Kako rade prskalice za travnjak?

1682633333 Wie funktionieren Rasensprenger Organic Pereglin

Prskalica je uređaj koji se koristi za zalijevanje travnjaka, cvjetnjaka, krajolika, golf terena, igrališta i poljoprivrednih usjeva. Voda se ravnomjerno raspoređuje kroz mrežu koja se može sastojati od pumpi, ventila, cijevi, prskalica i mlaznica. Kada je voda pod pritiskom kroz cijev, ona se distribuira iz mlaznice, prskajući vodu po zelenilu. Ovisno o veličini, voda se usmjerava na jednu ili više središnjih točaka unutar polja i raspršuje visokotlačnim raspršivačima.

Postoje ručne i automatske prskalice za zalijevanje. Dok vam ručni omogućuje procjenu vremena i podešavanje u skladu s njim, automatski vam štedi gnjavažu. To je poput postavi i zaboravi, uključuje se u određeno doba dana bez ručne intervencije. Tako možete ići na odmor i poslovna putovanja bez brige o mrtvom travnjaku.

Opet, najbolje vrijeme za zalijevanje travnjaka je rano jutro. Dakle, s automatskim sustavom navodnjavanja, uključuje se i počinje zalijevati čak i prije nego što se probudite iz sna.

Neki se mogu instalirati s uvlačivim glavama iz estetskih i praktičnih razloga kako bi se izbjegla oštećenja od košnje travnjaka. Postoje i prijenosne opcije za učinkovito zalijevanje većih površina.

Međutim, prskalice za navodnjavanje razlikuju se po veličini, cijeni i mehanizmu. Stoga morate birati mudro, imajući na umu veličinu vaše parcele ili vrta i pritisak vode. Također ga možete postaviti pod zemlju ili iznad razine zemlje. Neki mogu biti i super glasni. Ako vam to predstavlja problem, uzmite u obzir ovaj čimbenik prije ugradnje sustava za navodnjavanje prskalicama.

Vrste različitih sustava prskalica i njihovi mehanizmi rada

Ovo su različite vrste sustava za prskanje travnjaka:

 • Rotirajuća prskalica
 • Pogonjena zupčanikom
 • Prskalica na struju
 • Fiksna prskalica
 • Prijenosna prskalica
 • Pop-up prskalica

Idemo detaljnije o njihovom mehanizmu, potrebnom pritisku vode, najprikladnijoj veličini polja i području navodnjavanja. Jer zadnje što želim je da ne završite tako što ćete instalirati pogrešan sustav za navodnjavanje i imati isušeni travnjak.

Kako rade prskalice za travnjak Organic Pereglin

Rotirajuća prskalica

Možda se pitate kako rade rotacijske prskalice?

Pa, kao što ime sugerira, ove prskalice isporučuju vodu u rotirajućim mlazovima preko travnjaka i vrtova. Ravnomjerno raspoređuje vodu tako da svaki travnjak prima istu količinu vode. Osim toga, savršeno je za tlo koje se sporo upija.

Ove prskalice zahtijevaju manje stanica budući da svaka pokriva puno veće područje. Idealno je rješenje za navodnjavanje polja bilo koje veličine i oblika. Za veće površine korisniji je od bilo koje druge vrste stacionarne prskalice. Čak i neki modeli mogu bacati vodu na veliku udaljenost do 30m, pokrivajući oko 60m u promjeru.

 • Kompatibilno s: Polje bilo koje veličine
 • Domet: do 60m
 • Potreban pritisak vode: 40-50psi

Postoje još 3 vrste rotirajućih prskalica. To su udarni, zupčanički i mlazni raspršivač.

Prskalica pogonjena zupčanikom

Ovo su glatkije i tiše rotacijske prskalice. Umjesto ruke, raspršuje vodu pomoću unutarnjeg mehanizma, naime zupčanika, za pomicanje raspršivača kroz luk za navodnjavanje.

To im omogućuje da izlijevaju bez puno buke ili drhtavim pokretima poput udarnih prskalica. Može se koristiti u komercijalnim i privatnim prostorima. Također, zahtijeva manje održavanja i može distribuirati potoke vode na udaljenosti od 5-20m.

Mlazna rotorska prskalica

Ovo je također poznato kao višestrujni rotor jer raspršuje rotirajuće tokove vode u više smjerova u isto vrijeme. Ovo su bez sumnje najljepše prskalice koje se mogu vidjeti u radu.

Ova prskalica s pogonom na zupčanik povećava učinkovitost za 30% ravnomjernom raspodjelom vode u više smjerova odjednom. Rotating Stream Technology isporučuje vodu s malom količinom oborina, što je čini savršenom za tlo koje sporo upija i neravno tlo.

Jedina mana je da ako koristite nefiltriranu vodu, glava se lako može začepiti i uzrokovati probleme u radu.

Fiksna prskalica

Prska u obliku tekuće vode koja ne mijenja smjer. Međutim, većina modela omogućuje korisniku podešavanje kuta. Možete prskati u četvrtinama, pola i punim krugovima. Ako postavite opciju polukruga, cijeli rub travnjaka može biti dovoljno zaliven bez trošenja vode na pločnik.

Ova vrsta raspršivača radi pod niskim tlakom i ne može prskati vodu toliko daleko koliko rotirajući. Dakle, ako imate mali do srednji travnjak s niskim pritiskom vode, ovo je najbolja opcija za vas.

 • Savršeno za: Male do srednje velike travnjake
 • Raspon: 1-5m
 • Potreban pritisak vode: 20-30psi
1682633331 446 Kako rade prskalice za travnjak Organski Pereglin

Udarna prskalica

Ova vrsta prskalice ima metalnu ruku koja oscilira (kreće se naprijed-natrag fiksnom brzinom) kako bi temeljito prekrila cijeli travnjak. Jeftin je, idealan za male i srednje objekte. Ako imate pravokutni, ravni vrt, onda je ovo za vas.

Opet, ako ste tek posijali sjeme trave, učinite to. Nakon prskanja područja ima vremena da se tlo natopi prije ponovnog prskanja.

 • Savršeno za: male do srednje velike pravokutne ili kvadratne travnjake
 • Domet: približno 7m
 • Potreban pritisak vode: 30-50psi

Prijenosna prskalica

Prijenosna prskalica, poznata i kao putujuća prskalica, može zalijevati vrt prelazeći s jednog mjesta na drugo. Ova vrsta prskalice nevjerojatna je alternativa višestrukim prskalicama postavljenim na različitim mjestima na travnjaku. Obično se koristi na sportskim terenima, velikim dvorištima ili poljoprivrednim površinama.

 • Savršeno za: travnjake svih veličina
 • Domet: 5-15m
 • Potreban pritisak vode: 35-60psi

Pop-up prskalica

Ovo je moja preferirana vrsta raspršivača jer smatram da je super zgodan i siguran. Pojavljuje se kada se aktivira ili uključi, inače stoji u zemlji i nevidljiv je. To pomaže u postizanju čistog izgleda travnjaka koji ne predstavlja opasnost za spoticanje. Ako imate malu djecu, odlučite se za ovo jer im omogućuje da se igraju u vrtu bez pada. Stoga je to siguran sustav navodnjavanja koji je i estetski ugodan.

Dolazi u različitim visinama od 5-50cm. Tako da možete kupovati u skladu s tim. Ako imate nizak i ravan travnjak bez prepreka, kupite travnjak od 5cm. Viši skočni prozori korisniji su za povrtnjak, cvjetnjake, grmlje i žardinjere. Obično su za izlijevanje prikladni pop-upovi od 20-30cm.

 • Prikladno za: male do srednje velike vrtove
 • Raspon zalijevanja: do 5m
 • Potreban tlak: 30-50psi
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za kupaonu

Sobne biljke koje su savršene za vašu kupaonicu

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zašto stabljike moje zamije opadaju?

Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen?

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta (obavezni zadaci)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta