiran ili neodređen, ukopan u zemlju ili posađen u kontejner, razmak između rajčica važan je faktor u uzgoju rajčice. Sa svim različitim vrstama i kultivarima koji postoje, može biti teško znati koliki je razmak između vaših biljaka. U ovom postu na blogu raspravljat ćemo o tome zašto je razmak toliko važan pri sadnji rajčica. Također dajemo savjete o pravoj udaljenosti prema vrsti i sorti, bilo u povišenoj gredici ili u vlastitom vrtu. Pa počnimo!

Određeni prema neodređenim rajčicama

Postoje dvije glavne vrste rajčica: određene i neodređene. Određene rajčice su grmolike sorte koje narastu do određene visine i zatim prestanu davati plodove. Obično su to manje biljke s kraćim viticama, što ih čini idealnim za vrtove u kontejnerima ili male prostore.

Rajčice na neodređeno vrijeme su, pak, sorte vinove loze. Nastavit će rasti i proizvoditi plodove dok ih ne usmrti mraz ili bolest. Ove biljke zahtijevaju više prostora, ali mogu proizvesti veće prinose ukusnih plodova tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Koja je razlika?

Određene biljke rajčice imaju unaprijed određene navike rasta; Narastu do određene veličine, a zatim prestaju cvjetati i stvarati plodove. Energija biljke odlazi na sazrijevanje postojećih plodova, a ne na nastavak proizvodnje novih kao što bi to učinila neodređena sorta. To čini Determinate idealnim za uzgajivače koji žele svoju žetvu odjednom, a ne raspoređenu na nekoliko tjedana ili mjeseci.

Za i protiv svake vrste

Najveća prednost determinanti je njihova kompaktna veličina; Ove biljke ne zauzimaju puno prostora u vašem vrtu, omogućujući vam da pronađete više prostora u ograničenim prostorima poput posuda ili povišenih gredica. S druge strane, budući da ove biljke daju samo jednu veliku žetvu odjednom, ako želite raspodijeliti svoju žetvu tijekom sezone, morat ćete planirati unaprijed – možda će vam za to trebati više datuma sadnje.

Indefinite nudi veće prinose u cjelini, ali zauzima više prostora zbog svoje rasprostranjenosti; Također, osjetljivi su na bolesti kao što je plamenjača koja može uništiti cijele usjeve ako se njima ne upravlja pravilno (posebno u vlažnim klimama).

Kako odabrati pravu sortu za svoj vrt

Odabir između određenih i neodređenih sorti rajčice zapravo ovisi o raspoloživom prostoru koji imate za svoj vrt. Ako je prostor ograničen, determinate bi mogla biti bolja opcija. Opskrbljuju svježe ubrane rajčice tijekom ljetnih roštilja.

Međutim, ako imate puno prostora u svom vrtu, indeterminantna sorta bi mogla biti prikladnija. Koju god vrstu odabrali, potrebno je redovito održavanje kao što je obrezivanje suvog lišća/loze kako bi se osigurao optimalan rast i zdravlje. Provjerite uklapa li se to u vaš plan održavanja prije donošenja odluke.

Poznavanje razlika između determinantnih i indeterminantnih rajčica ključno je za odabir prave sorte za vaš vrt. Sada pogledajmo sadnju rajčice u kontejnere.

KLJUČNI REZULTATI: Kada je riječ o sadnji rajčice, postoje dvije glavne vrste: determinantne i indeterminantne. Određene biljke bolje odgovaraju ograničenom prostoru jer daju samo jednu veliku žetvu odjednom, dok neodređene biljke nude veće prinose, ali zahtijevaju više prostora zbog svoje rasprostranjenosti. Odabir prave sorte ovisi o prostoru koji imate i o tome koliko njege možete priuštiti. Bez obzira na odabranu vrstu, za optimalan rast potrebno je redovito održavanje poput rezidbe.

Posadite rajčice u posude

Sadnja rajčica u kontejnere odličan je način da uživate u plodovima svog rada, a da ne zauzimaju previše prostora. Pravi spremnik može napraviti veliku razliku pri uzgoju rajčica, stoga je važno odabrati mudro.

Koje su posude najbolje?

Kada birate posudu za biljke rajčice, tražite onu koja je duboka najmanje 12 inča i široka 18 inča i ima rupe za drenažu na dnu. Vreće za uzgoj tkanine također su izvrsne opcije. Plastične ili glinene posude dobro funkcioniraju, kao i viseće košare i polubačve. Ako vam nedostaje prostora, razmislite o korištenju posuda sa samonavodnjavanjem ili okomitih žardinjera. Provjerite ima li vrsta spremnika koju odaberete dovoljno prostora za rast i širenje korijenja prije nego što ga napunite zemljom.

AI generirao sliku biljke rajčice koja raste u platnenoj vreći

Savjeti za sadnju u kontejnere

Prije nego što posadite svoje sadnice rajčice u njihov novi dom, napunite lonac do pola mješavinom zemlje napravljenom posebno za posude kao što je Miracle Gro Moisture Control Potting Mix ili Fox Farm Ocean Forest zemlja za lonce. Dodajte gnojivo prema uputama na pakiranju, a zatim ga napunite s još zemlje do dvije trećine. Zatim pažljivo stavite svoju biljku u njen novi dom, dodajući još zemlje oko nje ako je potrebno. Nakon što je posađeno, temeljito zalijte, ali nemojte pretjerivati; vlažni uvjeti mogu dovesti do truleži korijena koja će brzo ubiti vaše biljke!

Kako se brinuti za rajčice uzgojene u kontejnerima

Biljke rajčice trebaju puno sunčeve svjetlosti, pa bi trebale biti na mjestu koje ima najmanje 6 sati izravnog sunca svaki dan (8-10 sati je još bolje). Kada zalijevate biljke, prvo provjerite razinu vlage tako što ćete zabiti prst 1 inč u posudu. Ako je suha, dobro ih napijte, ali izbjegavajte prekomjernu hidrataciju.

Gnojite svaka 2 tjedna tijekom razdoblja aktivnog rasta tekućim gnojivom razrijeđenim prema uputama na pakiranju. Po potrebi tijekom sezone odrežite odumrlo lišće ili stabljike. Konačno, sjetite se redovite berbe čim se plodovi pojave na trsovima; ovo potiče daljnju proizvodnju iz preostalih pupova.

Sadnja rajčica u kontejner odličan je način za uspješan vrt, čak i na malom prostoru. Zatim, razgovarajmo o važnosti razmaka prilikom sadnje rajčica.

Ključni zaključci: kada sadite rajčice u posude, važno je odabrati posudu koja je duboka najmanje 12 inča i široka 18 inča i ima rupe za drenažu. Napunite posudu do pola mješavinom zemlje posebno formuliranom za posude, dodajte gnojivo, a zatim pažljivo stavite svoju biljku u njen novi dom. Svojim biljkama rajčice dajte dovoljno sunčeve svjetlosti (6-10 sati dnevno) i redovito ih zalijevajte, ali ne previše. Gnojite svaka 2 tjedna tijekom aktivne sezone rasta i po potrebi odrežite odumrlo lišće ili stabljike. Na kraju, sjetite se redovite berbe čim se plodovi pojave na trsovima.

Zašto je važan razmak kod sadnje rajčice

Razmak je važan faktor kod sadnje rajčice. Odgovarajući razmak između biljaka može pomoći u osiguravanju zdravog rasta i obilne žetve. Evo nekoliko razloga zašto je razmak važan, kako izračunati točan razmak između biljaka i uobičajene pogreške koje treba izbjegavati pri razmaku biljaka rajčice.

Prednosti pravilne udaljenosti

Kada je riječ o uzgoju rajčica, pravilan razmak potiče protok zraka, što smanjuje rizik od bolesti i potiče snažan razvoj korijena za zdravije biljke. Također omogućuje više izlaganja suncu, što rezultira većim voćem boljeg okusa. Osim toga, pravilan razmak pomaže smanjiti konkurenciju za hranjive tvari iz drugih obližnjih biljaka.

Kako izračunati točan razmak između biljaka

Sorte rajčica razlikuju se po veličini, pa je važno znati koliko prostora svaka sorta zahtijeva prije nego što ih posadite u svom vrtu ili u kontejnere. Općenito, određene sorte trebaju biti udaljene 18 do 24 inča, dok neodređene sorte trebaju 24 do 36 inča. Specifična udaljenost ovisi o njihovoj veličini u zrelosti (provjerite paket sjemena ili naljepnicu biljke). Ako sadite više redova rajčice, ostavite 3-4 metra između redova.

Kada sadite redove biljaka rajčice, ostavite 3-4 stope između redova

Pogreška koju mnogi ljudi čine je što ne ostavljaju dovoljno prostora između biljaka rajčice, što dovodi do prenatrpanosti. To može dovesti do poremećaja rasta zbog nedostatka svjetlosti i cirkulacije zraka. Osim toga, može doći do povećane konkurencije susjednih korijena za resurse kao što su voda i hranjive tvari iz tla, što rezultira manjim ukupnim prinosima.

