6 sjajnih alternativa tresetnoj mahovini za vaše biljke

wop Tresetna mahovina378225

Tresetna mahovina jedan je od onih proizvoda u vrtlarstvu koji je svima poznat. Koristi se kao medij za uzgoj u posudama, te kao dodatak zemljištu za vrtno tlo. Dugo je vremena bio osnovni proizvod u vrtlarstvu, ali u posljednje vrijeme dolazi pod lupu zbog pitanja održivosti, što ljude potiče da traže alternativu tresetnoj mahovini.

Koje su alternative tresetnoj mahovini? Postoji mnogo alternativa tresetnoj mahovini, uključujući kokos, kompost, koru ili drvena vlakna, borove iglice, lisnu plijesan i gnoj. Svaki ima prednosti i nedostatke, ali je idealna alternativa tresetnoj mahovini u mnogim situacijama. 

Kako biste odredili najbolju alternativu tresetnoj mahovini za svoju situaciju, korisno je razumjeti što je tresetna mahovina, njezine prednosti i nedostatke, te prednosti i nedostatke prikladnih zamjenskih proizvoda. Nakon što bolje razumijete različite proizvode, možete odlučiti koja je prikladna alternativa za vaše potrebe.

Što je tresetna mahovina?

Prvo, trebali bismo malo porazgovarati o razlici između treseta i tresetne mahovine jer se ta dva pojma često mijenjaju. Iako su povezani, postoji mala razlika između njih.

Treset nastaje u močvarnim vlažnim područjima dok se slojevi djelomično raspadnute biljne tvari nakupljaju i tvore gusti, vlaknasti materijal koji je vrlo upijajući.

Tresetna mahovina je specifična vrsta treseta, nastala u područjima s visokom koncentracijom mahovine sphagnum. Dakle, tresetna mahovina je treset, ali nije sav treset tresetna mahovina. 

wop Tresetna mahovina7895322

Prednosti tresetne mahovine

U 1940-ima tresetna mahovina je našla svoje mjesto u hortikulturi, nakon što se godinama koristila kao izvor goriva. Zbog velikog popisa prednosti, to je jedna od najčešće korištenih vrsta medija za uzgoj.

 • Tresetna mahovina zadržava nevjerojatnu količinu vode, ali se slobodno odvodi. Tresetne mahovine mogu apsorbirati i zadržati do 25 puta svoju suhu težinu u vodi; ovo je više nego što prirodne spužve mogu držati. S druge strane, svaki višak vode brzo se kreće kroz materijal i istječe.
 • Imaju kiseli pH, u prosjeku od 3,5 do 6. To čini tresetnu mahovinu dobrim izborom medija za uzgoj kontejnerskih biljaka koje vole kiselinu i može se koristiti kao dopuna tla za snižavanje pH vrijednosti tla. 
 • Manje su težine od gornjeg sloja tla.  
 • Kada se osuši, dobiveni proizvod je elastičan i otporan je na zbijanje, zadržavajući dovoljno pora u zoni korijena.
 • Budući da se formira u uvjetima niske količine kisika, ne sadrži bakterije, gljivice, sjemenke korova ili štetne kemikalije kao što bi to mogli drugi mediji za uzgoj. Njegova sterilna priroda čini ga fantastičnim proizvodom za pokretanje sadnica.
 • Prirodno nema puno minerala, ali zbog svoje strukture zadržava pozitivno nabijene hranjive tvari , držeći ih dostupnima za biljku. 
 • Tresetna mahovina je jednostavna i čista za rad. Za razliku od drugih materijala, ne ostavlja prašinu niti puše okolo.

Nedostaci tresetne mahovine

Korištenje tresetne mahovine ima neke nedostatke. Ovi nedostaci ključni su razlozi zašto ljudi traže alternativne proizvode.

 • Tresetna mahovina se stvara jako sporo u usporedbi s drugim materijalima. Zbog toga ga neki smatraju neobnovljivim resursom, zbog čega je njegova upotreba često izložena kritikama.
 • Proces žetve je radno intenzivniji od drugih , što čini tresetnu mahovinu skupljom za kupnju.
 • Močvare u kojima se formira tresetna mahovina siromašne su hranjivim tvarima zbog visokih vodostaja i nedostatka hranjivih tvari. Zbog toga je i nastala tresetna mahovina siromašna hranjivim tvarima.
 • Kao što je gore spomenuto , ima blago kiseli pH. To može biti dobro za neke biljke, ali za druge je to veliki nedostatak. 
 • Ne funkcionira dobro kao malč jer je tako lagan. Kada se osuši lako ga raznosi vjetar.

6 najboljih alternativa tresetnoj mahovini

Odabrao sam 6 najboljih alternativa tresetnoj mahovini koje biste trebali razmotriti. Svaki od njih ima prednosti i nedostatke koje ćete morati razmotriti, ali svaki može biti prekrasna alternativa tresetu u pravim okolnostima.

Kokos 

Kokos bio je popularan proizvod u vrtu još u 19. stoljeću, ali je pao na stranu u korist tresetne mahovine. U to je vrijeme nekvalitetni kokos brzo degradirao, što je predstavljalo smetnju u kratkoročnim situacijama uzgoja. Najnoviji razvoj proizvodnje omogućuje proizvodnju čvršćih proizvoda. Kao rezultat toga, kokos brzo stječe popularnost kao jedna od najboljih alternativa tresetnoj mahovini. 

Kokos je napravljen od smeđih i bijelih vlakana između ljuske i vanjskog omota sjemenki kokosa. Kokosove ljuske prvo se namoče u vodi da omekšaju. Nakon što omekšaju vlakna se uklanjaju iz ljuski i stavljaju na sušenje.

Vrijeme sušenja ovisi o lokalnim klimatskim uvjetima (tj. temperaturi, vlažnosti itd.) i o debljini kokosa. Nakon što se dovoljno osuši, kokos se oblikuje u bale koje se prerađuju u upotrebljive formate.

wop gktpcghas

Prednosti

Ima mnogo pozitivnih aspekata, s izvrsnim zadržavanjem vode u prvom planu, što ga čini popularnim za kontejnersko vrtlarstvo, hidroponske sustave i komercijalne rasadnike.

 • U vodi drži do deset puta veću težinu.
 • Kokos se raspada sporije od ostalih organskih materijala. Spora stopa razgradnje jednaka je proizvodu koji se ne mora tako često mijenjati.
 • Komprimira se na približno 20% svoje izvorne veličine. To čini dostavu jeftinijom od drugih usporedivih inertnih materijala za uzgoj.
 • S mješavinom visokog zadržavanja vode, dobrog dreniranja i prozračivanja, daje korijenu puno vode, dok još uvijek ima prostora za pore za kisik.
 • Prikladno za širok raspon biljaka s pH razinom blizu neutralne (obično 5,2 – 6,8; neutralni pH također znači da ne utječe na dostupnost hranjivih tvari.
 • Prirodna antigljivična svojstva u kokosu mogu smanjiti rast gljivica i njihovo prigušivanje.
 • Prirodni lignini iz vlakana potiču rast korisnih bakterija u zoni korijena pomažući korijenju da unese hranjive tvari, promičući rast biljaka.
 • Rast biljaka i zdravlje korijena promiču se zahvaljujući hormonima i biostimulansima.
 • Lako se ponovno navlaži ako se osuši zbog hidrofilnih svojstava.
 • Proizvodnja kokosovog vlakna smanjuje otpad koji nastaje preradom kokosa, što ga čini visoko dostupnim, obnovljivim resursom.

Nedostaci

Kao i mnogi drugi proizvodi za vrtlarstvo, kokos ima neke negativne aspekte. Jesu li ovi negativni aspekti dovoljno veliki da ga isključe kao alternativu za vas ovisit će o aplikaciji za koju vam je potrebna.

 • Kokos je, naravno, prilično inertan proizvod. Ima malo hranjivih tvari kao što su dušik, fosfor i kalij. Da biste osigurali odgovarajuću prehranu za svoje biljke, morat ćete ih redovito gnojiti
 • Snažan negativni naboj na vlaknima kokosa može privući kalcij, magnezij i željezo i “vezati” ih, čineći ih nedostupnima za biljku.
 • Visoka poroznost kokosa izvrsna je za kretanje vode i zraka kroz zonu korijena. Nažalost, to znači da proizvod nema istu stabilnu strukturu kao ostali koji drže biljke uspravno. Kada se koristi kao jedini medij za uzgoj, možda će biti potrebno zakočiti vaše biljke ili im osigurati drugu vrstu potporne strukture.
 • Ako su kokosove ljuske natopljene slanom vodom da omekšaju, krajnji proizvod može sadržavati visok udio soli. Ako se te soli u nekom trenutku ne ispiru iz vlakana, prouzročit će ozljedu soli vašim biljkama.
 • Neki proizvodi slabije kvalitete imaju kemijska sredstva koja se nanose prije pakiranja i otpreme kako bi se spriječio rast bakterija. Ne samo da će se ovi proizvodi morati natopiti i/ili temeljito isprati kako bi se uklonile te kemikalije, već tretman također može eliminirati korisne organizme koji pozitivno pridonose rastu biljaka.

Kompost

Poznat po mnogima kao “crno zlato”, slavni kompost još je jedan od osnovnih proizvoda u vrtu. Kompost je bogata dopuna tla nastala razgradnjom dvorišnog i kuhinjskog otpada od strane mikroba; sastavljena je od organskog materijala i prepuna korisnih mikroba i hranjivih tvari.

Kompost se obično miješa s drugim sastojcima za stvaranje komercijalnog tla za lončanice ili se koristi kao dopuna tla kako bi se poboljšala struktura, kapacitet zadržavanja vode i sadržaj hranjivih tvari u vrtnom tlu.

wop gkjpeasjgipcgh

Prednosti

Prednosti pretvaranja otpada u kompost i potom korištenja za vrtlarstvo nisu nikakva tajna, pogotovo ako ste proveli neko vrijeme s nekim tko voli vrtlariti.

 • Smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima. Zauzvrat, manje otpada na odlagalištima dovodi do smanjenja stakleničkih plinova koji nastaju kako se otpad na odlagalištima razgrađuje. Možete doprinijeti održivosti okoliša s hrpom ili kantom u svom dvorištu, kompostirajući otpad od travnjaka i vrta, pa čak i kuhinjske ostatke.
 • Ako sami preuzmete projekt i kompostirate svoje ostatke, postoji mali ili nikakav trošak. Jeftino (ili besplatno) = ogromna korist.
 • Ako napravite vlastiti kompost, znat ćete točno sve predmete koji su ušli u vašu kompostnu hrpu.
 • Obilan sadržaj hranjivih tvari u gotovom kompostu povećava plodnost tla i smanjuje potrebu za primjenom kemijskih gnojiva u vašem vrtu.
 • Povećani sadržaj organske tvari u tlu ili mješavini zemlje poboljšava cjelokupnu strukturu tla, poboljšavajući i infiltraciju i zadržavanje vode.
 • Povećava korisne mikrobe u tlu koji poboljšavaju strukturu korijena biljaka, što dovodi do jačeg i zdravijeg rasta biljaka.

Nedostaci

Kompost također ima neke nedostatke, što se mora uzeti u obzir kada se na njega gleda kao na alternativu za tresetnu mahovinu.

 • Kompost mora biti “dovršen”, što znači da je prošao cijeli proces razgradnje i da nema otpada koji bi se mogao razgraditi. 
 • Ne smije se koristiti kao jedini medij za uzgoj u kontejnerima, već u mješavini u kojoj kompost ne čini više od jedne trećine ukupnog sastava. Kompost je pretežak i kompaktan kada se koristi sam.
 • Tijekom vremena biljke koriste sve hranjive tvari, a organski materijal se razgrađuje, pa ga je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina.
 • DIY napredak je dugotrajan, ovisno o metodi koju odaberete slijediti. Materijale je potrebno dodavati u ispravnom omjeru, a hrpu je potrebno povremeno okretati (radno intenzivno) kako bi se osiguralo da razgradnja napreduje. 

Iverice od kore i drvna vlakna 

Opiljci od kore i drugi materijali na bazi drva kao što je piljevina predstavljaju potencijalnu alternativu tresetnoj mahovini. Koriste se od 1950-ih u komercijalnim mješavinama zemlje za dodavanje organske tvari i poboljšanje zadržavanja vode. 

wop gipagnjpaea

Prednosti

Ljudi su dodavali drvene proizvode u svoje vrtove već duže vrijeme, možda mnogo dulje nego prije nego što je upotreba tresetne mahovine ili kokosa postala popularna. 

 • Dodajte organsku tvar u tlo ili mješavinu za lončanice, “otvorite” je za bolje kretanje zraka i vode.
 • Proizvodi od drveta su jeftini za kupnju.
 • Često se dobivaju iz otpadnog drva u pilanama ili se dobivaju od krajobraznih tvrtki dok usitnjavaju/usitnjavaju obrezane materijale iz projekata, čineći drvne proizvode visoko obnovljivim resursom.
 • Ako imate veliki travnjak ili imanje s mnogo stabala, ulaganje u drobilicu/sjeckalicu znači da možete lako izraditi svoj vlastiti.
 • Mnoge općine imaju besplatnu drvnu sječku na raspolaganju građanima za korištenje u svojim vrtovima.

Nedostaci

Korištenje proizvoda od drva ima neke jasne nedostatke koje treba uzeti u obzir kako ne biste oštetili svoje tlo.

 • Proizvodi na bazi drveta imaju visoku razinu ugljika. Kada ih dodate u svoje tlo, oni će vezati korisni dušik dok mikroorganizmi pokušavaju razbiti drvo. To zahtijeva dodavanje dodatnog dušičnog gnojiva u tlo kako biste održali odgovarajući omjer ugljika i dušika za rast biljaka.
 • Veličina i oblik drvenih materijala vrlo su nedosljedni od serije do serije, osobito ako ih nabavljate s različitih mjesta. 
 • Može sadržavati kemikalije ako ostaci potječu od drva koje je obrađeno; teško je znati je li to slučaj ili ne kada se materijali dobivaju iz tvornica drva. Također, ako je šperploča pretvorena u piljevinu, može sadržavati ljepilo(a) koje ne želite u svom tlu.

Borove iglice

Druga alternativa koja se koristi mnogo, mnogo godina su borove iglice zbog njihove dostupnosti. Uz zimzelena stabla koja krase dvorišta mnogih vlasnika kuća, lako ih je pronaći.

wop gjespaeae

Prednosti

 • Iglice su kisele zbog taninske kiseline koju sadrže, ali kada se dodaju u tlo kao dodatak, ne snižavaju pH tla kao tresetna mahovina.
 • Oni su obnovljivi resurs, onaj koji je dostupan mnogim vlasnicima kuća bez ikakvih troškova.
 • Struktura borovih iglica znači da se ne stisnu lako, što pomaže u održavanju krhkog tla i održavanju dobre poroznosti. To dovodi do boljeg kretanja vode i zraka kroz tlo.
 • Kada se koriste kao malč, iglice se “pletu” zajedno kako ne bi otpuhale na vjetru, stvarajući gustu prostirku koja je propusna za vodu.

Nedostaci

I opet, borove iglice imaju nedostatke u svojoj upotrebi, baš kao i svi drugi proizvodi.

 • Borove iglice ne zadržavaju vodu, tako da ne mogu pomoći u povećanju sposobnosti zadržavanja vode tla.
 • Oni su skupi za kupnju ako se kupuju komercijalno.
 • U njima nema nutritivne vrijednosti.

Plijesan za lišće

Plijesan na lišću jednostavno je lišće koje je ostavljeno nagomilano, vani i ostavljeno da se razgradi ili kompostira. Iako je to mnogo puta nenamjerno, vrtlarima pruža proizvod koji ima mnoge prednosti i koristi u vrtu.

wop gjkpnaaa

Prednosti

Za neke ljude plijesan je odlična alternativa tresetnoj mahovini i ona je slična kompostu, ali zahtijeva vrlo malo posla.

 • Lisna plijesan uvelike povećava kapacitet zadržavanja vode kada se umiješa u tlo. Zadržava nevjerojatnu količinu vlage, zadržavajući do 500 puta svoju težinu u vodi.
 • Jeftin za korištenje; većina ljudi ima pristup slobodnoj plijesni na lišću ušuškanoj u kutovima svog dvorišta ili možda jeseni koju grabljaju u jesen i ostavljaju da prezimi.
 • Jednostavan za izradu. Nisam siguran da može biti puno lakše od ovoga: nagomilajte lišće i pustite ih da se raspadnu…nakon nekog vremena imat ćete plijesan na lišću.
 • Obilna ponuda čini ih visoko obnovljivim resursom.

Nedostaci

 • Može biti izvor sjemena korova.
 • Sporo se kvari. Trebali biste redovito okretati kalup za lišće kako biste poboljšali prozračivanje i ubrzali proces razgradnje.
 • Lisna plijesan ima tendenciju da bude blago kisela, što neće odgovarati svim vrstama biljaka.

Životinjski gnoj

Za one koji imaju životinje na svom posjedu ili žive u neposrednoj blizini farmi, životinjski gnoj može biti jedna od najboljih alternativa tresetnoj mahovini.

wop ijnqagnhopqag

Prednosti

Mnogo je razloga da se odlučite za korištenje stajskog gnoja kao alternative, osim ako ga možete dobiti besplatno.

 • Obnovljivi resurs koji je lako dostupan.
 • Organski materijal u stajskom gnoju povećava ugljik u tlu.
 • Poboljšava korisne mikrobe u tlu, potpomažući rast biljaka.

Nedostaci

Jedan od najvećih nedostataka korištenja gnojiva kao alternative tresetnoj mahovini je ono što bi mnogi smatrali faktorom bruto. Iako to nije pravi nedostatak, postoje neke važne nedostatke koje treba uzeti u obzir pri korištenju gnojiva.

 • Jedan od nedostataka koji je najlakše prepoznati je miris. Čak i dobro truli, odležali stajski gnoj će zadržati neke od svojih izrazitih aroma.
 • “Vrući” gnoj može spaliti vaše biljke. Gnoj koji je donekle svjež i nije potpuno istrunuo sadrži veću koncentraciju hranjivih tvari, posebno dušika, te je kiseliji što oštećuje biljke i inhibira klijanje sjemena.
 • Teški materijal može se zbijati poput komposta, potiskujući kisik iz zone korijena.
 • Gotovi gnoj još uvijek može sadržavati sjeme korova, patogene, hormone i antibiotike iz životinja.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Rajčice zelene iznutra? Evo što trebate znati

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Tlo za biljke u teglama ostaje mokro: Evo zašto i kako to popraviti

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja juka vene? (I kako to popraviti)

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme bundeve