Može li žuto lišće ponovno postati zeleno? (I kako ih popraviti)

wop listovi3726859

Žuto lišće lijepo izgleda na jesenskom drveću… ali ne i na kućnim biljkama. Starenje lišća prirodno postaje žuto, ali inače, to je obično znak nevolje. U ovom članku ćemo ispitati kako učiniti da žuti listovi ponovno postanu zeleni i razloge zašto požute.

Žuto lišće često je znak stresa i općenito nije moguće da žuto lišće ponovno postane zeleno. Loše zalijevanje i osvjetljenje najčešći su razlozi, ali problemi s gnojivom, štetnici, bolesti, aklimatizacija, ekstremne temperature ili šok nakon presađivanja su drugi mogući uzroci.

Može li žuto lišće ponovno postati zeleno?

Nakon što list požuti, općenito je nestao. Ponekad će list s malom diskoloracijom uzrokovanom lošom prehranom ili blagim stresom ponovno zazeleniti ako se problem brzo riješi, ali najbolje je da se ne nadate.

Međutim, to ne znači da je biljka osuđena na propast – daleko od toga. Nekoliko žutih listova trebalo bi smatrati signalima upozorenja: ako se pozabavite problemom, biljka se može vratiti svojoj nekadašnjoj zelenoj slavi.

Što uzrokuje žuto lišće?

Lišće sadrži količine klorofila, kemikalije koja reflektira zeleno svjetlo. (Zelena je zapravo boja koju biljke ne konzumiraju!) Klorofil je vitalni element u fotosintezi; list gubi svoju zelenu boju kada se ovaj proces ometa i kemikalija se razgradi.

U stvari, lišće zapravo ne mijenja boje – žuti pigment je već bio prisutan u listu. Bilo je jednostavno preplavljeno većim količinama klorofila. Kada se klorofil razgradi, pojavljuju se preostali pigmenti.

Mogu li ukloniti žuto lišće?

Nakon što list potpuno požuti, više ne proizvodi energiju za biljku i može se odbaciti. Ako prirodi dopustimo da ide svojim tijekom, list će se na kraju osušiti i otpasti.

Ako želite požuriti stvari iz estetskih razloga, lagano povucite list da vidite je li spreman za odvajanje. Ako se list opire, nemojte ga otkinuti! Umjesto toga, podrežite list škarama blizu stabljike.

Napomena: Najprije sterilizirajte oštrice tako što ćete ih umočiti u alkohol ili nekom drugom učinkovitom metodom.

Ako postoji samo djelomično žutilo, možete odrezati promijenjene dijelove kako bi list ostao koristan još malo dulje. Međutim, ako se čini da bi požutjelo lišće vaše biljke moglo sadržavati štetočine ili patogene koji propadaju, najbolje je da ih otkinete.

wop Biljke59436782782

Uzroci žutog lišća

Starenje lišća

Vaša biljka će prirodno ukloniti starije listove kako raste. Listovi postaju žuti jer su zatvoreni i osušeni.

Stopa kojom biljke odbacuju staro lišće varira. Donji listovi su obično najzreliji.

Neki uzgajivači čekaju da lišće potpuno požuti prije nego što ih odbace, ali kada stariji list krene prema izlazima, može se ukloniti.

Prekomjerno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje je najčešći razlog za žutilo lišća uzrokovan stresom. Nitko ne misli utopiti svoje biljke, ali ih možemo slučajno ubiti ljubaznošću.

Ako je to problem, vjerojatno ćete vidjeti nekoliko listova koji požute odjednom.

Provjerite tlo da vidite je li vlažno ispod površine. Korijenje ne može disati ako je tlo previše vlažno, što znači da lišće ne može dobiti hranjive tvari i vlagu koje su im potrebne za fotosintezu.

Važno je istražiti prekomjerno zalijevanje jer to može biti signal da uvjeti pogoduju truleži korijena – što može brzo ubiti vašu biljku.

Ako je krivac mokro tlo, očito biste trebali prestati zalijevati dok se ne osuši kako treba. Evo dodatnih savjeta:

 • Lagano smanjite svjetlo kako biste ublažili stres biljke.
 • Održavajte temperaturu na toploj strani željenog raspona biljke.
 • Procijenite korijenje kako biste bili sigurni da je zdravo, slatkog mirisa i čvrsto. Ako pronađete trulež, morat ćete nešto poduzeti.
 • Ako je tlo teško i ima lošu drenažu, razmislite o nježnom presađivanju biljke u dobro drenirajuću mješavinu.
 • Povećajte cirkulaciju zraka.
 • Pomozite tlu da se brže osuši tako što ćete izvaditi biljku i staviti je na upijajući materijal poput novina. (Ne dopustite da se tlo potpuno osuši.)
 • Posebno pazite da pratite vlažnost tla sve dok novi rast ne signalizira oporavak.

Količina štete uzrokovane prekomjernim zalijevanjem je veliki čimbenik, ali biljke se razlikuju po tome koliko se brzo mogu oporaviti. Neki se brzo vraćaju, drugi klonu i možda nikada neće biti isti.

Ako se problem prekomjernog zalijevanja otkrije rano, tada žuto lišće može ponovno postati zeleno, ali ako je šteta značajna, onda će ti listovi nastaviti s propadanjem. Obnavljanje odgovarajućeg zalijevanja dovest će do novog zdravog lišća.

wop jklbn4533ijuijbnijun7l4533

Nedovoljno zalijevanje

Mokro tlo guši korijenje i sprječava lišće da primi vodu, ali i previše suhi uvjeti. Međutim, žutilo zbog nedostatka vlage obično nije nešto o čemu morate nagađati: ako je tlo suho i biljka je uvenula, imate veliki trag.

Nemojte jednostavno sipati vodu na bolesnu biljku: zalijevanje već previše zalivenog primjerka može biti smrtonosno. Budući da uvjeti prekomjernog zalijevanja i suše mogu uzrokovati venuće i žutilo lišća, morat ćete provjeriti tlo i pregledati svoju rutinu zalijevanja .

Pitanja kvalitete vode

Neke biljke su vrlo osjetljive na minerale i toksine u tlu i mogu biti pod utjecajem gradske vode iz slavine koja sadrži klor ili kloramin. U tlu se mogu nakupljati i soli iz starog gnojiva i mineraliziranih naslaga. Stres se može pokazati kao žuto ili spaljeno lišće.

Dobra je praksa redovito ispirati tlo puštajući dodatnu vodu da iscuri kroz smjesu u vrijeme zalijevanja. Najbolje je koristiti samo s dekloriranom vodom. Ako sumnjate da loša kvaliteta vode uzrokuje žutilo lišća, razmislite o prelasku na pročišćenu vodu ili kišnicu.

Rasvjeta

Previše ili premalo svjetla može uzrokovati žuto lišće. Ako okolišni uvjeti to ne pokazuju jasno, pregledajte lišće.

 • Previše izravne svjetlosti isušuje ili prži lišće;
 • Listovi lišeni dovoljno svjetla ostat će hidratizirani. Slaba svjetlost smanjuje fotosintezu i smanjuje količinu klorofila u listu, ali ne ometa prijenos vlage.

Još jedan pokazatelj problema slabog osvjetljenja je žutilo na strani koja je najudaljenija od izvora svjetlosti.

Problemi s nedostatkom hranjivih tvari

Iako to nije najčešći uzrok, nedostatak hranjivih tvari može uzrokovati žutilo lišća i deformacije. Samo svakako provjerite druge razloge prije nego posegnete za gnojivom.

Postoji šansa da žuto lišće postane zeleno nakon liječenja nutritivnog nedostatka, ali nemojte računati na to. Umjesto toga, veselite se novom zelenom lišću nakon što se problem riješi.

Ovdje su uobičajeni nedostaci i njihovi simptomi:

Dušik – Nizak dušik se viđa češće od drugih nedostataka jer je element mobilan i ispire iz tla zalijevanjem. Nedovoljna količina dušika uzrokuje opće žutilo lišća koje prvo počinje sa starijim listovima.

Kalij – Nedostatak kalija obično požuti rubove starijih listova.

Magnezij – ovaj nedostatak može uzrokovati žute mrlje koje se šire od središta lista prema van. Vene imaju tendenciju da ostanu zelene. Prvo su zahvaćeni stariji listovi.

Željezo – Ovaj se simptom najprije pojavljuje na mlađem lišću, požutjevši gornje lišće sa zelenim žilama.

Sumpor – Nizak sadržaj sumpora požuti mlado lišće. Proširit će se na ostatak lišća.

Prekomjerna gnojidba također može uzrokovati žutilo jer neke kemikalije mogu ometati apsorpciju određenih hranjivih tvari. Na primjer, prekomjerni unos kalcija, bakra, fosfora ili cinka može ometati apsorpciju željeza.

wop bhol5344j3sp37dfj

Problemi s pH vrijednosti

Problemi s pH vrijednosti povezani su s apsorpcijom hranjivih tvari i mogu neizravno doprinijeti žućenju listova. Provjera željenog pH raspona biljke i ispitivanje tla mogu otkriti jeste li unutar točnih parametara. (Može vam dati i očitavanje o vašoj razini hranjivih tvari.)

Međutim, lako je previše ispraviti. Korištenje skromne primjene sumpora u tlu za snižavanje pH vrijednosti ili hortikulturnog vapna za snižavanje pH vrijednosti su dobre mogućnosti. Redovito ispirajte tlo kako biste spriječili nakupljanje soli gnojiva koje mogu uzrokovati probleme s pH.

Vlažnost

Stres niske vlažnosti može uzrokovati žutilo i smeđe, osušene rubove na lišću. To neće biti problem za svaku biljku: nekima je potrebna veća vlažnost nego drugima.

Možete skromno podići vlagu tako da grupirate biljke ili postavite posude s vodom u blizini; sobni ovlaživač zraka nudi definitivno rješenje. Međutim, zamagljivanje se ne preporučuje: može uzrokovati gljivične probleme, osobito ako je vaša biljka već oslabljena.

Propuh i temperaturni ekstremi

Lišće često postaje svijetložuto i otpada ako je biljka izložena niskim temperaturama ili propuhu. Nalaziti se na putu od klima uređaja traži nevolje.

Ne možete puno učiniti u vezi s oštećenjem lišća nakon što se dogodi, ali problem možete riješiti tako da biljku zaštitite od propuha i držite je na željenom temperaturnom rasponu.

Biljka je prevelika za trenutnu posudu

Lišće na biljkama koje su prevelike za posudu u kojoj se nalaze može požutjeti ako je korijenje oštećeno, što ograničava isporuku kisika, vlage i hranjivih tvari lišću.

Rješenje je presaditi biljku u veću posudu. Korijenje možete orezati ako želite da posuda bude dovoljne veličine.

Šok nakon presađivanja

Ironično, presađivanje biljke sa žutim lišćem zapravo može pogoršati problem.

Najbolji način da se nosite s šokom od transplantacije je da biljci pružite odgovarajuću njegu dok se tiho oporavlja. Nemojte gnojiti, zalijevati pretjerano ili premještati biljku s mjesta na mjesto.

Nakon što se aklimatizira, biljka će se oporaviti i ponovno proizvoditi zeleno lišće.

wop buijklp2n3ccj6j6bnlcik2k2

Štetočine i bolesti

Zaraza štetnicima ili bolestima može uzrokovati oštećenje listova, deformaciju i promjenu boje, ali to obično nije ujednačeno žutilo koje se može vidjeti s drugim uzrocima. Obično se pojavljuje kao lokalizirano žutilo, mrlje ili rupe na lišću.

Važno je redovito provjeravati biljku na štetočine jer je mnogo lakše uspješno liječiti blagu zarazu koju ste rano uhvatili. Imajte na umu da biljke pod stresom privlače napadače, tako da drugi temeljni problemi također mogu uzrokovati žutilo.

Održavanje zdrave biljke najbolji je način prevencije bolesti.

 • Odmah uklonite zaraženo lišće.
 • Izolirajte biljku.
 • Provjerite je li vaš alat sterilan kako biste izbjegli daljnju kontaminaciju.

Bolest pjegavosti lišća i druge bolesti mogu utjecati na lišće s izdajničkim promjenama boje. Žute mrlje koje se šire mogu ukazivati ​​na virusnu infekciju – nažalost, virusna bolest je obično neizlječiva i zahtijeva sigurno uklanjanje zaraženih biljaka.

Završna riječ

Osim ako ne uočite problem u ranoj fazi, malo je vjerojatno da ćete natjerati žuto lišće da ponovno postane zeleno. Žuto lišće obično je znak stresa, stoga biste trebali odvojiti vrijeme da prepoznate probleme s njegom i riješite ih. Problemi s prekomjernim zalijevanjem i osvjetljenjem najvjerojatniji su problemi, stoga prvo razmislite o njima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više