Zašto vam listovi rajčice žute (misterij riješen!)

Primjećujete li da lišće vaše biljke rajčice žuti? Ne brinite, niste sami. Ovo je čest problem vrtlara koji uzgajaju puno rajčica. Srećom, imamo odgovor na ovu zagonetku! Čitajte dalje kako biste saznali više o ovoj vrtnoj zagonetki i kako je riješiti!

identificirati problem

Žuto lišće na biljkama rajčice može biti uzrokovano nizom problema, od nedostatka hranjivih tvari do štetnika i bolesti. Prepoznavanje uzroka ključno je za vraćanje vašeg vrta u formu.

Što uzrokuje žuto lišće?

Postoji nekoliko mogućih uzroka žutog lišća na biljkama rajčice. Nedostaci hranjivih tvari poput dušika ili kalija mogu uzrokovati žutilo donjeg lišća, dok previše dušika može uzrokovati žutilo gornjeg lišća. Drugi čimbenici iz okoliša, poput previše sunca ili premalo vode, također mogu dovesti do žutila. Konačno, i najezde štetnika i bolesti mogu uzrokovati žutilo lišća.

Kako dijagnosticirati problem

Prvi korak u dijagnosticiranju problema je utvrditi radi li se o problemu okoliša ili problemu štetnika/bolesti. Ako sumnjate da je to problem okoliša, provjerite je li pH vašeg tla u rasponu (6-7) i pobrinite se da redovito zalijevate, ali ne pretjerano; I premalo i previše vode izložit će vašoj biljci stres. Ako tamo sve izgleda u redu, to bi mogao biti nedostatak hranjivih tvari; Dodavanje gnojiva može pomoći u brzom rješavanju ovog problema. S druge strane, ako mislite da bi to moglo biti zbog štetočina ili bolesti, pažljivo pogledajte svoju biljku ima li znakova poput rupa u lišću ili promjene boje na stabljikama; To su obično izdajnički znakovi da nešto nije u redu s vašom biljkom. Vidi: Biološke metode suzbijanja štetočina

Ako shvatite što uzrokuje žuto lišće i kako dijagnosticirati problem, možete ga početi liječiti.

Zatim, pogledajmo moguće tretmane za žuto lišće rajčice.

Testirajte pH svoje zemlje

Važno je provjeriti pH tla prije sadnje rajčice. Idealan raspon za rajčice je 6,0-7,0, što je blago kiselo. Ako je tlo izvan ovog raspona, možete dodati vapno ili sumpor kako biste ga prilagodili. Kompleti za testiranje dostupni su u većini vrtnih centara i online prodavača, stoga svakako nabavite jedan prije nego započnete svoj vrtlarski projekt!

Dodavanje hranjivih tvari u tlo

Rajčicama je potrebno mnogo hranjivih tvari da bi uspjele, pa je važno prije sadnje poboljšati tlo organskim materijalom poput komposta ili stajnjaka. To će pomoći osigurati esencijalne hranjive tvari poput dušika i fosfora koji su potrebni rajčicama za proizvodnju zdravih plodova.

Savjeti za zalijevanje rajčice

Rajčice zahtijevaju stalnu vlagu tijekom cijele vegetacije, ali ne vole mokro korijenje. Stoga je važno ne pretjerano ih zalijevati. Ciljajte na 1-2 inča vode tjedno tijekom sušnih razdoblja i pokušajte ne smočiti lišće jer to može dovesti do problema s bolestima u budućnosti. Osim toga, malčiranje oko biljaka rajčice pomaže zadržati vlagu dok drži korov podalje od njihovih osjetljivih korijenskih sustava.

Ako odvojite vrijeme da shvatite svoj pH tla, dodate potrebne hranjive tvari i slijedite savjete za pravilno zalijevanje rajčice, možete osigurati da vaše biljke rajčice dobiju najbolju moguću njegu. Sada pogledajmo druge uobičajene uzroke žućenja lišća u rajčicama.

Uobičajeni štetnici i bolesti rajčice

Biljke rajčice osjetljive su na razne štetočine i bolesti. Uobičajeni štetnici rajčice uključuju lisne uši, bijele mušice, buhače, crve, rogove i paukove grinje. Ovi insekti mogu oštetiti lišće ili plodove biljke hraneći se njima ili polažući jaja u njih. Osim toga, neke gljivične bolesti, poput rane i kasne plamenjače, mogu utjecati na rajčice kada su uvjeti povoljni za njihov rast.

Crv rajčice žvače list

Prirodna rješenja za kontrolu štetočina

Najbolji način za sprječavanje najezde štetnika je pravilna praksa uzgoja kao što je plodored i korištenje otpornih kultivara kad god je to moguće. Ostala prirodna rješenja uključuju prateće sadnje sa začinskim biljem poput bosiljka ili nevena koje odbijaju određene insekte; ručno pokupite sve vidljive štetnike s biljaka; Prskanje insekticidnog sapuna na zahvaćena područja; Pustite korisne kukce poput bubamara u svoj vrt; ili pokrivanjem redova preko mladih biljaka dok se ne uspostave.

Kemijska rješenja za kontrolu štetočina

Kada prirodne metode nisu dovoljne za kontrolu zaraze, možda će biti potrebni kemijski pesticidi kako bi se biljke zaštitile od ozbiljne štete. Prije primjene bilo kojeg pesticida, važno je pažljivo pročitati sve upute kako biste odredili točnu količinu proizvoda po kvadratnom metru tretirane površine i učestalost primjene (obično svakih 7-14 dana). Pri rukovanju kemikalijama uvijek se mora nositi zaštitna odjeća i pod svaku cijenu izbjegavati kontakt s kožom i očima.

Suzbijanje štetočina važan je dio zdravog i produktivnog vrta. S pravim alatima i tehnikama možete zaštititi svoje rajčice od štetnika i bolesti. Zatim ćemo razgovarati o tome kako pravilno zalijevati biljke rajčice za optimalan rast.

Njega i održavanje biljaka

Obrezivanje i školovanje biljaka rajčice: Obrezivanje biljaka rajčice važan je dio održavanja zdravih. Uklanjanje mrtvih ili bolesnih listova, stabljika i grana pomaže biljci da usmjeri svoju energiju na proizvodnju ploda umjesto da je troši na nezdrave dijelove. Osim toga, obrezivanje može pomoći u oblikovanju biljke u kompaktniji oblik koji omogućuje bolji protok zraka i izloženost suncu. Kada uzgajate svoje biljke rajčice, razmislite o tome da ih vežete za kolce ili kaveze dok rastu kako biste spriječili da padnu pod vlastitom težinom. Ovo također pomaže da se plodovi drže podalje od zemlje gdje je veća vjerojatnost da će ih pronaći štetnici.

Malčiranje oko biljaka rajčice: Malčiranje je odličan način da zaštitite svoje rajčice od korova i zadržite vlagu u tlu. Također pomaže u regulaciji temperature tla, održavajući ga hladnijim tijekom vrućih ljetnih dana i toplijim tijekom hladnih zimskih noći. Možete koristiti organske malčeve kao što su slama, pokošena trava, iverje drva ili iverje kore oko vaših biljaka rajčice kako biste im dali dodatni sloj zaštite od korova i štetočina, a istovremeno vratili bitne hranjive tvari u tlo dok se one s vremenom razgrađuju.

Možda će vas također zanimati… Savršeno vrijeme za sadnju rajčica u Kaliforniji

Stavljanje vaših biljaka rajčica u kockice ili kaveze može podržati njihove teške plodove i spriječiti bolesti uzrokovane pretjeranim kontaktom s mokrim tlom zbog kiše ili ciklusa zalijevanja. Najbolje je postaviti kolce u blizini svake biljke prije nego što se pojave cvjetovi kako bi svi dijelovi stabljike dobili ravnomjernu potporu tijekom ciklusa rasta bez nanošenja štete kasnije kada se teži plodovi počnu pojavljivati ​​na različitim visinama duž svoje duljine.

Kaveze treba postaviti oko mladih sadnica prije nego što se pojave cvjetovi; To im daje dovoljno prostora za širenje, a istovremeno pruža dovoljno potpore za veće plodove i lak pristup za berbu nakon što se zrele rajčice pojave unutar njihovih granica.

Odvajanje vremena za pravilno njegovanje i njegu vaših biljaka rajčice ključno je za uspješnu žetvu. Imajući to na umu, pogledajmo sada kako prepoznati i spriječiti uobičajene bolesti rajčice.

Berba rajčica: kada brati, kako brati te kako ih skladištiti i čuvati

Zašto lišće vaše rajčice žuti Riješena misterija

Berba rajčica je uzbudljiv dio vrtlarstva. Znanje kada i kako brati rajčice može vam pomoći da iz svog vrta izvučete najviše.

Vrijeme berbe rajčica: Najbolje vrijeme za berbu rajčica je kada su potpuno zrele, što je obično između 70 i 90 dana nakon sadnje. Potražite duboku crvenu boju na rajčici prije žetve, jer to ukazuje da je dosegla vrhunac zrelosti. Također možete primijetiti pukotine ili pukotine na koži rajčice, što je još jedan znak da je spremna za branje.

Kako brati rajčice: kada berete rajčice, oštrim nožem ili škarama odrežite im peteljke kako ih ne biste oštetili. Pazite da ne povlačite prejako stabljiku prilikom rezanja, jer to može oštetiti ili potrgati sam plod. Ako trebate više od jedne ruke za pomoć pri branju rajčica, nosite rukavice kako ih slučajno ne biste ozlijedili prstima.

Nakon berbe nezrele rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi dok potpuno ne sazriju. Zatim stavite u hladnjak na duža razdoblja skladištenja do dva tjedna ako je potrebno. Za potrebe konzerviranja, kao što je konzerviranje ili zamrzavanje, pričekajte dok sve vaše voće ne dostigne punu zrelost prije početka bilo kakvog postupka konzerviranja. Inače, postoji rizik od gubitka okusa i teksture tijekom obrade, jer se nedovoljno zrelo voće koristi u receptima kao što su umaci i salse.

Berba rajčica u pravo vrijeme ključna je za uživanje u ukusnoj, sočnoj rajčici. Uz savjete u ovom članku, možete uspješno ubrati svoje rajčice i pohraniti ih za maksimalnu svježinu. Sada pogledajmo što uzrokuje žuto lišće na vašim biljkama rajčice.

Moglo bi vas zanimati i ovo… Koliko sunca treba biljkama rajčice?

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Kako se brinete za mahovinu? Objašnjeni su svi rastući zahtjevi

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Prostorije za sobne biljke Zaštita biljaka

Trebate li premjestiti biljke? što trebaš znati

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati jagode: Vodič za vrtlare početnike

Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Filodendron Birkin: zapanjujuća prugasta sobna biljka