Tropske biljke koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru

10 tropskih biljaka koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru5231523110

Bez obzira u kojem dijelu zemlje živite, tropske biljke mogu biti prekrasan dodatak vašoj kući i mogu oživjeti turobnu zimu. Većina ovih biljaka nastala je kao nisko rastuće biljke koje rastu pod krošnjama stvarno visokih stabala. To ih čini pogodnim za život pod krovom tijekom cijele godine. Tropske biljke vole stalno toplo vrijeme i trebale bi cvjetati u područjima s reguliranom temperaturom vašeg doma. Ovdje su neke od najboljih (i najjednostavnijih) tropskih biljaka za uzgoj!

1. Filodendron

Prva tropska biljka na našem popisu je Philodendron. To je vrlo česta vrsta kućne biljke i među najlakšima je kada je u pitanju uzgoj. Vrlo dobro podnose zanemarivanje i mogu živjeti s malim količinama svjetla. Ako se brinete o njima, oni će procvjetati i biti sjajna biljka za vašu kuću. Mogu biti i prilično velika biljka, narasti od 1-5m u visinu. 

Ovo je savršeno za ljude koji žele veliku ukrasnu biljku. Pobrinite se da im date dovoljno prostora u području na kojem rastu i imat ćete biljku sjajnog izgleda.

Najčešći tipovi filodendrona su biljke vinove loze. Biljke vinove loze su biljke koje imaju slabu stabljiku i dobivaju potporu penjanjem na nešto ili puzanjem po površini. To ima smisla budući da je većina filodendrona iz tropskih područja gdje je puno drveća u blizini koje im pomaže da rastu dalje. Većina ovih vrsta biljaka preferira sunčevu svjetlost filtriranu kroz zavjese ili čak neizravnu sunčevu svjetlost. Trebali biste ih zalijevati dovoljno često da im tlo ostane vlažno, ali ne i vlažno. Uzmite dobro drenirajuću zemlju i ne bi trebalo biti problema s truljenjem korijena zbog previše vode.

Ove biljke treba redovito gnojiti gnojivom s vremenskim otpuštanjem ili razrijeđenim gnojivom topljivom u vodi. Ako ste zabrinuti da bi vaša biljka mogla biti pretrpana, nemate razloga za brigu. Trebali biste ih moći presaditi u bilo kojem trenutku. Upotrijebite običnu višenamjensku zemlju za saksije i one bi trebale napredovati. Prilikom prvog presađivanja može doći do malog šoka lišća. Ali to je normalno i trebali bi se brzo oporaviti.

2. Sansevijerija

Čini li se da sve vaše sobne biljke uvijek umiru na ovaj ili onaj način? Pa ako tražite biljku koja jednostavno neće umrijeti, onda je sansevijerija pravi izbor za vas. Ova biljka je izdržljiva. Tolerirati će visoku razinu zanemarivanja i širok raspon temperatura.

Međutim, preferira toplo mjesto sa srednjim do jakim neizravnim svjetlom. Ako ima manje svjetla, njegove će oznake i varijacije biti manje izražene. Sansevijerija je zimzelena trajnica bez stabljike. Ima listove u obliku mača, oštro zašiljene, tamnozelene sa svijetlozelenim vodoravnim prugama.

Ova biljka je tehnički sukulentna biljka. Ne zahtijeva pretjerano zalijevanje i treba mu samo dovoljno vode da se tlo ne osuši. To je najvažnije tijekom jeseni i zime kada se stvarni rast usporava. Tijekom proljeća i ljeta potrebno ju je temeljito zalijevati i pustiti da se lagano osuši između zalijevanja. Ima kožaste listove koji rastu iz malih rozeta u središtu biljke. Pazite da ne ulijevate vodu u rozetu, jer to može naštetiti biljci i dovesti do plijesni i plijesni.

3. Pothos

Pothos se ponekad naziva i vražjim bršljanom, a također je vrlo popularna kućna biljka. Može narasti koliko god želite. U svom izvornom podneblju koristi se kao pokrivač tla i može pokriti cijela stabla. Pothos je biljka koja proizvodi zračno korijenje koje im pomaže da se popnu u krošnje. Potrebna mu je filtrirana svjetlost i visoka vlažnost. Ne podnosi mnogo izravne sunčeve svjetlosti. Tlo u kojem se nalazi treba dobro drenirati i treba ga zalijevati tek kada se površina tla osjeća suha.

Nema puno problema kada je pothos u pitanju. Može dobiti neke insekte i razviti trulež korijena ako se za njega ne brinete pravilno. Prekomjerno zalijevanje je čest problem kod potosa. Najčešći insekti i bube koji se povezuju s pothosom su brašnaste bube i ljuske. Brašnaste bube su bijele bube, a ljuskice izgledaju kao grudice boje kore na stabljikama i lišću koje je teško prepoznati. Ako vaš pothos ima puno ovih štetnika, vjerojatno je najbolje baciti biljku i početi ispočetka. Dugoročno će vjerojatno biti lakše.

4. Zamija

Zamija, ili Zamioculcas Zamiifolia, vrlo je čvrsta kućna biljka koja je izvrsna ako tražite nešto malo drugačije. Dobro uspijeva kao sobna biljka jer podnosi nisku razinu svjetlosti, zanemarivanje i sušna razdoblja. Dobar je i za zatvorene prostore jer ima vrlo malo insekata koji će ga pokušati zaraziti i još manje bolesti. Ima sjajne, tamnozelene listove eliptičnog oblika na debelim peteljkama. 

Ova biljka najbolje uspijeva na jakoj, neizravnoj sunčevoj svjetlosti. Svaka izravna sunčeva svjetlost može oštetiti lišće biljaka. Pazite da ne zalijevate previše. Radije se drže u polusuhom stanju. Ako se previše zalijeva, zamija može dobiti plijesan i trulež korijena. Kako biste to spriječili, pobrinite se da dobijete tlo koje dobro drenira. Trebate redovito gnojiti kvalitetnim organskim gnojivom .

5. Begonija

Begonije su prekrasne biljke koje imaju gotovo konstantan prikaz boja tijekom cijele vegetacije. Mogu narasti između 20 i 60cm. Postoji mnogo različitih sorti i sorti. Trebali biste moći pronaći tip koji odgovara vašoj kući i stilu. Obično se uzgajaju u prozorskim kutijama i visećim košarama. Imaju sjajno lišće i lijepo cvijeće.

Trebali biste uzgajati begonije u djelomičnoj sjeni s vlažnom, dobro drenirajućom zemljom. Za dobro cvjetanje potrebno im je jako svjetlo. Ako je svjetlost previše intenzivna, spalit će lišće. Morate pronaći taj sretni medij kada uzgajate ove biljke.

Postoji nekoliko bolesti koje su povezane s begonijama. To su pepelnica Botrytis i trulež stabljike. Postoje i neki glavni štetnici koje begonije dobivaju, uključujući rane bube, paukove grinje, tripse, ljuske, puževe i bube. Mnogi se od njih mogu liječiti, ali begonije su osjetljive na insekticidne sapune i kada tretirate ove štetočine, možete slučajno ubiti svoje begonije.

10 tropskih biljaka koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru5231523117

6. Monstera

Monstera je sjajna sobna biljka sa lišćem. Ima gomilu drugih imena kao što su švicarski sir, filodendron s splitskim lišćem ili prozorsko krilo. Porijeklom je iz prašume Srednje Amerike. Uveden je za uzgoj u Engleskoj 1752. Ljudi ga mogu nazvati filodendron, ali nije iz istog roda o kojem je filodendron govorio ranije u ovom članku. Nekada je bio dio istog roda, ali je od tada uklonjen i staviti u vlastiti rod.

Monstera ima sjajne kožne listove u obliku srca. Listovi također ponekad mogu biti okrugli. Listovi mogu narasti do 50cm. U prirodi ovi momci vuku ili penju lozu. Rastu visoko u prašumi i mogu narasti do 20m u duljinu i obično se ne granaju. Monstera može cvjetati, ali ti se cvjetovi rijetko viđaju u sobnim biljkama. Duge su 20-30cm i kremasto-bijele.

Ovo je jedna od rijetkih biljaka kućnog tipa koja također daje plodove. To čini stožac dug 25cm koji izgleda kao zelena grančica kukuruza. Malo je vjerojatno da ćete dobiti voće od biljke u vašoj kući. Češće se nalaze u divljini.

7. Gardenia

Gardenije su popularna biljka koja raste na jugu Sjedinjenih Država od 18. stoljeća. Uzgajaju ju i Kinezi više od tisuću godina. Ime su dobili po Alexanderu Gardenu, prirodoslovcu iz Škotske. Nisu najjednostavnija biljka za uzgoj, ali njihovi prekrasni bijeli, mirisni cvjetovi nadoknađuju višak pažnje koja im je neophodna za rast.

Gardenia je zimzeleni grm koji naraste do visine od 1-3,5m. Namaz je otprilike iste veličine kao i visina. Imaju tamnozeleno lišće koje naraste 5-10cm. Cvjetovi su obično 5-10cm u promjeru i voštani su, bijeli i super mirisni.

Najbolje vrijeme za sadnju gardenije je jesen. Moraju biti u djelomičnoj do svijetloj sjeni. Gardenije se najbolje snalaze uz jutarnje sunce i poslijepodnevnu hladovinu. Ako se petljate s njihovim korijenima, oni će se jako iznervirati i pokušati umrijeti na vama. Pokušajte se ne petljati s njihovim korijenima i sve bi trebalo biti u redu. Uživaju u kiselom (PH manji od 6), vlažnom, dobro dreniranom tlu. Kompost i organski materijal su dobri za njih. Sve to trebate dodati u tlo prije nego što ih posadite.

10 tropskih biljaka koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru5231523114

8. Dracaena

Dracaena su sjajne, bezbrižne sobne biljke koje izgledaju sjajno u svim okolnostima. Imaju sjajan hrapav, tropski izgled i naširoko se koriste u uredima i domovima. Mogu narasti prilično velike ako im dopustite, ali se mogu podrezati na nižu visinu ako je to ono što želite. Mogu narasti od 60cm do 3m. Imaju lišće u obliku zvijezde koje može biti prugasto, ovisno o sorti koju dobijete.

Nema puno problema kada su u pitanju ovi momci. Glavni problem koji ćete pronaći je trulež korijena i ponekad možete dobiti grinje i kukce. Da biste ublažili trulež korijena, samo trebate rjeđe zalijevati i dobiti zemlju koja dobro drenira. Održavate li mjesto vlažnim, to bi trebalo puno pomoći biljci.

10 tropskih biljaka koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru5231523113

9. Bromelija

Bromelije su raznolika skupina biljaka koje mogu rasti u zatvorenom prostoru ili čak u stakleniku. Neke biljke koje pripadaju obitelji bromelija su ananas i španjolska mahovina. Nije vjerojatno da ćete saditi ananas kao kućnu biljku, ovo je samo dobar način da vam pokažemo raznolikost koja postoji unutar obitelji bromelija. Ove biljke mogu narasti od 5-50cm visoke. To su dugovječne, sporo rastuće sobne biljke. Nakon cvatnje, glavna biljka umire. Možete presaditi bebe koje rastu oko njega kako biste napravili nove odrasle biljke.

Ove biljke imaju sjajno lišće. Listovi mogu biti fini i žilavi, ili čak široki i kožasti. Ovisi samo o tome koju sortu bromelije dobijete. Većina bromelija treba tlo za rast, ali druge vrste mogu se držati stijena, drveća i drugih biljaka kako bi preživjele. Nisu paraziti, stoga ne brinite da će vam druge biljke umrijeti zbog ove biljke.

10 tropskih biljaka koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru5231523112

10. Alokazija

Alocasia je tropska višegodišnja biljka koja ima velike listove u obliku srca. Ponekad se naziva i slonovskim ušima zbog prilično velikih listova. Porijeklom su iz više tropskih dijelova svijeta kao što su južna Azija, Nova Gvineja, dijelovi Australije i pacifički otoci.

Većina Alokasia koju ćete pronaći bit će smaragdno zelena s mat završnicom. Vrlo je popularan na srednjem zapadu. Došlo je do ponovnog pojavljivanja drugih vrsta koje se mogu naći diljem Hrvastke. Mogu biti male od 20cm ili čak 2,5m. Većina je, međutim, u rasponu od 1-2m. Potrebno im je jako svjetlo i tlo koje dobro drenira. Počinju rasti u proljeće, pa ih dovoljno zalijevajte kada počnu klijati.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako pripremiti vrt za zimu (Kratki vodič)

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Patriot Hosta: šarena sorta Hoste

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Sukulenti

Njega Ceropegie woodii

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Briga za filodendron birkin (potpuni vodič)

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati sobne biljke: Potpuni vodič sa slikama

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)