Bijeli crvi u tlu: 4 vrste sa slikama i što rade

1682622954 Weise Wurmer im Boden 4 Arten mit Bildern und was

Proširite vijest!

Zemljine bijelice važan su dio zdravog vrta jer jedu biljnu tvar i proizvode izmet crva. Možete prozračiti tlo, poboljšati drenažu i dodati organsku tvar.

Međutim, puno bijelih crva u tlu može ukazivati ​​na problem koji treba riješiti.

Bijeli crvi u tlu mogu uključivati ​​gliste, nematode, ličinke sciarida i pinworms. Ponekad bijeli puzavci uopće nisu crvi, već simfilani, poznati i kao vrtne stonoge. Većina crva dio je prirodnog ekosustava, a neki su pogodni za razmnožavanje zbog nepovoljnih uvjeta tla.

Ako se ne kontroliraju, neke vrste bijelih crva mogu uzrokovati štetu probijajući se kroz korijenje i stabljike mladih biljaka.

U ovom ćete članku naučiti kako uočiti sitne bijele crve u tlu, odrediti jesu li dobre ili loše i koje prednosti može pružiti njihova prisutnost.

4 vrste sitnih bijelih crva u tlu

Dok ste vrtlarili možda ste vidjeli sićušne, prozirne crve u zemlji u vašem vrtu. Evo nekoliko vrsta crva i štetočina koje izgledaju poput “sićušnih bijelih crva”:

1. Gliste:

lončarica

Gliste su prozirni crvi koji su znatno veći od valjkastih crva. Jako nalikuju manjim vrstama glista i vidljive su golim okom. Uglavnom se nalaze u kompostnom tlu i nisu štetni za biljku.

Močnice imaju pozitivnu ulogu i ne moraju se uklanjati iz tla. Oni razgrađuju organski materijal i revitaliziraju tlo. Dolaze u gomilama.

2. Pinworms:

grubi crv

Pinworms su stadij života ličinki nekoliko različitih vrsta kornjaša iz obitelji skarabeja. Krem bijeli su s hrđavo narančastom glavom i šest nogu niz prednji dio tijela.

Jaja se izlegu u tlu u proljeće nakon što su bila u mirovanju tijekom zime. Odmah se zakopaju u zemlju kako bi pronašli izvor hrane, obično korijenje vaših biljaka ili travnjak.

Nakon što se ove vrste crva identificiraju, treba ih ukloniti što je prije moguće.

Jednostavni načini za uklanjanje pinworma iz tla uključuju:

 1. Uvedite prirodne neprijatelje koji će jesti gusjenice.
 2. ograničiti vlažnost.
 3. Koristite mliječne spore.
 4. Koristite ulje nima ili azadirahtin.
 5. Uvedite korisne nematode.
 6. Napravite kultivator s boraksom.

3. Nematode:

nematode

Nematode (također zvani valjkasti crvi) pripadaju tipu nematoda i mogu se prepoznati po njihovim nesegmentiranim tijelima. Sićušni su i mogu se, ali i ne moraju vidjeti golim okom.

Neke vrste valjkastih crva toliko su male da će vam trebati svjetlosni mikroskop da ih vidite. Ovi prozirni crvi najpoznatiji su po tome što uzrokuju infekcije kod biljaka i životinja.

Iako neke nematode uzrokuju bolesti, one su bezopasne i donekle korisne. Plijen za različite vrste nematoda su biljke, male životinje, bakterije itd.

Vrste nematoda:

 • Biljne parazitske nematode
 • Slobodnoživuće nematode
 • Nematode koje se hrane gljivicama
 • Predatorske nematode
 • nematoda svejeda

4. Ličinke gljivičnih komaraca:

ličinke sciarida

Ponekad bijeli crvi uopće nisu crvi, već ličinke gljive komarca.

Gljivične komarce lete i polažu svijetla, bjelkasta jaja na vlažnu zemlju. Ta se jaja izlegu i iz njih se oslobađaju ličinke sciarida. Ličinke gljivičnih komaraca imaju bijela tijela koja izgledaju bezbojno ili prozirno s izrazito crnom glavom.

Ličinke gljivičnih komaraca su štetnici i oštećuju rast biljaka. Oni ovise o biljkama kako bi preživjeli i nastavit će to činiti dok se ne pretvore u muhu. Zahvaćena biljka može biti oštećena ovim štetnicima i umrijeti.

Ličinke gljivične mušice lako možete pronaći oko korijena zahvaćene biljke. Zatim možete upotrijebiti kemijski pesticid da ih ubijete.

Ako oklijevate koristiti kemikalije na svojoj biljci, možete isprobati prirodne lijekove poput ulja neema ili pesticida „uradi sam“ kako biste se riješili ličinki sciarida.

Insekti koji izgledaju kao Lile White Worms

Symphylans, također poznate kao vrtne stonoge ili pseudocentipede, su člankonošci koji žive u tlu iz klase Symphyla u podtipu Myriapoda. Symphylans podsjećaju na stonoge, ali su vrlo male, neotrovne i samo u dalekom srodstvu sa stonogama i stonogama.

Pužu po tlu u nasumičnim formacijama, obično vrlo brzo, često trče u potrazi za zaklonom kad se tlo razbije.

symphylans

Odakle dolaze ti bijeli crvi?

Tlo je prirodno stanište mnogih životinjskih i biljnih vrsta. Crvi su također među vrstama koje obično žive u tlu. Nematode se prirodno pojavljuju u svim tipovima tla.

Gliste, s druge strane, koloniziraju samo kompostno tlo. Mogu lutati vrtnim tlom ako nađu tragove organske tvari za raspadanje.

Ličinke gljivičnih komaraca dolaze iz jaja za valenje. Ostaju u zemlji dok ne izrastu u muhu sciaridu. Prijevoz zaraženog tla može dovesti do širenja ličinki sciarida u čistom tlu.

Prednosti bijelih crva u tlu:

gliste u kompostu

Dodavanje bijelih crva u tlo može pomoći. Evo nekoliko prednosti bijelih crva u tlu:

Poboljšanje kvalitete tla:

Poznato je da bijeli crvi poput nematoda i crva mogu poboljšati kvalitetu tla. Bijeli crvi igraju ključnu ulogu u razgradnji organske tvari i dodavanju raznih hranjivih tvari u tlo.

Regulacija rasta štetnih vrsta:

Neke se nematode hrane parazitskim vrstama i vrstama koje uzrokuju bolesti koje se nalaze u tlu. Kao rezultat toga, smanjuju populaciju takvih vrsta u tlu. Stoga je tlo idealno za rast biljaka.

Osigurajte izvor hrane:

Neki sićušni okrugli crvi služe kao plijen raznim kukcima, člankonošcima u tlu i drugim većim nematodama. Gljive i mikroorganizmi koji se nalaze u tlu također se hrane ovim bijelim crvima. Stoga bijeli crvi također predstavljaju izvor hrane za biom tla.

Reciklirajte hranjive tvari:

Bijeli crvi djeluju kao prirodni razlagači u tlu. I valjkasti i lončari rade na organskoj tvari kako bi je razgradili u jednostavnije oblike dok otpuštaju hranjive tvari u tlo.

Ovo je jedan od razloga zašto gornji sloj tla može djelovati tamnije.

Bakterijske i gljivične nematode ubijaju bakterije i gljivice i otpuštaju višak amonijaka u tlo. Biljke koriste te hranjive tvari za svoj rast.

Nedostaci bijelih crva u tlu:

Bijeli crvi u tlu imaju neke nedostatke. Iako većina bijelih crva nije štetna, neki mogu biti smrtonosni i otrovni za zdravlje biljaka.

Oni povlače hranjive tvari iz biljke i ovisni su o njihovoj hrani. To slabi biljku i usporava njen rast.

Neki bijeli crvi mogu napasti vanjsku stranu biljke. Oštećuju stabljike, korijenje, lišće, cvjetove i cjelokupni izgled biljke. Biljka može pokazivati ​​znakove kloroze i venuća. Ako se situacija ne popravi, biljka može umrijeti.

Jesu li crvi dobri i za vrtne i za lončanice?

Da, većina crva je dobra i za vrtne i za lončanice sve dok su prisutni u razumnim količinama. Višak crva može učiniti više štete nego koristi, stoga je važno dodati priličnu količinu crva vašoj vrtnoj biljci.

Umjerena količina crva može koristiti tlu, razlažući organsku tvar u tlu i oslobađajući hranjive tvari. Također može poboljšati kvalitetu tla i rast vaše biljke.

Hoće li crvi ubiti biljke?

U većini slučajeva crvi ne ubijaju biljku. Ali ako lonac ili vrt ima previše crva, organska tvar u loncu možda neće biti dovoljna da ih hrani. Mogu početi jesti podzemne dijelove biljke pa čak i ubiti biljku.

Biljno-parazitske nematode:

Nematode koje se hrane biljkama nazivaju se biljnoparazitske nematode. Biljnoparazitske nematode koriste biljke kao domaćine za život i razmnožavanje. S druge strane, oni uzrokuju razne ozbiljne bolesti u biljkama kao što su bolesti korijenskih čvorova i ciste.

Ovi čisti crvi rastu u blizini korijena i oštećuju ga u bolestima korijena. Pogođena biljka pati od sporog rasta i može umrijeti.

Ako primijetite klorozu (žutilo lišća), to može biti posljedica zaraze biljnim parazitskim nematodama. Još jedan pokazatelj ovih čistih crva je venuće biljke.

pinworms

Pinwormi oštećuju vaš travnjak hraneći se korijenjem i na kraju se pretvarajući u odrasle bube koje jedu lišće drugih vrijednih biljaka u vašem dvorištu.

Ostali crvi u tlu

Crvi pronađeni u tlu

Postoje mnoge vrste crva koje se nalaze u tlu. Mogu imati različite boje ovisno o vrsti. Na primjer, površinski crvi su zeleni, plavi, blago ružičasti, čak i sivi, dok su površinski crvi uglavnom jarko crveni ili kestenjasti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati?

Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?