Vodič za njegu i uzgoj biljke pauna

Vodic za njegu i uzgoj sobnih biljaka pauna44444444441

Tražite upečatljivu sobnu biljku koju ćete dodati svojoj kolekciji?

Biljka paun ( Goeppertia makoyana ) je tropska biljka porijeklom iz Brazila koja se obično uzgaja kao sobna biljka. Biljke pauna poznate su po svom ukrasnom lišću s uzorkom. Ove prašumske biljke najbolje rastu u vlažnim okruženjima bez izravne sunčeve svjetlosti.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o biljci pauna i kako se brinuti za nju!

Paun biljka: osnove

Biljke pauna ( Goeppertia makoyana ) su tropske sobne biljke poznate po svojim upečatljivim listovima i ljubavi prema vlazi. Listovi su zeleni s tamno- i svijetlozelenim prugama na jednoj strani i često tamno kestenjasti na stražnjoj strani, odajući dojam pauna. Iako su nešto potrebnije od ostalih sobnih biljaka, biljke pauna čine prekrasan dodatak vašem domu uz odgovarajuću njegu. Osim toga, ove biljke su pogodne za kućne ljubimce, što ih čini savršenim za kućanstva s krznenim prijateljima!

Biljka paun ima botanički latinski naziv Goeppertia makoyana . Ranije je ova biljka bila klasificirana kao Calathea makoyana . Mnogi vrtlari i prodavaonice biljaka još uvijek nazivaju biljku pauna “kalatheom” u uobičajenim okruženjima. Rod Goeppertia pripada obitelji Marantaceae . Srodna popularna sobna biljka u obitelji Marantaceae je Molitvena biljka , što ponekad dovodi do toga da se biljka pauna naziva “Paun molitvena biljka. Goeppertia makoyana (biljka pauna) dobila je nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u vrtu 1993. godine.

Vodic za njegu i uzgoj sobnih biljaka pauna44444444442

Kupnja biljaka pauna

Biljku pauna možete kupiti u svom lokalnom vrtnom centru ili u online trgovini biljaka. Većina mladica biljke pauna košta oko 150kn u plastičnoj posudi od 10-15cm. Potražite biljke s oznakom Calathea makoyana ili Goeppertia makoyana na oznaci.

Vodic za njegu i uzgoj sobnih biljaka pauna44444444443

Vodič za njegu biljaka pauna

Briga o biljkama pauna uglavnom se sastoji u osiguravanju vlažnog okruženja s dobrom cirkulacijom zraka, kao i u održavanju tla malo vlažnim, ali ne vlažnim ili blatnjavim. Ovdje su svi detalji o njezi biljke pauna.

Zalijevanje biljke pauna

Biljke pauna vole vlažno tlo, ali ne i potpuno zasićeno tlo. prekomjerno zalijevanje uzrokuje da tlo postane mokro i muljevito, što nije idealno za ove biljke. Zalijevajte svoju biljku samo kada je gornja polovica tla suha kako biste spriječili prekomjerno zalijevanje. Pobrinite se da višak vode može slobodno otjecati s dna lonca. Razinu vlage možete provjeriti tako da zabijete prst u tlo ili možete kupiti mjerač vlage za dodatnu točnost. 

Osim toga, biljke pauna su izbirljive u pogledu kvalitete vode. Vrlo su osjetljivi na razine fluorida u tvrdoj vodi ili vodi iz slavine, što znači da im je potrebna filtrirana voda, flaširana voda ili kišnica kao primarni izvori vode. 

Zahtjevi za svjetlom biljke pauna

Budući da biljke pauna potječu iz tropskih prašuma s krošnjama drveća iznad glave, uspijevaju na srednje jakoj filtriranoj sunčevoj svjetlosti. Stoga pokušajte smjestiti svoju biljku na područje sa srednje filtriranom sunčevom svjetlošću najmanje 8 sati dnevno ako je moguće.

Pazite da biljka ne dobiva izravnu sunčevu svjetlost jer to može izgorjeti lišće i uzrokovati smeđe boje. S druge strane, premalo svjetla može usporiti rast vaše biljke i uzrokovati stvaranje rupa na lišću. LED svjetlo za biljke može biti od velike pomoći u pružanju dodatnog svjetla bez opekotina lišća.

Gnojivo za biljku pauna

Najbolje vrijeme za gnojidbu vaše biljke pauna je tijekom proljeća, ljeta i potencijalno rane jeseni, jer tada biljka najaktivnije raste. Tijekom ovih mjeseci gnojite svoju biljku pauna svakih mjesec ili dva organskim gnojivom sa sporim oslobađanjem s visokim sadržajem dušika i željeza za optimalne rezultate. Svaki proizvod ima različite upute za primjenu i učestalost, stoga svakako pročitajte pakiranje.

Vlažnost i temperatura za biljku pauna

Biljke pauna uspijevaju u visoko vlažnim okruženjima koja odražavaju njihovo prirodno stanište u prašumi. Dakle, ako želite da vaša biljka uspijeva, morat ćete održavati razinu vlažnosti na oko 50%-60%. U suhim klimama, to općenito znači ulaganje u ovlaživač zraka koji će održavati vlažnost iznad najmanje 40% tijekom posebno sušnih sezona. Neki vlasnici biljaka također vole zamagliti svoje biljke kako bi trenutno podigli lokalnu vlažnost. Također možete smjestiti svoju biljku pauna u kupaonicu ili drugu vlažnu prostoriju ako ima dovoljno svjetla.

Što se tiče temperature, biljke pauna uspijevaju na temperaturama od 16°-24°C uz dosta vlage. Osim toga, pazite da temperatura u prostoriji ostane konstantna i da biljka ne bude izložena propuhu hladnog zraka. 

Vodic za njegu i uzgoj sobnih biljaka pauna44444444444

Presađivanje biljke pauna

Biljke pauna su brzorastuće biljke koje je potrebno presađivati ​​svake godine ili dvije. Kada vaša biljka postane prevelika, možete je posaditi u veću posudu ili je podijeliti razmnožavanjem. Ako odlučite presaditi svoju biljku pauna u veću posudu, pobrinite se da lonac ima odgovarajuće rupe za drenažu kako biste spriječili mokro tlo. Za razmnožavanje vaše biljke pauna, nastavite na sljedeći odjeljak.

Tlo za posudu za biljku paun

Biljke pauna zahtijevaju dobro drenirajuće, organsko tlo koje će zadržati malo vlage, a istovremeno će omogućiti odvod viška vode i stvoriti zračne džepove. Mješavine za posude s perlitom, pijeskom, tresetom ili kokosovim vlaknom pomoći će pri drenaži, a da pritom tlu dopuštaju da zadrži odgovarajuću vlagu. 

Posude za biljku pauna

Biljke pauna možete saditi u glinene ili plastične posude. Glinene posude od terakote izvrsne su za biljke pauna jer odvode višak vlage. Međutim, morat ćete pratiti razinu vlage u tlu kako biste bili sigurni da ne postane previše suho. S druge strane, plastične posude također su izvrstan izbor za sadnju pauna jer lako zadržavaju vlagu. Pazite da se može lako prezalijevati i zatrpati tlo plastičnim posudama, stoga pazite da ne zalijevate prečesto.

Razmnožavanje biljke pauna

Biljke pauna najčešće se razmnožavaju dijeljenjem ustaljenih biljaka. Razmnožavanje dijeljenjem je proces dijeljenja matične biljke na manje dijelove kako bi ponovno izrasle nove biljke. Podjela korijena uključuje cijepanje korijena matične biljke na više dijelova za ponovnu sadnju.

Prilikom dijeljenja korijenske kugle, provjerite sadrži li svaki odjeljak čvor ili se odjeljak neće širiti. Nakon presađivanja novih biljaka, dobro zalijte i držite u vlažnom okruženju. Jedna stvar koju treba napomenuti o razmnožavanju paunovim biljkama je da je najbolje pričekati dok se korijenska kugla potpuno ne razvije i ne dosegne vanjsku stranu tla u posudi za sadnju.

Vodic za njegu i uzgoj sobnih biljaka pauna44444444445

Uobičajeni štetnici koji utječu na biljku pauna

Paukove grinje, tripsi i ljuskavi insekti uobičajeni su štetnici koji utječu na biljke pauna. Evo nekih znakova na koje treba pripaziti i uobičajenih metoda liječenja.

Paukove grinje

Paukove grinje su sitni crveni pauci koji se mogu pojaviti na donjoj strani lišća vaše biljke. Crveni paukovi grinje će napasti biljke ako su razine vlage u zraku preniske, što je jedan od razloga zašto je važno održavati visoku razinu vlažnosti za biljke pauna. Ovi štetnici sišu sokove iz lišća, uzrokujući da lišće promjeni boju, omahne i na kraju otpadne s biljke. Listovi ponekad imaju žute mrlje prije nego što padnu, a često se ispod lišća nalaze područja paukove mreže.

Ako vaša biljka doživljava ove simptome, možda imate zarazu paukovom grinjom. Ako dođe do zaraze, morat ćete biljku odmaknuti od drugih biljaka jer će paukove grinje putovati od biljke do biljke. Zatim zaraženo lišće podrežite oštrim, čistim škarama u blizini čvora. Nakon što se odumrlo lišće baci, obrišite lišće i stabljike insekticidnim sapunom ili upotrijebite sprej za organske biljke.

Tripsi

Tripsi su dugi i mršavi smeđi ili crni kukci nalik mušici. Poput paukove grinje, tripsi se hrane sokom i biljnim sokovima iz lišća. Ako niste sigurni je li vaša biljka zaražena tripsom, provjerite je li lišće promijenilo boju. Oštećenja od tripsa obično se pojavljuju kao male mrlje na lišću. Znat ćete da imate zarazu tripsima kada vidite bijele ličinke ili sitne crne kukce na lišću vaše biljke.

Imate nekoliko opcija kada pokušavate iskorijeniti tripse. Najprije možete potopiti lišće u toplu vodu sa sapunom. Nakon što se lišće ispere, tretirajte biljku organskim insekticidom.

Uobičajene bolesti koje utječu na biljku pauna

Trulež korijena glavna je bolest koja može utjecati na biljke pauna. Trulež korijena često se javlja kada tlo ima previše vlage zbog prekomjernog zalijevanja, loše drenirajućeg tla ili loše drenirane posude. Vlažna okolina može dovesti do gljivičnih problema, posebno ako je cirkulacija zraka problem. Paun biljke uspijevaju u  vlažnom  okruženju, a ne na vlažnom tlu. 

Prestanite zalijevati biljku i provjerite može li suvišna voda iscuriti. U posebno teškim slučajevima, presadite biljku u suhu posudu od terakote s drenažnom rupom koristeći svježu mješavinu za saksije (vidi gore preporuke).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah