Njega coleusa u zatvorenom prostoru: Kako uzgajati coleus

Njega coleusa u zatvorenom prostoru Kako uzgajati coleus587930404543 wop

Većina nas poznaje prekrasne biljke coleusa kao prekrasne dodatke obrubnim zasadima u vrtovima ili jarke boje u posudama, ali jeste li znali da to zapravo čini i sjajne zatvorenom prostoru, tako da možete uljepšati svoj unutarnji prostor njihovim zadivljujućim lišćem.

Njega coleusa u zatvorenom prostoru: Osigurajte jarko neizravno sunčevo svjetlo, temperature od 24-27°C i umjerenu do visoku razinu vlažnosti. Održavajte tlo malo vlažnim kada biljka aktivno raste, ali suhim uvjetima u zimskim mjesecima. Lagano gnojite gnojivom s visokim sadržajem dušika svaka dva tjedna, a stabljike stisnite kako biste stvorili puniju, grmoliku biljku.

Coleus je biljka koja se lako uzgaja i uspjet će u zatvorenom prostoru ako se pravilno brine. Sljedeće informacije pokrivaju sve različite aspekte brige za ovu prekrasnu sobnu biljku.

Pregled coleusa

Također poznat kao oslikana kopriva, coleus ( Solenostemon scutellarioides ) je član obitelji metvice i porijeklom je iz jugoistočne Azije. Iznenađujuće za većinu ljudi, tehnički je to zimzelena trajnica koja se prvenstveno uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog svoje osjetljivosti na mraz.

Zbog svoje sklonosti toploj klimi, izvrsne su sobne biljke.

wop Coleus367548989

Sažetak njege coleusa u zatvorenom prostoru

Znanstveno imeSolenostemon scutellarioides
PodrijetloAfrici, Aziji i Australiji. Mnoge sorte uzgajane zbog šarenog lišća.
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Malo izravnog jutarnjeg sunca je u redu.
ZalijevanjeOdržavajte lagano vlažno tlo tijekom vegetacije. Pustite da se gornjih nekoliko centimetara osuši između zalijevanja zimi.
TloBrzo drenirajuća mješavina zemlje. Većina mješavina opće namjene dobro funkcionira.
Temperatura24C°-27°C. Vrlo otporan na hladnoću i mraz.
GnojivoGnojivo polovične jačine primjenjuje se svaka dva tjedna tijekom vegetacije. Pripravci s visokim sadržajem dušika najbolji su za promicanje lišća i suzbijanje cvjetanja.
VlažnostSrednja do visoka vlažnost.
CvjetanjeSitni bijeli ili plavkasti cvjetovi. Odmah otkinite pupove kako biste spriječili cvjetanje, inače će biljka otići u sjeme i umrijeti.
ObrezivanjeStisnite stabljike koje rastu kako biste održali kompaktan rast.
RazmnožavanjeReznice stabljike mogu se lako razmnožavati.
Ponovno zalijevanjePresadite svake 1-2 godine. Povećajte veličinu posude samo ako želite veću biljku.
Bolesti i štetočinePrilično otporan, ali trulež korijena, plijesan, plijesan, lisne uši, paukove grinje i brašnaste bube mogu uzrokovati probleme.
ToksičnostToksičan za kućne ljubimce i blago otrovan za ljude.
wop hg7803h89guh3h3u85ghhjdh

Karakteristike coleusa

  • Naraste od 20-90cm u visinu, ovisno o sorti.
  • Biljke narastu od 30 do 70 cm u širinu.
  • Listovi su dugi od 3-20cm.
  • Može rasti uspravno ili povučeno, ovisno o odabranoj sorti.

Vodič za njegu coleusa u zatvorenom prostoru

Kada uzgajate biljke u svom domu, osigurajte sljedeće uvjete za uzgoj kako biste promovirali jake, zdrave biljke.

Zahtjevi za svjetlo

Kada se uzgaja u zatvorenom, coleus preferira jarko, neizravno svjetlo. Najbolje je ako mogu živjeti na prozorskoj dasci koja osvjetljava ujutro ili u ranim satima dana i ima hlad tijekom najintenzivnijeg izlaganja suncu u kasnim poslijepodnevnim satima.

Nešto izravnog sunca je u redu, osim intenzivnog ljetnog sunca koje će spržiti lišće ili uzrokovati blijeđenje jarkih boja. Premalo svjetla zatamnjuje boju listova i može uzrokovati opadanje lišća.

Možda ćete morati nadopuniti dostupno svjetlo umjetnim svjetlima tijekom zime. Pažljivo promatrajte biljku. Ako lišće izblijedi i izgubi boju, biljka vjerojatno dobiva previše sunčeve svjetlosti. Međutim, ako je biljka bez sjaja i opada lišće, pokušajte joj dati malo više svjetla.

Raspon temperature za coleus

Tropske sobne biljke dobro uspijevaju u zatvorenom prostoru jer preferiraju isti temperaturni raspon kao i mi ljudi. Za najbolji rast držite svoje biljke u prostoriji u kojoj su temperature između 24C°-27ºC, izbjegavajući bilo kakve nagle padove temperature.

Držite svoje biljke na mjestu gdje nisu izložene propuhu koji dolazi iz prozora koji ne propuštaju, otvaranja/zatvaranja vrata ili registrirajte ventilacijske otvore koji puše toplinu zimi i hladan zrak ljeti. 

Vlažnost

Coleus preferira okruženja sa srednjom do visokom razinom vlage. Za većinu vlasnika kuća, niska vlažnost u zatvorenom prostoru čini njegu coleusa u zatvorenom prostoru malo izazovnijom od njege na otvorenom. Morat ćete stvoriti džep s vlažnim zrakom za vaše biljke coleusa kako bi im stvarno pomogao da napreduju.

Ako vaše biljke počnu pokazivati ​​smeđe vrhove ili hrskave rubove, što znači da je vaš zrak presuh, možete povećati razinu vlažnosti tako da grupirate biljke ili stavite biljku u pladanj s kamenčićima i vodom.

Nemojte zamagliti lišće kao što biste to učinili s drugim tropskim Tlo za njegu coleusa u zatvorenom prostoru

Coleusi preferiraju tlo koje se brzo drenira i osigurava dobru aeraciju korijenju. Zbog toga su prikladna komercijalna tla za lončanice „za sve namjene“. Izbjegavajte sve što je posebno formulirano za određenu biljnu vrstu, kao što su biljke koje vole kiselinu ili sukulenti.

Komercijalna tla zapravo su mješavina treseta, kokosove kore, borove kore i perlita ili vermikulita “bez zemlje”. Izbjegavajte korištenje ravnog kokosovog kokosovog vlakna ili sphagnum tresetne mahovine u svojim posudama; zadržavaju previše vode. Da biste poboljšali drenažu tla za lončanice, možete dodati dodatni perlit.

wop nguih389h39834ig

Zalijevanje

Tijekom aktivne vegetacije u proljeće i ljeto održavajte tlo uvijek blago vlažnim, iako ne prevlažnim. Coleusi najbolje uspijevaju ako tlo nije suho ili previše mokro.

Tijekom zime kada je rast sporiji, malo smanjite zalijevanje. Pustite da se gornjih 2cm ili tako nešto zemlje potpuno osuši prije nego što svojim biljkama date piće.

Zalijevajte mlakom vodom i izbjegavajte da voda dođe na baršunaste listove. Tvrda voda će ostaviti vodene mrlje koje je gotovo nemoguće ukloniti. 

Ako živite u urbanom ili prigradskom području s pročišćenom vodom, najbolje je da voda odstoji nekoliko dana prije upotrebe kako bi se klor raspršio. To pomaže smanjiti rizik od toksičnosti klora u vašim biljkama.

Gnojivo

Gnojite svakih 1 do 2 tjedna tijekom aktivne vegetacijske sezone u otprilike pola jačine preporučene na naljepnici gnojiva. Nemojte gnojiti kada biljka ne raste aktivno tijekom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako biste potaknuli dobar rast lišća i minimizirali cvjetanje, htjet ćete kupiti kvalitetno gnojivo koje sadrži više dušika i manje fosfora.

Izbjegavajte uravnoteženo gnojivo koje ima jednak omjer NPK kao što je uobičajena formulacija 10-10-10. Potražite u vodi ili tekuću višenamjensku biljnu hranu i pomiješajte je u pola jačine preporučene doze na etiketi ili čak malo razrijeđenije.

Cvjetanje

Coleus će cvjetati ljeti s grozdovima sitnih bijelih ili plavkastih cvjetova ako se pravilno brine, ali, nažalost, trebali biste spriječiti cvjetanje ako želite zadržati svoje biljke u blizini. 

Ako vaše biljke cvjetaju, odmah otkinite cvjetne pupove. Cvjetanje pokreće vašu biljku da misli da treba ići u sjeme. Jednom kada ode u sjeme, umire. Dakle, nastavite štipati cvjetne pupoljke dok se formiraju kako biste produžili život svojoj biljci.

Kao sporedna napomena, biljke koje su razmnožene iz reznica stabljike obično neće cvjetati tako često, ako uopće cvjetaju.

Obrezivanje

Odrežite stabljike coleusa kako biljka ne bi postala previše dugačka. To pokreće rast iz točaka rasta na čvorovima na stabljici, stvarajući puniju, grmoliju biljku.

Stabljike možete uštinuti u bilo kojem trenutku, ali najbolje je to učiniti kada biljka aktivno raste tijekom toplijih mjeseci. Kada ih uštipnete, svakako izrežite stabljiku odmah nakon lisnog čvora noktima ili oštrim parom čistih škara.

Razmnožavanje

U proljeće ili rano ljeto uklonite reznicu vrha stabljike dugu 7-10cm koja ima najmanje 3 lista pričvršćena na krajnji dio. Izrežite neposredno ispod lisnog čvora gdje je list pričvršćen za stabljiku. Zatim možete staviti reznicu u staklenku ili čašu s čistom vodom dok se ne formira korijenje ili je odmah staviti u malu posudu s vlažnom zemljom.

wop nbgui3hp893g939g

Ponovno presađivanje

S vremenom vaš coleus može prerasti posudu u kojoj raste i mora se premjestiti u veći. Biljka koja je vezana za korijen u posudi imat će sporiji rast ili će rast biti potpuno zaustavljen.

Ako ne želite da vaša biljka postane veća, prihvatljivo je da je držite u trenutnoj posudi, ali je možete ukloniti i dodati novu zemlju svake godine.

Ako želite da više raste, najbolje je da ga presadite, stavite ga u posudu koja je 3-5cm šira u promjeru i otprilike isto povećanje visine posude. Prilikom presađivanja nježno mažite korijenje prstima da ih olabavite, a zatim dodajte svježu mješavinu zemlje.

Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje biljaka jer počinju aktivno rasti nakon hladnijih zimskih mjeseci i brže se mogu oporaviti od šoka presađivanja.

Važna napomena – prilikom punjenja posuda s podlogom za uzgoj nemojte stvarati “drenažni sloj” na dnu posude. Dugo je vremena ovo bila vrlo preporučena praksa, podučavana novim vrtlarima. Dokazano je ipak da je ova praksa više štetna nego korisna.

Kako se voda gravitacijom kreće niz profil tla, ona se zaustavlja kada naiđe na ovaj drenažni sloj stvoren od stijena ili malih kamenčića. Prije nego što voda procuri u sloj, cijelo tlo za posude mora se napuniti vodom, što sloj čini problematičnim umjesto korisnim.

Bolesti i štetočine

Njega coleusa u zatvorenom prostoru, srećom, nije previše problematična s problemima bolesti i štetnika, iako oni, nažalost, postoje. Jedan od najvećih krivaca za oboje je prekomjerno zalijevanje pa će zalijevanje biljaka samo kada im je potrebno pomoći u sprječavanju problema.

Često pratite svoje biljke kako biste rano otkrili probleme i liječili ih prije nego što šteta postane velika.

Bolesti

Kao i većina drugih lončanica, coleus je osjetljiv na trulež korijena ako se previše zalijeva. Biljke će također povremeno imati problema s peronosporom ili pepelnicom.

Trulež korijena

Najčešći problem kod coleusa je trulež korijena, uzrokovana prekomjernim zalijevanjem, osobito u zimskim mjesecima. Korijenje tada ponovno odumire zbog nedostatka kisika ili prekomjernog rasta gljivica u tlu. Navlažena tla potiču rast i razmnožavanje gljivica Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia ili Fusarium koje se šire u korijenje i zaraze biljke. 

Zdravi korijeni postaju smeđi i kašasti kako propadaju, nesposobni uzeti hranjive tvari potrebne za rast. Kako trulež korijena napreduje, listovi postaju žuti, venu ili padaju, a zatim postaju i kašasti. Jednom kada su simptomi vidljivi u lišću, problem može biti prošao točku otklanjanja, ugrožavajući cijelu biljku.

Ako budete uhvaćeni dovoljno brzo, možete presaditi biljku kako biste je pokušali spasiti. Uklonite što je više moguće zaražene zemlje dodajući svježu, čistu zemlju. Ako se trulež korijena značajno proširila, secirajte biljku, zadržavajući samo zdrave dijelove. Ako je zahvaćena cijela baza, uzmite reznice stabljike sa zdravog lišća kako biste razmnožili novu biljku.

Peronospora

Ova gljivična bolest javlja se na vrhu lišća coleusa u vlažnim vremenskim uvjetima. Kada su zaraženi, folijarni simptomi uključuju klorozu, kutne lezije, izobličenje (uvijanje lišća) i opadanje lišća. Najprije su zahvaćeni donji listovi i mogu se razviti kao perlasto sivi do ljubičasti rast na donjoj strani lista.

Uklonite zaraženo ili oboljelo biljno tkivo steriliziranim škarama ili žiletom. Odložite maramicu u smeće. Razmislite o liječenju odgovarajućim fungicidom. Ako je bolest teška, možda je najbolje zbrinuti cijelu biljku.

Kako biste spriječili peronospora, zalijevajte na razini tla kako biste spriječili da spore prskaju po lišću ili susjednim biljkama.

Pepelnica

Pepelnica se pojavljuje kao bijeli praškasti film na lišću i stabljikama vaših biljaka. Po prirodi izgleda slično posudi od brašna. S vremenom može potamniti do sive boje i proširiti se na tlo. Pepelnica ometa fotosintezu jer prekriva lišće. To uzrokuje usporavanje rasta biljke i može ubiti biljku ako se ne liječi.

Uklonite zaraženo ili oboljelo biljno tkivo steriliziranim škarama ili žiletom. Odložite maramicu u smeće.

Obično se preporuča da zaražene biljke prskate otopinom bikarbonata ili fungicidom na bazi sumpora prema uputama na etiketi, ali to treba izbjegavati s baršunastim listovima coleusa.

wop ngu3h983h9h0g508hw

Štetočine

Problemi s kukcima bit će vaš najveći izazov s njegom coleusa u zatvorenom prostoru, uglavnom ako imate susjedne sobne biljke s lisnim ušima, paukovim grinjama ili brašnastim bubama. 

Lisne uši

Lisne uši su jedan od najčešćih insekata koji pogađaju sobne biljke. Ovi sićušni kukci u obliku kruške pričvrste se za biljku, sišu sok iz biljnog tkiva, a zatim izlučuju “mednu rosu”. Simptomi se pojavljuju kao iskrivljeno lišće i opadanje lišća. 

Uklonite lisne uši tako da biljke obrišete čistom, mekom krpom ili ih poprskate blagom otopinom vode koja sadrži nekoliko kapi sapuna.

Paukove grinje

Ovi sićušni štetnici koji usisavaju nalaze se na donjoj strani lišća, izazivajući pustoš na

wop gu83h893h089gh38ugp

Toksičnost

To je jedini nedostatak coleusa: oni su opasni za kućne ljubimce i kod nekih ljudi mogu izazvati blage kožne reakcije. Eterična ulja koja se nalaze u lišću biljke otrovna su za pse, mačke i druge životinje. Za osobe s osjetljivom kožom također mogu uzrokovati kontaktni dermatitis ili druge iritacije.

Problemi s njegom coleusa u zatvorenom prostoru

wop bg38h354hj3859h

Zašto mi se listovi coleusa uvijaju?

Uvijanje lišća čest je problem kod njege coleusa u zatvorenom prostoru nego na otvorenom. Česti uzroci su peronospora ili druge bolesti. Niska vlažnost zraka, nedovoljno zalijevanje i temperaturni stres također mogu uzrokovati uvijanje lišća.

Kovrčanje lišća znak je da nešto nije u redu s vašom biljkom i trebali biste pomno pogledati ima li problema. Prođite kroz sažetak njege na vrhu ovog članka i provjerite ispunjavate li sve osnovne potrebe za njegom vašeg coleusa.

Zašto moj coleus visi?

Vaš coleus možda visi zbog nepravilnog zalijevanja. Lišće će pasti ako su biljke nedovoljno zalijevane i izložene su suši ili ako je biljka bila pretjerano zalijevana i truli korijenje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Ne propustite najbolje ponude!

Ne propustite najbolje ponude!

    Odaberite prirodno!

Pošaljite e-mail

INFO

OPG Pereglin

Vatrogasna ul. 20A,
10380, Sveti Ivan Zelina

info e-mail: info@pereglin.com

Rudolf: rudolf@pereglin.com

tel: 091 9530 515

INFO

OPG Pereglin

Vatrogasna ul. 20A, 10380, Sveti Ivan Zelina

info e-mail: info@pereglin.com

Rudolf: rudolf@pereglin.com

tel: 091 9530 515