Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)

wop Monstera238002

Monstera deliciosa je široko uzgaja sobna biljka, uglavnom zbog činjenice da ima takvo impresivno lišće. Ovi se tipovi lako održavaju, ali imaju jedan nedostatak – ako osjećaju da su zanemareni, skloni su se duriti i možda ćete otkriti da vam lišće monstere visi. Nemojte biti previše uznemireni. Uz malo nježne brige, uskoro se mogu nagovoriti da se vrate.

Monstera lišće obješeno je najčešće zbog nedostatka vode. Vole da im je tlo uvijek malo vlažno. Ostali uzroci uključuju prekomjerno zalijevanje, slabo osvjetljenje, probleme s gnojivom, štetočine ili stres pri presađivanju. Identificiranje problema najvažniji je korak u njegovanju vaše biljke natrag u zdravlje.

Zašto lišće moje monstere visi?

Ako vidite da lišće vaše monstere vene ili cijela biljka klonu, odvojite malo vremena da pomno pregledate svoju biljku i pregledate zahtjeve za njegu kako biste lakše riješili problem. Dobra vijest je da je ova biljka iznimno robusna i vaša će uskoro povratiti snagu ako joj date pravi tretman. Pogledajmo redom svaki mogući uzrok opadanja lišća monstere.

wop Monstera67834990526056

Nedovoljno zalijevanje

Često ćete pronaći tužne verzije ovih biljaka u uredskim blokovima i predvorjima gdje će lišće gotovo uvijek biti prekriveno prašinom i klonulo. Unatoč tom zanemarivanju, čini se da se nekako uvijek drže života. Uz samo minimalnu njegu i pažnju, ovi će se hrabri igrači oporaviti i nagraditi brižnog vrtlara upečatljivim sjajnim lišćem.

Za one koji se tek počinju baviti držanjem sobnih biljaka, pravilno zalijevanje može biti jedan od najtežih problema koje treba prevladati. Nekim biljkama treba puno vode, a nekima jedva – a što uopće predstavlja ispravnu količinu vode?

Poznavanje odakle potječe vaša biljka može vam puno reći o uvjetima koji su joj potrebni, a ove biljke dolaze s juga Meksika i Srednje Amerike gdje uspijevaju u vlažnim tropskim šumama. Suho tlo za njih sigurno nije prikladno okruženje.

Ispravljanje suhog tla

Moguće je kupiti mjerače za ispitivanje razine vlage u vašem tlu, ali oni se razlikuju u preciznosti i zapravo nisu potrebni. Daleko je bolje da samo gurnete prst u tlo i osjetite vlagu. Gornjih 5cm trebaju biti suhi, ali nakon toga tlo treba ostati hladno i vlažno.

Ako nije, onda je vrijeme da svoju biljku temeljito zalijete. Možete zalijevati odozgo ili odozdo, ali pazite da natopite svu zemlju kada zalijevate biljku.

Za zalijevanje s dna, do pola napunite posudu vodom i ostavite biljku u njoj 10-20 minuta. Postupno će tlo apsorbirati vodu kroz proces kapilarnog djelovanja.

Ako zalijevate s vrha, dehidrirana zemlja ponekad će pustiti većinu vode da teče ravno kroz nju, a da je tlo ne upije. Suprotstavite se tome dodavanjem malo vode odjednom, dajući zemlji dovoljno vremena da upije vodu.

Nakon što ste zadovoljni da je vaša zemlja dovoljno vlažna, ostavite posudu da se ocijedi višak vode iz drenažnih rupa, obrišite listove biljaka vlažnom spužvom da uklonite prašinu i vratite je na mjesto gdje je bila.

Problemi s rasvjetom

Ove biljke su prilično tolerantne, ali zapamtite da su šumske biljke tako da bi u idealnom slučaju trebale dobiti puno svjetla, ali vrlo malo izravne sunčeve svjetlosti. Ako vidite suhe smeđe mrlje koje se pojavljuju na lišću, znate da vaša biljka dobiva previše izravnog sunca pa je premjestite na prikladniji položaj.

Slabo osvjetljenje će uzrokovati da vaša biljka postane rastegnuta, s rijetkim lišćem i sklonija opadanju i venuću. Jarko svjetlo ili prošarana sjena su idealni. Svjetlo će igrati ključnu ulogu i za zdravlje vaše biljke i za veličinu koju ona postigne.

wop oijnjip6n34m4moips47

Prekomjerno zalijevanje

Iako nije tako uobičajeno kao nedovoljno zalijevanje, moguće je prekomjerno zalijevati vašu monsteru. Brzo će vam reći da je nesretan razvijanjem slabih žutih listova , često počevši od donjih listova ili pokazujući smeđe osušene mrlje na vrhovima listova. Također možete otkriti miris truleži iz tla, a to može signalizirati prisutnost truleži korijena , što je doista vrlo loša vijest.

Ponovo izvršite test prstom na tlu i ako je vlažno, onda ste previše zalijevali. Provjerite ima li dovoljno drenaže i ima li posuda rupe na dnu, a zatim ostavite da se biljka osuši.

U idealnom slučaju, želite biljku temeljito zalijevati, a zatim više ne zalijevati dok se gornjih 5cm tla ne osuše. Ako posuda za biljke stoji na tanjuriću, pazite da on nije stalno napunjen vodom.

Još jedan uobičajeni čimbenik kada je višak vlage problem je to što je biljka bila u posudi. Može biti primamljivo pretpostaviti da ako svoju biljku stavite u veliku posudu s više tla, tada će imati više prostora za širenje.

Umjesto toga, obično se događa da dodatno tlo apsorbira više vode, a posuda tada postaje vlažna. Zapravo, tlo koje okružuje korijenje djeluje poput mokre spužve. Kada sadite biljku, uvijek je posadite u sljedeću posudu veće veličine.   

Temperaturni stres

Iako monstere prilično opraštaju u tom pogledu, zapamtite da su ove biljke tropske pa ne vole previše hladno. Idealan temperaturni raspon je između 18 do 29°C.

Budite oprezni na bilo koji izvor hladnog propuha koji vašoj biljci može uzrokovati znatan stres i dovesti do opadanja lišća monstere. Ako sumnjate na problem s temperaturom, možete upotrijebiti digitalni termometar kako biste zabilježili minimalnu i maksimalnu temperaturu tijekom nekoliko dana i premjestili biljku prema potrebi.

Problemi s gnojivom

Ove biljke mogu postati velike pa im je potrebno puno hranjivih tvari. U divljini, lako mogu doseći visinu od 18m, iako na sreću kada se nalaze u posudama nemaju tendenciju ići dalje od 2m koje je lakše upravljati.

Ovakav rast zahtijeva redovitu opskrbu hranjivim tvarima pa ih hranite na dva tjedna gnojivom opće namjene tijekom svih mjeseci osim zimskih. U hladnoj sezoni sa sporijim rastom, ovo možete smanjiti na jednu hranu mjesečno.

Pazite da ne poludite previše s gnojivom, jer će prečesta primjena dovesti do nakupljanja u tlu i uzrokovati toksičnost korijena. Ako korijenje prestane raditi, a biljka ne može apsorbirati vodu i hranjive tvari koje su joj potrebne, to može dovesti do toga da monstera visi.

Potražite znakove nakupljanja soli gnojiva na površini tla i razmislite o tome kakav ste raspored gnojenja radili. Ako mislite da ste bili malo previše velikodušni, isperite tlo vodom propuštajući vodu kroz nju 5-10 minuta. To će pomoći otopiti višak soli gnojiva i isprati ih iz tla.

Alternativno, možete presaditi svoju monsteru u svježu zemlju i nastaviti s konzervativnijim rasporedom gnojidbe.

wop bhoju3hu7oijpp3njisop3

Stres nakon presađivanja

Čim budu zadovoljni svojim uvjetima uzgoja, vaša će monstera deliciosa prilično brzo dobiti veličinu. S vremenom ćete morati presaditi biljku u veću posudu. Koristite onu koja je samo nekoliko centimetara veća od one u kojoj je biljka živjela.

Time se prevladava vjerojatnost zalijevanja vode, ali također osigurava da rast ne izmakne kontroli. Težite privlačnoj biljci koja ne zahtijeva korištenje mačete za prolazak kroz ulazna vrata.

Ponekad sobne biljke mogu loše reagirati na presađivanje, što rezultira stresom pri presađivanju. Listovi monstere klonu nakon presađivanja vjerojatnije je ako je korijenje bilo u lošem stanju ili ako je oštećeno tijekom postupka presađivanja.

Ne morate popuštati grudu korijena prilikom presađivanja orezati korijenje osim ako nije bolesno. Pobrinite se da budete još pažljiviji nego inače prema svojoj Monsteri nekoliko tjedana nakon presađivanja kako biste bili sigurni da se smjestila u svoj novi dom.

Nedostatak podrške

U svom prirodnom okruženju biljka će se uspinjati na drveće i zato ćete joj morati ponuditi neku vrstu potpore za koju se može prionuti kako bi rast ostao prema gore. To će spriječiti da se vaša monstera spusti i klizi po sobi tražeći nešto na usponu. Za to su idealni stupovi od mahovine.

Drugi razlog zašto bi se vaša biljka mogla početi širiti je taj što traži više svjetla. Biljke kojima nedostaje svjetlosti ne uspijevaju proizvesti one proreze na lišću što je toliko karakteristika ukusnog čudovišta.

Bez svjetla, listovi ne razvijaju proreze i ostaju sitni i slabašni izgleda. Premjestite biljku na mjesto s više prirodnog svjetla i problem će uskoro biti prevladan.

Štetočine

Ove biljke su podložne napadu od uobičajenih sumnjivaca koji sišu sok koji utječu na većinu biljaka s lišćem u zatvorenom prostoru; naime brašnaste bube i crvene paukove grinje. Pomno promatranje uvijek je prvo i najvažnije sredstvo obrane.

Loša najezda štetnika uzrokovat će da biljka izgubi značajnu količinu vode i hranjivih tvari zbog ozljeda na lišću, što će rezultirati opadanjem lišća vaše Monstere i propadanjem cijelog eplanta.

Redovito provjeravajte vrhove i donje strane lišća jer je uvijek lakše nositi se s biljnim štetnicima ako ih napadnete prije nego što su se uspjeli udomaćiti.

U zaključku

Ako vam lišće monstere visi, prva stvar na koju treba pomisliti je problem zalijevanja. Nakon što ste pregledali biljku i tlo pazeći da to isključite, uzmite svaki uzrok redom i pregledajte svoju biljku i okolinu na bilo kakve znakove problema.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Štetočine i nametnici

Kolika bi trebala biti visoka vrtna ograda: spriječite nametnike i krađe

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto listovi mog bosiljka postaju smeđi?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moje madagaskarsko zmajevo drvo umire? (10 rješenja)

Akvaponika Vrtlarenje

Što je akvaponsko vrtlarstvo?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati biljku pauk

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti