Drvosječa (Galium odoratum): šumska prizemna biljka koja voli sjenu

Sweet Woodruff Galium odoratum sumska prizemna biljka koja voli sjenu79834554398710

Drvosječa ( Galium odoratum ) je ljupka zeljasta višegodišnja biljka pogodna za pokrivanje tla u sjenovitom šumskom vrtu. Nježno zeleno lišće pojavljuje se kako se tlo odmrzava svakog proljeća, postajući bogati smaragdni ton u travnju. Fino lišće prekriveno je sitnim bijelim cvjetovima u svibnju i ostaje privlačno tijekom cijele vegetacije.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o uzgoju ove ljupke biljke u svom vrtu.

Što je Drvosječa

Drvosječa je nisko rastuća zeljasta višegodišnja biljka porijeklom iz Europe i Azije. Ova biljka uspijeva u zonama 4-8 na sjenovitim mjestima koja imaju stalno vlažno tlo. Slatka drvena rupa je vlažna koja se obično koristi kao pokrivač za hladovinu u prirodnim šumskim vrtovima.

Drvosječa lišće

Drvosječa ima nježno zeleno lišće. Svaka tanka stabljika okružena je krugovima jednostavnih zelenih listova, s nekoliko centimetara razmaka između svakog zavoja. Grozdovi listova gotovo izgledaju kao zvijezde ili zvijezde zelenih cvjetnih latica koje kruže oko finih stabljika. Lišće slatkog drva obično je visoko između 8 centimetara i 12 centimetara.

Drvosječa lišće izbija u proljeće nakon što se tlo odmrzne, a uspostavlja se u travnju. Listovi se ponekad beru i suše nakon cvatnje zbog njihovog nježnog mirisa. Lišće je atraktivno tijekom cijele sezone. Lišće Drvosječaa odumire natrag u zemlju u kasnu jesen. Osušeno lišće je vrlo fino i može se jednostavno oboriti u kasnu jesen ili rano proljeće.

“Miris, koji se često uspoređuje sa svježe pokošenim sijenom, podsjeća me na proljetnu zemlju i med. Samo slabo aromatično kada je svježe, lišće razvija svoj puni buket kada se osuši i ostaje mirisno godinama.”

Slatko cvijeće drveća

Drvosječa ima sitne bijele cvjetove. Cvjetovi rastu u malim grozdovima, a svaki pojedinačni cvijet ima četiri sitne latice.

Vrijeme cvatnje za Drvosječa je uglavnom tijekom mjeseca svibnja. Neka područja koja rano cvjetaju mogu imati cvjetove krajem travnja, dok hladnija mjesta mogu uživati ​​u cvatu Drvosječaa u lipnju.

Kako uzgajati slatku Drvosječu

Drvosječa najlakše je pokrenuti iz postojeće biljke, ali se također može uzgajati iz sjemena (sve dok ste dovoljno strpljivi da pričekate da sjeme proklija!).

Gdje kupiti Drvosječa

Drvosječa se može kupiti u većim rasadnicima i vrtnim centrima, kao i putem interneta. Neki manji vrtni centri i velike trgovine s kutijama možda neće imati Drvosječa, jer to nije najčešći pokrivač tla za uređenje okoliša

Sweet Woodruff Galium odoratum sumska prizemna biljka koja voli sjenu79834554398712

Gdje posaditi slatki šumnik

Slatki drvosječa uspijeva kada se posadi u vlažno tlo u sjenovitom području. Često se sadi ispod drveća kao živi malč za stvaranje atmosfere šumskog vrta. Idealno mjesto za sadnju imalo bi dobro drenirano tlo, filtrirano svjetlo i odgovarajuću cirkulaciju zraka. Uzimajući to u obzir, ova biljka može tolerirati uvjete lokacije koje su manje od idealnih, uključujući glineno tlo i ograničena razdoblja izravne sunčeve svjetlosti.

Slatki drvosječa je puzava biljka koja pokriva tlo i može biti prilično entuzijastičan rasprostranjen na pravom mjestu u vrtu. Iako je asertivan, rijetko postaje istinski invazivan jer ga je prilično lako izvući ili obrisati lopatom. Ipak, treba ga saditi samo na područjima gdje se može dopustiti da slobodno luta. Nastojte dopustiti da cijelo područje bude pokriveno masovnom sadnjom Drvosječaa umjesto da pokušavate održavati jedan primjerak biljke u zatvorenom području.

Kada posaditi slatku drvosječu

Drvosječa je najbolje saditi u rano proljeće ili ranu jesen. Rana proljetna sadnja nudi priliku da se korijenje biljke učvrsti u tlu prije nego što nastupi ljetna vrućina. Jesenska sadnja omogućuje slično razdoblje blagog vremena prije nego što stignu hladne zimske temperature. S obzirom na to, slatki dren se može uspješno saditi u bilo koje doba godine sve dok biljka ima ono što joj je potrebno (zrak, voda, svjetlo…).

Sweet Woodruff Galium odoratum sumska prizemna biljka koja voli sjenu79834554398711

Kako se brinuti za Drvosječu

Drvosječa je višegodišnji prizemni pokrov koji ne zahtijeva mnogo održavanja . Uz vlažno tlo i malo sjene, ovo je sretna biljka. Briga za slatki dren uglavnom uključuje održavanje tla dosljedno vlažnim i osiguravanje da biljka ima malo sjene (osobito poslijepodne). Dobar organski malč može biti prilično učinkovit u održavanju vlažnosti tla tijekom vrućih dana.

Slatki šumnik otporan je na jelene i rijetko im postaje meta u vrtu. Slatku drveću također rijetko smetaju uobičajeni vrtni štetnici i bolesti.

Kako razmnožiti Drvosječu

Drvosječa najlakše se razmnožava dijeljenjem ili sadnjom trkača s matične biljke. Postigao sam veliki uspjeh jednostavno odvajajući komade od ruba postojeće biljke i presađujući ih u vrt. Mlađi izbojci sa strane biljke imaju tendenciju uspostavljanja brže od podjela iz središnjeg područja krune.

Biljke pratilice za slatku drvosječu

Najbolji suputnici za slatku šumicu su druge šumske biljke koje uspijevaju u vlažnom tlu i slabo osvijetljenim područjima. Evo nekoliko prekrasnih biljaka pratilaca za Drvosječa:

 • Paprat
 • Čemerika
 • Kašalj
 • Bršljan
 • Astilba
 • Pakujac
 • Azaleja

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Fikus (Ficus) Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za razmnožavanje fikusa benjamina

Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako funkcionira korijenski hormon?

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke

Najbolje sobne biljke koje ne trebaju puno svjetlosti

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja aglaonema ima žuto lišće?