Kako posaditi lukovice slonovog uha u lonce

Tražite li novi dodatak svom vrtu? Jeste li razmišljali o ulaganju u neke žarulje za slonovo uho? Ove biljke ne cvjetaju, ali imaju lijepe, velike i bujne listove.

Osim toga, dolaze u nizu boja i oblika, dajući vam tonu opcija za odabir.

Njihovo lišće može biti u rasponu od tamnozelene do limeta zelene do ljubičaste. I premda svaki list može narasti do nekoliko stopa u promjeru, ne treba vam veliko dvorište da biste ga nabavili. Lukovice slonovog uha možete posaditi u posude kao što su posude.

Neki ljudi misle da je te biljke teško uzgajati, ali to jednostavno nije istina. Slično drugim biljkama, samo trebate prave informacije o tome gdje i kako ih uzgajati. Sve dok to imate, vaše će slonovske uši rasti i biti zdrave.

Ovdje je sve što trebate znati o sadnji lukovica slonovog uha u posude.

stvari koje će vam trebati

Prvo što trebate učiniti je otrčati u trgovinu i kupiti sljedeće:

Stavite krušku od slonovog uha

Kada imate sve na popisu, možete nastaviti s dinstanjem luka.

Korak 1: Pronađite pravi lonac

Iako vam nije potreban veliki vrt za uzgoj lukovica slonovog uha, potrebna vam je velika posuda ako ih planirate uzgajati u posudi. Specifična veličina ove posude ovisit će o vrsti koju kupite.

Lonci za kultivare Alocasia moraju biti široki najmanje 36 inča. S druge strane, možete se snaći s loncem širine 18 inča i dubine 16 inča za vrste Colocasia.

Ako počnete s manjim loncem, a zatim želite premjestiti biljku dok raste, možete i to učiniti. Pitajte odgovornu osobu u vrtiću u kojoj je veličini lonca bio slonov čepić za uši kada ste ga kupili.

Zatim nabavite posudu koja je najmanje 2 inča viša od nje. Ovo bi trebala biti dobra polazna točka.

Međutim, ovo ne preporučujemo. Moraju često presađivati ​​i nabaviti nove posude svakih nekoliko tjedana.

Također, otkrit ćete da provodite puno vremena zalijevajući posudu. Biljke slonovog uha preferiraju stalno vlažno tlo i manje posude će se brzo osušiti. Veća posuda znači da nećete morati zalijevati tako često.

Zahtjevi za vlagom također znače da biste trebali pogledati posude izrađene od neporoznih materijala poput plastike i glazirane gline. Oni potiču zadržavanje vode. Ali drenažne rupe također su važne.

Dok slonove uši vole vlažnu zemlju, ne vole stajaću vodu. To im šteti i koči rast.

Kako posaditi lukovice slonovog uha u lonce.

Korak 2: Napunite lonac

Nakon što pronađete savršenu posudu, vrijeme je da posadite svoju lukovicu. Napunite tri četvrtine posude komercijalnom zemljom za posude. Iako možete nabaviti proizvod bilo koje tvrtke, provjerite popis sastojaka da vidite sadrži li pijesak, vermikulit i tresetnu mahovinu.

Ova tri sastojka stvaraju mješavinu koja pruža idealnu ravnotežu drenaže i zadržavanja vlage, potičući odličan rast biljaka.

Neki proizvodi sadrže gnojiva, hranjive tvari i druge slične sastojke. Nisu štetni za slonove uši i možete ih sigurno dodati. Međutim, izbjegavajte bilo kakve mješavine za posuđe s glinom.

Teške su, drže previše vode i loše su za slonove uši. Vrlo je lako pretjerano zaliti biljku mješavinom za glinene posude. Ne želiš preuzeti taj rizik.

Kada to učinite, dodajte ravnomjeran sloj organskog komposta. To će vam dati dodatne hranjive tvari i osigurati da vaša lukovica izraste u zdravu biljku.

Posljednje što morate učiniti u ovom koraku je zakopati svoju žarulju. Iskopajte rupu od 8 inča u sredini lonca i stavite luk u nju. Neka ravni kraj korijena bude okrenut prema dolje. Ako ste kupili staru biljku, pobrinite se da je zakopate na istoj liniji tla kao u rasadniku.

