Kako popraviti smeđe lišće na bostonskoj paprat

wop Bostonska paprat286234

Dugi, graciozni listovi na bostonskoj paprati ( Nephrolepis exaltata ) daju joj elegantan izgled, koji podsjeća na prošla vremena. Ove atraktivne paprati vrlo su popularne sobne biljke, ali može biti izazovno zadržati ih u najboljem izgledu. Ovaj članak će objasniti zašto bostonske paprati dobiva smeđe lišće i pomoći će vam da identificirate uzrok i vratite svoju biljku u savršeno zdravlje.

Bostonske paprati dobivaju smeđe lišće zbog nedovoljno zalijevanja, niske relativne vlažnosti, previše izlaganja suncu i ekstremnih temperatura. Drugi izvori stresa mogu uzrokovati smeđe lišće, kao što su prekomjerna gnojidba i šok transplantacije, kao i normalni uzroci poput privikavanja ili starenja lišća.

Uzroci smeđeg lišća na bostonskoj paprati

Bostonske paprati ( Nephrolepis exaltata ) može biti malo izazovno držati u savršenom stanju. Preferiraju umjereno osvjetljenje i gnojidbu, ali su vrlo posebni u pogledu svojih zahtjeva za vodom i vlagom.

Visoka vlažnost i stalno vlažno tlo uvelike će pomoći da vaša bostonska paprat ne dobije smeđe lišće. Pogledajmo svaki od uobičajenih uzroka smeđeg lišća na bostonskoj paprati da vidimo kako možemo pomoći vašoj biljci.

wop paprat6897

Nedovoljno zalijevanje

Za mnoge vrste sobnih biljaka, prekomjerno zalijevanje je uzrok broj jedan problema. Međutim, s bostonskom paprati, ovo je suprotno. Razlog broj jedan zašto Bostonske paprati imaju smeđe lišće je nedovoljno zalijevanje. Ove biljke vole da im je korijenska kugla vlažna cijelo vrijeme, a da nije mokra, kako bi spriječila truljenje korijena

Izbjegavajte zalijevanje bostonske paprati prema rasporedu , već umjesto toga pratite stanje biljke i vlažnost tla kako biste odredili kada sljedeće zalijevati biljku.

Imajte na umu da će mnogi čimbenici, uključujući doba godine, vrstu i veličinu posude, veličinu biljke i izbor tla , utjecati na to koliko često trebate zalijevati svoju bostonsku paprat.

Možete smanjiti zalijevanje u zimskim mjesecima kada sobne biljke prirodno usporavaju svoj rast ili miruju , ali pazite da korijenska gruda i dalje ostane stalno vlažna.  

Kako svojoj bostonskoj paprati dati odgovarajuću količinu vode da se spriječi smeđenje lišća

Kada vrh tla postane suh na dodir, dobro zalijte paprat sve dok višak vode ne počne istjecati iz rupa na dnu posude. Tijekom toplih mjeseci to može značiti zalijevanje svakih nekoliko dana, ali vodite se prema vašoj pojedinačnoj biljci.

wop uozgghop768

Niska vlažnost

Porijeklom iz tropske klime, uključujući Floridu, Zapadnu Indiju, Meksiko, Srednju i Južnu Ameriku, Afriku i Polineziju, paprati uspijevaju u područjima gdje je relativna vlažnost visoka.

Kada je relativna vlažnost niska, počet ćete vidjeti da vaša bostonska paprat dobiva smeđe lišće. Nažalost, u mnogim domovima prosječna relativna vlažnost zraka nije veća od 20 do 25%, koja zimi pada još niže. To je znatno ispod željene razine vlažnosti od 50% ili više za bostonsku paprat. 

Kako riješiti probleme s vlagom koji uzrokuju smeđe lišće na bostonskoj paprati 

Kako vaša bostonska paprat ne bi razvila smeđe lišće zbog niske vlažnosti, možete grupirati biljke kako biste prirodno podigli vlagu, postavili pladanj od šljunka ili upotrijebite kućni ovlaživač zraka u blizini kako biste povećali vlagu u zraku.