Još jedna uobičajena pogreška je neuzimanje u obzir zrele veličine određene sorte kada se izračunava koliko ih međusobno treba saditi. To bi moglo rezultirati nedostatkom prostora kada dostignu punu veličinu. To bi moglo rezultirati manjim prinosima zbog prenapučenosti ako se korektivne mjere ne poduzmu dovoljno brzo. Mjere koje treba poduzeti uključuju prorjeđivanje dodatnih sadnica ili presađivanje na neka druga mjesta s više prostora.

Odgovarajući razmak između biljaka rajčice važan je kako biste osigurali dovoljno sunčeve svjetlosti, vode i hranjivih tvari. Zatim ćemo razgovarati o razmaku rajčica prema vrsti vrta.

KLJUČNI NALAZI: Razmak je važan čimbenik pri sadnji rajčica jer pomaže u promicanju cirkulacije zraka i izloženosti suncu, a istovremeno smanjuje konkurenciju za resurse. Općenito, određene sorte trebaju biti razmaknute od 18 do 24 inča, dok će indeterminantne sorte trebati 24 do 36 inča, ovisno o veličini u zrelosti. Uobičajene pogreške koje treba izbjegavati uključuju neostavljanje dovoljnog razmaka između biljaka ili neuzimanje u obzir zrele veličine određene vrste pri izračunavanju razmaka.

Razmak rajčica prema vrsti vrta

Kada je riječ o sadnji rajčica, razmak je ključan. Različiti tipovi vrtova zahtijevaju različite količine prostora za rast biljaka rajčice.

podzemni vrtovi

Kada sadite u podzemni vrt, opće pravilo je da se rajčice sade na razmaku od 18 inča i 24 inča od reda. Ovo korijenju daje dovoljno prostora za širenje i upijanje hranjivih tvari, a lišću također daje dovoljno cirkulacije zraka, što pomaže u sprječavanju bolesti. Ako uzgajate određene sorte kao što su Roma ili Early Girl, možete ih posaditi bliže jedna drugoj, na 12 inča jedna od druge, jer ionako neće biti puno više od te veličine.

podignute gredice

Uzdignute gredice nude sjajan način da maksimalno iskoristite svoj vrtni prostor omogućujući vam da posadite gušće od tradicionalnih vrtova s ​​tlom. Za uzdignute gredice, ciljajte na 8 do 12 inča između biljaka i 16 do 24 inča između redova, ovisno o tome koliko visoka sorta raste i koliko je prostora dostupno u samoj gredici. Važno je ne pretrpavati svoju povišenu gredicu jer će to dovesti do natjecanja između biljaka za resurse poput vode i sunčeve svjetlosti, što bi moglo usporiti njihov rast ili kasnije uzrokovati bolest.

Rajčice u povišenoj gredici treba saditi na razmaku od 8-12 inča

Posude i lonci

Kontejneri su odlična opcija ako nemate puno vanjskog prostora, ali ipak želite svježe, domaće rajčice! Općenito, posude bi trebale biti najmanje 10-12 inča duboke kako bi se omogućio dovoljan volumen tla za pravilan razvoj korijena; Međutim, možda će biti potrebne veće posude (determinirane naspram neodređene) ovisno o vrsti sorte rajčice koju uzgajate. Ciljajte na razmak od 6-8 inča između svake biljke kada sadite više sadnica u posudu; Ako postoji samo jedna sadnica po posudi, samo se pobrinite da ima oko 3-4 inča prostora sa svih strana kako bi imala dovoljno mjesta kako s vremenom raste!

Pravilna sadnja rajčica zahtijeva pažljivo razmatranje razmaka, bilo da se radi o tlu, povišenoj gredici ili posudi/loncu. To može značajno utjecati na ukupni prinos i zdravlje vaših biljaka. Pobrinite se da bilo koja vrsta uređenja vrta koju odaberete daje svakoj pojedinačnoj biljci dovoljno prostora da raste do svog punog potencijala bez natjecanja sa susjednim biljkama za resurse poput vode ili sunčeve svjetlosti.

Ključni zaključci: vrtovi rajčica u zemlji trebali bi biti udaljeni 18 inča jedan od drugog i 24 inča između redova; Uzdignute gredice trebaju imati 8-12 inča između biljaka i 16-24 inča između redova; Kontejnerske posude zahtijevaju razmak od 6-8 inča za više sadnica ili 3-4 inča oko jedne sadnice po posudi. Pravilno raspoređene biljke rajčice pridonose zdravoj berbi s maksimalnim urodom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje fitonije – vodič korak po korak

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

6 načina da zaustavite kovrčanje lišća od monstere

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega trnove krune (Euphorbia Milii)

Travnjaci i ukrasno bilje

Najbolje sorte Hosta otpornih na sunce

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja Aloe Vera postaje smeđa? (9 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega biljke kamenice (Tradescantia spathacea)