Preporučamo saditi samo jednu lukovicu u posudu. Biljka se jako širi i treba joj prostora. Dakle, osim ako ne radite s velikim loncem, neće biti dovoljno mjesta za dva ili više luka u jednoj posudi.

Korak 3: Odaberite najbolje mjesto za postavljanje posude

Svaka vrsta elephant bulb-a treba različitu količinu sunčeve svjetlosti, pa ćete morati provjeriti specifične zahtjeve soja koji uzgajate. Međutim, većini je potrebno najmanje 6 do 8 sati, što se obično naziva “puna sunčeva svjetlost”. Kolokazije spadaju u ovu kategoriju.

Unatoč tome, postoje neke podvrste poput Alocasias koje uspijevaju na samo dva sata sunčeve svjetlosti dnevno.

Ako ikada vidite da lišće vašeg slonovog uha izgleda smeđe ili izbijeljeno, to znači da vaša biljka ima više sunca nego što joj je potrebno. Odmah je premjestite na mjesto koje nema dovoljno sunčeve svjetlosti i dajte biljci odmor.

1682609899 101 Kako posaditi lukovice slonove uši u posude

brigu o vašoj biljci

Treći dio nabave lukovice slonovog uha je briga o vašoj biljci nakon što ste je posadili u lonac.

1. voda

Kada zalijevate svoju biljku, ne možete točno izmjeriti koliko joj vode trebate dati. Ovisi o mnogim varijablama kao što su B. koliko je vruće ili s kolikom vlagom imate posla.

Najbolje je procijeniti po osjećaju. Vaša biljka treba biti vlažna, ali ne i natopljena vodom. Činite li to dobro, možete vidjeti ako opipate zemlju u posudi. Učinite to svaki dan da vidite hoće li se tlo osušiti. Zalijevajte samo kada osjetite da je suho. Nikada ne zalijevajte previše iz predostrožnosti.

Današnje dodavanje više vode neće vas spasiti od ponovnog zalijevanja za nekoliko dana. Umjesto toga, ubit će vašu biljku jer je prekomjerno zalijevanje kobna pogreška.

Ne možemo naglasiti važnost ne dopustiti da se vaša biljka dovoljno osuši. Slonove uši brzo rastu. Voda im je uvijek pri ruci i pod stresom su kada je njihovo tlo nema.

2. Podstava

Također morate nahraniti svoje slonove uši. Koristite uravnoteženo gnojivo svaka četiri tjedna ili mjesec dana da zasitite svoju biljku. Uravnoteženo gnojivo je ono koje sadrži jednake količine dušika, kalija i fosfata.

To može biti 10-10-10, koji sadrži 10% svake od tri tvari, ili 20-20-20, koji sadrži 20% svake.

3. Pripremite se za hladne mjesece

Jesen je super teška za biljke. Zbog pada temperature prestaju rasti. U ovom trenutku morate orezati odumrlo lišće i potpuno prestati zalijevati. Koristite škare za ovaj korak.

U nekim dijelovima svijeta ne postoje četiri godišnja doba. Ne padaš. Ako živite u jednom od ovih područja, ne morate brinuti o rezidbi. Zanemarite ovaj i sljedeći korak. Oni nisu relevantni za vas ili vaše slonovske uši. Nastavite s normalnom rutinom hranjenja i pojenja.

Međutim, ako imate jesen, možete iskoristiti ovo vrijeme za presađivanje biljke ako je potrebno. U ovom razdoblju nećete biti puno uznemiravani.

Također biste trebali unijeti sve posude za slonove uši koje su postavljene vani. Jesen slijedi zima, a ekstremna hladnoća može biti smrtonosna za biljke poput ovih. Osušit će se i neće preživjeti sezonu.

Posudu čuvajte unutra na suhom i hladnom mjestu.

Možda će vas također zanimati… Biljka kokice: iznenađujuće činjenice koje trebate znati

4. Proljetni mjeseci

Nakon što uđete u proljetne mjesece nakon 2 do 2 i pol mjeseca mirovanja, trebali biste početi zalijevati svoje slonove uši 1 do 2 puta mjesečno. To će tlo održati vlažnim, a da voda ne miruje i tlo ne postane vlažno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Jednostavna njega Hoye Australis

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moj fikus gumijevac gubi lišće?

Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega filodendrona xanadu (Thaumatophyllum xanadu)

Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako se brinuti za kalateju Warscewiczii