7 problema Kentia palmi (i rješenja)

wop 4

Sa svojim širokim, tamnozelenim listovima i impresivnom navikom rasta, Kentia palme su prekrasne biljke u svakom domu. Iako su općenito dobro prikladni za uzgoj u zatvorenom prostoru, morat ćete obratiti pozornost na njihove potrebe kako bi izgledali najbolje. Ovaj članak pokriva najčešće probleme s Kentia palmom te kako ih riješiti i spriječiti.

Prekomjerno zalijevanje je najčešći problem Kentia palmi, ali neispravno osvjetljenje je blizu. I jedno i drugo može dovesti do toga da vaša biljka postaje sve lošija. Žuti listovi ili pjegavost lišća gotovo su uvijek znak problema i treba ih riješiti što je prije moguće.

Što nije u redu s mojom Kentia palmom?

Vaša Kentia palma ( Howea forsteriana ) je bez sumnje izgledala nevjerojatno kada ste je prvi put donijeli kući, ali nije lako održavati sjajan izgled osim ako ne pružite izvrsne uvjete za njegu i ne vodite računa o potrebama svoje biljke.

Da biste utvrdili što nije u redu s vašom biljkom, morate pažljivo provjeriti svoju biljku, uzeti u obzir sve simptome koje pokazuje, a također razmotriti uvjete uzgoja. Nakon što prikupite sve ove informacije, uzrok problema obično postaje jasan i možete poduzeti važne korake da popravite svoju biljku.

Provest ću vas kroz proces kako točno riješiti svaki od uobičajenih problema s Kentia palmom s kojima se možete susresti, kako bih vam pomogao da vaša biljka ponovno izgleda prekrasno. Pokriti ću sljedeća pitanja;

 • Razlozi zašto lišće Kentia palme postaje smeđe ili razvija smeđe vrhove listova
 • Uzroci žutog lišća na vašoj Kentia palmi
 • Razlozi zašto vaša Kentia palma visi
 • Kako rano identificirati probleme sa štetočinama te ih popraviti i spriječiti
 • Prekomjerno zalijevanje – Prepoznavanje, sprječavanje i rješavanje ovog stvarno uobičajenog problema
 • Podvodnjavanje – Kako ga prepoznati i spriječiti
 • Neispravno osvjetljenje
wop Palma76834603 1

Listovi Kentia palmi postaju smeđi

Cijeli listići ili listovi koji postaju smeđi mogu biti znak višestrukih problema s Kentia palmom, osim ako se to ne događa samo jednom po jednom lišću. Stariji listovi će s vremenom postati smeđi i umrijeti, jer ih zamjenjuje novi rast. To se obično događa tijekom nekoliko tjedana, s progresivnim posmeđivanjem koje zahvaća samo jedan list. To se smatra normalnim i ne bi trebalo biti razlog za zabrinutost.

Ako je tamnjenje raširenije, ili ako vaša Kentia palma ima smeđe mrlje , trebali biste pomno potražiti znakove problema.

Uzroci smeđeg lišća Kentia palme

 • Prekomjerna izravna sunčeva svjetlost – Višak svjetlosti može uzrokovati nejednako smeđe lišće i smeđe vrhove, utječući na lišće koje je najviše izloženo jakoj sunčevoj svjetlosti. Kentia palme koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru navikavaju se na slabe uvjete osvjetljenja u zatvorenim prostorima, a kada su izložene jakoj izravnoj sunčevoj svjetlosti, teško se nose, što rezultira pečenjem listova. Pobrinite se da postavite svoju Kentia palmu negdje gdje ima jako, neizravno svjetlo . Malo izravne sunčeve svjetlosti u rano jutro ili kasno poslijepodne je normalno.
 • Pretjerano gnojenje – Pretjerano gnojenje može uzrokovati izravnu štetu listovima, što je rezultiralo smeđih mrlja i savjete o letaka. Kentia palme ne trebaju puno gnojiva, a pretjerivanje može stvarno oštetiti vašu biljku. Ja svoje gnojim mjesečno tijekom proljeća i ljeta uravnoteženim, upola jakim, vodotopivim gnojivom.
 • Nedostatak kalija – To može uzrokovati mrlje smeđe ili narančaste mrlje na listovima Kentia palmi. Također se može pojaviti kao smeđe boje vrhova ili perifernih područja listova. Ako vaša Kentia palma nikada nije bila oplođena, uzmite u obzir nedostatak hranjivih tvari kao mogući uzrok.
 • Bolesti – Iako Kentia palme nisu posebno osjetljive na bolesti, povremeno mogu razviti gljivične bolesti pjegavosti listova kao što su Cylindrocladium, Stigmina. Većina bolesti uzrokuje nepravilne smeđe ili crne mrlje na lišću Kentia palme. Važno je staviti svoju biljku u karantenu i obrezati sve zahvaćeno lišće kako biste spriječili širenje.
 • Problemi s zalijevanjem – I nedovoljno zalijevanje i prekomjerno zalijevanje mogu uzrokovati smeđe lišće. To obično prvo utječe na vrhove, ali se može proširiti na veće dijelove biljke. Previše zalivena Kentia palma ponekad može imati neke od istih simptoma kao i nedovoljno zalijevana biljka, uključujući smeđe vrhove i opuštene. Oba ova pitanja detaljnije ću obraditi kasnije u ovom članku.
wop hoig34455hjji5

Smeđi vrhovi na Kentia palmama

Zasebno ću spomenuti smeđe vrhove jer je to jedan od najčešćih problema s Kentia palmom, i to sa svim palmama koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Ponajprije je uzrokovana niskom vlagom, zbog čega se vrhovi listića prebrzo suše i odumru. Volim pratiti vlažnost zraka digitalnim higrometrom i pokušavam održavati vlažnost iznad 50%. Možda će biti potrebno još malo više za uklanjanje svih smeđih vrhova.

Koristite ladicu za vlagu, ovlaživač zraka ili grupirajte svoje biljke kako biste povećali vlažnost. Također biste mogli razmisliti o tome da svoju biljku smjestite u kupaonicu ili kuhinju, koje su obično najvlažnije prostorije u vašem domu. Općenito ne preporučam zamagljivanje sobnih biljaka, jer to ima tako kratkotrajan utjecaj na vlagu, da nije vrijedno truda.

Niska vlažnost nije jedini uzrok smeđih vrhova na Kentia palmama. Pripazite na pretjerano visoke temperature, nedovoljno zalijevanje, pa čak i pretjerano zalijevanje. Morat ćete potražiti druge tragove da shvatite što se događa.

Listovi Kentia palmi postaju žuti

Općenito žutilo lišća uobičajen je znak prekomjernog zalijevanja, ali postoje mnogi drugi problemi koji mogu uzrokovati žuto lišće .

Prekomjerno zalijevanje obično uzrokuje da čitavi listovi s vremenom progresivno požute, često počevši od starijih listova. Važno je da svoju biljku temeljito provjerite ima li znakova da je previše zalivena i poduzeti brze mjere da to ispravite.

Štetočine kao što su paukove grinje i brašnaste bube obično ostavljaju mrlje žute mrlje na mjestima gdje su se hranile na lišću. Nepravilno žutilo bi vas uvijek trebalo potaknuti da pažljivo provjerite svoju biljku zbog bilo kakvih znakova buba.

Obavezno provjerite obje strane listova i duž stabljike ima li znakova buba. Brašnaste bube je lako uočiti, ali paukove grinje su stvarno malene i često se zanemaruju. Potražite njihovu mrežu nalik na pramen isprepletenu između listova.

Primijetio sam da Kentia palma također može razviti generalizirano požutjelo lišće kada su svjetlosni uvjeti presvijetli, ali ne tako svijetli da prouzrokuju pečenje lišća. Kada je razina svjetlosti konstantno previsoka, klorofil se redistribuira unutar lišća, zbog čega izgledaju manje zeleni i često imaju blago žut izgled.

Uzroci padanja Kentia palmi

Kentia palme ima vrlo uspravan i visok rast. To može dovesti do toga da lišće s vremenom počne padati ili se naginjati. Opadanje je također mnogo vjerojatnije ako je biljka pogrešno smještena u posudi ili ako se više puta previše ili premalo zalijeva.

Prošle sam godine presadio svoju veliku Kentia palmu i otkrio da je ubrzo nakon toga počela padati. Zbog ometanja korijena kod presađivanja, otkrio sam da će se lišće, kako se tlo sušilo i skupljalo od baze stabljike, malo spustiti.

To sam riješio korištenjem brojnih kočića i vrtlarskih užeta kako bih je držao u uspravnijem položaju dok novi korijeni ne izrastu i bolje usidre biljku u novu posudu.

Ako vaša Kentia palma visi, pažljivo provjerite ima li na biljci bilo kakvih drugih simptoma kao što su žutilo ili smeđi vrhovi listova i pregledajte uvjete njege. Opadanje je rijetko normalno, iako može biti posljedica niza manjih problema zbog navike jakog rasta.

wop hu03igpp985ju34h

Štetočine Kentia palmi

Štetočine mogu uzrokovati dosta štete vašoj Kentia palmi ako ne uočite problem u prilično ranoj fazi. Obično provjeravam svoju Kentia palmu svaki put kada je zalijevam ima li znakova problema. Steknite naviku pažljivog gledanja prednje i stražnje strane lišća, jer je rano otkriti problem štetnika jako je važno.

Najvjerojatnije ćete pronaći kamenac, brašnaste bube ili paukove grinje na svojoj Kentia palmi. 

Prva stvar koju trebate učiniti ako otkrijete štetočine je da svoju Kentia palmu premjestite u drugu prostoriju od ostalih sobnih biljaka. Stavljanjem u karantenu spriječit ćete širenje štetnika na vaše druge biljke.

Imam rutinu za rješavanje štetočina koja dobro funkcionira za većinu biljaka;

 • Ručno uklonite što je više moguće štetnika. Upotrijebite krpu da ih obrišete, ili crijevo ili tuš da biste ih isprali.
 • Poprskajte cijelu biljku ili izopropil alkoholom, insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljem. Koristite obilno, tako da se tretira svo lišće.
 • Ponavljajte postupak tretmana svaka 3-4 dana dok ne budete 100% sigurni da su svi štetnici nestali.
 • Ostavite biljku u karanteni nekoliko tjedana samo da budete sigurni, prije nego što je vratite na normalno mjesto.
 • Izbjegavajte obrezivanje oštećenog lišća sve dok biljka nije potpuno tretirana i dok se ne počne oporavljati. Obrezivanje samo dodaje dodatni stres biljci koja se već bori.

Prekomjerno zaljevanje Kentia palmi

Ovo je lako najčešći od svih problema s Kentia palmom s kojima se možete susresti. Ako vaša Kentia palma ima općenito požutjele listove i počne opadati ili dobivati ​​smeđe vrhove listova, unatoč tome što dodajete puno vode, razlog je vjerojatno prekomjerno zalijevanje.

Također, provjerite ima li uvredljivog mirisa koji dolazi iz tla ili nedostatka rasta unatoč svim ostalim potrebama njege koje su zadovoljene.

Prekomjerno zalijevanje je veliki problem jer ostavljanje vaše Kentia palme u vlažnom tlu sprječava bitno prozračivanje korijena i može ozbiljno oštetiti korijenje ili ga učiniti osjetljivim na bolesti. Bez zdravog korijena, biljka brzo počinje pokazivati ​​znakove stresa.

Mnogo je vjerojatnije da će se prekomjerno zalijevanje dogoditi sobnim biljkama zbog smanjene rasvjete i protoka zraka u zatvorenom prostoru što utječe na korištenje vode i isparavanje, te sklonost vrtlara u zatvorenom prostoru da malo budu previše oduševljeni kantom za zalijevanje.

Uzroci prekomjernog zalijevanja Kentia palmi

Prekomjerno zalijevanje nije samo prečesto zalijevanje. To je uzrokovano cijelim nizom stvari koje uzrokuju da se tlo isušuje presporo ili postaje preplavljeno. Evo nekih stvari zbog kojih je pretjerano zalijevanje mnogo, puno vjerojatnije.

 • Pretjerano velike posude – Mala biljka u velikom loncu bit će okružena s puno zemlje. Nakon zalijevanja, biljka ne može iskoristiti svu vodu u tlu u razumnom vremenskom razdoblju, pa tlo ostaje dugo vlažno. To neizbježno dovodi do truljenja korijena. Razmislite o korištenju poroznog materijala za lonce kako biste spriječili da tlo ostane mokro predugo.
 • Slabo osvjetljenje – slabo osvjetljenje rezultira time da vaša Kentia palma troši manje vode i manje vode isparava iz tla. Tlo ostaje vlažno dulje nakon zalijevanja, što uvelike povećava rizik od truljenja korijena. Svijetlo, neizravno osvjetljenje neophodno je da vaša Kentia palma bude zdrava.
 • Loša drenaža – Kentia palme vole vlažno tlo, ali mrze vlažne uvjete. Ako tlo ne drenira dobro, ili ako lonac nema dovoljno drenažnih rupa, ili ako nakon zalijevanja zaboravite isprazniti posudu za sakupljanje, prije ili kasnije su neizbježni prekomjerno zalijevanje i trulež korijena.
 • Niske temperature – Ako vaša Kentia palma raste u hladnoj prostoriji, smanjit će se potrošnja vode i isparavanje, zbog čega će tlo dulje ostati vlažno.
wop bg803e489g39ph54g3

Kako popraviti prekomjerno zalivenu Kentia palmu

Tretman za prekomjerno zalivenu Kentia palmu ovisi o tome koliko vaša biljka pati. Rješavanje nekih od gore navedenih čimbenika bit će dovoljno za blage simptome prekomjernog zalijevanja.

Međutim, ako mislite da vaša biljka ima trulež korijena ili ako izgleda posebno nesretno, najbolje rješenje je izvaditi biljku iz lonca i pregledati korijenje radi znakova oštećenja. Preporučam da uklonite svu staru zemlju, obrezujete sve trule korijene i pažljivo presadite u novu posudu, koristeći dobro drenirajuću mješavinu za posude.

Kada se trulež korijena pojavi, postoji velika šansa da se biljka neće oporaviti, ali svoju Kentia palmu možete spasiti brzim djelovanjem i pažljivom njegom. Kod Kentia palmi može potrajati nekoliko mjeseci da se proizvede novi rast nakon što je tretirana od truleži korijena, pa ako vaša biljka preživi, ​​potrebno je malo strpljenja.

Podvodnjavanje

Nedovoljno zalijevanje može dovesti do smeđih vrhova listova, opadanja i odumiranja starijih listova. Kentia palme vole da se zalijevaju kada se gornja polovica zemlje osuši, te biste trebali temeljito natopiti tlo i pustiti da se višak svaki put potpuno ocijedi.

Nije se uvijek lako sjetiti zalijevati sobne biljke, pa vam postavljanje neke vrste podsjetnika ili pozicioniranje biljaka negdje gdje ćete ih često vidjeti može pomoći da izbjegnete nedovoljno zalijevanje.

Još jedan čest uzrok zalijevanja je ako svaki put malo zalijete svoju Kentia palmu. Ovo “zalijevanje gutljajem” često dovodi do toga da se površina ili mali dio tla smoči, a da korijenje ne dovede dovoljno vode. Možda mislite da dovoljno zalijevate svoju Kentia palmu, ali biljka možda vapi za pićem.

Neispravno osvjetljenje

Većina ljudi pretpostavlja da je zalijevanje najvažnija stvar da vaše sobne biljke uspijevaju, ali osvjetljenje je još važnije. Kentia palma preferira jarko, neizravno svjetlo kada se uzgaja u zatvorenom prostoru i nailazi na probleme kada je rasvjeta preintenzivna ili nedostatna.

Provjerite gdje je vaša Kentia palma smještena u vašem domu i procijenite svjetlosne uvjete. Obično preporučujem da se Kentia palma postavi na najsvjetlije mjesto u vašoj sobi koje ne prima izravnu sunčevu svjetlost. Svjetlo bi trebalo biti dovoljno intenzivno da baca dobro definirane sjene, bez izravnog sunčevog svjetla.

Kentia Palm možete postaviti u bilo koju prostoriju u vašem domu, ali morate voditi računa o smjeru u kojem su prozori okrenuti. Za one koji žive na sjevernoj hemisferi, prozori okrenuti prema sjeveru dobivaju najmanje svjetla, a prozori okrenuti prema jugu primaju najviše. Rasvjeta se također dramatično mijenja ovisno o prevladavajućem vremenu i godišnjim dobima.

Možda ćete morati pomicati Kentia palmu po svom domu u različito doba godine kako biste maksimalizirali osvjetljenje zimi i spriječili da lišće izgori od jakog sunčevog svjetla ljeti. Svoju omiljenu Kentia palmu držim u kutu sobe okrenute prema sjeveroistoku, tik uz dva prozora. Međutim, zimi ga obično premještam u prostoriju okrenutu prema jugu kako bih povećao osvjetljenje tijekom dosadnih zimskih dana.

Slaba svjetlost može uzrokovati niz problema s Kentia palmom – vaša će biljka rasti jako sporo i s vremenom će postati rijetka i bolesna, postajući mnogo sklonija prekomjernom zalijevanju i bolestima. Pretjerano svijetli uvjeti obično rezultiraju pečenjem lišća ili u najmanju ruku smeđim vrhovima listova koji se s vremenom progresivno pogoršavaju.

Kako mogu zaustaviti umiranje moje Kentia palme?

Prije nego što poduzmete bilo kakvu radnju, morate utvrditi u čemu je problem. Uvijek osjećam hitnost kad god vidim da se jedna od mojih biljaka muči, ali nema smisla poduzeti akciju bez prethodnog identificiranja problema, jer bi to moglo pogoršati situaciju.

Temeljito pregledajte svoju biljku, uzimajući u obzir sve probleme koje vidite. Zatim pročitajte kako pružiti savršenu njegu Kentia palmi i vidjeti gdje biste mogli napraviti nekoliko prilagodbi.

Nevjerojatno je koliko brzo možete shvatiti što ide po zlu kada složite dijelove slagalice. Imajte na umu da može postojati niz problema koji utječu na zdravlje vaše biljke. Ako ne možete problem svesti na jedan problem, jednostavno napravite nekoliko prilagodbi kako biste optimizirali uvjete za svoju biljku i promatrajte svoju biljku nekoliko tjedana da vidite hoće li se stvari početi poboljšavati.

Završna riječ

Kentia Palms su nesumnjivo moje omiljene sobne palme. Općenito smatram da ih je malo lakše održavati dobrog zdravlja nego neke druge uobičajene zatvorene palme, kao što su Areca palme i Parlour palme . Međutim, većina palmi zahtijeva malo truda kako bi izgledala dobro u zatvorenom prostoru, stoga nemojte biti previše razočarani ako s vremena na vrijeme naiđete na nekoliko problema s Kentia palmom.

Često je najbolji način da postanete bolji u uzgoju sobnih biljaka suočavanje s problemima kako se pojave, a nema ništa više zadovoljavajućeg od njegovanja biljke natrag do zdravlja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više