Zašto moja aglaonema visi?

wop aglaonema798530

Lijepo šareno lišće aglaoneme lako bi moglo pripadati jednoj divi – ali ova popularna sobna biljka je zapravo prilično izdržljiva i ne zahtijeva mnogo održavanja. Aglaoneme podnose srednje, pa čak i slabo svjetlo – ali nisu nepobjedive! U ovom članku ćemo objasniti uobičajene razloge zbog kojih bi vaša aglaonema mogla pasti i kako riješiti svaki problem.

Aglaonema s opuštenim lišćem često se bori s problemima s vodom: previše ili premalo. Ostali uzroci uključuju nepravilnu rasvjetu, niske temperature, propuh i šok transplantacije. Također, provjerite ima li štetnika i provjerite je li biljka vezana za korijenje.

Pregled: Zašto lišće vaše aglaoneme biljke pada

Aglaoneme su iz azijskog roa cvjetnih trajnica. Tradicionalno uzgajane za sreću, mnogi uzbudljivi hibridi sada se uzgajaju diljem svijeta zbog svog širokog i kožastog lišća. Cvijeće nije poanta s ovom biljkom – loptice se često podrezuju kako bi se energija biljke usmjerila na proizvodnju ljepšeg lišća.

Osim svog otmjenog izgleda, aglaoneme su izvanredno otporne početničke kućne biljke. Oni uspijevaju na umjetnom svjetlu u uvjetima kontroliranim klimom. Aglaoneme rastu prilično sporo i na vrhu su oko 90 centimetara u visinu, tako da neće brzo prerasti svoje mjesto.

Opušteno lišće znači da nešto ne udovoljava njihovim općim zahtjevima. Evo kratkog pregleda njege:

 • Aglaoneme se prilagođavaju slabom svjetlu, ali brže rastu u svijetlim uvjetima; međutim, intenzivno osvjetljenje izbijeli ili spali njihovo lišće.
 • Pravilno zalijevanje je važno: suho tlo može dovesti do uvenuća vaše biljke, a prekomjerno zalijevanje potiče smrtonosnu trulež korijena.
 • Tlo mora dobro drenirati: dobar recept je jedan dio zemlje na dva dijela perlita, kore orhideje ili neki drugi dodatak za prozračivanje.
 • Tolerira se prosječna vlažnost, ali su poželjne više razine.
 • To su tropske biljke koje trebaju toplinu tijekom cijele godine.
 • Aglaoneme se moraju prilagoditi na novo mjesto ili presađivanje.

Popravite opušteno lišće tako da pregledate rutinu njege vaše aglaoneme, a zatim ispravite sve nedostatke.

Napomena: Najbolje je rješavati svaki potencijalni problem jedan po jedan, tako da možete vidjeti kada se biljka poboljšava i točno odrediti uzrok.

wop Aglaonema67843090

Spuštenost ponekad može biti normalna

Ono što izgleda kao opušteno lišće može jednostavno biti prirodno ponašanje biljke. Aglaoneme predstavljaju svoje široko lišće suncu “prvo licem” … ako njihovo osvjetljenje dolazi bočno s prozora – tipično u stambenoj situaciji – možda jednostavno slijede svjetlo.

Starije lišće opada. Obično umiru odozdo prema gore. Svaki list požuti, suši se i otpada; pritom često padaju. Ne možete zaustaviti životni ciklus svoje biljke, tako da ovaj uzrok opadanja aglaoneme nije razlog za uzbunu osim ako je više listova zahvaćeno istovremeno.

Neke sorte imaju valovito lišće – ako je biljka zdrava i dobro se njeguje, općenito nema razloga za brigu.

Uzroci spuštanja aglaoneme

Prođimo kroz svaki od problema koji mogu dovesti do spuštanaj vaše aglaoneme kako bismo vam pomogli otkriti što nije u redu s vašom biljkom. Prva dva uzroka su najčešća, dok su ostali navedeni bez posebnog redoslijeda.

1. Prekomjerno zalijevanje

Važno je prvo isključiti prekomjerno zalijevanje , kako ne biste gubili vrijeme ili riskirali pogoršanje situacije. Mokro tlo je pitanje života ili smrti za vašu aglaonemu.

Prvi znakovi su obično žuto lišćena kraju, korijenje i stabljike odumiru i postaju kašasti. Nažalost, ako je trulež uznapredovala do te mjere da listovi padaju, vjerojatno je prekasno. Koraci se mogu poduzeti, ali čak ni ekstremne mjere možda neće spasiti biljku.

Izvadite biljku i provjerite korijenje: ono bi trebalo biti čvrsto, blijedo i slatkog mirisa, a ne kašasto, tamno ili ispuštati neugodan miris.

Kako biste izbjegli strašne posljedice, zalijevajte tek nakon što se gornji centimetar tla osuši. Uobičajene preporuke da “tlo uvijek bude vlažno” ne govore cijelu priču: gruda korijena treba ostati vlažna, ali gornji sloj zemlje se mora osušiti između zalijevanja.

Ponekad možete slučajno preliti vodu. Čimbenici poput temperature i svjetlosti utječu na potrošnju vode, a sezonske promjene mogu ih postupno promijeniti. Zalijevajte manje zimi kada biljka nije aktivna i nikada ne zalijevajte prema rasporedu: pratite tlo i zalijevajte samo kada je biljka spremna za to.

Napomena: Nakon zalijevanja ispraznite višak vode iz posude!

wop ngb30hz98p3h9p03h3

2. Preslabo zalijevanje

Drugi problem zalijevanja je pustiti da se tlo previše osuši. Stabljike će pasti i na kraju će lišće postati hrskavo i umrijeti.

Ako je biljni medij suh od kosti, morat ćete ga temeljito natopiti. Suho tlo može odbijati vodu, osobito ako sadrži treset. Zalijevajte nekoliko puta, čekajući nekoliko minuta između svake sesije. Višak vode treba svaki put istjecati.

Alternativno, stavite posudu s biljkom u spremnik vode na dulje vrijeme kako bi se upijala kroz drenažne rupe.

Nakon zalijevanja provjerite tlo pomoću štapića ili druge drvene sonde. Gurnite ga u tlo, zatim ga povucite prema gore i provjerite vlažnost kako biste bili sigurni da je korijenje navlaženo.

Konačno, posvetite se boljim navikama zalijevanja kako biste spriječili spuštanje vaše aglaoneme– ponavljane suše su loše za zdravlje biljke!

3. Hladne temperature

Aglaoneme trebaju toplinu i sve su više izložene izazovima ako temperatura padne ispod 15Cº. Neće nužno propasti ako padne nekoliko stupnjeva niže, ali stres može doprinijeti spuštanju. Kratke hladnoće su također problematične.

Ponekad vaša biljka doživljava uvjete koji su hladniji od sobne temperature:

 • Hladne vanjske temperature mogu učiniti pod mnogo hladnijim od same prostorije. Rješenje je staviti lonac na nosače kako bi se podigao nekoliko centimetara.
 • Zrak može biti hladniji pored prozora. Udobna dnevna prozorska daska može postati ledenica preko noći.

4. Nacrti

Aglaoneme mogu pasti ako se ostave na propuhu ili povjetarcu. Propuh također može izazvati smeđe boje na lišću.

Lijek je jednostavan: preusmjerite propuh, osigurajte zaštitu ili premjestite biljku!

5. Aklimatizacija

Lako je zaboraviti da im je premještanje biljke na novo mjesto velika stvar. U prirodi, vaša aglaonema se ne mora nositi s transportom na novo mjesto.

Budite strpljivi i dajte biljci vremena da se prilagodi novom okruženju. U međuvremenu mogu malo klonuti, ali nemojte se zafrkavati s njima. Nemojte ih premještati s mjesta na mjesto kako biste se oživjeli. Stavite ih na povoljno mjesto i pustite da se prilagode.

6. Transplantacijski šok

Važan uzrok opadanja aglaoneme je šok od presađivanja. Isti razlog zbog kojeg je preseljenje stresno za vašu biljku je trostruko veći kod presađivanja. Promjena podloge za uzgoj mijenja biljku do, dakle, njezinog korijena.

Ne morate često presađivati ​​Aglaonemu: dovoljno je svake dvije ili tri godine u proljeće. Mogu se lagano vezati za korijen bez stresa.

Ako ste nedavno presađivali i biljka izgleda opušteno, budite oprezni s daljnjim promjenama. Pobrinite se da su mu uvjeti povoljni i pazite na pravilno zalijevanje i pustite da se oporavi. Nemojte gnojiti dok ne vidite novi rast.

7. Jarko, intenzivno svjetlo

Ova biljka je legendarna po svojoj sposobnosti da se nosi sa slabim osvjetljenjem, ali imajte na umu da, ako je uistinu lišena, neće uspjeti. Možda će pasti na putu da zasadi raj. Imajte na umu da raznolike biljke mogu izgubiti boju pri slabom svjetlu.

Međutim, glavni razlog za opadanje lišća vezan uz svjetlost je intenzivno svjetlo. Stabljike mogu klonuti na jakom, izravnom suncu.

Ako je vaša Aglaonema koja se bori na jakom svjetlu, premjestite je na jako, neizravno svjetlo i pogledajte ima li razlike. Povući ga nekoliko metara od sunčanog prozora možda je sve što treba.

wop hg809h38p944

8. Štetočine

Ozbiljna zaraza štetnicima može uzrokovati opadanje lišća, ali to nije primarni simptom najezde štetnika – uvijeno, žuto ili mrljasto lišće sigurniji su znakovi. Čak i tako, pritisci štetnika definitivno doprinose stresu biljke. Ako se to dogodi, donji listovi obično prvi padaju.

Najbolji odgovor je prevencija. Redovito provjeravajte biljku ima li dokaza o nepoželjnim gostima. Pažljivo pogledajte ispod lišća i u zglobovima stabljike. Povećalo pomaže identificirati sitne štetočine.

Aglaoneme nisu pretjerano osjetljive na zaraze, ali posebno brašnaste bube mogu postati problem. Izgledaju kao mali komadići bijelog paperja i skrivaju se u pukotinama biljke. Ako je vlažnost niska, paukove grinje su još jedan vjerojatni posjetitelj.

Ako vidite štetočine, nemojte čekati! Uspostavljenu zarazu teže je iskorijeniti. Identificirajte štetnika i odmah započnite odgovarajući tretman.

9. Bolest

Nekoliko bolesti koje mogu zaraziti aglaonemu, uključujući antraknozu i razne oblike bakterijske i gljivične pjegavosti lišća, ali one ne uzrokuju opadanje.

Međutim, postoji jedna neugodna bolest koja se zove Curvularia koja uzrokuje simptome koji izgledaju kao opuštanje: uzrokuje da se peteljke rastežu prema dolje, dajući biljci uvenuće djelovanje. Srećom, to je rijetko. Ionako nema pravog lijeka.

Održavanje zdravlja vaše biljke najbolja je zaštita za vašu biljku!

10. Kavezno korijenje

Ovo je neobična stavka, ali treba biti svjesna. Neke posebno popularne biljke poput aglaonema masovno se proizvode i ponekad se uzgajaju u malim plastičnim kavezima. Ako se ne uklone, ovi se kavezi mogu stisnuti i na kraju zakržljati ili ubiti biljku – to može izazvati klonulost dok se biljka bori.

Nažalost, ovo je iznenađujuće često, stoga provjerite korijenski sustav vaše biljke i provjerite nije li u kavezu. Uređaj se lako uklanja s nekoliko poteza.

11. Kombinacija stresora

Aglaonema je toliko izdržljiva i prilagodljiva da može podnijeti izazove kao što su osrednje tlo, niska vlažnost, rijetko zalijevanje, neadekvatna svjetlost, nedovoljno ili prekomjerno gnojenje, itd. Vaša biljka možda neće podleći niti jednom stresoru, ali zajedno mogu rezultirati da aglaonema počne visjeti.

Ako se parametri njege čine prikladnima, suvereni lijek je povećati njenu vlažnost . Razmislite o pružanju više svjetla, također, ako je biljka u tamnom okruženju; nježno očistite listove ako su prašnjavi. 

Završna riječ

Ako primijetite da vaša aglaonema visi, važno je pogledati uvjete u kojima vaša biljka raste, kao i uzeti u obzir sve druge simptome koje vaša biljka ima, kako biste lakše utvrdili uzrok problema. Suočavanje s problemima dio je izazova uzgoja sobnih biljaka i izvrstan je način učenja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako čuvati lukovice tulipana?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto moja monstera ima smeđe mrlje?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj šefleri (Schefflera) opada lišće?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Žuta jajašca na lišću (Krivci i što možete učiniti)