Kupaonice mogu biti izvrsno mjesto za čuvanje Bostonske paprati zbog njihove prirodno veće razine vlažnosti.

Višak svjetla

Svjetlost je potrebna biljkama za fotosintezu, ali ne želi svaka biljka živjeti u uvjetima punog sunca, primajući jako, izravno svjetlo na lišće tijekom cijelog dana.

Bostonske paprati trebaju jarko, neizravno svjetlo kako bi proizvele zdrave, zelene listove, ali višak izravne sunčeve svjetlosti, čak i kroz prozor , dovest će do smeđeg lišća vaše bostonske paprati. Lišće izloženo suncu obično će prvo biti pod utjecajem prekomjerne svjetlosti.

Kako popraviti smeđe lišće na bostonskoj paprati uzrokovano problemima sa svjetlom

Izbjegavajte stavljanje svoje bostonske paprati na prozor okrenut prema jugu jer je svjetlo presvijetlo i izravno. Umjesto toga, odaberite prozor koji prima prošarano, filtrirano svjetlo.

Ako vam je prozor okrenut prema jugu jedina dostupna opcija, odmaknite biljku dalje od prozora kako biste je zaštitili od izravnih sunčevih zraka. Također možete smjestiti svoju biljku blizu više biljke kako bi veći primjerak mogao ponuditi hladovinu od sunca.

Problemi s temperaturom

Vaša bostonska paprat voli živjeti na mjestu gdje je temperatura malo niža od mnogih sobnih biljaka. Bostonske paprati preferiraju temperature između 16-24℃ i preferiraju mjesta na hladnijem kraju tog raspona, stoga potražite hladno mjesto u svom domu. 

Smeđe lišće na bostonskoj paprati može se razviti ako je izloženo temperaturama znatno izvan ovog raspona ili ako je podložno vrućem ili hladnom propuhu.

Kako riješiti probleme s temperaturom koji uzrokuju smeđe lišće na vašoj bostonskoj paprati

Izbjegavajte propuh iz otvora za grijanje ili klima-uređaj i udare hladnog zraka iz prozora ili vrata koji propuštaju zimi. Biljke mogu podnijeti kratke dijelove vremena kada se temperature spuste na 10℃, ali neće tolerirati čestu ili dugotrajnu izloženost hladnoći.

Možda ćete htjeti postaviti digitalni termometar blizu svoje biljke da vidite uzrokuju li ekstremne temperature smeđe lišće na vašoj bostonskoj paprati. Zatim možete prilagoditi položaj svoje biljke ovisno o maksimalnoj i minimalnoj zabilježenoj temperaturi.

wop v87969z76zvbolu

Prekomjerna gnojidba

Bostonske paprati ne trebaju puno u smislu gnojidbe. Obično dajem razrijeđenu otopinu svaka 2-3 mjeseca. Ako gnojite često ili ako vidite da se soli gnojiva nakupljaju u tlu, to bi mogao biti uzrok smeđeg lišća na vašoj bostonskoj paprati.  

Višak gnojiva može uzrokovati brojne probleme, uzrokujući izravne toksične učinke jer se apsorbiraju u biljku, ali i izravno oštećujući korijenje, sprječavajući ga u obavljanju svojih normalnih funkcija. Sve to rezultira smeđim lišćem na vašoj bostonskoj paprati.

Kako riješiti probleme s gnojidbom

Gnojite svoju biljku samo nekoliko puta godišnje, koristeći gnojivo topivo u vodi, pravilno slijedeći upute na etiketi. Ako koristite opće gnojivo za sve biljke, razrijedite ga na polovicu preporučene jačine. Biljke u posudama obično trebaju mnogo manje gnojiva od vanjskih biljaka, stoga je potreban dodatni oprez.

Pobrinite se da gnojivo nanesete izravno na tlo, izbjegavajući da ga dođe na lišće, što može uzrokovati izravna oštećenja listova. Ako vidite da se naslage soli počinju nakupljati na površini tla, potrebno je temeljito isprati tlo. Pustite vodu da teče kroz posudu oko 5 minuta kako bi se višak soli otopio i isprao iz zemlje.

Šok nakon presađivanja

Premještanje vaše biljke u novi spremnik ili razmnožavanje novih biljaka dijeljenjem može uzrokovati da vaša bostonska paprat razvije smeđe lišće zbog šoka nakon presađivanja. To se događa kada je korijenski sustav biljke oštećen ili oštećen tijekom procesa; u teškim slučajevima šok transplantacije ubija cijelu biljku. 

Kako spriječiti ili popraviti šok nakon presađivanja

Kako biste smanjili šok od presađivanja, presadite ili podijelite biljke u rano proljeće ili kasnu jesen, izbjegavajući sredinu ljeta kada biljke rastu najvećom brzinom. Pokušajte svesti na najmanju moguću mjeru ometanje korijenske klupke, očuvajući što je moguće više malih korijena netaknutim i izbjegavajte istresti zemlju iz korijenske kugle.

Ako vaša biljka doživi šok nakon presađivanja, dajte joj vremena da se sama zacijeli, održavajući korijenski sustav vlažnim i podrezujući do jedne trećine lišća biljke kako biste omogućili vašoj bostonskoj paprati da se usredotoči na ponovno rast korijenja.

Aklimatizacija

Ponekad je potrebno premjestiti biljke na novo mjesto, kao što je kada donesete svoju bostonsku paprat kući iz trgovine ili ako promijenite njen položaj u svom domu. Alternativno, možda ćete htjeti premjestiti svoju bostonsku paprat vani na neko vrijeme ljeti kada je lijepo vrijeme i vratiti je unutra prije nego što dođe jesen.

Ova promjena uvjeta može dovesti do toga da vaša biljka doživi stres, čak i ako je pokušate polako aklimatizirati, uzrokujući da vaša bostonska paprat razvije smeđe lišće.

Kako popraviti smeđe lišće uzrokovano problemima aklimatizacije

Probleme privikavanja je teško u potpunosti izbjeći, ali ih je moguće minimizirati. Tijekom prijelaza, pazite da korijenska kugla bude vlažna, nikada ne dopustite da se osuši. Ako je moguće, polako se premještajte na novo mjesto, stavite biljku u novi dom na nekoliko sati odjednom, povećajte duljinu na tjedan ili dva i dajte joj vremena da se polako prilagodi.  

Prirodno starenje

wop 8rhg7hf7f78ff796h76fr76

Kako vaša bostonska paprat raste i sazrijeva, prirodno je da starije lišće posmeđe i otpada. Biljka daje prednost novom rastu, a niže, starije lišće odumire.

Kako popraviti smeđe lišće uzrokovano starenjem

Za razliku od drugih uzroka smeđeg lišća kod bostonske paprati, ne postoji način da se to popravi ili spriječi jer je prirodno. Jednostavno odrežite sve mrtvo lišće kako bi vaša biljka izgledala najbolje.

Uklanjanje smeđeg lišća s bostonske paprati

Obeshrabrujući dio u vezi sa smeđim lišćem na vašim sobnim biljkama je da kada se problem pojavi, ne možete popraviti to smeđe, mrtvo tkivo lišća. Jedino rješenje je uklanjanje neuglednog lišća.

Počnite tako što ćete pronaći par oštrih škara kako biste umanjili štetu na zdravim biljnim stanicama u lišću, smanjujući energiju koju biljka mora potrošiti da zacijeli otvorenu ranu. Obrišite ih alkoholom za trljanje kako biste smanjili rizik od prijenosa bolesti s biljke na biljku. Upotrijebite svoje škare da odrežite list sve do glavne stabljike vaše paprati.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtni alati i oprema

Kako kositi travnjak kosilicom koja se vozi

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

4 laka koraka: kako posaditi (i njegovati) japanske perunike.

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja i njega kupusa

Sukulenti Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu