Cherokee Purple naspram Black Krim: Što uzgajati?

Ako ste zainteresirani za vrtlarstvo, već znate da većina vrtlara voli uzgajati rajčice zbog njihovih zdravstvenih prednosti i nevjerojatnog okusa. Od zdravih juha do salata od povrća, većina nas voli rajčice u svakodnevnoj prehrani. Osim izvrsnog okusa, rajčice sadrže neke bitne hranjive tvari za naše tijelo, a mogu se koristiti i lokalno za njegu lica.

Kada birate vrstu rajčice koju želite uzgajati, imate mnogo mogućnosti s različitim okusima i specijalitetima. Cherokee Purple i Black Krim su nekoliko popularnih sorti rajčica među vrtlarima. Obje vrste nude skromne prinose uz odlične okuse, no koju odabrati za svoj vrt? Usporedimo Cherokee Purple s Black Krimom i vidimo koja je općenito bolja opcija za vas.

Cherokee ljubičaste rajčice

<img decoding="async" src="https://pereglin.com/de/wp-content/uploads/2023/04/Cherokee-Purple-vs-Black-Krim-Welches-soll-man-anbauen.webp.webp" alt="sjeme rajčice Cherokee Purple dostupno od Park Seeda” class=”wp-image-22964″ title=”Cherokee Purple naspram Black Krim: Što uzgajati? 2″/>

Podrijetlom iz Rusije, Cherokee Purple poznata je sorta rajčice zbog izvrsnog okusa i tamnog izgleda. Pleme Cherokee stoljećima je uzgajalo ovu sortu rajčice i na kraju pomoglo u širenju ovih rajčica u druge regije. Prvenstveno se koriste u hrani poput sendviča ili salata, te rajčice dosežu težinu od oko 10 do 12 unci. Trenutno je jedna od najpopularnijih sorti rajčice u svijetu, a mnogi je vrtlari radije uzgajaju u odnosu na druge sorte.

Cherokee Purple vs Black Krim: Koje su temeljne razlike?

Iako Cherokee Purple i Black Krim imaju mnogo sličnosti, razlikuju se u nekoliko značajnih razlika. Kako biste pronašli pravu sortu rajčice za svoj vrt, morate analizirati te razlike i otkriti koja vam rajčica više odgovara.

Na temelju veličina i boja

Sjeme rajčice Black Krim tvrtke Park Seed

Jedna od najuočljivijih razlika između Cherokee Purple i Black Krim je njihova veličina i težina. Cherokee Purple rajčice obično su veće, dok su Black Krims manje od Cherokee Purple rajčica. U prosjeku, Cherokee Purples može doseći težinu od 8-16 unci, što je prilično veliko u usporedbi s drugim sojevima. Ponekad mogu narasti i do 1 funte, što je ogromno za rajčicu. Za usporedbu, Black Krims narastu na oko 8-12 unci i izgledaju primjetno manje, posebno u usporedbi s Cherokee Purple rajčicama.

Tipično, Black Krims su tamnije od Cherokee Purple zbog njihove teže i čvršće kože, dok je Cherokee Purple boja nešto svjetlija od crnih Krim boja s kašastom kožom.

Na temelju okusa

Iako su i Cherokee Purple i Black Krim rajčice izvrsnog okusa, imaju izrazito različite okuse. Što se tiče okusa, Cherokee Purple rajčice imaju intenzivnu i jedinstvenu aromu. Manje oštrog mirisa i kompleksnog okusa idealna je rajčica za sendviče. Black Krim, s druge strane, nudi blaži okus sa savršenim spojem dimljenog i ljutog okusa.

Na temelju zrelosti

I Cherokee Purple i Black Krim smatraju se sortama srednje sezone. To znači da mogu sazrijeti u bilo koje doba godine. Budući da rajčice Cherokee Purple rastu veće od većine sorti, obično im treba više vremena da sazriju. Obično je ovim rajčicama potrebno oko 85 dana da dostignu zrelost, dok Black Krimima treba oko 80 dana da dostignu punu zrelost.

Na temelju udaljenosti

Razmak je bitan dio uzgoja rajčice, a razne rajčice imaju različite upute za razmak. (Vidi: Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?) Bez odgovarajućeg razmaka, vaše biljke rajčice mogle bi patiti od pothranjenosti i biti pogođene gljivičnim bolestima, što bi rezultiralo lošom žetvom. Da biste posadili crne krimske rajčice, morate imati najmanje 24 inča prostora za svaku biljku. Za biljke Cherokee Purple trebat će vam najmanje 18 inča za svaku biljku. Možete dodati dodatne potporne sustave za njihov okomiti rast s dovoljnim razmakom.

Cherokee Purple vs Black Krim: Koje su sličnosti?

Osim gore navedenih razlika, Cherokee Purple i Black Krim imaju i zajedničke stvari. Razumijevanje ovih sličnosti također je važan dio vašeg procesa donošenja odluka. Neke osnovne sličnosti između Cherokee Purple i Black Krim su:

vrste sorti

Ove sorte rajčice znatno su šire od ostalih vrsta, zbog čega su poznate kao biftek rajčice. To ih čini idealnim za sendviče.

Cherokee Purple narezane rajčice

navike rasta

Rajčice se mogu podijeliti na određene i neodređene sorte. Određene rajčice su patuljaste jer prestaju rasti nakon određene visine. I Black Krim i Cherokee Purple su neodređene biljke, što znači da će ove biljke rajčice doseći visinu od 8-10 stopa i trebat će im redovito orezivanje.

pojave

Iako su i Cherokee Purple i Black Krim tamne boje, postoji mala razlika u nijansi ovih rajčica. Crne krimske rajčice obično su tamnoljubičaste, koje također mogu pocrniti pod sunčevom svjetlošću. Cherokee Purple rajčice, s druge strane, imaju blagu crvenu nijansu kože. Međutim, boja ove dvije rajčice na prvi pogled izgleda identično.

uvjeti uzgoja

Budući da su i Cherokee Purple i Black Krim rajčice indeterminantne, nastavit će rasti i davati plodove do prvog mraza. Obje sorte treba redovito orezivati ​​kako bi se biljka potaknula da proizvede više plodova umjesto više lišća i kako bi se spriječilo njihovo padanje dok prerastu svoje potpore.

Otvoreno oprašuje

Jednostavno rečeno, otvoreno oprašivanje znači da sjeme matičnog usjeva može dati identičan plod. U ovom slučaju se kaže da se rajčice Cherokee Purple i Black Krim otvoreno oprašuju jer su im plodovi vrlo slični. Budući da se radi o otvorenom oprašivanju, u ovim biljnim vrstama stoljećima nije bilo genetske mutacije. Osim toga, rajčice su i samooplodne, što znači da imaju muške i ženske dijelove u svakoj biljci.

Možda će vas također zanimati… Najveće greške pri uzgoju rajčica

vrijeme žetve

Cherokee Purple rajčice su veće od Black Krim, pa im je potrebno malo više vremena za uzgoj nego Black Krim. Međutim, budući da su obje neodređene biljke, njihova vremena rasta su slična. To također znači da ne postoji fiksna sezona žetve za Cherokee Purple ili Black Krim. Nakon sadnje obje vrste biljaka trebaju oko tri mjeseca da budu potpuno spremne za berbu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti

Kako razmnožavati božićni kaktus

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci

Kako uzgajati mačju metvicu

Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za njegu filodendrona Imperial Green

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati celer