Kako pomoći prekomjerno zalivenoj biljci – vodič korak po korak

Svi griješimo. Nažalost, prekomjerno zalijevanje može uzrokovati žuto lišće, zaostajanje u razvoju i druge probleme s biljkama. Može čak izazvati smrtonosnu bolest truleži korijena. Važno je znati znakove prekomjernog zalijevanja, kako ga spriječiti i kako popraviti zalijevanje biljke ako se to dogodi.

Koraci za popravljanje prenatopljene biljke:

 1. Privremeno prestanite zalijevati biljku i poboljšajte drenažu.
 2. Odmah identificirajte i liječite trulež korijena.
 3. Razmislite o promjeni posude i tla kako biste potaknuli bolju drenažu i brže sušenje tla.
 4. Osigurajte povećanu ventilaciju i temperaturu, te nižu vlažnost.

Opasnosti od prekomjernog zalijevanja

Prekomjerno zalijevanje je broj jedan uzrok smrti za kontejnerske biljke. Neki primjerci će se odreći pustinjskih uvjeta, lošeg tla, slabog osvjetljenja i zgaženog zanemarivanja samo da bi ga prestali nakon predoziranja vodom. Čini se da nije pošteno.

Zalijevanje je način na koji početnici pokazuju svoju ljubav, a to je pogrešno? Kontradikcija je zbunjujuća dok ne shvatite što se događa.

Prekomjerno zalijevanje je štetno za biljku na dva načina:

Prekomjerno zalijevanje utapa korijenje

Jedna od primarnih funkcija korijena je izmjena plinova: trebaju crpiti kisik iz svog tla. Potopljena mješavina utapa korijenje i guši biljku.

Prekomjerno zalijevanje dovodi do infekcije

Blokirajući kisik iz zone korijena, prekomjerno zalijevanje stvara anaerobno okruženje u kojem patogeni bolesti rastu i napreduju.

Ispravno zalijevanje u dobro dreniranom tlu ostavlja mješavinu dovoljno vlažnom da biljke dobiju vlagu i hranjive tvari, dok osigurava dovoljno prozračivanja kako bi korijenski sustav mogao disati.

Kratkotrajno namakanje (5-10 minuta) ne šteti biljci sve dok se tlo odmah i temeljito drenira.

Kako prepoznati je li vaša biljka prezalijevana?

Prekomjerno zalivena biljka može izgledati kao nedovoljno zalivena i vrlo je važno znati razliku. Još jedan pogrešan potez s vašom kantom za zalijevanje mogao bi značiti katastrofu.

Provjerite tlo i pregledajte nedavni raspored zalijevanja biljke. Prije ponovnog zalijevanja uvijek provjerite je li tlo dobro osušeno.

Osim vlažnog tla, evo i simptoma prenavodnjene biljke:

 • Venuće. Ovo je uobičajen znak nedovoljno zalijevanja, ali biljke kojima je prekomjerno zalijevanje prekinut protok hranjivih tvari također mogu uvenuti.
 • Mekani ili napuhani listovi i stabljike. Lišće zalivene biljke postaje suho i hrskavo.
 • Listovi postaju svjetlije zelene boje.
 • Požutjelo ili smeđe lišće.
 • Opadanje starog i novog lišća.
 • Smeđe mrlje na lišću i vrhovima listova.
 • Edem lišća. Ovo izgleda kao mjehurići i uzrokovano je viškom vode u biljnim stanicama. Može dovesti do udubljenja.
 • Usporen rast i zaostajanje u razvoju.
 • Gljivice ili plijesan rastu na lišću, tlu i stabljikama.
 • Prisutnost pepelnice, gljivica u tlu ili drugih štetnika koji vole vlagu.

Prekomjerno zalijevanje: uzroci i prevencija

Nitko ne želi utopiti svoje biljke. Mnogo je bolje spriječiti prekomjerno zalijevanje nego prvo popravljati prezalivenu biljku. Razumijevanje razloga za prekomjerno zalijevanje pomaže vam poduzeti korake da ga spriječite.

Prečesto zalijevanje

Ovo je najočigledniji razlog za prekomjerno zalijevanje. Može biti potrebno iskustvo da shvatimo da je previše vode gore od premalo i da nije rješenje za svaku biljnu bolest.

Prekomjerno zalijevanje nije samo početnička pogreška. To se lako može dogoditi kada se zajedno brinete o skupini sobnih biljaka. Biljke imaju individualne potrebe za vodom: ono što usrećuje vaš Peace Lily utopit će sukulent. Ne možete zalijevati ni prema unaprijed postavljenom rasporedu. Pravilo je uvijek provjeriti tlo prije ponovnog zalijevanja.

Slabo drenirajuće tlo

Glavni uzrok prekomjernog zalijevanja je loša drenaža. To uzrokuje nakupljanje vode oko korijena. To nije nužno količina vode koju biljka prima; to je koliko dugo tlo ostaje pretjerano vlažno.

Imajte na umu da dobro drenirajuća mješavina s puno organskog materijala može postati zbijena tijekom vremena kako se aditivi razgrađuju. Inertni, ne raspadajući mediji poput plovućca, perlita ili krupnog pijeska bitni su dodaci ako ne mijenjate često tlo.

Vrsta biljke

Različite vrste razlikuju se u količini vode koja im je potrebna, tako da morate naučiti potrebe svojih pojedinačnih biljaka. Ako sve svoje sobne biljke stavite na isti raspored zalijevanja, riskirate prezalijevanje neke od njih. Svaku biljku treba posebno pratiti.

Usput, razlika između biljaka obično nije u načinu na koji se zalijevaju: zasićenje tla je obično ispravno. Važna razlika je u njihovom idealnom sastavu tla i koliko bi mješavina trebala biti suha između sesija.

Na primjer, tlo kaktusa treba biti duboko natopljeno kad se zalijeva kao žedna paprat; razlika je u tome što bi tlo sukulenata trebalo vrlo brzo drenirati i ostaviti da postane mnogo suše između ponovnog vlaženja.

Temperatura

Voda brže isparava u toplijim uvjetima i obrnuto. Ako zalijevate prema rasporedu koji se temelji na toplim temperaturama, lako možete pretjerati u hladnijem vremenu.

Veličina posude

Veće posude upijaju više vode i sporije se suše. Jedan uobičajeni scenarij za prekomjerno zalijevanje je nastavak iste učestalosti nakon presađivanja u veći spremnik. Tlu kojem je trebalo tjedan dana da se osuši u maloj posudi potrebno je više vremena da dođe do te točke u većoj posudi.

Materijal posude

Posuda od terakote je posuda koja najviše oprašta za zalijevanje: materijal je dovoljno porozan da dopusti da vlaga izađe i tlo diše. Ostakljena ili plastična posuda učinkovito zatvara vlagu iznutra i usporava isparavanje.

Uvijek provjerite je li vaša biljka u posudi s barem jednom drenažnom rupom. Po potrebi presadite. Ako ste zabrinuti zbog oticanja ili samo želite dekorativniji izgled, stavite posudu s drenažnim rupama na kamenčiće unutar veće zatvorene posude.

Vjetar

Ako premjestite biljku u posudi na otvorenom, imajte na umu da će se zbog vjetra tlo brže isušiti. S druge strane, ako raspored zalijevanja temeljite na olujnim uvjetima, lako je pretjerati s vodom kada vjetar utihne.

Mirovanje

Mnoge biljke idu u redovite cikluse mirovanja kada im ne treba toliko vode. To obično – ali ne uvijek – odgovara usporavanju hladnog vremena. Saznajte više o ciklusima vaše biljke i budite spremni na smanjenje kada pokaže znakove mirovanja.

Vlažnost

Vlaga u zraku usporava isparavanje tla i mijenja frekvenciju zalijevanja. Bez obzira na to dolazi li vlaga u zraku iz ladica punjenih vodom, spremnika za kapanje, ovlaživača zraka ili samo pare iz tuša u kupaonici, visoka vlažnost i revno zalijevanje mogu biti opasna kombinacija.

Je li moguće pomoći prekomjerno zalivenoj biljci i koliko to traje?

Većina biljaka može prevladati štetu od prekomjernog zalijevanja i vratiti se zdravlju, ali potpuni oporavak ovisi o tri stvari:

Otpornost biljaka

Otporna biljka može se oporaviti od vlažnih uvjeta kojima će osjetljiviji primjerak podleći. Većina sobnih biljaka može se potpuno oporaviti, ali neke više neće biti iste.

Iznos štete

Količina štete i brzina otkrivanja presudni su za određivanje možete li popraviti zalivenu biljku. Biljka može klonuti ako je tlo ostalo previše vlažno dulje vrijeme ili ćete možda morati odrezati toliko zaraženog materijala da će trebati dugo da ponovno izraste.

Liječenje i naknadna njega

Poduzimanje ispravnih koraka za popravljanje prenatopljene biljke bez odlaganja i pružanje dobre njege biljci nakon toga uvelike povećava izglede za potpuni oporavak.

Brzina oporavka također varira ovisno o vrsti. Biljke koje brže rastu prirodno će se oporaviti brže od onih koje rastu sporo. Nekim biljkama nalik grmovima mogu trebati godine da poprime svoje prijašnje dimenzije, dok energični tropski može zamijeniti svoj rast tijekom jedne tople sezone.

Kako popraviti zalivenu biljku

Ako sumnjate da ste previše poslužili svog zelenog prijatelja, prvo što trebate učiniti je prestati zalijevati.

U pravilu biste trebali pustiti da se gornji sloj zemlje osuši između namakanja. Smjernica za mnoge biljke je dopustiti da se gornjih 5cm tla prvo osuši. Za većinu sukulenata bolje je ostaviti gornju polovicu posude da se osuši. Čak i većina biljaka koje vole vlagu ne žele nakvašeno tlo i imaju koristi od (kratkog) razdoblja suhog gornjeg sloja tla kako bi se odvratile komarice i gljivične probleme.

Jedna prikladna metoda za određivanje je li vrijeme za ponovno zalijevanje je da podignete posudu i osjetite je li u njemu vlaga. Uz malo vježbe, brzo ćete znati treba li biljci voda. Izravniji pristup je ubacivanje prsta, štapića za jelo ili mjerača vlage u tlo.

Ne zaboravite da ne pretjerujete s razdobljem sušenja – to će samo povećati stres biljke.

Liječenje blagog prekomjernog zalijevanja ili sumnje na prekomjerno zalijevanje

Ako primijetite da je tlo previše vlažno ili na neki drugi način zaključite da ste pretjerali s vodom prije nego što vidite vidljive znakove oštećenja, možda imate sreće. Samo puštanje tla da se na odgovarajući način osuši moglo bi biti dovoljno da se izbjegnu nevolje.

Evo koraka za popravljanje situacije:

 • Ako na tlu ima stajaće vode, nagnite posudu da se ocijedi.
 • Pobrinite se da je posuda podignuta kako bi se mogla potpuno ocijediti.
 • Ispraznite ladicu predmemorije ako unutra ima vode i ponovno provjerite ako se ponovno napuni.
 • Dajte biljci dobro svjetlo kako biste je potaknuli da koristi više vlage – iako ne više od uobičajene željene izloženosti. Napomena: Ako biljka pokazuje znakove uznemirenosti, bolje je skloniti je s jakog svjetla, stoga budite diskrecijski.
 • Držite gnojivo dok se ne vrate normalni uvjeti. Biljka bi mogla biti pod stresom čak i ako nije dala vidljive znakove, a gnojivo bi moglo otežati njezin oporavak.
 • Osigurajte više topline području kako biste povećali isparavanje. Dovoljno je samo nekoliko stupnjeva: nemojte pregrijati biljku.
 • Povećajte cirkulaciju zraka kako biste ubrzali sušenje tla. Ne želite staviti biljku na propuh, ali možda bi bilo korisno dati joj više zračnog prostora ili je objesiti u prozračnoj prostoriji.
 • Smanjite vlažnost okoline. Ako koristite posude za vodu ili ovlaživač zraka, razmislite o zaustavljanju dok biljka ne izađe iz opasne zone. Mokru biljku možete premjestiti na suše područje ako je s drugima koje ne želite uznemiravati.

Liječenje biljke sa znakovima stresa od prekomjernog zalijevanja

Ako vaša biljka pokazuje žutilo lišća, smeđe vrhove ili druge znakove stresa povezane s prekomjernim zalijevanjem, to znači da je situacija napredovala. Nakon što se isključi trulež korijena, što zahtijeva invazivnije djelovanje, postoji nekoliko dodatnih koraka koji mogu pomoći u rješavanju problema.

Ovo se može činiti neintuitivnim, ali maknite biljku s jakog svjetla. Nemojte ga stavljati u mrak, samo izvan izravnog sunca ili jakog svjetla. Intenzivna svjetlost može dodatno opteretiti biljku. Listovi prenatopljene biljke često se bore za vodu i osjetljivi su na sušenje u svijetlim uvjetima.

 • Uklonite malo lišća s vrha biljke, zajedno s pupoljcima, cvijećem i voćem. Time se štedi energija za oporavak biljke.
 • Izbjegavajte gnojidbu dok biljka ne pokaže novi rast.
 • Prozračite tešku, vlažnu zemlju pažljivo probušite nekoliko rupa štapićem ili olovkom. Time se otvara više zračnog prostora za ubrzavanje sušenja, ali nemojte pretjerivati ​​i oštetiti korijenje.
 • Očistite tlo. Ako je smjesa za zalivanje jako mokra, izvadite je iz posude u jednom komadu i stavite je na sloj novina ili drugog suhog, upijajućeg materijala. To će nježno povući vodu iz korijenske kugle; zamijenite materijal po potrebi.
 • Možda je primamljivo, ali nemojte pokušavati istisnuti vodu iz kugle zemlje. Stiskanje može oštetiti osjetljivo korijenje – posljednje što jadna biljka treba. Po potrebi možete ostaviti korijensku grudu iz posude nekoliko sati, ali ne dopustite da se potpuno osuši.
 • Povećajte protok zraka stavljanjem izložene kugle zemlje na stalak da se osuši. Ventilator može biti od pomoći. Nemojte puhati jak propuh izravno na biljku, samo ga upotrijebite za povećanje protoka zraka u prostoriji.
 • Odvlaživač zraka može biti učinkovit. Koristite Peltierov model, a ne isušivač. Postavite biljku u posudi u blizini i držite je pod nadzorom: ne želite da tlo postane suho!
 • Osvježite tlo. Ako je vaš problem s prekomjernim zalijevanjem povezan s nedostatkom drenaže, možete dopuniti tlo materijalima za prozračivanje poput perlita, plovućca i krupnog pijeska.

Nježno uklonite biljku i obrišite staru zemlju koja sadrži malo korijena. Izbjegavajte oštećenje ionako stresnog korijenskog sustava: nemojte samo otresti prljavštinu. Posadite grudu korijena u novu mješavinu. Također možete umiješati suhe dodatke u gornji sloj tla.

Nakon što se biljka oporavi, izvršite potpunu presađivanje u mješavinu koja bolje drenira.

Noćna mora prirode: trulež korijena

Ako se pitate isplati li se popravljati zalivenu biljku, trulež korijena je tu da vas uplaši. Može brzo pretvoriti vašu voljenu biljku u hrpu smrdljive kaše. Ako ovo stanje ne riješite na vrijeme, nećete imati biljku o kojoj biste trebali brinuti.

Međutim, uz promptno liječenje, mnoge biljke se mogu oporaviti, a mi ćemo istaknuti korake za dijagnosticiranje i (nadamo se) izliječenje bolesti.

Ima li moja biljka trulež korijena?

Bolesti koje uzrokuju propadanje i trulež korijena su posvuda. Pitanje je jeste li dovoljno dugo osigurali vlažne, anaerobne uvjete u kojima rastu da vaša biljka bude zaražena.

Način provjere je da nježno izvadite biljku iz posude i pogledate korijenje. Zdravi korijeni su bijeli i čvrsti; zaraženo korijenje je smeđe ili crno, kašasto i ima neugodan miris truljenja.

Bolest ubija od korijena prema gore: ako je bolest uznapredovala, možete vidjeti i natečene, natečene stabljike. Ako je uznapredovala u terminalnu fazu, stabljika vam može otpasti u ruci. U tom slučaju, bacite ga na sigurno.

Pustiti da se zemlja osuši vjerojatno nije dovoljno: trebate odrezati mrtve i odumrle dijelove i presaditi u svježu, suhu zemlju. Ove drastične radnje najbolja su šansa da vaša biljka preživi.

Pregled liječenja truleži korijena

 • Obrišite ili isperite pljesnivu zemlju koju vidite , pazeći da ne slomite zdravo korijenje.
 • Odrežite propadajuće smeđe ili crno korijenje, ostavljajući samo zdrave bijele dijelove. Također odrežite sve požutjele ili oštećene listove.
 • Odrežite vrh rasta proporcionalno količini korijena koju ste morali ukloniti – preostalo korijenje neće moći opsluživati ​​cijelu biljku.
 • Sterilizirajte svoje rezne alate prije i poslije. Također, sterilizirajte stari spremnik prije ponovne upotrebe natapanjem u devet dijelova vode do jednog dijela kućnog izbjeljivača najmanje 10 minuta. Nakon toga operite deterdžentom za suđe.
 • Isperite zaraženu zemlju s korijena i presadite u novu ili steriliziranu posudu sa svježom, suhom zemljom. Neki uzgajivači miješaju cimet u tlo kao nježan antifungicid.
 • Zalijte i dobro ocijedite, a posudu stavite na svijetlo mjesto s odgovarajućim svjetlom. U vodu možete dodati čaj od kamilice: neki ga smatraju prirodnim oružjem protiv gljivičnih infekcija.
 • Pažljivo nastavite zalijevanje. Zapamtite da će biljka trebati manje vode nego prije, jer ima manje korijena.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Posude za sobne biljke Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako uzgajati biljku zmajevo voće

Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega kalateje zebrine – Kako održati svoju kalateju

Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Minijature i patuljaste sobne biljke Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Njega biljaka u terariju: savršene biljke i riješeni problemi

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Cvjetovi otporni na mraz

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

10 načina kako pomoći rajčicama da prežive mraz ove zime