Savjeti za uređenje okoliša: ideje za uređenje doma i vrta za moderne i tradicionalne kuće

Vrijeme je da zavolite svoj vrt! Uređenje okoliša nije ograničeno na parkove i imanja. Svaka stambena kuća može imati koristi od promišljenog uređenja dvorišta i uređenja vrta. Evo kako izraditi vlastiti plan sa savjetima za uređenje kako biste započeli stvarati svoje dvorište iz snova!

Osnove uređenja krajolika za vlasnike kuća

Uređenje okoliša može dramatično poboljšati izgled i dojam vašeg doma. Uređenje vrta može stvoriti privlačan prostor za opuštanje s obitelji i uživanje na otvorenom. Uređenje prednjeg dvorišta može poboljšati privlačnost i vrijednost vašeg doma. Kada se izvede ispravno, DIY uređenje može učiniti vaš dom ljepšim i korisnijim mjestom!

Osnovna definicija krajobraza je sljedeća:

Uređenje okoliša je proces mijenjanja zemljišta promjenom prirodnih, životnih i/ili okolišnih elemenata.

Prirodni elementi poput oblika kopna i vodenih tijela temelj su krajolika . Svi zemljani radovi ili druge promjene oblika terena općenito se dovršavaju prije dodavanja novih biljaka ili završne obrade. Oblik zemlje općenito se mijenja kako bi bio korisniji ili privlačniji iz ljudske perspektive. Izmjene moraju uzeti u obzir elemente okoliša kao što su vrijeme i sunčeva svjetlost, kao i stanište divljih životinja.

Važni čimbenici u definiciji krajobraznog uređenja

Uređenje okoliša uključuje rad sa zemljištem kako bi ono bilo praktično i lijepo . Pristup je ključni faktor praktičnosti zemljišta. Vrtne staze često su uređene šljunkom, organskim malčom ili kamenjem kako bi se osigurala izdržljiva i estetski ugodna površina. Pristupne staze koje se lagano koriste mogu se zasaditi travnjakom ili drugim biljkama koje pokrivaju tlo.

Drveće i grmlje ispunjavaju niz svrha uređenja vrta kako bi nadopunile temeljni oblik terena. Mogu se koristiti za hladovinu od sunca i zaklon od vjetra. Oni također mogu pružiti stanište korisnim kukcima i drugim divljim životinjama. Drveće i grmlje mogu se koristiti zajedno za stvaranje slojevitog krajolika koji se osjeća gostoljubivo i ugodno.

Dizajn krajolika

Dizajn krajolika zahtijeva vještinu u hortikulturi i vizualnoj umjetnosti. Dizajn krajolika često neformalno rade vlasnici kuća i krajobrazni izvođači. Formalni dizajn krajolika ima mnogo različitih oblika, od tehničkih do umjetničkih. Dizajn krajolika mogu izraditi krajobrazni dizajneri, krajobrazni arhitekti, građevinski inženjeri, površinski geolozi, vanjski dekorateri i/ili permakulturni dizajneri, između ostalih. Zbog svoje interdisciplinarne prirode, dizajn krajolika često se dovršava u timovima koji uključuju različite stručnjake.

Uređenje stambenog vrta

Uređenje vrta važan je element malog vanjskog stambenog dizajna. Kao što je gore opisano, uređenje vrta treba povećati i praktičnost i ljepotu kućnog vrta. Dobar dizajn dvorišta može napraviti veliku razliku u načinu na koji koristite svoj vanjski prostor. Uređenje okoliša uključuje planiranje koje biljke gdje posaditi, ali također uključuje i “teško uređenje” sa strukturama kao što su terase i šetnice te sustavima kao što su navodnjavanje kap po kap i vrtna rasvjeta.

Uređenje vrta obuhvaća sve, od cvjetnjaka višegodišnjih vikendica do formalnog povrtnjaka i potaša. Raspored većine vrtova često uključuje nekoliko različitih vrsta vrtova u danom prostoru. Uređenje vrta u prednjem dvorištu može uključivati ​​travnati travnjak, sadnju temelja ili namjenske podignute vrtne gredice. Okućnice mogu uključivati ​​živice, povrtnjake, travnjake, višegodišnje vrtove, ogromne kulture ili druge elemente vrtnog rasporeda.

Svrha uređenja vrta

Dizajn dvorišta ovisi o položaju i funkciji vrta. Cilj uređenja prednjeg dvorišta mogao bi biti povećanje vrijednosti kuće dodavanjem privlačnosti rubnika. Raspored vrta u stražnjem dvorištu može biti dizajniran tako da pruža opuštajuću oazu ili vanjsko igralište. Razmislite o cilju uređenja vašeg vrta prije nego što odete u kupovinu namještaja za vrt ili izvadite lopatu!

Za uređenje vrta potrebno je vrijeme za planiranje i ugradnju. Ako razmišljate o planiranju svog vrtnog krajolika, uložite malo vremena u čitanje detaljnih knjiga o uređenju vrta. Moje omiljene knjige o uređenju vrtova napisane za vlasnike kuća su Gaia’s Garden Tobyja Hemenwaya i Landscaping with Fruit Leeja Reicha . Ove knjige pomažu vam da razmislite o svrsi elemenata za uređenje vrta i kako se uklapaju u vaš cjelokupni krajolik.

Ideje za uređenje prednjeg dvorišta

Uređenje prednjeg dvorišta često se usredotočuje na estetiku, s praktičnošću kao temeljnom brigom. Ažuriranja dizajna često se rade kako bi se poboljšala privlačnost doma. S obzirom na to, mnogi elementi uređenja prednjeg dvorišta također imaju praktičnu primjenu. Formalna živica, na primjer, doprinosi ne samo privlačnosti otmjenog doma, već će također povećati privatnost, smanjiti uličnu buku i pružiti zaklon od vjetra i prašine.

Da biste započeli dizajn prednjeg dvorišta, razmislite o stilu svog doma. Određeni stilovi kuća već imaju definiran tip uređenja prednjeg dvorišta. Provjera uređenja prednjeg dvorišta drugih kuća koje izgledaju slično vašoj je izvrstan način za početak. Uzmite u obzir ideje za dizajn prednjeg dvorišta u susjedstvu koje vam se sviđaju, a također provjerite na internetu. Isprobajte ovu galeriju slika uređenja prednjeg dvorišta za malo inspiracije!

Uobičajeni stilovi kuća i kombinacije krajolika

  • Vikendice i seoske kuće često imaju vrtove u engleskom stilu ili vikendice.
  • Moderne kuće iz sredine stoljeća i rančeri često imaju moderno uređenje.
  • Kuće u jugozapadnom stilu često imaju pustinjski, mediteranski ili kserički krajolik (xeriscaping).
  • Formalni domovi često imaju tradicionalno englesko uređenje ili moderno uređenje.

Ove kombinacije su uobičajene, ali nisu neophodne. Stil uređenja vašeg prednjeg dvorišta u potpunosti ovisi o vama! Samo svakako istražite primjenjive podzakonske propise i propise HOA za svoje zemljište kao dio ranog procesa projektiranja.

Ostala razmatranja o dizajnu dvorišta

Nakon što steknete opću ideju o elementima krajolika koje želite za svoje dvorište, vrlo je važno istražiti jesu li ti elementi razumni ili ne u vašem okruženju. Na primjer, standardni vrt na vikendici pun bujnih cvjetnjaka zahtijevat će mnogo vode u suhoj klimi. Traženje višegodišnjeg cvijeća otpornog na sušu koji postiže sličan izgled bila bi puno bolja opcija.

Budući da se uređenje okoliša jako razlikuje od regije do regije, korisno je imati lokalnog mentora za vrt koji će vam pomoći. Netko s lokalnim znanjem o izazovima okoliša i uobičajenim rješenjima pomoći će da vaš dizajn bude razuman.

Također je korisno upoznati se s komadom zemlje prije izvođenja velikih zemljanih radova ili donošenja drugih odluka o uređenju okoliša. Pogledajte kako koristite nekretninu i koja područja zahtijevaju pozornost prije dovršetka detaljnog projekta. Pravilno promatranje važan je dio procesa krajobraznog dizajna (i štedi mnogo glavobolje na putu!).

Uređenje dvorišta za stambena dvorišta

Uređenje dvorišta često je praktičnije od uređenja prednjeg dvorišta. Budući da je dvorište tako važan dio života na otvorenom, razmišljanje o vašim ciljevima za prostor je ključno. Evo nekoliko primjera scenarija.

DIY uređenje okoliša: obiteljska dvorišta

Dizajn obiteljskog dvorišta gotovo uvijek uključuje travnjak za aktivnosti na otvorenom, kao i neformalni prostor za jelo. Bazeni ili ribnjaci često su ograđeni kada su u blizini djeca iz sigurnosnih razloga. Ovi namjenski prostori za raspored vrta često su povezani trajnim stazama (bez nazubljenih rubova) kako bi se stvorio siguran krug za igru.

Velika, čvrsta pejzažna stabla mogu se koristiti za utvrde ili ljuljačke (samo pazite da ne oštetite stablo!). Patuljaste voćke i vrtovi leptira mogu djeci pružiti priliku za sezonsko učenje. Biljke s otrovnim dijelovima, trnjem ili uobičajenim alergenima treba izbjegavati u dizajnu dvorišta gdje je to moguće.

DIY uređenje: opuštajuće dvorište

Okućnica može biti oaza za opuštanje koja djeluje kao vanjski nastavak vašeg doma. Postoji nekoliko jednostavnih ideja za raspored vrta koje mogu učiniti dvorište opuštajućim. Prva stvar je da opuštajuće dvorište ne bi trebalo zahtijevati puno posla za održavanje! Vaš vanjski prostor trebao bi biti dobrodošao, a ne podsjetnik na radove u dvorištu koje morate obaviti.

Razmislite o zamjeni radno intenzivnih travnatih travnjaka i jednogodišnjih cvjetnih vrtova s ​​trajnicama koje se ne održavaju ili uređenjem. Terasa se može proširiti kako bi se stvorio prostor za ležanje i objedovanje na otvorenom. Vrt kulinarskog bilja ili vrt bobica u uzdignutim gredicama koje se lako održavaju sa širokim udobnim stazama pruža miran predah od gradskog života. Drveće i grmlje koje nije potrebno za održavanje mogu pružiti hlad i zaklon od vjetra. Mirisne biljke poput lavande također doprinose opuštajućoj atmosferi u dvorištu. Izbjegavajte velike voćke koje zahtijevaju godišnju rezidbu i berbu. Ova stabla mogu stvoriti nered duž puteva koji može smetati za čišćenje. Ako imate voćke koje ne berete, razmislite o istraživanju lokalnih beračkih društava kako biste vidjeli može li plodove prikupiti banka hrane.

DIY uređenje okoliša: prirodno dvorište

Dvorište se također može ponovno zamisliti kao mjesto za slavlje prirode. Odustajanjem od tradicionalnog formalnog uređenja okoliša i prelaskom na ekološki usredotočeni dizajn dvorišta, dvorište može privući više divljih životinja uz manje posla za održavanje.

Odlučite se za stvaranje prirodnog livadskog vrta od niskorastućih autohtonih trajnica umjesto prostranstva travnate trave. Istražite lokalne ptice, leptire i domaće pčele i razmislite o sadnji nekih od njihovih omiljenih biljaka za hranu i sklonište. Osigurajte čist izvor vode kao što je cirkulirajući ribnjak ili kupka za ptice. Na kraju, ne zaboravite uključiti elemente dizajna usmjerene na ljude! Mirna meditativna klupa, vijugava livadna staza i skrovita blagovaonica na otvorenom mogu vam omogućiti da uživate u prirodi.

Ideje za vrtnu ogradu

Vrtne ograde doprinose dizajnu dvorišta stvaranjem organiziranog rasporeda vrta, dodavanjem privatnosti i stvaranjem vjetrobrana. Razmotrite svrhu vrtne ograde prije nego što odlučite o stilu. Ukrasna ograda postavlja se iz mnogo drugačijih razloga od visoke ograde za jelene. Moderne ograde za uređenje izgledaju puno drugačije od tradicionalnih ograda.

Podignuti vrtni krevet

Uzdignute vrtne gredice prekrasan su dodatak uređenju okoliša. Ovi divovski kontejnerski vrtovi mogu se napuniti idealnim tlom koje se zagrijava rano u proljeće. Često ih je lakše održavati i održavati urednima od vrtova u zemlji. Vrtove s podignutim gredicama vole i početnici i iskusni vrtlari!

Ovdje pročitajte više o tome zašto koristiti podignute vrtne gredice .

Ideje za rubove vrta

Vrtni rubovi ključni su dio uređenja. Bilo da vaš vrt zahtijeva dugotrajan čvrst rub ili prirodniji mekani rub, postoji mnogo različitih načina da pristupite rubovima vrta i krajolika.

Rubovi vrta mogu biti bilo što, od postupnih prijelaza između elemenata rasporeda vrta, preko oštro rezanih rubova vrta do opcija hardscape rubova. Prekrasni vrtovi koji imaju promišljene rubove zapravo mogu dugoročno biti manje održavanja.

Postupni prijelazi mogu predstavljati najmanju količinu posla unaprijed, ali mogu izgledati pomalo divlje ili neuredno ako okruženje dopušta napredovanje korova ili na neki drugi način ne podržava rast vaših preferiranih biljaka. Za oštri rez,  Stihl izrađuje vrtni alat za rubove kao dio svog kombi sustava. Za tvrdo uređenje vrtnih rubova, dostupne su plastične, betonske, metalne i drvene barijere.

Vrtni rubovi

Vrtni rubovi odvajaju vrtno tlo od okolnog travnjaka, šljunka ili drugog odvojenog područja. Rubovi mogu biti u obliku ograde (kao što je gore spomenuto), ali su češće nisko postavljeni. Neformalni vrtni rubovi mogu jednostavno biti postupni prijelaz između malča i travnjaka. Neki vrtovi koji graniče s travom obrubljeni su alatima za rezanje kako bi se stvorila oštrija linija. Mali vrtovi također mogu biti obrubljeni drvetom ili kamenjem.

Uređeni pejzažni rubovi

Pejzažni rubovi su vrtni rubovi velikih razmjera. Tvrdi ili neformalni rubovi mogu se koristiti uz travnjake, staze, vrtne gredice ili druge značajke. Također može uključivati ​​strukture kao što su potporni zidovi.

Iako je sklono truljenju, drvo se ponekad koristi kao obrub krajolika, osobito u sušnijim klimatskim uvjetima. Neke vrste drva, poput cedra, donekle su otporne na truljenje i mogu trajati godinama. Plastični krajolik se brzo postavlja, ali nije jako izdržljiv. Metalni krajolični rubni proizvodi dizajnirani bez oštrih rubova dostupni su za moderno uređenje okoliša. Za uistinu dugotrajnu opciju krajolika, razmislite o razdjelnici od izlivenog betona ili zidu od kamenog zida.

Važnost malča u uređenju okoliša

Uređenje ne bi bilo potpuno bez malča! Malč štiti tlo od erozije, umiruje temperaturu tla i povećava zadržavanje vlage. Ove karakteristike čine malč savršenim dodatkom mnogim aplikacijama za uređenje okoliša kao što su staze, višegodišnji vrtovi, pa čak i vrtovi s hranom .

Malč je važan dio dizajna dvorišta. Vrtni malčevi mogu uključivati ​​sve, od organskih malčeva poput komposta ili drvne sječke do anorganskih malčeva poput plastike ili platna. Mnogi kućni vrtlari preferiraju izgled i prednosti odabranih organskih malčeva. Pogledajte ove 3 ideje za organski malč za prekrasan vrt.

Uređenje stijena

Kamenje za uređenje krajolika često se koristi kao anorganski malč koji nije potreban za održavanje. Šljunak graška uobičajen je za staze, kao i druge vrste ukrasnog šljunka , osobito između uzdignutih gredica u vrtovima. Odskočne ploče se također koriste u kombinaciji sa šljunkom u područjima s velikim prometom. Kaldrma ili kamena ploča također su popularni izbori u dizajnu dvorišta.

Kamenje se također može koristiti kao malč u vrtnim gredicama. To je uobičajeno u višegodišnjim aplikacijama krajobraza u suhim područjima. Tehnike kseriscapinga često koriste kamenje kao malč kako bi pomoglo tlu da zadrži dostupnu vlagu i također da obeshrabri konkurenciju od korova. Malč za stijene može izgledati prilično formalno ili ležerno, ovisno o vrsti stijene koja se koristi u rasporedu vrta.

Organski malč u uređenju okoliša

Organski malč temelj je zdravog vrta . Organski malč kao što je kompost često se primjenjuje na vrtove s hranom i višegodišnje gredice kako bi obogatio tlo. Izdržljiviji organski malčevi kao što je drvena sječka može se koristiti za pokrivanje velikih površina i dodavanje organske tvari tlu. Živi malčevi poput izdržljivih višegodišnjih pokrivača također su popularni na travnjacima i između kamenih ploča.

Jedno upozorenje s organskim malčevima je da ih ne stavljate uz koru živog drveta! Organski malčevi zadržavaju vodu što će privući vlagu, bolesti i stvorenja u nježnu donju koru drveta. Kada nanosite malč oko stabla, držite malč najmanje šest inča od baze. Izvorna linija tla na mjestu gdje stablo susreće tlo trebala bi ostati potpuno vidljiva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: