Kako razmnožavati biljku niz bisera

Kako razmnoziti niz bisera111111111120

Biljka Niz bisera je viseći sukulent koji uspijeva u toplim, suhim klimama. Ova biljka je relativno jednostavna za njegu i može se brzo razmnožavati, što je čini omiljenom među vrtlarima početnicima koji žele poboljšati svoju biljnu igru. Nastavite čitati ako imate biljku Niz bisera i želite je razmnožavati. Ovaj članak će pokriti osnovne metode za razmnožavanje Niza bisera tako da to možete učiniti sami!

Kako razmnožavati niz bisera: osnove

Niz bisera ( Senecio rowleyanus ) možete razmnožavati sljedećim metodama: reznicama stabljike i dijeljenjem korijena. Najbolje vrijeme za razmnožavanje ove biljke je proljeće kada biljka najaktivnije raste (bilo da se uzgaja u zatvorenom ili na otvorenom). 

Metode za razmnožavanja niza bisera

Ovdje su osnove za svaku popularnu metodu razmnožavanja:

1. Reznice stabljike

Razmnožavanje Niza bisera iz reznica stabljike sastoji se od rezanja “niza”, uklanjanja prvih pola tuceta “bisera” u obliku graška i stavljanja baze u zemlju za lonce ili vodu. Reznica će razviti korijenje, a zatim možete posaditi reznice u lonce s dobro drenirajućom mješavinom za saksije za kaktuse. Razmnožavanje reznicama stabljike vrlo je uobičajeno zbog dugih stabljika ove biljke.

2. Podjela korijena

Razmnožavanje dijeljenjem korijena je proces dijeljenja biljke na korijensku kuglu i saksije svakog dijela kako bi se razvila u novu biljku. Svaku novu biljku možete posaditi u vlastitu sadilicu i napuniti je dobro drenirajućom mješavinom zemlje za kaktuse. 

Kako razmnoziti niz bisera111111111121

Razmnožavanje niza bisera iz reznica stabljike

Reznice stabljike mogu se razmnožavati u svježoj, čistoj vodi ili mješavini za saksije. Ovdje su detaljne upute korak po korak za svaku metodu ukorjenjivanja reznica:

Razmnožavanje niza bisera u vodi

Da biste pravilno razmnožili Niz bisera u vodi, potrebno vam je nekoliko materijala.

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Očistite posudu svježom vodom

Evo koraka za razmnožavanje reznica ove biljke u vodi:

 1. Dezinficirajte svoje škare razrijeđenom otopinom alkohola ili izbjeljivača. Dezinfekcija vaših škara sprječava bakterije i druge krhotine da zagade svježe odrezane stabljike.
 2. Odaberite stabljike koje želite odrezati svojoj biljci. Provjerite jesu li ove stabljike mlade sa zdravim vrhovima jer su one optimalne za razmnožavanje. Odaberite 3-5 stabljika prema broju sadnica koje imate.
 3. Odrežite vrh stabljike, koji je dug oko 10-15cm. Zatim uklonite oko pola tuceta okruglih “bisernih” listova nalik na grašak sa stabljike. Ako vaša biljka nema puno trsova, jednu lozu možete rezati na više reznica. Provjerite ima li svaka reznica dio glavne biljke Niz bisera plus nekoliko bisera kako bi se biljka pravilno razmnožavala. Izrežite svoje dijelove između bisera. Stavite svoje reznice na čistu površinu. Ponavljajte dok ne dobijete dovoljno reznica.
 4. Podrežite podnožje svake reznice stabljike, čineći rez točno ispod čvora lista ako je moguće. Napravite čist rez tako da baza stabljike ostane zdrava i prikladna za razvoj korijena. Reznice mogu biti male i do 5-8cmi još uvijek daju korijenje.
 5. Odrezani kraj svake stabljike umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 6. Stavite bazu stabljike u čistu posudu napunjenu svježom vodom. Svaku stabljiku stavite u svoju posudu ili grupirajte nekoliko u veće posude. Pazite da reznice nisu gužve, a cirkulacija zraka dobra. (Najlakši način za praćenje razvoja korijena je kroz prozirne staklene posude kako biste vidjeli reznice Niza bisera.
 7. Premjestite reznice na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 8. Pratite biljke svakih nekoliko dana, mijenjajući vodu i tražeći razvoj korijena. Uklonite sve žute ili kašaste reznice i posadite zdrave reznice u žardinjere nakon što dobiju novo korijenje.
 9. Stavite ukorijenjene reznice u skupine i stavite ih u sadilicu s organskom zemljom za lonce. Zalijte zasađene reznice, pazeći da voda slobodno otiče.

Razmnožavanje niza bisera u tlu

Ovdje su materijali/zalihe za razmnožavanje Niza bisera u tlu za lonce:

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Prašak hormona za ukorjenjivanje
 • Posuda za sadnju s drenažnom rupom (ove biljke su lijepe u visećoj košari!)
 • Sočna zemlja za saksije ili mješavina kaktusa (obično mješavina kokosovog vlakna/treseta, perlita i pijeska)

Evo uputa korak po korak za razmnožavanje Niza bisera u tlu za lonce:

 1. Ponovite korake 1-5 odozgo (razmnožavanje u vodi) i nastavite sa sljedećim koracima u nastavku.
 2. Odrezani kraj svake stabljike umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 3. Donju 1/3 posude za sadnju napunite visokokvalitetnom mješavinom za lonce. Provjerite je li vaš lonac širok najmanje 10-15cm i da ima dobre rupe za drenažu na dnu. Mješavina za kaktuse ili sukulentne saksije dobro funkcionira za razmnožavanje ovih biljaka
 4. Stavite nekoliko reznica u posudu za sadnju. Obično oko tri reznice stane u sadilicu širine 10cm, dok pet reznica odgovara sadilici širine 15cm. Baza svake reznice treba biti naslonjena na podlogu mješavine za saksije.
 5. Ostatak sadnice napunite mješavinom za saksije. Popunite preostali prostor oko Niza bisernih reznica, ostavljajući oko centimetar prostora na vrhu. Zatim zalijte sadilicu, pazeći da voda dobro istječe iz dna. Imajte na umu da se tlo može slegnuti nakon zalijevanja, ali to je sasvim normalno. 
 6. Premjestite sadnicu na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 7. Pratite biljku svakih nekoliko dana, zalijevajte prije nego što tlo postane previše suho. Niz bisernih reznica najbolje rastu u blago vlažnom, ne vlažnom ili blatnjavom tlu. Kako biste izbjegli prekomjerno zalijevanje, umjesto zalijevanja možete zamagliti reznice. 

Nakon što se bolje osjećate s razmnožavanjem reznica ove biljke, možete pokušati jednostavno ugurati reznice u tlo postojeće biljke kad god podrezujete biljku.

Razmnožavanje niza bisera dijeljenjem korijena

 1. Izvadite biljku iz lonca tako da pažljivo nagnete posudu na stranu i izvučete biljku van. Ako biljka ne izlazi dobrovoljno, možete nožem zarezati rubove lonca kako biste popustili tlo. Pazite da ne posječete korijenje kada razbijate zemlju.
 2. Očistite prašinu s korijena tako da možete vidjeti opći uzorak plitkih korijena biljke. Ako je korijenje zapetljano, nježno ga raspetljajte, pazeći da se ne slomi. Vidjet ćete da svaka loza ima svoj skup korijena. 
 3. Oštrim nožem za biljke podijelite biljku na dijelove. 
 4. Svaki dio stavite u svoju posudu s kaktusom ili mješavinom za sočne saksije ili drugom dobro drenirajućom zemljom. Vratite matičnu biljku u originalnu posudu.
 5. Stavite nove biljke na neizravnu sunčevu svjetlost i zalijevajte svaki tjedan ili tako. Prekomjerno zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena, posebno za sukulente. Zapamtite da ove biljke imaju plitak korijenski sustav i ne vole imati “mokre noge”.

Nakon razmnožavanja niza bisera, stavite biljku na svijetlo mjesto (ali izvan izravne sunčeve svjetlosti). Redovito provjeravajte biljku kako biste osigurali da se tlo drenira, jer su te biljke osjetljive na trulež korijena. Također provjerite ima li znakova štetočina insekata (lisne uši, gljivice) i drugih problema.

Ako ste svoju biljku razmnožili tijekom proljetne vegetacijske sezone, možete je oploditi gnojivom za sobne biljke koje se sporo otpušta oko 4-6 tjedana nakon što je stavite u lonce. Do ovog trenutka, nadamo se da je korijenski sustav dovoljno razvijen da apsorbira dovoljno hranjivih tvari.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtni alati i oprema

Kako obnoviti bateriju kosilice

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja, uzgoj i berba salate

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja

Najbolje kulinarske biljke za uzgoj

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Što je jarko neizravno svjetlo za biljke?

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Koja je razlika između vrta i običnog povrtnjaka?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Koliko dugo biljke mogu preživjeti u transportu? što biste trebali znati