Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)

wop Smede mrlje5316470897089

Jeste li primijetili smeđe mrlje na lišću vaših sobnih biljaka? Možda imate ružne smeđe mrlje ili područja i pitate se što nije u redu. Smeđe mrlje na lišću sobne biljke javljaju se iz više razloga, od kojih se većina može spriječiti, pa čak i popraviti. U ovom članku raspravljat ću o najčešćim razlozima zbog kojih listovi sobne biljke dobivaju smeđe mrlje i kako ih možete popraviti.

Što uzrokuje smeđe mrlje na lišću sobne biljke?

Postoji 6 uobičajenih problema koji mogu uzrokovati smeđe mrlje na lišću sobne biljke. Oni su:

 • Višak svjetla/pečenje
 • Niska vlažnost zraka
 • Štetočine
 • Bolesti pjegavosti lišća
 • Problemi s navodnjavanjem
 • Problemi s gnojivom

Pogledajmo redom svaki uzrok kako bismo vam pomogli da prepoznate problem i riješite svoju biljku.

wop Mrlje675380240

Višak svjetla/pečenje

Sobne biljke su često tropske biljke, čije podrijetlo raste u sjeni šumskog podloga. To ih čini dobro prikladnim za niže razine osvjetljenja u vašem domu. Međutim, previše svjetla – bez obzira radi li se o prirodnom ili umjetnom svjetlu – može uzrokovati opekotine ili spaljivanje biljaka.

Simptomi pečenja ili pečenja kod sobnih biljaka pokazat će se kao smećkaste, opečene mrlje na lišću, smeđi vrhovi na lišću ili čak blijedo, požutjelo lišće. U težim slučajevima vidjet ćete kombinaciju sva tri. Ako vidite ove simptome na svojoj biljci, prvo ispitajte mjesto biljke u odnosu na izvor svjetlosti.

Prima li biljka izravnu sunčevu svjetlost kroz prozor ili izravnu svjetlost iz izvora umjetne svjetlosti? Ako je preblizu izravnoj sunčevoj svjetlosti ili umjetnoj svjetlosti, lišće može izgorjeti, uzrokujući smeđe vrhove listova i smeđe mrlje na lišću.

Pokušajte pomaknuti biljku malo dalje od prozora kako biste smanjili intenzitet svjetla. Alternativno, možete premjestiti biljku izvan izravne sunčeve svjetlosti, tako da dobiva samo jarko, neizravno svjetlo , što će biti prikladnije za mnoge sobne biljke.

Do žarenja može doći i kada se intenzitet svjetla mijenja s godišnjim dobima. Biljka koja je bila sretna tijekom zime na prozoru okrenutom prema jugu možda će se morati odmaknuti dalje od prozora ili na drugo mjesto ljeti, kako se intenzitet svjetlosti povećava.

Možete ih sigurno orezati ako je zahvaćeno samo nekoliko listova. Ako je biljka jako pogođena, najbolje je pričekati zdravu novu izrast prije nego što obrezujete oštećeno lišće. Ako su samo vrhovi sprženi, možete ih ukloniti čistim, oštrim škarama. Pokušajte pritom oponašati prirodni oblik lišća biljke.

Šteta od opekotina ne može se poništiti, ali se nadamo da će, uz brzu akciju, biljka izrasti novo, zdravo lišće, a staro lišće se tada može ukloniti kako bi vaša biljka ponovno izgledala zdravo.

wop poikcaeaennha

Niska vlažnost

Ako vaša biljka razvije hrskave smeđe vrhove listova, možda ćete morati procijeniti razinu vlage u vašem domu, a posebno oko biljke. Također možete vidjeti kako lišće pada i cvjetni pupoljci otpadaju. Ako je to slučaj, a krivac nije previše svjetla, možda je premalo vlage.

Na kalateji će, na primjer, brzo nastati smeđe mrlje ili vrhovi listova ako je razina vlage preniska. Uobičajeno je da vlažnost u domovima postane znatno niža tijekom hladnijih zimskih mjeseci jer hladniji zrak zadržava manje vlage, a centralno grijanje također će isušiti zrak.

Nabava digitalnog higrometra odlična je ideja ako se borite da vaše sobne biljke izgledaju dobro. To će vam reći koliko je vlažan vaš dom i možete prilagoditi razine vlažnosti prema potrebi.

Ako je vlažnost u vašem domu preniska za vašu biljku, možete podići vlagu oko biljke tako što ćete je staviti na pladanj sa šljunkom. Napunite posudu kamenčićima i prelijte kamenčiće vodom tako da voda ne dopire do vrha kamenčića. Posudu za biljke postavite na kamenčiće, ali tako da ne sjedne u vodu. To će pomoći podizanju vlažnosti izravno oko vaše biljke.

Također možete usko grupirati biljke kako biste podigli razinu vlažnosti oko vaših biljaka ili pročitajte o nekim drugim metodama u mom članku o vlažnosti zraka za sobne biljke.

Nakon što je biljka na putu oporavka, možete upotrijebiti oštre, čiste škare kako biste uklonili samo posmeđene vrhove. Ako su neki listovi više od 2/3 smeđe boje, možda ćete htjeti ukloniti cijeli list.

Štetočine

Male smeđe mrlje na lišću vaše biljke mogu biti pokazatelj uobičajenog štetnika kućnih biljaka – paukove grinje. Također možete vidjeti išarano lišće i finu mrežu na donjoj strani lišća, što također ukazuje na prisutnost paukovih grinja.

Najlakši i najjeftiniji način suzbijanja paukovih grinja je jednostavno ih isprati vodom sobne temperature. Operite zaražene biljke jednom tjedno, pazeći da istrljate sve trake koje vidite.

Održavajte visoku vlažnost oko biljke između pranja jer će to obeshrabriti paukove grinje od širenja. 

Ostali štetnici koji sišu sok mogu uzrokovati smeđe mrlje na lišću sobne biljke. Brašnaste bube, lisne uši, tripsi i ljuska su drugi uobičajeni krivci. Sve ove bube se hrane tako što sišu sok iz lišća i stabljika vaših sobnih biljaka, oštećujući malo područje oko mjesta gdje se hrane, uzrokujući smeđe ili žute mrlje na lišću.

Uvijek je dobra praksa redovito provjeravati svoje sobne biljke na znakove štetočina i odmah staviti u karantenu ako sumnjate na zarazu. 

Bolesti pjegavosti lišća

wop kupjgacnha

Bakterijska pjegavost lista

Ako vidite potopljene smeđe mrlje mokrog izgleda na lišću vaše biljke, možda imate problem s bakterijskom pjegavosti listova. Bakterijske pjegavosti lišća česte su u biljkama koje se previše zalijevaju ili drže u pretjerano vlažnim ili slabo prozračenim prostorima.

Bakterijske pjege na lišću mogu biti ozbiljan problem. Uklanjanje zahvaćenog lišća i stabljike može liječiti blagu infekciju, ali raširenija bolest često znači kraj za vašu biljku. Pobrinite se da izolirate svoju biljku kako biste spriječili širenje bolesti na vaše druge sobne biljke.

Antraknoza

Antraknoza je skupina gljivičnih bolesti koja uzrokuje tamne, udubljene lezije na lišću i stabljikama. Možete ga prepoznati tražeći više malih, nepravilnih žutih ili smeđih mrlja na lišću koje se s vremenom polako povećavaju.

Inače nije poguban za sobne biljke, ali se može lako proširiti i uništiti izgled vaših biljaka. Rješenje je staviti sve zahvaćene biljke u karantenu, ukloniti sve zahvaćeno lišće i tretirati biljku fungicidom na bazi bakra.

Trulež korijena i stabljike

Ako stabljika i korijenje vaše biljke postanu smeđi ili crni i osjećaju se kašasti i mekani, možda imate problem s truljenjem korijena i stabljike. Gnjilovanje je obično uzrokovano prekomjernim zalijevanjem i slabo drenirajućim tlom . Uklonite zahvaćeno korijenje i ponovno posadite zahvaćenu biljku u svježu zemlju. Pobrinite se da vaša posuda ima dobre drenažne rupe i uvijek ispraznite ladicu za prikupljanje nakon što zalijete biljku. Slijedeći ove korake mogli biste spasiti biljku.

Gljivične pjege na lišću

Male smeđe mrlje sa žutim rubovima mogu ukazivati ​​na problem s gljivičnim pjegama na listovima. Uklonite zaražene listove i uništite ih, a zatim tretirajte biljku neem uljem prema uputama iz boce. Ako ulje neema ne spriječi daljnju infekciju, možda ćete morati uništiti cijelu biljku.

Problemi s zalijevanjem

Smeđi vrhovi lišća ili smeđe umiruće lišće mogu biti znak nedovoljnog zalijevanja, osobito ako vaša biljka također visi. Provjerite je li tlo potpuno suho. Ako jest, nedovoljno zalijevanje može biti samo vaš problem.

Počnite tako što ćete svojoj biljci dugo, temeljito piti vodu. Pazite da ispraznite posudu za kapanje nakon što se posuda potpuno ocijedi kako vaša biljka ne bi sjedila u vlažnom tlu. Vaša bi biljka trebala oživjeti u roku od nekoliko sati.

Kako se problem ne bi ponovio, provjerite jeste li razumjeli potrebe za zalijevanjem vaše biljke. Neke biljke trebaju vlažnu, ali ne vlažnu zemlju, dok druge biljke trebaju da se tlo potpuno osuši između zalijevanja.

Zimi će čak i sobne biljke mirovati , slično kao vanjske biljke, i zahtijevat će manje vode. Međutim, kada dođe proljeće i poveća se broj dnevnih sati, vaše će biljke povećati potrebu za vodom. Ponekad promjena godišnjih doba dovodi do problema s navodnjavanjem zbog promjene potreba za vodom.

wop nlgccannmaeh

Problemi s gnojivom

Ako vidite smeđe vrhove listova na svojim biljkama, problem bi mogao biti nakupljanje previše soli gnojiva. Ako je to slučaj, prvo ćete htjeti ukloniti sve nakupine kore koje se pojavljuju na vrhu tla. Zatim ćete morati temeljito isprati tlo kako biste isprali višak soli. Možda ćete htjeti to učiniti na svom sudoperu kako biste spriječili da voda teče posvuda.

Pustite vodu da teče kroz tlo nekoliko minuta. Nakon što ste u potpunosti isprali tlo, ostavite sav višak vode da iscuri. Nemojte ponovno zalijevati dok se površina tla ne osuši. Ako je nakupljanje soli jako, možda ćete morati potpuno presaditi biljku u svježu zemlju. Možda biste trebali mjesečno ispirati tlo svoje biljke kako biste spriječili nakupljanje soli u tlu.

Kako biste spriječili probleme s gnojivom, budite oprezni kada gnojite svoje sobne biljke. Većina sobnih biljaka treba manje gnojiva nego što mislite. Informirajte se o potrebama vaše biljke za gnojivom i primjenjujte ga oprezno.

Rješavanje problema sa smeđim mrljama na lišću sobnih biljaka

Ponekad može biti teško shvatiti u čemu je točno problem s vašom biljkom. Ako ste slijedili sve korake i još uvijek ne možete identificirati uzrok smeđih mrlja na vašim biljkama, odvojite malo vremena da promatrate svoju biljku i pregledate njezine zahtjeve za njegu kako biste bili sigurni da pružate ispravne uvjete.

Preporučujem da učinite sljedeće dok ne saznate u čemu je problem:

 • Uklonite oštećeno lišće ili lišće.
 • Očistite i dezinficirajte sve biljne alate između upotrebe na biljkama kako ne biste širili problem.
 • Zalijevajte biljku tek kada se tlo osuši i nemojte zalijevati lišće.
 • Pomno promatrajte svoju biljku kako biste pokušali identificirati problem. Uzmite u obzir sve aspekte njege i uvjete u kojima se biljka nalazi.

Najbolji lijek za bolesnu biljku je prevencija. Kako biste spriječili pojavu smeđih mrlja na listovima sobne biljke, važno je razumjeti i pružiti ono što vašoj biljci treba. Pobrinite se da vaša biljka dobije odgovarajuću količinu sunčeve svjetlosti, vode, vlage i gnojiva kako bi bila zdrava i sretna.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Vodič za uzgoj Rex begonija

Posude za sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako posaditi lukovice Calla ljiljana: Jednostavna, jeftina i bezbrižna metoda

Organizacija i planiranje vrta

Jedinstveni načini za sadnju u malom vrtu

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako saditi biljke u zatvorenom prostoru

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Zaštita biljaka

Briga o biljkama i AC: Je li AC loš za biljke?

Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako funkcionira korijenski hormon?