Vodič za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua111111111136

Ako već imate Monstera Deliciosa i Monstera Adansonii, možda je vrijeme da razmislite o dodavanju rijetke Monstera Obliqua u svoju kolekciju sobnih biljaka!

Monstera Obliqua je rijetka biljka u obitelji Araceae (Arum/Aroid) poznata po perforiranom lišću nalik čipki. Dugi šiljasti listovi imaju velike rupe u sebi s “više rupa nego listova”. Iako je slična rasprostranjenoj Monsteri adansonii , Monstera obliqua ima još više rupa u lišću. Monstera Obliqua je porijeklom iz tropskih regija u Srednjoj Americi i Južnoj Americi gdje raste kao hemiepifitna biljka, klija u krošnjama i pušta korijenje u zemlju. Reznice ove biljke mogu se prodavati za 400-500 dolara po komadu!

Dakle, ako vas zanima kako se brinuti za biljku Monstera Obliqua, nastavite čitati! Ovaj članak će pokriti osnovnu njegu Monstera Obliqua kako biste je mogli uspješno brinuti!

Monstera Obliqua: Osnove

Monstera Obliqua je ultra rijetka, skupa sorta Monstera koja izgleda vrlo slično  Monsteri Adansonii . Također poznata kao “Biljka prozorskog lišća”, Monstera Obliqua ima nježne, gipke listove s više rupa nego lišće. Osim toga, ova biljka je zahtjevna za održavanje i s njom bi se trebali baviti samo iskusni vrtlari.

Kupnja biljaka Monstera Obliqua

Za razliku od većine drugih sobnih biljaka, ovu biljku ne možete pronaći ni u jednoj staroj vrtnoj ili kućnoj trgovini. Zapravo, ova biljka je toliko rijetka da morate pronaći privatnog uzgajivača, sakupljača biljaka ili je nabaviti s web-mjesta kao što su eBay ili Etsy. Dakle, ako mislite da ste pronašli nevjerojatnu ponudu za ultrarijetku Monstera Obliqua, razmislite ponovno. Najvjerojatnije se radi o Monstera Adasonii (i preplaćujete je).

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua111111111137

Vodič za njegu biljaka Monstera Oblique

Monstera obliqua jedna je od težih sobnih biljaka za njegu zbog visokih zahtjeva za vlagom. Ima smisla prvo vježbati s biljkom Monstera adansonii prije nego što investirate u ovu skuplju sobnu biljku. Također, imajte na umu da lišće na mladim biljkama možda neće razviti velike fenestracije koje se mogu vidjeti na uvriježenijim biljkama.

Zalijevanje Monstera Obliqua

Zalijevajte svoju biljku kada se gornji centimetar tla počne sušiti. Biljke Monstera Obliqua trebate zalijevati samo jednom ili dvaput tjedno tijekom proljeća, ljeta i jeseni kada biljka najaktivnije raste. Tijekom zime možete zalijevati rjeđe, svakih jedan do dva tjedna.

Ako niste sigurni treba li zalijevati svoju biljku ili ne, pogledajte njezino lišće. Lišće vaše biljke će izgledati dehidrirano i smeđe-žuto ako im je potrebna voda, a potamnjeće kada se previše zalije. Budući da Monstera Obliqua ima tanke, nježne listove, ključno je da ne zaboravite zalijevati ovu biljku jer joj se listovi mogu brzo raspasti.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua111111111138

Zahtjevi za svjetlom za Monstera Obliqua

Monstera Obliqua uspijeva na jakom, neizravnom svjetlu. Međutim, previše sjene uzrokuje da biljka vene, a izravna sunčeva svjetlost uzrokuje izgaranje lišća. Stoga je bitno pratiti razinu sunčeve svjetlosti u vašem domu kako bi vaša biljka dobila dovoljno svjetla bez izgaranja.

Gnojivo za Monstera Obliqua

Biljke Monstera Obliqua treba redovito hraniti tijekom vegetacije (proljeće-jesen). Zimi smanjite količinu gnojiva na upola manje nego inače. Najbolje gnojivo za ovu biljku je organsko gnojivo sa sporim otpuštanjem.

Vlažnost i temperatura za Monstera Obliqua

Ako ste mislili da obične biljke Monstera trebaju puno vlage, začudili biste se koliko više vlage zahtijeva ova biljka. Budući da je Monstera Obliqua tako nježna i podatna, zahtijeva gotovo stalnu vlažnost. Dakle, ako živite u tropskoj klimi i ne koristite klima uređaj ili grijanje, ova biljka je savršena za vas! U suprotnom, planirajte kupiti ovlaživač zraka koji osigurava stalnu razinu vlažnosti od najmanje 60% za ovu specijalnu biljku (ili ga držite u staklenoj vitrini na 80% vlažnosti).

Što se tiče razine temperature, ova biljka je tropska biljka i treba joj najmanje 75-80ºF da bi uspjela. Ako vaš dom ne održavate toliko toplim, možda ćete htjeti uložiti u terarij kako biste osigurali da vaša biljka bude topla. 

čudovište

Presađivanje Monstera

Monstera Obliqua raste iznimno sporo i treba je presađivati ​​samo svakih nekoliko godina. Možete reći da je vrijeme da presadite biljku kada vidite da korijenje izlazi s dna lonca. Ovo je poznato kao rootbound.

Osim toga, tlo se možda neće dobro cijediti kao prije, što znači da je vrijeme da presadite biljku. Na kraju, ako vaša biljka izgleda kao da raste iz lonca, vrijeme je da presadite biljku u veći lonac. Kako ne biste oštetili biljku prilikom presađivanja, presadite samo tijekom proljeća ili ljeta kada biljka najaktivnije raste. 

Tlo za saksiju za Monstera Obliqua

Monstera Obliqua treba posebnu, visokokvalitetnu mješavinu za saksije kako bi uspjela. Ako svoju biljku kupujete od privatnog uzgajivača ili sakupljača, pitajte ih koju kombinaciju tla za saksiju koriste. Jedinstvena kombinacija poslužit će vašoj biljci bolje od komercijalne mješavine za saksije. 

Najčešća kombinacija tla za saksije za Monstera Obliqua je zemlja na bazi treseta pomiješana s perlitom kako bi se tlo razbilo. Ova biljka također treba organska vlakna koja osiguravaju hranjive tvari korijenju bez zbijanja tla, kao što je kokos kokos. Mnogi vrtlari koriste kokosov kokos zbog svojih sposobnosti zadržavanja vlage i hranjivih tvari te svojstva dobrog dreniranja. Konačno, pH tla trebao bi ostati oko 5-7 za optimalne rezultate. Možete kupiti pH tester kako biste provjerili točnost pH razine tla.

Posude za sadnju Monstera Obliqua

Budući da Monstera Obliqua ima izuzetno snažno korijenje, najbolje je izbjegavati plastične posude jer korijenje može probiti lonac. Osim toga, želite posudu koja je dovoljno velika da se vaša biljka ne uguši. Možete koristiti glinene lonce od terakote za Monstera Obliqua jer odvode vlagu i mogu spriječiti razvoj truleži korijena.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua111111111140

Razmnožavanje Monstera

Monstera Obliqua se lako razmnožava reznicama stabljike i zračnim slojevima.

Uobičajeni štetnici koji utječu na sobne biljke Monstera Obliqua

Neki uobičajeni štetnici koji utječu na Monstera Obliqua su paukove grinje, ljuska, bijela muha i tripsi. Ovi štetnici napadaju biljku sišući sokove iz lišća biljke. Međutim, ove štetočine možete lako spriječiti pravilnom brigom za svoju biljku. 

Ako vaša biljka već ima zarazu jednog od ovih štetnika, stavite je u karantenu kako se štetnici ne bi proširili na vaše druge biljke. Zatim upotrijebite nježni organski insekticidni sprej kao što je  insekticidni sapun ,  sprej s uljem Neem ili specijalni proizvod kao što  je Captain Jack’s Dead Bug Brew  kako biste iskorijenili štetnike. Većina organskih sprejeva može se redovito nanositi kako bi se osiguralo iskorjenjivanje štetnika.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua111111111141

Uobičajene bolesti koje utječu na Monstera Obliqua

Kao i mnoge druge biljke, Monster Obliqua može razviti trulež korijena. Gniloba korijena uzrokovana je prekomjernim zalijevanjem vaše biljke i stavljanjem biljke u lonac s lošom drenažom. Kako biste spriječili truljenje korijena, biljku zalijevajte tek kada se gornji sloj zemlje osuši. Osim toga, stavite svoju biljku u dobro dreniranu posudu kako voda ne bi sjedila u tlu i pokvarila korijenje.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua111111111142
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: