10 uzroka žutog lišća na sobnim biljkama (i rješenja)

wop Zuto lisce89526 1

Žuto lišće čest je prizor na sobnim biljkama, ali može biti teško znati je li to znak problema s vašom dragom biljkom ili ne. Ovaj članak će raspravljati o uobičajenim uzrocima žutog lišća na sobnim biljkama, objašnjavajući kako identificirati svaki uzrok i pomoći vam da riješite sve probleme.

Uzroci žutog lišća na sobnim biljkama: Žuto lišće može biti uzrokovano problemima s zalijevanjem, rasvjetom, temperaturom, vlagom, gnojivom, štetnicima ili bolestima. Sobne biljke također mogu razviti žuto lišće zbog prirodnog starenja lišća ili privikavanja. Identificiranje uzroka ključno je za popravljanje vaše biljke.

Čitajte dalje i objasnit ću vam kako identificirati svaki uzrok žutog lišća na vašim sobnim biljkama i pokazati vam kako popraviti svoju biljku i spriječiti ponavljanje problema.

Uzroci žutog lišća na sobnim biljkama

Uvijek je razočaravajuće vidjeti kako lišće vaših dragih sobnih biljaka žuti, a nije uvijek jasno što se događa. Može biti frustrirajuće vidjeti kako jedna od vaših sobnih biljaka izgleda manje nego najbolje. Međutim, velik dio ove frustracije dolazi od neznanja što se događa.

Srećom, ako pogledate uzorak žutila, uvjete u kojima se biljka nalazi i procijenite druge aspekte njege, obično je moguće utvrditi uzrok i učiniti nešto po tom pitanju.

Iako nisu svi uzroci žutila lišća na sobnim biljkama nenormalni, to je često znak da je biljka pod stresom. Žutilo može biti generalizirano, zahvaćajući sve listove ili samo jedno područje vaše biljke. Ponekad samo vrhovi ili rubovi listova požute. U drugim slučajevima na lišću se mogu pojaviti žute mrlje. Svaka pjega ili abnormalnost lista je trag koji će vam pomoći da utvrdite uzrok.

Srećom, ako možete ispravno identificirati uzrok i poduzeti korake da riješite problem, vaša će sobna biljka izrasti novo lišće i vratiti se prijašnjoj ljepoti.

Zuto lisce2758619090

Prekomjerno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje jedan je od najčešćih problema s kućnim biljkama, a također je i uzrok broj jedan generaliziranog žutog lišća na sobnim biljkama. To obično uzrokuje da donji listovi većine sobnih biljaka prvo požute, ali teži slučaj može rezultirati žutim lišćem u cijeloj biljci.

Vaša biljka također može pokazivati ​​znakove opadanja i opadanja listova, zbog čega mislite da je problem nedovoljno zalijevanje. Pažljivo pregledajte svoju biljku, jer je ključno brzo identificirati ovaj problem i poduzeti korake da popravite svoju biljku.

Žuto lišće na sobnim biljkama zbog prekomjernog zalijevanja uzrokovano je djelovanjem vlažnog tla na korijenje. Iako je zakopano ispod tla, korijenje treba kontinuiranu opskrbu kisikom da bi preživjelo. To je obično olakšano zračnim prostorima između zemlje, koji omogućuje zrak da slobodno ulazi u tlo.

Prekomjerno zalivena sobna biljka razvija vlažno tlo, pri čemu su zračni prostori ispunjeni vodom dulje vrijeme. To sprječava ulazak zraka u korijenje gdje je to potrebno.

Ako primijetite općenito žutilo lišća vaše sobne biljke, provjerite je li tlo vlažno i pregledajte korijenje. Uvjerite se da nema znakova vlažnog ili trulog korijena, ili bilo kakvih trulih mirisa. Ako postoje, pronašli ste uzrok žutog lišća.

Čimbenici koji uzrokuju žuto lišće zbog prekomjernog zalijevanja

Zanimljivo je da prekomjerno zalijevanje može biti uzrokovano mnogim stvarima osim prečestim zalijevanjem. Problemu mogu doprinijeti bilo koji čimbenici koji smanjuju drenažu tla ili smanjuju količinu kisika koji može cirkulirati kroz tlo.

1. Posude koje slabo dreniraju

Posuda s nedovoljnim drenažnim rupama ili bez drenažnih rupa uopće spriječit će otjecanje viška vode iz tla. Ova voda će okružiti korijenje i ispuniti zračne prostore, polako gušeći vašu jadnu sobnu biljku.

To se također može dogoditi ako zaboravite isprazniti posudu za kapanje nakon zalijevanja. Većina sobnih biljaka voli da ih se temeljito zalijeva, ali ostavite da se višak vode ocijedi i ispraznite posudu za kapanje nakon 10-15 minuta.

2. Slabo drenirajuće tlo

Većina sobnih biljaka najbolje uspijeva u laganoj, dobro drenirajućoj mješavini za posude. Mješavina mora imati dovoljno prozračivanja kako nikada ne bi bila zasićena kada se vaša biljka zalijeva.

Gusto tlo se lako zatapa, što rezultira slabo prozračenim, nezdravim korijenjem koje uskoro neće moći zadovoljiti potrebe biljke. Loše drenirajuće tlo također se duže osuši, što dodatno pogoršava problem.

3. Posuda koja je prevelika

Posuda koja je prevelika za vašu biljku također će uzrokovati simptome prekomjernog zalijevanja. Nakon zalijevanja, velika količina zemlje u prevelikoj posudi će se dugo osušiti, ostavljajući korijenje u vlažnom tlu dulje vrijeme.

4. Izbor biljke

Konačno, vaš izbor sobne biljke ima veliki utjecaj na vjerojatnost da će prekomjerno zalijevanje biti uzrok žutog lišća. Sukulenti i kaktusi prilagođeni su za borbu protiv suše, ali njihova je Ahilova peta pretjerano oduševljeni vrtlar s kantom za zalijevanje. Biljke koje preferiraju stalno vlažno tlo mnogo će vjerojatnije preživjeti umjereno prekomjerno zalijevanje, ali nijedna biljka ne voli predugo sjediti u vlažnom tlu.

Dakle, ako vidite općenito žutilo lišća vaše sobne biljke, provjerite veličinu posude, tlo koje koristite, razmislite o veličini posude u odnosu na biljku i razmislite o vrsti biljke koju uzgajate.

wop nkjcsanhaaa

Kako pomoći pretjerano zaljevanoj sobnoj biljci

Popravljanje previše zalivene sobne biljke uvelike ovisi o tome koliko je problem ozbiljan. Ako ste rano uočili problem, a vaša biljka ima samo blagu žutilu, jednostavno pustite da se tlo osuši i zalijevajte štedljivije u budućnosti.

Međutim, ako je problem opsežniji ili postoji bilo kakav dokaz truljenja korijena, trebali biste poduzeti hitne mjere. Presadite biljku, odrežite sve zahvaćeno korijenje i dajte biljci malo TLC-a kako biste joj pomogli da se oporavi. Pročitajte moj članak o tome kako pomoći pretjerano zalivenoj biljci i ovaj članak o tome kako prepoznati, popraviti i spriječiti truljenje korijena kako biste saznali više.

Nedovoljno zalijevanje

Prelazimo na suprotan problem, nedovoljno zalijevanje također može uzrokovati žuto lišće. To se obično događa kada jednostavno nema dovoljno vode da bi svo lišće na biljci ostalo na životu. Ovaj problem možete lako prepoznati provjeravanjem da li lišće klone, uvija i pada. Donji će listovi vjerojatno požutjeti i uvijati se. Ubrzo slijedi opadanje lišća.

Mlađe lišće ima tendenciju venuti neproporcionalno u odnosu na starije lišće. Možda ćete vidjeti i smeđe vrhove listova ili rubove listova, a uz dugotrajno zalijevanje. Novi listovi imaju tendenciju da budu manji, a ukupni rast biljke će također biti sporiji ili zakržljao. Naravno, tlo će također biti vrlo suho, pa potražite kombinaciju simptoma kako biste identificirali problem.

Kako pomoći nedovoljno zalijevanoj sobnoj biljci

Rješenje ovdje nije previše teško. Samo češće zalijevajte biljku. Obično je najbolje zalijevati sobne biljke temeljito kada ih treba zalijevati, dopuštajući vodi da teče kroz posudu, natapajući tlo. Zatim ostavite biljku da se osuši do stupnja koji biljka preferira.

Zapamtite da postoji niz čimbenika koji mogu doprinijeti nedovoljnom zalijevanju. Temperatura, protok zraka, vlažnost, brzina rasta, godišnje doba, veličina posude i veličina biljke u usporedbi s loncem mogu imati veliki utjecaj na potrebe za vodom.

Često je iznenađujuće koliko se potrebe sobnih biljaka za vodom mijenjaju tijekom godine. Biljku koju je potrebno zalijevati svaka 2-3 tjedna tijekom zime, možda ćete morati zalijevati svakih nekoliko dana tijekom ljeta kada su temperature toplije i biljka brzo raste.

Provjerite trebaju li vaše sobne biljke vodu svaki dan ili dva tako što ćete opipati tlo, provjeravati lišće, testirati težinu posude, kako biste procijenili kada je potrebno više vode.

Nakon što steknete dojam koliko često vaše biljke treba zalijevati, možda ćete moći smanjiti koliko često ih trebate provjeravati. Ako se budite noću jer ste upravo imali osjećaj da je jedna od vaših sobnih biljaka žedna, možda ste otišli predaleko.

Problemi s kvalitetom vode mogu uzrokovati žuto lišće na sobnim biljkama

Treći problem zalijevanja koji može uzrokovati žuto lišće na sobnim biljkama je kvaliteta vode. Neke sobne biljke mogu biti vrlo osjetljive na to kakvu vodu koristite za zalijevanje. Voda iz slavine obično sadrži klor i kloramine, kao i otopljene minerale, fluor, pa čak i teške metale, koji mogu uzrokovati žuto lišće na sobnim biljkama.

Možda ćete vidjeti žute mrlje na lišću ili smeđe vrhove ili rubove ako se vaša biljka bori s kvalitetom vode. Većina biljke može nositi vodu iz slavine sasvim u redu.

Obično preporučam da počnete s vodom iz slavine. Ako vaša sobna biljka počne dobivati ​​žute mrlje ili smeđe vrhove/rubove, isključite druge probleme, a zatim prijeđite na kišnicu ili filtriranu vodu i promatrajte što se događa. Ako novo lišće nije pogođeno, trebate nastaviti koristiti filtriranu vodu ili kišnicu. Ako ne, onda problem mora biti negdje drugdje.

wop pcoiugeajjcoihajm

Niska vlažnost

Puno sobnog bilja potječe iz tropskih šuma, gdje sretno žive u visoko vlažnom šumskom podzemlju. Dok su temperatura i osvjetljenje slični našim domovima, razina vlažnosti je različita. Naši domovi imaju tendenciju da budu puno manje vlažni od mnogih sobnih biljaka koje bi bile idealne, osobito zimi, kada zatvorimo vrata i prozore i uključimo grijanje, što znatno isušuje zrak.

Neke sobne biljke prilično su tolerantne na nisku razinu vlage, ali druge će se uvijati, razvijati žuto lišće, lišće sa smeđim hrskavim vrhovima ili rubovima pri niskoj razini vlage. Gledam te, Calatheas!

Ako je razina vlažnosti u vašem domu najmanje 40%, to bi trebalo biti dovoljno za većinu biljaka. 

Toplo bih preporučio nabavku digitalnog higrometra za svoj dom, tako da možete pratiti razinu vlažnosti. To će vas lako obavijestiti kada trebate poduzeti dodatne korake za poboljšanje vlažnosti.

Postoji niz mjera koje možete poduzeti za povećanje vlažnosti, uključujući korištenje pladnja sa šljunkom, grupiranje vaših sobnih biljaka, postavljanje biljaka u vlažnije prostorije, korištenje ovlaživača zraka i još mnogo toga.

Problemi s rasvjetom koji uzrokuju žuto lišće na sobnim biljkama

I slabo i jako svjetlo mogu uzrokovati žuto lišće na sobnim biljkama, ali na vrlo različite načine.

Jaka svjetlost ili prekomjerna izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekotine lišća i povećanu transpiraciju, što dovodi do dehidracije listova i smrti. To će uzrokovati pojavu žutog lišća na dijelovima biljke izloženim suncu. Vjerojatnije je da će biljka imati i hrskave rubove listova ili vrhove.

Imajte na umu da je izravna sunčeva svjetlost kroz prozor znatno manje jaka od izravne sunčeve svjetlosti vani. To može uzrokovati probleme ako ljeti premjestite svoje biljke iz zatvorenog prostora napolje.

Vrlo niske razine osvjetljenja često uzrokuju da lišće nekih sobnih biljaka u početku postane tamnije zelene boje. Biljka proizvodi više klorofila i raspoređuje ga unutar listova kako bi uhvatila što više svjetla.

Na kraju, biljka možda neće moći održati istu razinu lišća, pa će lišće početi žutjeti i može umrijeti. To se često događa prvo starijim, donjim listovima. Samo pazite da ne pobrkate ovaj obrazac s promjenama koje se događaju u prekomjernom zalivanju.

Neke sobne biljke su puno tolerantnije na slabo osvjetljenje od drugih.

Aklimatizacija

Nakon što svoju sobnu biljku donesete kući, bit će izložena uvjetima sasvim drugačijim od onih na koje je navikla u trgovini ili rasadniku. Većina rasadnika uzgaja sobne biljke u savršenim uvjetima, s optimalnim svjetlom, vodom, vlagom i temperaturom.

Malo je vjerojatno da će naši domovi osigurati tako dobro optimizirane uvjete, pa će biljka proći kroz razdoblje privikavanja. To će vjerojatno uključivati ​​žutilo i opadanje lišća.

Ako se to dogodi u prvih nekoliko tjedana, a uvjeti u vašem domu su razumni za biljku, ne brinite previše. Stvari bi se trebale stabilizirati nakon nekoliko mjeseci, razviti će se novi rast, a biljka će ponovno izgledati zdravo.

wop iupghjanchan

Temperaturni ekstremi

Drugi izvor stresa koji može uzrokovati žuto lišće na sobnim biljkama je temperaturni stres. Većina sobnih biljaka najbolje uspijeva na temperaturama između 16ºC i 27 °C. Nakon što temperatura odluta previše izvan ovog raspona, vaša sobna biljka može početi doživljavati stres. To može dovesti do općenito požutjelog lišća praćenog opadanjem listova. Točna tolerancija temperature ovisit će o biljci.

Brze promjene temperature često su gore za sobne biljke od postupnih promjena. Pazite na hladan ili vrući propuh koji može šokirati vašu sobnu biljku, uzrokujući žutilo lišća u roku od nekoliko dana.

Ponekad vaše sobne biljke mogu biti izložene ekstremnim temperaturama u trgovini ili tijekom dostave u vaš dom. Uvijek je vrijedno provjeriti s prodavačom kako bi se osiguralo da su uvjeti na izložbi prikladni. Ako kupujete putem interneta, razmislite kako će vaša biljka biti zapakirana, koliko će daleko putovati i godišnje doba. Svi ovi čimbenici mogu utjecati na rizik od temperaturnog stresa tijekom tranzita.

Problemi s gnojivom koji uzrokuju žuto lišće na sobnim biljkama

Pretjerano gnojenje mnogo će vjerojatnije uzrokovati žuto lišće na sobnim biljkama nego nedovoljno gnojenje. Neke mineralne toksičnosti će proizvesti različite obrasce pjegavosti ili žućenja na lišću, ali to su općenito nepouzdani znakovi.

Zapamtite da gnojivo nije hrana ili lijek za vaše biljke. Njegova je uloga podržati rast isporukom esencijalnih hranjivih tvari kojih u zemlji može nedostajati.

Ako nakon prečeste gnojidbe vidite žuto lišće na svojim sobnim biljkama, zaustavite se, isperite tlo i pričekajte nekoliko mjeseci prije nego što nastavite s mnogo konzervativnijom stopom.

Kako isprati tlo od viška soli gnojiva

Soli gnojiva se s vremenom nakupljaju u tlu, uzrokujući žuto lišće na sobnim biljkama i druge znakove toksičnosti hranjivih tvari. Ako zalijevate male količine odjednom, višak soli nikada se ne ispire kroz drenažne rupe.

Kako biste izbjegli nakupljanje gnojiva, većinu sobnih biljaka najbolje je zalijevati temeljito, dopuštajući vodi da slobodno istječe iz drenažnih rupa.

Također je dobra ideja temeljitije isprati tlo nekoliko puta godišnje. Odnesem svoje biljke u sudoper da to učinim i pustim da voda iscuri iz drenažnih rupa 1-2 minute, potpuno natopivši tlo. To otapa višak soli, ispire ih iz posude i smanjuje rizik od nakupljanja u tlu. Samo ne zaboravite pustiti da se tlo osuši u odgovarajućoj količini prije ponovnog zalijevanja.

Štetočine i bolesti

wop puioajcahae

Uobičajeni štetnici sobnih biljaka kao što su paukove grinje, lisne uši, brašnaste bube i ljuspice mogu uzrokovati žuto lišće na sobnim biljkama ili zakržljalo lišće. Insekti koji sišu sok uzrokovat će žute mrlje na lišću. Većina štetnika bit će vidljiva na vašim biljkama ako dovoljno pažljivo pogledate ili će ostaviti znakove njihove prisutnosti.

Redovito pregledavajte svoje sobne biljke kako biste provjerili ima li štetnika. Ne zaboravite pogledati ispod lišća, stabljike, pa čak i tla. 

Bolesti mogu uzrokovati i žuto lišće na sobnim biljkama. Uzorak žućenja ovisit će o tome kako bolest napada biljku. Patogeni koji uzrokuju trulež korijena uzrokovat će venuće i općenito žutilo. Mnoge druge bolesti uzrokuju pjegavost lišća, koja može biti žuta, smeđa ili crna.

Starenje lišća

Ako vidite da donji listovi na vašim sobnim biljkama žute jedno po jedno i padaju, to je često znak starenja biljke. Sve dok ostatak biljke izgleda zdravo, onda nema razloga za brigu.

Slobodno podrežite ovo žuto lišće ili pustite da prirodno padne, a zatim ih uklonite iz posude.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega dragulj orhideje (macodes petola)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

16 prekrasnih raznobojnih sobnih biljaka koje će vam se svidjeti

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija: jednostavna sobna biljka sa sjajnim zelenim lišćem

Voćnjak i uzgoj voća Tlo i gnojenje

Kada gnojiti borovnice?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja fitonija vene? (7 uzroka i rješenja)