Dekorativni šljunak: ideje za uređenje krajolika i eksterijera za male stijene

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543810

Korištenje ukrasnog kamenja i šljunka jednostavan je način da vaše dvorište izgleda apsolutno zapanjujuće. S toliko oblika i boja koje možete izabrati, možete odabrati kreativne ili klasične, pustinjske ili tropske.

Dekorativni šljunak je bilo koja vrsta malih ukrasnih stijena ili ulomaka stijena koji se koriste u vanjskom uređenju ili uređenju krajolika. Većina namjena ukrasnog šljunka u uređenju krajolika su površinske obloge, uključujući malč od stijena, prilazne puteve i staze.

Dekorativni šljunak ne samo da izgleda dobro, već služi i u pragmatične svrhe. Pogledajte ove ideje kako bi se vaša nekretnina izdvojila od ostalih.

1. Dekorativne šljunčane staze i šetnice

Dekorativni šljunak savršen je za vrtne staze i dvorišne staze. Ovaj propusni površinski materijal koji ne zahtijeva održavanje ima klasičnu tradicionalnu privlačnost i ekološki je izbor. I zdrobljeni kamen i šljunak graška koriste se za stvaranje površina za šetnicu.

Možete spojiti vrt s malim stablom ili klupom stazom riječnog kamenja. Ove se staze ističu i pružaju korisnu stazu ako pokušavate izbjeći stajanje na travu. Staze od ukrasnog šljunka također mogu voditi oko i poslužiti kao dio temeljnog dizajna vrta.

Ako imate vatru u dvorištu, napravite stazu od kamenja od kuće do jame. Stijene pružaju prekrasnu estetiku za upotpunjavanje zabavnog prostora u dvorištu.

2. Uređeni šljunčani prilaz

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543819

Dekorativni šljunčani prilaz lijep je način da se prirodni kamen dovede na veliku površinu. Šljunčani prilazi općenito su jeftini za ugradnju. Također smanjuju količinu popločanih površina, što pomaže dopuštanju kišnice u tlo. Propusni prilazi podržavaju lokalni ekosustav tla, a istovremeno smanjuju opterećenje gradskih oborinskih kanalizacijskih sustava.

Dostava rasutog šljunka se u pravilu obavlja kiperom ili manjim teretom u kiper prikolici. Kopanje šljunka je težak posao, ali postoje mnoge tvrtke za uređenje okoliša koje imaju iskustva u izgradnji ukrasnih šljunčanih prilaza.

3. Dekorativni šljunak za lončanice

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543818

Dekorativni šljunak savršen je za saksije s biljkama ili kontejnerske vrtove na terasi. Koristite ga kao malč postavljanjem tankog sloja kamenja na vrh tla. To čini biljku istaknutom i također štiti tlo za lonce od erozije. Stijene također mogu pomoći u održavanju topline ljeti nakon zalaska sunca.

Vrećica ukrasnog šljunka može koštati između 10kn za malu vrećicu u trgovini, 70kn za vrećicu srednje veličine, do 150kn za kantu kod dobavljača za uređenje okoliša. Na raspolaganju je mnogo različitih boja i tekstura. Uzmite si vremena da pronađete savršenu nadopunu za svoju kontejnersku biljku!

4. Ukrasni malč za uređenje okoliša od šljunka za sukulente i biljke otporne na sušu

Imate li mali vrt koji vam pomaže da prednji dio vaše kuće izgleda privlačno? Ako grije na suncu, moglo bi biti izvrsno mjesto za ukrasni šljunčani malč koji prekriva površinu tla. Nekim dijelovima vašeg posjeda samo je potrebno malo punila da poboljšate izgled ili razbijete određene dijelove dvorišta.

Zamijenite organski malč ili travu ukrasnim šljunkom na uređenoj vrtnoj gredici. Neće apsorbirati vodu i omogućit će da vlaga ode ravno u tlo. Ovdje su neke višegodišnje cvjetne biljke otporne na sušu koje dobro funkcioniraju na suhim, sunčanim mjestima.

5. Okruženje požarišta

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543817

Neki okviri za ognjište u tlu posebno su dizajnirani za ukrasno šljunčano okruženje. Prostori između komada šljunka omogućuju protok zraka za jame koje imaju otvore za izmjenu zraka ispod zemlje. Dekorativni šljunak također bolje podnosi toplinu iz ložišta nego trava koja raste do van.

Odaberite kamenje koje odgovara dizajnu vašeg ognjišta, praktično i estetski. Za jamu iznad odabrali smo zaobljeno prirodno kamenje iz istog lokalnog kamenoloma. Dekorativne stijene općenito se izdvajaju u zagradama veličine, kao što su 3-8cm stijena, 8cm+ stijena ili veće kaldrme. Koristili smo veliki oblutak izvana i veći odgovarajući kamenčić unutar jame.

6. Granice i rubovi vrtova, staza i građevina

Tisućama godina ljudi su koristili stijene kako bi oblikovali zidove, definirali rubove i označili granice . Isti princip vrijedi i za moderne domove!

Vaši vrtni kreveti, linija imanja i dom mogu biti obloženi ukrasnim kamenjem za klasičan izgled. Veći obluci obično sami po sebi fino definiraju rub, dok manji obluci mogu imati koristi od toga da ih sadrži rubni materijal .

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543816

7. Dekorativna šljunčana terasa

Šljunčane terase stoljećima su oslonac dizajna vrta! I postoji dobar razlog zašto. Prekrasne su, ne zahtijevaju održavanje i prikladne su za različite stilove arhitekture.

Šljunčana terasa je propusna površina, koja dopušta vodi da prirodno infiltrira tlo i smanjuje opterećenje oborinske kanalizacije i sustava gradske odvodnje. Također ne zahtijeva visoko-proizvedene materijale i obično se može nabaviti lokalno.

Dodajte ognjište u svoju terasu, prostor za sjedenje ili neke lijepe podignute vrtne gredice kako biste uzgajali vlastitu hranu . Vaša će terasa biti vruće mjesto za okupljanje na otvorenom!

8. Koordinacija boja

Vanjski dekor često uključuje usklađivanje boja boje kuće/okvir, gospodarskih zgrada i ograda za privatnost s grmljem i drugim stalnim zasadima. Ako živite u području koje je dio udruge  vlasnika kuća , možda ćete čak biti ograničeni bojom.

Iako vam se možda sviđaju ljubičaste i zelene stijene, vaši susjedi možda neće cijeniti kako se to sukobljava s njihovim susjednim posjedom. Crveno kamenje od lave moglo bi savršeno funkcionirati protiv kuće u pustinjskom stilu, ali možda nije najbolji izbor za dom na skijalištu. Odaberite stijene koje nadopunjuju vaš dom i cjelokupno susjedstvo općenito.

9. Bazen s ukrasnim šljunkom

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543814

Ukrasne stijene i šljunak dodaju ljepotu vodenim značajkama kao što su ribnjaci i reflektirajući bazeni. Vodene značajke privlače divlje životinje iz susjedstva i doprinose umirujućem osjećaju vrta za meditaciju . Još jedna prednost je da će to povećati vrijednost vaše imovine.

Ako želite vodu s malo održavanja, izbjegavajte je pokušavati napuniti ribom ili tekućom vodom. Jednostavan plutajući akumulatorski umetak solarne fontane održavat će protok vode bez ugradnje pumpi, crijeva i kabela. Dodajte obrub stijena oko ruba kako biljke i lišće ne bi zahvatili.

10. Ptičja kupka sa šljunkom “Plaža”

Stavite malu količinu ukrasnog šljunka u kadu za ptice kako biste omogućili manjim pticama poput pilića i kolibrija pristup vodi. Možda ćete također početi primjećivati ​​leptire i pčele koji posjećuju vaše kupalište za ptice nakon što postoji plitko područje sa kamenjem na koje možete sletjeti.

Pružanje čiste vode izvrstan je način da privučete divlje životinje u svoje dvorište. Nekima od manjih stvorenja treba samo malo kamenčića ili dva da stanu! Također možete posaditi cvijeće koje privlači kolibrije i druge višegodišnje biljke kako bi domaće ptice pretvorile svoje dvorište u raj za promatrače ptica.

11. Neujednačeno igralište

Neravne površine prednjeg vrta mogu se naglasiti, zakamuflirati ili na drugi način poboljšati korištenjem ukrasnog kamenja. Radite s oblikom tla i napravite džepove za sadnju. Koristite šljunak oko ulaza na prilaz za suptilne razlike u nadmorskoj visini krajolika.

12. Dekorativni šljunak u betonu

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543813

Beton s izloženim agregatom koristi dekorativni šljunak kao prirodnu površinu za betonske staze i podove. Beton koji sadrži dekorativni šljunak kao agregat se izlije i pusti da počne stvrdnjavati. Prije nego što se stvrdnjava stvarno stvrdne, cement na vrhu se ispere, ostavljajući lijepi kameni agregat izložen.

Beton s izloženim agregatom koristi se za prilaze, staze, šetnice i vanjske terase. Čak se ponekad koristi i u zatvorenim prostorima, posebno u trgovačkim centrima, trgovinama na otvorenom i poduzećima s temom prirode ili vrhunskim tvrtkama.

13. Razdjelnici za uređenje okoliša

Dekorativni sljunak 13 ideja za uredenje krajolika i eksterijera za male stijene387466543812

U nekim se primjenama dekorativni šljunak može uspješno koristiti u građevinama koje bi inače mogle biti popločane , kao što su pregrade za parkiranje i središta, poput one na slici iznad. To omogućuje kišnici da prodre u tlo i smanjuje opterećenje kišnice na oborinsku kanalizaciju. Također je prilično estetski i smanjuje količinu betona za izlijevanje. Lakše I ekološki prihvatljivije!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja

Živica od ružmarina: sadnja i briga za uspravnu živicu od ružmarina

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako raste češnjak

Aeroponika Akvaponika Vrste sjemena

Kako sjeme može proklijati bez zemlje

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Je li tlo obnovljivi resurs? Nije obnovljiv, već ponovno upotrebljiv

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja biljka pauk vene? (I kako to popraviti)