Kako čuvati lukovice tulipana?

Kako cuvati lukovice tulipana17171710

Tulipani su zvijezde u proljetnom vrtu. Ove cvjetne lukovice ponekad se podižu sredinom ljeta i čuvaju do jesenske sadnje. Postoji nekoliko važnih detalja o tome kako pohraniti lukovice tulipana.

Dok se lukovice tulipana mogu ostaviti u zemlji iz godine u godinu, mnoge sorte imaju tendenciju da najbolje cvjetaju ako se lukovice pohranjuju u kontroliranim uvjetima. Lukovice tulipana iskopaju se lopatom i podižu iz tla nakon što lišće odumre 4-6 tjedana nakon cvatnje. Lukovice se mogu obrisati i ostaviti da se suše na hladnom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Nakon što se lukovice osuše u skladištu, odvojci se mogu odvojiti od glavne lukovice i pohraniti u dobro prozračenom prostoru do odgovarajućeg vremena jesenske sadnje tulipana u lokalnom području.

Kako čuvati lukovice tulipana

Proces skladištenja lukovica tulipana uključuje podizanje lukovica iz tla, sušenje lukovica, skupljanje i skladištenje na dobro prozračenom mjestu do odgovarajućeg vremena za jesensku sadnju.

Lukovice tulipana ne stavljaju se u skladište dok lišće biljke prirodno ne odumre. Dok su istrošeni cvjetovi mrtvi, listovi biljke tulipana ostaju na biljci i ostavljaju se fotosintetizirati oko 4-6 tjedana nakon cvatnje. Ostavljanje zelenog lišća na tulipanu uz uklanjanje istrošenog cvjetanja omogućuje biljci da se usredotoči na uzgoj pomaknutih lukovica s bočnih strana matične lukovice. Lukovice se podižu za skladištenje tek kada lišće prirodno odumre kako se ljetne temperature zagrijavaju.

Podizanje lukovica tulipana važno je za odvajanje odmaknutih lukovica od matične. Lukovice tulipana jedinstvene su među cvjetnicama po tome što matična lukovica cvjeta samo jednom. Glavna lukovica cvjeta, a zatim počinje opadati jer biljka ulaže svoju energiju u pomake. U skladištu se pomaci odvajaju od glavne lukovice i pohranjuju pojedinačno.

Lukovice tulipana čuvaju se na relativno toploj temperaturi nakon što su podignute. U prirodi, tulipani rastu u proljeće i padaju u prividno mirovanje tijekom najtoplijeg i najsušnijeg dijela ljeta. Lukovice tulipana razvijaju cvjetni pupoljak tijekom ovog kasnog ljetnog razdoblja. Lukovice u skladištu također će razviti lukovicu cvijeta u skladištu koja će procvjetati sljedeće proljeće.

Kako cuvati lukovice tulipana1717171116

Kako ubrati lukovice tulipana

Prvi korak skladištenja lukovica tulipana je da ih pravilno podignete iz tla. To uključuje vrijeme kada ih treba podići, kao i samo iskopavanje.

Planiranje podizanja lukovica počinje kada proljetni cvjetovi tulipana počnu blijediti. Zaustavite biljke uklanjanjem istrošenih cvjetova čim cvjetanje završi. Ovo je također dobro vrijeme za primjenu visokokvalitetnog gnojiva za lukovice . Uklanjanje cvijeta (potencijalne glavice sjemena) potiče biljku da uloži svoju energiju u reprodukciju putem podzemnih lukovica. Stavljanje dodatnih hranjivih tvari na raspolaganje s gnojivom daje biljci tvari koji su joj potrebne za optimalan rast. Biljka se može zalijevati i gnojiti sve dok lišće ne počne prirodno odumirati.

Kako cuvati lukovice tulipana1717171115

Lišće tulipana uglavnom odumire sredinom ljeta. Nakon što se listovi prirodno smežuraju, vrijeme je da podignete lukovice tulipana. Podizanje tulipana obično se događa početkom ili sredinom srpnja. Ne iskopajte lukovice tulipana dok su listovi zeleni, jer lukovica može povratiti značajnu količinu energije i hranjivih tvari iz lišća kada se ostave da prirodno izblijede.

Koristite vrtnu lopaticu za popuštanje tla oko lukovica tulipana. Lukovice pažljivo izvadite iz zemlje. Svaka lukovica koja je posađena prethodne jeseni trebala je formirati nekoliko lukovica sa strane.

Kako cuvati lukovice tulipana1717171114

Sušenje lukovica tulipana za skladištenje

Pažljivo pokupite svaku lukovicu tulipana. Mnoge će lukovice još uvijek imati pričvršćeno korijenje i osušeno lišće u ovom trenutku. Očistite višak zemlje bez oštećenja lukovica ili njihove zaštitne “tunike”, obloge.

Stavite lukovice na hladno i suho mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti da se osuše. Natkrivena nadstrešnica ili drugi dobro prozračeni prostor općenito će biti dobro rješenje za ovo sve dok je u sjeni. Zemlja će otpasti s lukovica kad se osuše. Redovito promatrajte lukovice kako se suše i po potrebi ih okrenite. Ovo početno sušenje obično traje samo nekoliko dana.

Kako cuvati lukovice tulipana1717171113

Priprema lukovica tulipana za skladištenje

Nakon što se lukovice tulipana osuše, mogu se pripremiti za skladištenje. Započnite obrezivanjem osušenih stabljika, izblijedjelog lišća i hrskavog korijena. Ponekad će se mrtve stabljike odvojiti, ali može biti lakše koristiti par ručnih rezača. Sva prljavština koja preostane na tunici općenito također otpadne u ovom trenutku.

Pokupite svaku lukovicu tulipana. U sredini bi trebala biti glavna lukovica okružena sporednim lukovicama. Središnja glavna lukovica – matična lukovica – je ona koja je procvjetala u proljeće. Ova glavna matična lukovica neće ponovno cvjetati, jer lukovice tulipana (za razliku od narcisa) cvjetaju samo jednom tijekom životnog vijeka lukovice.

Pažljivo zakrenite svaku sporednu lukovicu kako biste je odvojili od matične. Glavne matične lukovice mogu se kompostirati u ovom trenutku, jer su te lukovice vjerojatno već u opadanju i neće proizvesti još jedno cvjetanje.

Stavite sporedne lukovice na rešetku za sušenje kako biste završili sušenje. Odbacite sve lukovice koje pokazuju znakove truleži. Ovo je dobro vrijeme za povećanje odstupanja. Najveći će procvjetati sljedeće godine, ali manji će vjerojatno morati provesti godinu dana u zemlji kako bi narasli dovoljno veliki da razviju cvjetni pupoljak. Manje držite odvojeno od većih ako ih kasnije planirate staviti u vrtnu gredicu kako budu sazrijevali.

Kako cuvati lukovice tulipana1717171112

Kako čuvati lukovice tulipana

Sporedne lukovice tulipana mogu se pohraniti nakon što se osuše. Lukovice tulipana uglavnom se skladište sredinom ljeta, često u razdoblju između kraja srpnja i početka kolovoza.

Stavite lukovice tulipana u vrećice za pohranu, pazeći da odbacite sve lukovice koje pokazuju trulež, kao što su tamne mrlje ili mekana kašasta područja. Lukovice tulipana obično se pohranjuju u mrežaste vrećice ili papirnate vrećice, jer su ti materijali prilično prozračni. Ne pohranjujte lukovice tulipana u zatvorenoj plastičnoj vrećici, plastičnoj kanti ili bilo kojoj drugoj posudi koja ne može disati.

Postavite vrećice s lukovicama tulipana na dobro prozračeno mjesto. Temperatura okoline prostora za skladištenje je važna, jer mora biti dovoljno topla da lukovice mogu razviti cvjetne pupove u skladištu, ali ne toliko topla da se lukovice bore za preživljavanje. Obično je najbolje mjesto za skladištenje na blago hladnoj sobnoj temperaturi. Idealan temperaturni raspon za skladištenje lukovica tulipana u kasno ljeto je18°-20°C.

Ostavite lukovice tulipana u skladištu od kasnog ljeta do pravog vremena za jesensku sadnju u vašem području. Lukovice tulipana treba saditi na otvorenom samo kada je temperatura tla dovoljno niska (ali ne i smrznuta) da potakne lukovice da daju korijenje. Lukovice tulipana obično se sade krajem rujna ili početkom listopada.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: