Vodič za zalijevanje zamije (Zamioculcas Zamiifolia)

Vodic za zalijevanje zamije Zamioculcas Zamiifolia689074455 wop

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) izvrstan je izbor sobne biljke koje se ne održava i koja će izgledati fantastično u vašem domu. Jedina stvar koja uzrokuje probleme su problemi sa zalijevanjem. Sve dok slijedite ovaj vodič za zalijevanje zamije, vaša će biljka napredovati, čak i ako povremeno zaboravite na nju.

Upute za zalijevanje zamije: Zalijte svoju zamiju kada se zemlja gotovo potpuno osuši, a zatim temeljito zalijte biljku dok voda ne iscuri s dna posude. Nemojte zalijevati prema rasporedu, već pratite pojedinačnu biljku.

Zamije općenito su vrlo popustljive i malo se održavaju, ali neće tolerirati pretjerano zalijevanje. Čitajte dalje i objasnit ću vam kako svaki put pravilno zalijevati ovu biljku.

Najvažnija stvar o zalivanju zamije

Kaže se da zamije uspijevaju i ako ih zanemarujete. Imaju ogromnu sposobnost preživljavanja s ograničenim svjetlom i vodom, ali njihova ahilova peta je prepažljiv vrtlar.

Svi mi želimo njegovati svoje sobne biljke, a jedna greška koju mnogi ljudi čine je da svojim biljkama daju previše vode. U slučaju zamije, to može dovesti do uginuća vaše biljke od truleži korijena. Kako biste bili sigurni da pravilno zalijevate svoju zamiju, upotrijebite sljedeće smjernice.

wop zamija87394669836448909470953775543

Kako provjeriti treba li zalijevati vašu zamiju

Kao što je već spomenuto, važno je procijeniti svoju biljku prije nego što odlučite treba li je zalijevati. Mnogim ljudima se govori da zalijevaju svoje sobne biljke prema utvrđenom rasporedu, ali to samo dovodi do razočaranja jer ne uzima u obzir stanje biljke.

Evo nekoliko sjajnih načina na koje mogu reći kada moju zamiju treba zalijevati.

  • Zabodite prstom u tlo, oko 5cm niže. Ako osjetite vlagu, biljku nije potrebno zalijevati.
  • Podignite posudu i osjetite tlo kroz donje drenažne rupe. Ako je ovo suho ili vrlo malo vlažno, možete sigurno zalijevati svoju biljku.
  • Provjerite lišće. Opušteno lišće sa suhim, smeđim rubovima ili široko rasprostranjeno opadanje lišća ukazuje na vrlo zalivenu biljku. Široko rasprostranjeno požutjelo lišće ukazuje na prekomjerno zalijevanje.
  • Upotrijebite štapić za jelo ili ražanj i zabijte ga u tlo, točno do dna posude. Podignite ga i provjerite ima li vlage. Ako je kraj štapa mokar i za njega se zalijepila zemlja, biljku nije potrebno zalijevati.
  • Provjerite težinu posude. Suho tlo je lakše od mokrog tla. Podignite posudu svaki put kada provjerite treba li ga zalijevati. Uskoro ćete imati dobru ideju samo po težini posude.
  • Koristite mjerač vlage. Ovi elektronički uređaji su stvarno praktični i vrlo jeftini. Stavite jedan u tlo na nekoliko minuta i dobit ćete očitanje vlage, obično na skali od 1 do 10. Vrlo zgodan alat koji osigurava da zalijevate svoju zamiju samo kada je to potrebno.

Kada svoju zamiju uspoređujete s drugim sobnim biljkama, imajte na umu da zamija ima niz sočnih karakteristika. Zamija ima svoj način skladištenja vode u svojim rizomima. Ove strukture nalik na lukovice rastu iznad korijena, ali ispod tla, pohranjuju vodu i polako je otpuštaju kako je biljka potrebna.

Količina korištene vode

Ako zamije ne vole da ih se previše zalijeva, trebate li ih zalijevati samo po malo?

wop jigvh45u8gzh4879gh4uzhw3u44izzhg4uwzikkgg5w

Kratak odgovor je ne. Svaki put kada zalijevate svoju zamiju, trebate to učiniti temeljito. Dobro je zasititi cjelokupnu mješavinu zemlje jer to omogućuje da se višak mineralnih soli ispere kroz mješavinu zemlje, umjesto da se nakuplja, te osigurava da korijenje dobije odgovarajući pristup vlazi pri svakom zalijevanju.

Zapravo nosim svoje sobne biljke u sudoper da ih zalijevam. Dodam dovoljno vode na vrh posude da voda slobodno teče iz drenažnih rupa na dnu.

Zanimljiva stvar kod mnogih tla za posude je da se ponašaju kao spužve. Jeste li ikada primijetili da suha spužva ponekad odbija vodu sve dok se stvarno ne smoči? Tlo može biti gotovo isto. Iz tog razloga obično prvo dodam malo vode i pustim da je zemlja počne upijati nekoliko sekundi. Zatim dodam još malo i napravim još jednu pauzu. Kada osjetim da tlo stvarno počinje apsorbirati vodu, slobodno zalijevam, pazeći da je mješavina za posude zasićena.

Pustite da posuda odstoji u sudoperu nekoliko minuta dok voda više ne iscuri iz drenažne rupe, prije nego što je vratim gdje god je imam izloženu.

Za one koji su zabrinuti zbog ove tehnike koja dovodi do problema s prekomjernim zalijevanjem, imam rješenje. Odaberite poroznu posudu, dobro drenirajuću zemlju i posudu koja nije pretjerano velika. To će osigurati da se tlo osuši u razumnom roku.

Čimbenici koji utječu na zalijevanje zamije

Dakle, sada znate kako procijeniti treba li vašu zamiju zalijevati i proces za to, zaista je važno znati nešto više o čimbenicima koji mogu utjecati na to koliko ćete često trebati zalijevati svoju zamiju.

1. Klima

Jedan važan čimbenik koji će odrediti koliko i koliko često ćete zalijevati svoju zamiju je klima u kojoj uzgajate biljku.

Ako živite u toploj, suhoj klimi tada će voda brže ispariti iz tla, biljka će izgubiti više vode iz lišća, a biljka će također brže rasti, što će povećati količinu vode koja joj je potrebna.

wop mui45g3z54783zg7834whuzi43wwh4j3tg4uiith5478erg

Iako biste uvijek trebali procjenjivati ​​biljku, a zatim i suhoću materijala posude kako biste odredili kada zalijevati svoju zamiju, vaša će klima odrediti koliko često trebate provjeravati svoju biljku.

Često otkrijem da tijekom zime, kada moja zamija ne raste aktivno, a sobne temperature su hladnije, s manje ventilacije, često moram zalijevati svoju zamjiu samo jednom u 4 tjedna. To se može povećati na tjedno zalijevanje tijekom toplijih ljetnih mjeseci kada moja biljka uspijeva.

2. Tlo

Vrsta tla koje koristite za uzgoj vaše zamije imat će dramatičan utjecaj na to koliko često trebate zalijevati svoju biljku i koliko brzo se tlo suši.

Važno je koristiti mješavinu zemlje koja dobro drenira kako bi se višak vode brzo ocijedio iz korijena nakon što zalijete svoju zamiju. Koristim mješavinu komposta za posude i perlita, jer to pruža obilje drenaže i prozračivanja, dok dopušta malo zadržavanja vode.

Kada zalijevate svoju zamiju, znak dobro drenirajućeg tla je da voda brzo otječe kroz posudu i počinje istjecati iz drenažnih rupa, umjesto da sjedi u lokvi na vrhu zemlje više od nekoliko sekundi.

Ako primijetite sporu drenažu, presadite svoju zamiju zemljom s dodatkom perlita ili krupnog pijeska.

3. Vrsta posude je važna za uspješno zalijevanje zamije

Porozne posude omogućuju slobodan prijenos vode i kisika kroz stijenke posude. Neglazirane glinene posude idealne su za zamije jer značajno smanjuju rizik od prekomjernog zalijevanja.

Plastične ili glazirane keramičke posude zadržavat će vodu sve dok ga biljka ne iskoristi, ne iscuri iz drenažnih rupa na dnu ili ne ispari.

To dovodi do još jedne točke. Uvijek pazite da bilo koja posuda koju koristite ima rupe za drenažu. Ovo je bitno! Zaista je jako teško svaki put unijeti točno pravu količinu vode u posudu bez drenažnih rupa. Višak vode će se nakupiti na dnu posude i gotovo je neizbježno da ćete završiti s truljenjem korijena.

Velike drenažne rupe omogućuju brzo otjecanje viška vode, poboljšavajući prozračivanje korijena i uvelike smanjujući rizik od truljenja korijena. Također, ako svoje posude stavite na pladanj za kapanje ili unutar vanjske ukrasne posude, ne zaboravite ocijediti višak vode 5-10 minuta nakon što zalijete svoju zamiju.

Gotovo sve svoje sobne biljke stavljam u vanjske ukrasne posude. To znači da mogu odabrati savršenu posudu koja će odgovarati biljci iznutra, ali ipak mogu odabrati posude fantastičnog izgleda izvana koje se uklapaju u moj dom.

Što učiniti ako ste previše zalili svoju zamiju

wop fnv43u8z873z78zhgui3h5u5u4io4hjurt

Ako primijetite da lišće vaše zamije postaje žuto, stabljike padaju, biljka izgleda pomalo nesretna, prvi osumnjičeni je pretjerano zalijevanje.

Provjerite tlo da vidite je li zasićeno. Ako je tako, vjerojatno ste dobili trulež korijena i vaša je biljka doista jako bolesna. Morat ćete odmah presaditi svoju biljku ako želite imati priliku da je spasite.

Izvadite svoju zamiju iz posude i nježno odvojite tlo oko korijena. Pokvareno korijenje bit će krhko, kašasto i crno/smeđe boje. Morat ćete ukloniti sve zahvaćeno korijenje parom čistih škara. Ako nema dovoljno zdravih korijena, malo je vjerojatno da će vaša biljka preživjeti.

Pod pretpostavkom da je još ostalo zdravo korijenje, trebali biste presaditi svoju zamiju u vrlo dobro prozračenu mješavinu zemlje, u poroznu posudu s puno drenažnih rupa. Gnijenje korijena uzrokovano je gljivičnom infekcijom koja uspijeva u vlažnom tlu. Iz tog razloga, toplo bih savjetovao korištenje drugačije posude od prethodne.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah