Voća i povrća koje možete uzgajati u visećim košarama

Umjesto cvijeća i paprati, voće i povrće može se uzgajati u visećim košarama. Možete napraviti nešto funkcionalno i privlačno uzgajajući jestivo bilje u visećim košarama. Viseće košare, bilo da se radi o košarama ili drugim vrstama visećih posuda, mogu biti vrlo korisne. Oni vam pomažu da na najbolji način iskoristite raspoloživi prostor.

Koje voće i povrće možete uzgajati u visećoj košari?

Viseća košara ne mora biti dosadna niti dosadna samo zato što služi za uzgoj hrane. Pogledajte neke od voća i povrća koje se mogu uzgajati u visećim košarama.

Rajčice

Rajčice su botanički voće i lako ih je uzgajati u visećim košarama. Okretne rajčice posebno su dobre za prelazak preko ruba košare. S druge strane, mnoge grmolike rajčice mogu se uzgajati u visećim posudama, a mogu se čak uzgajati naopačke tako da vise s tla.

Jagode

Svježe jagode su izvrsnog okusa, toliko su aromatične i sočne da ih želite brati iznova i iznova. Najljepše je što se jagode mogu uzgajati u semaforu na maloj površini.

15 voća i povrća koje može rasti na semaforu

Paprika

Paprika je jedna od najlakših biljaka za uzgoj u košari. Možete ga staviti u hlad najmanje 4-6 sati. Sve male i kompaktne vrste biljaka dobro se snalaze u visećoj košari.

Krastavac

Postoji nekoliko vrsta krastavaca koji dobro uspijevaju u visećoj košari. Patio Pickle i Summer Dance dvije su izvrsne opcije. Ove i druge patuljaste vrste bolje odgovaraju ograničenom prostoru u visećoj košari.

Krastavci uzgojeni u visećim košarama obično su ravniji, skladniji i manje podložni štetnicima. Branje krastavaca također je puno lakše.

Blitva

Odaberite vizualno privlačnu sortu poput dugine blitve i stabljike svijetle boje trajat će vam dugo. Berite rijetko kako biste mogli nastaviti jesti iz svoje košare dok zadrži svoju estetsku vrijednost.

Blitva je poluotporna biljka koja podnosi niske temperature. Svoju blitvu možete jednostavno unijeti u kuću kako biste izbjegli mraz i produžili svoju sezonu uzgoja uzgojem u visećoj košari.

Rotkvica

Rotkvice brzo rastu i mogu se sijati uzastopno za veliki broj rotkvica kroz duže vremensko razdoblje. Još jedna fantastična ideja je imati nekoliko rotkvica koje cvjetaju i padaju preko rubova košare. Procvjetat će obilje divljeg cvijeća, praćeno stotinama ukusnih mahuna sjemena rotkvice.

Rotkvice se obično mogu brati 30 dana nakon nicanja. To vam omogućuje da dobijete najmanje 3 do 4 žetve prije nego što vrijeme zatopli. U tom slučaju morate zamijeniti usjev u košari.

Patlidžan

Odaberite patuljastu vrstu patlidžana ako planirate uzgajati patlidžane u visećim košarama. Napunite središte vaše posude za sadnju jednim od ovih u središtu viseće košare. Ako ga podignete više, možete vidjeti prekrasne ljubičaste plodove koji su obično prekriveni ispod lišća.

Agrumi

Postoje brojne sorte patuljastih citrusa koje se mogu uzgajati u visećim košarama od 30-60cm. Osim voća, cvjetovi citrusa su nevjerojatno mirisni i atraktivni.

1682641230 703 15 voća i povrća koje može rasti na semaforu

Zelena salata

Uzgoj vlastite zelene salate odličan je način da uštedite novac, pogotovo ako volite salate. Uzgoj salate u visećim košarama ima niz prednosti, a jedna od njih je zaštita od puževa puževa i drugih nametnika. Salata je prilično kompaktna biljka. Nema prepusta i salata može uspijevati i na najužem prostoru.

Slatki krumpir

Viseća loza batata izgleda nevjerojatno na semaforu. Posadite reznice u posudu i pustite duge vitice niz rubove.

Gorušica

Višelisna gorušica uspijeva uz zelenu salatu i drugo povrće. Dostupne su sorte zelene i ljubičaste gorušice, neke s elegantnim listovima na vrhu koji izgledaju lijepo i dobro se ponašaju u visećoj košari.

Špinat

Obični špinat izvrstan je izbor za viseću košaru na hladnom, sjenovitom mjestu. S druge strane, vječni špinat može se saditi bez brige da će niknuti u vrućim ljetnim uvjetima i osigurati stalnu zalihu izvrsnog zelenila veći dio godine.

Mladi luk

Mladi luk se također može ugurati u vašu jestivu viseću košaru. Zauzimaju vrlo malo prostora i izvrstan su dodatak vašim ljetnim salatama.

Mrkva

Imaju gotovo lišće poput paprati, što ih čini više sličnim ukrasnim biljkama nego biljkama za hranu. Samo ih morate objesiti u posudu. Odaberite nižu vrstu jer zahtijeva manje prostora za rast biljaka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Ideje za sadnicu u bačvi za prekrasan vrt

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Zašto lišće moje biljke žada postaje smeđe?

Permakultura Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako iskoristiti talog kave u vrtu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Uvijanje lišća biljaka: uzroci i jednostavna rješenja

Štetočine i nametnici Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Vodič za njegu i uzgoj lavande Hidcote

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

13 najbrže rastućih sukulenata (plus 5 savjeta za uzgoj)