Kako pripremiti sustav za navodnjavanje za zimu: plan u 3 koraka

Provjerite je li vaš sustav za navodnjavanje pravilno pripremljen za zimu za hladne mjesece. Ovo vrijedi ako ste strastveni vrtlar koji koristi svoj osobni sustav za navodnjavanje kako bi oživio svoje biljke i povrće ili vlasnik kuće koji jednostavno želi osigurati da vaš sustav za navodnjavanje radi u dobrom stanju za zalijevanje travnjaka. Sustavi za navodnjavanje mogu se lako smrznuti i pokvariti tijekom zimskog snijega i niskih temperatura. Poznavanje kako pravilno pripremiti svoj sustav za navodnjavanje za zimu može vam pružiti mir.

Postoje tri osnovna pristupa pripremi vašeg sustava za zimu. Možete pokrenuti ručni postupak, ispuhati svoje vodove ili koristiti automatske procese pripreme za zimu. Kada odlučujete kako svoj sustav za navodnjavanje pripremiti za zimu, uzmite u obzir veličinu navodnjavanja, potrebe i potrebe za prostorom.

Prezimljavanje vašeg sustava za navodnjavanje može se činiti kao vrlo zastrašujući zadatak. Ako se pitate odakle započeti s prezimljavanjem sustava za navodnjavanje, odabir metode vaša je prva velika odluka. U nastavku ćemo raspravljati o jednostavnim planovima u 3 koraka za ručno, ispuhivanje ili automatsko zalijevanje zimi. Kada završite s ovim člankom, siguran sam da se možete pripremiti kao profesionalac za nadolazeće zimske mjesece.

Trebam li napraviti zimnicu?

Je li prezimljavanje sustava za navodnjavanje važno i sastavni dio njegovog pravilnog funkcioniranja? Kratak odgovor je da. Trebate li svoj sustav za navodnjavanje pripremiti za zimu ove godine? (Kasnije u ovom članku ćemo govoriti o različitim vrstama sustava za navodnjavanje.) Najvjerojatnije, iako to može ovisiti o nekoliko čimbenika.

Priprema vašeg sustava za navodnjavanje za zimu, bilo da se radi o sustavu za navodnjavanje kap po kap, prskalicama ili nekoj drugoj vrsti sustava za navodnjavanje u vašem domu ili poslovnom posjedu, ovisi o regiji ili državi u kojoj živite. Ljudi koji žive u toplijim i vlažnijim državama ili gradovima, npr

 • Južna Karolina,
 • južna Kalifornija,
 • Florida,
 • južni teksas ili
 • New Orleans,

obično ne moraju brinuti o zimskom skladištenju svojih sustava za navodnjavanje. To je zato što zimske temperature rijetko padnu toliko nisko da nepovoljno utječu na sustav koji imaju.

Za ljude koji žive u regijama ili državama unutar Sjedinjenih Država koje imaju tendenciju smrzavanja i dosežu temperature smrzavanja ili ispod nule tijekom zime, priprema navodnjavanja za zimu je imperativ. Ove države i teritoriji uključuju

 • Minnesota
 • New York
 • Connecticut
 • Sjeverna Kalifornija
 • Colorado
 • Utah
 • Neki dijelovi Arizone
 • Oregon
 • Washington
 • Idaho
 • Većina Montane
 • Wisconsin
 • Ostale države srednjeg zapada
 • I druge razne istočne države

Kako će hladno vrijeme utjecati na moj sustav navodnjavanja?

Kako prezimiti sustav za navodnjavanje Plan u 3 koraka

Hladno vrijeme je štetno za sustave navodnjavanja jer niske temperature mogu oštetiti crijeva i cijevi koje se koriste za dovod vode u vaš vrt, biljke i vegetaciju. Ako temperatura postane dovoljno niska, metalne cijevi se mogu smrznuti i puknuti, dok se gumena crijeva mogu istrošiti i popucati zbog vode koja se smrzava unutra.

Prezimljavanje vašeg sustava za navodnjavanje osigurava da loše vrijeme poput mraza ili snijega ne ošteti vaš sustav usred zime.

Kada započeti pripremu sustava za navodnjavanje za zimu

Iako ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome kada biste trebali pripremiti svoj sustav za navodnjavanje za zimu, preporučuje se da počnete razmišljati o prvim koracima zaštite od zime u jesen svake godine.

Pad i niska temperatura su ono što želite izbjeći kada pripremate svoj sustav za navodnjavanje za zimu. Pazite da ne pokušate prerano pripremiti za zimu jer ćete i dalje htjeti koristiti svoj sustav. Čekanje nakon rujna i listopada do početka studenog odlično je vrijeme za zimu.

Dok je čekanje do studenog idealno vrijeme za pripremu vašeg sustava za navodnjavanje za zimu, to stvarno ovisi o tome gdje živite. Najbolje je provjeriti vrijeme i temperaturne prosjeke za svaki jesenski i zimski mjesec u državi ili regiji u kojoj živite. Ako primijetite da se mraz i niske temperature u vašem području približavaju listopadu, planirajte zimovanje tog mjeseca.

Dobro pravilo je zimovanje kada vrijeme počne hladiti, ali ne kasnije od tjedan dana prije mraza. Tako se vaše cijevi i crijeva ne mogu smrznuti, slomiti ili oštetiti.

Kako pripremiti za zimu metodom ručnog pražnjenja

Ručna metoda odvodnje jedna je od najpopularnijih metoda pripreme za zimu stambenih i komercijalnih sustava navodnjavanja diljem zemlje. Ova metoda uključuje malo ručnog rada, ali osigurava da vidite rezultate i točno znate koliko je vode ispušteno.

Korak 1: Pronađite ventile. Kako biste ručno ispraznili navodnjavanje, morate znati gdje su vaši odvodni ventili i kako ih otvoriti. Ako to ne možete sami shvatiti, nazovite stručnjaka i dopustite mu da vam pomogne pronaći.

Korak 2: Zatvorite dovod vode za navodnjavanje. Dok je dovod vode uključen, sve što trebate učiniti je isprati vodu u i iz cijevi za navodnjavanje. Zatvaranje dovoda vode znači da samo voda prisutna u cjevovodu može istjecati.

Korak 3: Otvorite sve ručne odvodne ventile dok se sva voda ne ispusti. Kada to učinite, možete zatvoriti ventile i ostaviti liniju praznu. Ispraznjena cijev ili crijevo za navodnjavanje ne mogu se zamrznuti unutra.

Videozapisi ispod s kanala Broomfield detaljno objašnjavaju proces.

Opremite svoje navodnjavanje za zimu metodom ispuhivanja

Metoda ispuhivanja još je jedna, tehnološki naprednija metoda pripreme sustava za navodnjavanje za zimu. Ova metoda zahtijeva zaštitnu opremu, profesionalnu opremu, komprimirani zrak i malo strpljenja.

Korak 1: Iznajmite kompresor za zrak. Vjerojatno možete unajmiti zračni kompresor u lokalnoj željezariji ili ga naručiti za najam putem interneta ako ga već nemate. Zračni kompresor je ključna komponenta za uklanjanje vode iz vaših cijevi.

Korak 2: Spojite kompresor na glavni vod. Imajte na umu da se zračni kompresor ne smije upuhivati ​​kroz refluksne uređaje. Ako niste sigurni kako pričvrstiti kompresor, pogledajte upute na uređaju ili kontaktirajte stručnjaka da vam pomogne.

Korak 3: Polako otvorite ventil na kompresoru kako biste protjerali komprimirani zrak kroz cijevi za navodnjavanje. Ovo usmjerava vodu iz cijevi kroz tipične metode navodnjavanja dok se cijevi potpuno ne isprazne.

Ako trebate vizualni vodič korak po korak, pogledajte MoneyAhoy video ispod.

Prava zaštitna oprema za zimovanje s metodom ispuhivanja

Prilikom pripreme sustava za navodnjavanje metodom ispuhivanja za zimu uvijek treba biti jako oprezan i oprezan. To je zato što ispuhujete sustav komprimiranim zrakom. Komprimirani zrak ponekad može naškoditi ljudima i uzrokovati nesreće, uključujući:

 • ozljede oka,
 • ozljede kože itd
 • Posjekotine od letećih dijelova ili krhotina.

Pazite da ne stojite preblizu cijevi ili ventila dok se ispuhuje zrak i obavljajte ovaj zadatak vrlo polako i pažljivo.

Pazite da u blizini nema kućnih ljubimaca i djece te da u blizini nema dragocjenosti. Ne zaboravite parkirati svoj automobil i drugu motoriziranu opremu izvan područja na kojem ćete zimovati.

Važnost pripreme vašeg hidrauličkog upravljačkog sustava

Priprema vašeg hidrauličkog upravljačkog sustava od najveće je važnosti kada pripremate svoj sustav navodnjavanja za zimu koristeći metodu kompresije ispuhivanja zraka. Priprema vašeg upravljačkog sustava ovisi o vrsti kontrole koju koristite.

Vanjski regulatori: Isključite prekidač za odabir, ali ostavite prekidač uključen. To osigurava da prije upotrebe ne dođe do štetne vlage ili kondenzacije.

Unutarnji regulatori: Slično vašim vanjskim regulatorima, isključite okretni prekidač i ostavite prekidač uključen.

Osnovni senzori na kiši ili snijegu: Vaši senzori za kišu i snijeg ne trebaju mnogo pripreme, ali svakako možete ukloniti vodu kako se ne bi smrznula kad zahladi.

Stvari koje treba izbjegavati prilikom zimovanja metodom ispuhivanja

Postoji nekoliko stvari koje biste apsolutno trebali izbjegavati kada koristite kompliciranu metodu ispuhivanja kako biste svoj sustav za navodnjavanje pripremili za zimu.

 • Uvijek uklonite senzore protoka.
 • Ne ostavljajte ručne odvode otvorene.
 • Ne ignorirajte zračni kompresor i ne dopustite djeci da ga koriste.
 • Ne dopustite da tlak zraka prijeđe 80 PSI.
 • Nemojte puhati jedinicu kompresora zraka kroz povratnu pumpu bilo koje vrste.

Slijedeći ova jednostavna sigurnosna pravila i savjete, zimovanje metodom ispuhivanja može gotovo postati druga priroda.

Hibernacija s praktičnim automatskim ventilima za navodnjavanje

1682602990 776 Kako prezimiti sustav za navodnjavanje Plan u 3 koraka

Priprema za zimu kada se koristi automatski ventil za navodnjavanje smatra se jednim od najlakših načina da osigurate da je vaše zalijevanje pripremljeno za zimsku sezonu. Uz najmanje posla, automatski ventili za navodnjavanje opremljeni su vlastitim sustavima za zimovanje kako bi isprali preostalu vodu iz cijevi i crijeva. To znači da uz minimalan napor i bez dodatne opreme, automatski ventili za navodnjavanje mogu praktički sami sebe pripremiti za zimu ispuštanjem nepotrebne vode kada temperature postanu preniske.

Korak 1: Provjerite imate li doista sustav za automatsko navodnjavanje. Ako je tako, odvojite vrijeme i pročitajte vodič za instalaciju kako biste znali kako aktivirati značajku samoprezimljavanja prije nego što temperatura padne.

Korak 2: Zatvorite svu vodu koja dovodi sustav za navodnjavanje. To će spriječiti dotok nove vode do prskalica ili izlaza vode. Zatim upotrijebite prskalice da ispustite svu preostalu vodu zarobljenu u crijevima.

Korak 3: Ispustite preostalu vodu koja je zapela između uređaja za protutlak i ventila za zatvaranje koji blokira protok vode. Zatim se udobno smjestite i pustite da sustav za automatsko navodnjavanje i njegovi ventili za prezimljavanje obave ostatak posla umjesto vas.

Što je uopće sustav navodnjavanja?

Za one koji ne znaju što je sustav navodnjavanja ili na što se taj pojam konkretno odnosi, navodnjavanje je jednostavno vrsta sustava prskalica. Navodnjavanje, ili proces dodavanja određene količine vode biljkama, travama, povrću ili dvorištu, omogućuje tempiranje vode i kontrolu količine tijekom dana.

Zalijevanje je jedan od najboljih i najučinkovitijih načina za uzgoj povrća i osiguravanje lijepog vrta. Gotovo svaki moderan ili suvremen dom s prednjim dvorištem, bočnim dvorištem, stražnjim dvorištem ili travnjakom bilo koje vrste ima sustav za navodnjavanje.

Iako su najpoznatiji i najčešći oblici sustava za navodnjavanje koji se nalaze u većini prigradskih domova jednostavni sustavi za navodnjavanje, zapravo postoje četiri različite vrste sustava za navodnjavanje, od kojih je svaki dizajniran za malo drugačije potrebe za navodnjavanjem.

Površinsko navodnjavanje: Površinsko navodnjavanje je vrsta navodnjavanja koja distribuira vodu po cijeloj površini tla. Voda tada može prodrijeti u tlo, čineći je upotrebljivom za korijenje obližnjih biljaka. Najbolji način za uključivanje površinskog navodnjavanja u tlo je korištenje:

 • Strukture: Strukture su poznate kao glavni crpni sustavi iz kojih se pumpaju tekućine.
 • Brazde: Brazde su obično mali poplavljeni redovi koji tvore male rijeke za navodnjavanje biljaka ili usjeva.
 • Bazen: Bazen je udubina u krajoliku gdje se voda lako može skupiti.
 • Sifoni: Sifon ili sifonska cijev mogu kanalizirati vodu i određivati ​​razinu ili količinu vode dok teče.
 • Cijevne rešetke: Cijevne rešetke su vrsta odvoda u kojem se voda mljevena.

Kada koristite ove vrste tehnika površinskog zalijevanja, uvijek je najbolje koristiti ih na nagnutom dvorištu, parceli ili komadu zemlje. Ako je zemljište previše ravno i ravno, voda će se skupiti na jednom mjestu i uzrokovati malu poplavu ili jezerce. To će zauzvrat utopiti okolnu vegetaciju. Provjerite je li vaše tlo dovoljno prozračno i srednje teksture kako bi voda mogla lako prodrijeti na njegovu površinu.

Kad vidite površinsko navodnjavanje, ono najvjerojatnije izgleda kao niz malih rijeka koje namjerno teku prema biljkama ili travama koje treba njegovati.

Navodnjavanje prskalicama: Navodnjavanje prskalicama je vrsta navodnjavanja koja raspršuje vodu kroz crijevo u zrak, stvarajući mnogo malih kuglica vode koje se šalju preko područja gravitacijom.

Voda se raspršuje iz sićušnih rupa u jednom ili više mehanizama vodenih topova kako bi se ponovili učinci prirodne kiše na travu, biljke i drugu vegetaciju. Sustavi za navodnjavanje prskalicama najčešće se koriste za zalijevanje biljaka koje su porijeklom iz određene regije ili travnjaka u sušnim klimama.

1682602990 397 Kako prezimiti sustav za navodnjavanje Plan u 3 koraka

Postoje tri vrste navodnjavanja prskalicama koje se najčešće nalaze u stambenim i komercijalnim navodnjavanjima.

 • Čvrsto postavljeno navodnjavanje prskalicama: Sustav prskalica može se trajno postaviti na fiksno mjesto u zemlji gdje se neće pomicati, ali će izroniti na površinu kada dođe vrijeme za zalijevanje.
 • Prijenosno i povremeno mehaničko navodnjavanje prskalicama: Sustav prskalica koji se može premještati po dvorištu ili posjedu i pričvršćen je na crijevo koje može regulirati količinu vode koja se dovodi biljkama i pomicati je kada je to potrebno.
 • Linearno navodnjavanje s prskalicama: Ova vrsta navodnjavanja je linearni pokretni sustav navodnjavanja koji se najčešće koristi na farmama i velikim poljoprivrednim parcelama. Prskalica u ovom sustavu pričvršćuje se na stup ili gredu izrađenu od metala kao što je mesing ili neka čvrsta vrsta drva koje ne truli. Sustav se zatim kotrlja preko polja ili vrlo velikog povrtnjaka dok se raspršuje voda na biljke odozgo.

Navodnjavanje kap po kap: sustavi za navodnjavanje kap po kap način su raspodjele vode između biljaka kao što su drveće, grmlje ili mali redovi povrća. Voda kaplje kroz male rupe u cijevi ili crijevu postavljenom na tlo. Voda polako i ravnomjerno kaplje kako bi se omogućila ravnomjerna i temeljita raspodjela vlage. Ovaj način navodnjavanja je najbolji kada je u pitanju očuvanje i očuvanje vode, posebno za vrijeme suše ili vrućine.

1682602990 58 Kako prezimiti sustav za navodnjavanje Plan u 3 koraka

Podzemno navodnjavanje: Podzemno navodnjavanje je vrsta navodnjavanja koja zahtijeva kopanje u stvarnom tlu. Prilikom ukorjenjivanja crijeva u zemlju, vrsta navodnjavanja kapanjem osigurava da se voda ne samo ravnomjerno i sporo raspoređuje, već i bliže korijenju biljaka.

Imam li sustav za navodnjavanje?

Postoji nekoliko jednostavnih načina da saznate imate li već sustav za navodnjavanje ili ne.

Ako ste vlasnik kuće:

Ako ste vlasnik kuće, vrlo je lako saznati imate li već sustav za navodnjavanje ili ne. Najlakši način da saznate imate li sustav za navodnjavanje je da učinite sljedeće:

 • Saznajte je li vaša nekretnina višestambena, kuća u nizu ili obiteljska kuća.
 • Prije kupnje kuće, pitajte trgovca nekretninama ili prethodnog vlasnika kuće postoji li navodnjavanje i koja vrsta navodnjavanja.
 • Ako živite u obiteljskoj kući i imate travnjak, velike su šanse da imate neku vrstu sustava za navodnjavanje.
 • Izađi van i provjeri svoje stvari. Ako možete pronaći crijeva, cijevi ili mlaznice za prskalice, imate sustav za navodnjavanje na svom imanju.
 • Pogledajte svoje povrće. Velike su šanse da u blizini postoji nekakav mehanizam za navodnjavanje. Ovo bi vrlo vjerojatno mogao biti sustav za navodnjavanje.

Ako ste vlasnik nekretnine:

Ako ste vlasnik nekretnine, ponekad može biti malo teško saznati imate li već sustav za navodnjavanje ili ne. Najlakši način da saznate imate li sustav za navodnjavanje je da učinite sljedeće:

 • Saznajte je li vaša nekretnina namijenjena za skladište, ostavu, poljoprivrednu površinu, poslovno ili nešto treće.
 • Prije kupnje nekretnine raspitajte se kod agenta ili prijašnjeg vlasnika imanja postoji li navodnjavanje i koja vrsta navodnjavanja.
 • Izađi van i provjeri svoje stvari. Ako možete pronaći crijeva, cijevi ili mlaznice za prskalice, imate sustav za navodnjavanje na svom imanju.
 • Pogledajte vegetaciju u blizini. Ako je mrtav, možda će vam trebati sustav za navodnjavanje. Ako je živ, potražite mehanizam za zalijevanje u blizini. Ovo bi vrlo vjerojatno mogao biti sustav za navodnjavanje.

Iako ponekad može biti teško utvrditi imate li već sustav za navodnjavanje ili ne, uobičajeno je da jednostavan vizualni pregled vašeg doma ili poslovnog prostora može brzo odgovoriti na to pitanje.

Je li sustav za navodnjavanje pravi za mene?

Hoće li sustav za navodnjavanje biti pravi za vas, ovisi o mnogim čimbenicima. Može ovisiti o:

 • Regija u kojoj živite, bilo da se nalazite u toploj ili hladnoj klimi. U toplijoj i sušoj pustinjskoj klimi svakako vam je potreban sustav navodnjavanja kako biste održali na životu neautohtone biljne vrste.
 • Bilo da imate veliki ili mali travnjak. Ako imate mali travnjak, logičnije je imati sustav prskalice za zalijevanje. Također možete dodati vremenski ograničene funkcije tako da je potrebno manje vremena za zalijevanje vašeg travnjaka.
 • Bilo da imate veliko ili malo imanje. Na maloj parceli možete se izvući s navodnjavanjem crijevom. Na velikoj parceli ugradnja sustava za navodnjavanje uštedjet će vam mnogo vremena i truda.
 • Ono što želite uzgajati. Odluka hoćete li uzgajati povrće ili cvijeće utjecat će na to trebate li ili ne sustav za navodnjavanje. Drveće i grmlje koji su međusobno udaljeni vrlo su pogodni za sustave navodnjavanja kap po kap, dok povrće kao što su rajčice i paprike preferiraju sustave prskalica za oponašanje prirodne kiše.

Kada odlučujete je li ulaganje u sustav navodnjavanja pravi izbor, uzmite u obzir troškove. Prema Nacionalnoj udruzi trgovaca nekretninama, vlasnici kuća potrošili su u prosjeku 2453 USD na instaliranje prskalica za navodnjavanje u 2018. Ako mislite da se trošak isplati, onda je sustav za navodnjavanje sjajan način za brigu o vašem dvorištu ili vrtu.

Druga dva važna čimbenika koja treba uzeti u obzir su estetski čimbenik i krajobrazni zahtjevi za sustave navodnjavanja. Ovisno o nagibu vašeg vrta, rasporedu vašeg imanja i klasifikaciji vašeg krajolika, sustav navodnjavanja morat će se razlikovati ovisno o obrascu distribucije vode. Estetski, prisutnost određenih sustava za navodnjavanje može utjecati na to koliko će mehanike biti vidljive ili skrivene kada gledate izravno u vaš vrt.

Kada razmisliti o zamjeni sustava za navodnjavanje

Ako već imate sustav za navodnjavanje koji je u prošlosti bio spreman za zimu, ali ne znate točno kada ga treba zamijeniti, obratite pažnju na ovih pet znakova da je vrijeme. Pet znakova da je sada vrijeme za zamjenu i pripremu sustava za navodnjavanje su:

 1. Primjećujete puno curenja. Curenje može izgledati kao nekoliko različitih stvari. Curenje može biti velika lokva vode usred vašeg travnjaka. To također može biti crijevo za kapanje ili glava prskalice koja skuplja bazen vode oko sebe u kutu vašeg travnjaka, često u blizini pločnika ili staze.
 2. Pritisak vode je postao alarmantno nizak. Nizak tlak vode može značiti da voda izlazi negdje drugdje i stoga znači da vaš sustav možda ima curenje ili da sustav više ne gura vodu učinkovito na željena mjesta.
 3. Ako niste zamijenili sustav za navodnjavanje otkad ste ga nabavili ili živite u kući ili vodite tvrtku koja ima sustav za navodnjavanje star 25 godina ili više, onda je definitivno vrijeme da zamijenite sustav za navodnjavanje. Sustave za navodnjavanje koji ispravno funkcioniraju potrebno je pripremiti za zimu i zamijeniti otprilike svakih dvadeset do trideset godina, bez obzira na njihovo stanje, kako bi se osiguralo ispravno funkcioniranje.
 4. Račun za vodu je sumnjivo visok. Ako primijetite naglo povećanje računa za vodu, to opet može značiti da vam sustav za navodnjavanje negdje curi. To znači da ga treba zamijeniti. Nakon što se zamijeni, vaš bi se račun za vodu trebao normalizirati budući da ne koristite prekomjerne količine vode za održavanje zdrave vegetacije.
 5. Ako primijetite iznenadni rast drveća ili korijenja u području gdje se nalazi vaš sustav za navodnjavanje, velika je vjerojatnost da trebate premjestiti sustav. Iako se ne preporučuje sjeći drveće i čupati im korijenje, preporuča se da sami premjestite sustav za navodnjavanje i prezimite ga dalje od velikih stabala ili njihovih korijena za optimalnu učinkovitost.

Svi ovi razlozi, iako su svaki na svoj način zabrinjavajući, ukazuju na to da biste trebali što prije zamijeniti sustav za navodnjavanje. Ako to učinite, najbolje ga je odmah pripremiti za zimu kako bi što dulje uspješno radio.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove (Dracaena Fragrans)

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci

Kako uzgajati mačju metvicu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zašto stabljike moje zamije opadaju?