Kako se brinuti za zatvoreni terarij – bitni savjeti

wop Terarij637225

Terariji su zabavan i umjetnički način stvaranja minijaturnog botaničkog svijeta. Uspješan zatvoreni terarij tvori jedinstveni ekosustav koji zahtijeva malo održavanja – ali zahtijeva nešto. Pogledajmo što ulazi u rutinsku njegu zatvorenog terarija i kako održati svoj stakleni vrt uspješan.

Kako se brinuti za zatvoreni terarij: Uspostavljen, zdrav zatvoreni terarij može trajati gotovo neograničeno uz odgovarajuću pažnju. Primarni zadatak je praćenje vlage u sustavu i potrebne prilagodbe. Ostali redoviti zadaci uključuju obrezivanje, presađivanje, čišćenje stakla, rijetku gnojidbu te uklanjanje plijesni i mrtvog materijala.

Što je terarij?

Postoje dvije vrste terarija. Zatvoreni sustav stvara stabilno vlažno okruženje za biljke, dok su otvorene posude podložne vanjskom zraku i brže se suše. Naš fokus je na zatvorenim sustavima.

Može potrajati da se zatvoreni terarij dovede u ravnotežu, ali nakon što se sustav uspostavi, potrebno mu je malo vode i lako se održava. Nije neobično da zdrav terarij mjesecima ostane bez zalijevanja.

Kako rade zatvoreni terariji?

Jedna od fascinacija terarija je vidjeti kako priroda stvara i održava živi mikrokozmos. Razumijevanje funkcioniranja zatvorenog sustava pomaže vam da ga pravilno održavate.

Tlo unutar terarija podržava zdrave mikrobne procese koji hrane žive biljke. Vlaga iz isparavanja i transpiracije biljaka recirkuliraju kao kondenzirane kapljice “kiše” koje održavaju tlo vlažnim.

Fotosinteza pokreće dinamički ciklus koji održava zrak zdravim. Biljke u terariju koriste svjetlost za proizvodnju kisika koji se troši noću; ugljični dioksid se troši tijekom dana fotosintezom i proizvodi kroz tamne sate disanjem biljaka. Prilično je nevjerojatno!

Uspostavljeni ekosustav terarija apsorbira male promjene kako bi ostao u općoj zdravoj ravnoteži. Ipak, iako se priroda brine za većinu problema u terariju, njegova ekologija nije potpuna. Potrebna mu je svjetlost i povremena pomoć.

cfvghvbnv0034

Koje biljke rastu dobro u zatvorenom terariju?

U biljke koje koristite u svom terariju napraviti razliku u tome kako je lako biti će održavati.

Za zanimljiv minijaturni krajolik nije vam potrebna velika raznolikost vrsta, a važno je odabrati biljke koje vole iste opće uvjete. Ključni zajednički čimbenici uključuju zahtjeve za svjetlom i preferencije u pogledu razine vlage i temperature. Također je najbolje ako dijele obrasce mirovanja.

Ne želite biljku koja raste prevelika ili prebrzo. Obrezivanje može ići samo tako daleko, a postaje zamorno neprestano presađivati ​​obrasle primjerke koji zauzimaju prostor. Čak i agresivne manje biljke mogu nadjačati okoliš bez čestih intervencija.

Zatvoreni sustav omogućuje održavanje nježnih tropskih biljaka koje inače ne bi uspjele. Mahovine i paprati posebno su privlačne u terariju, a trendi biljke poput peperomija, pilea i dječjih suza lakše je uzgajati iza stakla nego na suhoj prozorskoj dasci. Egzotični epifiti i nisko rastuća živčana biljka također su izvrstan izbor.

Male orhideje , mini-afričke ljubičice i druge cvjetne egzotike vole okruženje terarija i daju živopisnu boju sceni.

Zahtjevi za svjetlost u zatvorenom terariju

Većina terarija zahtijeva jako osvjetljenje, ali ih držite podalje od izravnog sunca: ne želite stvarati saunu. Pazite na sezonske promjene koje mogu učiniti svjetlo previše prigušenim ili preintenzivnim; po potrebi premjestite terarij.

Dugotrajnost biljke ukazuje da je svjetlost preniska. Dajte terariju svjetlije mjesto ili dodajte svjetlo za rast.

Ako svjetlost dolazi samo iz jednog smjera, povremeno rotirajte terarij kako bi rast biljaka bio uravnotežen. Umjetna rasvjeta je zgodna, ali ćete s vremena na vrijeme morati mijenjati izvor pod kutom.

Kako zalijevati zatvoreni terarij

Zalijevanje terarija obično je lakše nego držanje biljke u posudi. Trik je znati što učiniti… i kada.

Koristite filtriranu vodu koja je deklorinirana kako biste izbjegli spaljivanje korijena i narušavanje ravnoteže bakterija. Dobra je i destilirana voda, koja također smanjuje mineralne naslage.

Zašto je moj terarij maglovit?

asdsadsadfghjn4

Zatvoreni terarij recirkulaciju vode u procesu sličnom prirodnim oborinama. Vlaga se kondenzira u kapljice vode koje neprestano padaju natrag u tlo. Nakon što je vaš terarij uravnotežen, trebali biste vidjeti kako se kapljice formiraju pri vrhu spremnika: staklo će inače biti prozirno.

Zamagljeno staklo ukazuje na previše vode u sustavu. To je uobičajeno u novim postavkama, ali može se dogoditi svaki put kada prelijete vodom. Rješenje je jednostavno otvoriti terarij kako bi protok vanjskog zraka smanjio vlagu.

Nakon što ventilacija očisti staklo, možete ponovno zatvoriti sustav – ali nastavite gledati. Želite da se stvori kondenzacija, ali ako se magla ponovno pojavi, morat ćete ponovno otvoriti terarij kako biste ga ponovno očistili. Ponavljajte postupak dok ne vidite kondenzirane kapljice na vrhu, ali staklo terarija ostaje prozirno.

Koliko trebam zalijevati svoj zatvoreni terarij?

Zdrav terarij ima tlo koje je vlažno, ali nije jako vlažno. Bitno je da korijenje može dobiti vodu i hranjive tvari, ali i disati. Natopljeno tlo će dovesti do smrtonosne truleži korijena.

Pazite da lišće ima znakove venuća ili žutila. Ako se to dogodi, provjerite je li tlo suho ili mokro. Uvenuće u suhom tlu znači da biljci treba piće , ali ako klonu u mokrom tlu to signalizira probleme s truljenjem korijena.

Vlažnost zatvorenog terarija čini biljke ranjivim na probleme povezane s vlagom, stoga budite oprezni. Najbolje je rano otkriti probleme jer mogu uništiti sustav. Ako vidite da se problem razvija:

 • Prozračite terarij dok se tlo ne osuši na odgovarajuću razinu.
 • Odbacite raspadnutu ili raspadajuću vegetaciju. Dvaput provjerite ima li napuhanih stabljika koje signaliziraju trulež korijena.
 • Uklonite kamenje prekriveno plijesni ili druge elemente i isperite ih prije zamjene.
 • Nemojte ponovno zalijevati tlo dok se područja truljenja dobro ne osuše.
 • Također, ne zaboravite zalijevati manje u sezoni mirovanja.

Važno je i kako zalijevate. Ako imate mali, gusto zasađeni terarij, jedna od metoda je da umjereno zalijevate površinu tla i nagnete posudu tako da se širi kroz medij. Pogledajte zasićenost tla kroz staklo kako biste bili sigurni da je vlaga ravnomjerno raspoređena.

Za rijeđe zasade ili veće terarije najbolje je biljke zalijevati pojedinačno štrcaljkom, kapaljkom, slamkom za piće ili malom mjericom. Boca s raspršivačem s grubom mlazom može pomoći u izbjegavanju prekomjernog zalijevanja.

Nakon zalijevanja ostavite vrh otvoren dok se biljke ne osuše kako biste izbjegli probleme s gljivicama. Ako radite prekomjerno zalijevanje, nagnite terarij tako da se voda okupi u jednom području i spužvom ga pobrišite papirnatim ručnicima.

Vlažnost zatvorenog terarija

Zatvoreni terariji prirodno stvaraju visoku vlažnost okolnog zraka. Izbjegavajte ekstremne svjetlosti i topline i nemojte prelijevati vodu, a nećete imati problema s vlagom.

Ponekad se preporučuje zamagljivanje kako bi biljke bile vlažne, ali nije uvijek potrebno. Može smanjiti potrebu za zalijevanjem, ali ga ne zamjenjuje.

Ako odlučite zamagliti – lagani prskalica osvježi neke biljke – nemojte pretjerivati. Može potaknuti gljivične probleme. Nakon toga prozračite sustav dok se lišće ne osuši.

sdfgdfger4t554

Čišćenje zatvorenog terarija

Kako bi vaš terarij izgledao sjajno i osiguralo da svjetlo prolazi kroz njega, redovito čistite staklo. Vanjska strana se može obrisati komercijalnim sredstvom za čišćenje prozora, ali svakako koristite netoksične proizvode na unutarnjim stranama. Ne želite otrovati svoje zarobljeno okruženje.

Mineralne naslage s vremenom stvaraju bijeli talog na staklu, osobito ako koristite vodu iz slavine. (Ako imate vrlo tvrd izvor, destilirana voda će vam uštedjeti malo posla.) Očistite naslage s 50%-50% mješavinom vode i bijelog octa; trebat će malo trljanja. Smjesom navlažite papirnati ubrus i omotajte ga oko štapića ako su vam ruke prevelike da biste dosegnuli tijesan prostor.

Kako biste svom terariju dali uglađenu završnu obradu, izvadite i isperite bilo koji komad tvrdog materijala prekriven pijeskom ili sluzi. Nježno obrišite ili poprskajte lišće koje je bilo zaprljano tijekom vašeg napora. Pustite da se površinska vlaga osuši prije ponovnog zatvaranja terarija.

Zahtjevi za temperaturu

Terariji nisu dobri staklenici. Sunčeva svjetlost će svakako zagrijati interijer, ali prostor je premalen. Temperature mogu brzo porasti i ispeći vaše biljke.

Držite svoj terarij na neizravnom svjetlu i dopustite sobnoj temperaturi da diktira njihove uvjete. Prilagodite se ako se unutrašnjost znatno razlikuje od lokalne temperature.

Ventilacija terarija

Zatvoreni terarij reciklira svoj zrak jer biljke proizvode kisik na svjetlu i troše ga u tami. To čini glavni sastav zraka koji je potreban vašim biljkama, ali ta ravnoteža nije točna. Dobro je otvoriti terarij na nekoliko sati svaka dva ili tri tjedna kako biste osvježili sustav.

Ovo je dobro vrijeme za održavanje. Nakon što ponovno zatvorite terarij, provjerite da li se kondenzacija reformira na staklu. Ako ne, dodajte malo vode dok se ne izbalansira.

Kako orezati biljke u zatvorenom terariju

Terarijske biljke su jednostavne za njegu jer rastu sporije u ograničenim uvjetima, ali zdrave biljke rastu. Obrezivanje je jedan od glavnih zadataka u održavanju zdravlja i atraktivnosti terarija.

Objektivno provjerite svoje zasade. Suptilne promjene mogu se akumulirati i postupno istisnuti vašu pažljivo kreiranu scenu. Tri su komplikacije na koje treba obratiti pozornost:

 • Biljke rastu različitim brzinama. Nećete nužno rezati sve zajedno.
 • Biljke se mogu međusobno ometati. Obratite pažnju na to koliko svjetla prima svaka biljka. Čak i biljka koja sporije raste izbacit će lišće koje može blokirati druge.
 • Listovi koji rastu i dodiruju staklo mogu privući kondenzaciju i skloniji su plijesni i gljivičnim problemima.

Sterilizirajte svoje alate prije rezanja i provjerite je li oštrica oštra. Oštećeno lišće ili stabljike izazivaju propadanje.

Kada uklanjate obraslo lišće, uštipnite ih s donjeg čvora na mjestu na kojem želite da započne novi rast. Odsijecanje glave je vrijedna tehnika za ograničavanje veličine vaših biljaka, a također potiče bujniji rast ispod rezanja.

sdgfsdfhgjhjk0616

Gnojidba zatvorenog terarija

Tlo vašeg terarija ne treba mnogo plodnosti – zapravo, može biti kontraproduktivno. Želite da biljke ostanu male i zatvorene: lakše je održavati sustav ako zelenilo raste umjerenim tempom.

Zbog toga većinu terarija nije potrebno gnojiti u prvoj godini života. Također je najbolje ne stavljati puno bogate organske tvari u tlo.

Listovi će vam reći kada žele malo pojačanja: blijedi kad im treba više hrane. Gnojite uravnoteženom formulom i umjereno nanesite razrijeđenom ¼ otopine redovne doze.

Održavanje ljepote i zdravlja

Neka smrt i propadanje su neizbježni. Uklonite opadajuće listove, stabljike i dijelove cvijeća. Ne želite da se nakupi puno organskog materijala i potiče truljenje.

Izvadite biljke koje su obrasle prostor. Možete ih zamijeniti biljkama slične veličine kako se krajolik ne bi drastično promijenio.

Također je vrlo važno ukloniti svaku biljku koja počinje izgledati nezdravo. Ne želite da širi bolest ili nakuplja plijesan koja može rasti na drugim biljkama. Pažljivo ga iskopajte žlicom ili drugim alatom kako se druge biljke ne bi ometale.

Savjeti za sadnju u zatvorenom terariju

Briga o zatvorenom terariju trebala bi biti laka – evo nekoliko korisnih trikova kako tako i ostati.

 • Pažljivo isperite biljke prije nego što ih stavite u terarij. Ne želite unijeti bube, plijesan ili strane kemikalije.
 • Provjerite je li vaše tlo sterilno kako biste izbjegli unošenje štetnika i spora plijesni u zatvoreni sustav. Komercijalne mješavine su obično dobre, ali sterilizirajte je pečenjem ako sumnjate.
 • Omogućite prostor za uzgoj. Biljke će uskoro ispuniti vaš krajolik. Smanjite potrebu za rezidbom i njegovanjem tako što ćete biljkama dati marginu za rast.
 • Odrežite korijenje kako bi biljka ostala manja. Većina biljaka je tolerantna na podrezivanje korijena: to je nešto što se događa u prirodi.
 • Dobro pravilo je planirati nadopunjavanje biljaka godišnje. Možda ćete imati sreće s sporim rastom koji izgleda dobro duže od toga, ali većina uspješnih biljaka na kraju preraste tipičan terarij. Godišnje zamjene pomažu vam da održite dobro ukroćeni krajolik.

Budite oprezni zbog plijesni

Rutinski provjeravajte tlo, teren i biljke na plijesan. Bijela je i nejasna i može se širiti poput šumskog požara.

Riješite ga se odmah.

Stavite maramicu preko kalupa kako se spore ne bi oslobađale dok je vadite. Ako značajno prekriva biljku, razmislite i o tome da je izvadite.

Izgrebite tlo u blizini mjesta gdje je plijesan bila da je izložite zraku i prozračite posudu. Plijesan se razvija u vlažnim uvjetima, pa je izbijanje znak prevelike količine vode. Pažljivo pratite terarij za nove zakrpe.

Ako imate situaciju izvan kontrole, pokušajte ostaviti poklopac nekoliko dana kako bi se dobro osušio, ali ako je pola ili više terarija zaraženo plijesni, vjerojatno je vrijeme da ga skinete i počnete ispočetka.

Problemi sa štetočinama

Vlažni uvjeti privlače insekte, ali nemojte nužno paničariti ako vidite neke male životinje. Postoji čak i nekoliko korisnih životinja koje pomažu u održavanju ekologije terarija. 

Usput, jedan od znakova života buba su mali tragovi koji su ostali u kondenzaciji; međutim, oni o kojima trebate brinuti ostaju uglavnom na biljkama.

Veći su problem štetnici koji sišu biljke. Koristite samo netoksične insekticide. Uklonite sve biljke koje pokazuju znakove značajne zaraze – teško je voditi bitku u zatvorenom sustavu.

Pitanja za njegu zatvorenog terarija

sadfdsf34we140637

Možete li staviti sukulente u zatvoreni terarij?

Možete, naravno, ali faktor vlažnosti radi protiv toga. Sukulenti bolje uspijevaju u otvorenom terariju.

Trebam li koristiti drveni ugljen u svom zatvorenom terariju?

Preporuča se hortikulturni drveni ugljen (ne briketi!) kako bi se neutralizirali toksini i mirisi u zatvorenom terariju. Sloj od 1-1,5cm između donjeg drenažnog materijala i mahovine ili gornjeg sloja tla osigurava blagi tampon u zatvorenom sustavu apsorbirajući narudžbe, štetne kemikalije i bakterije.

Je li stakleni vrč dobar terarij?

Mali zatvoreni terariji mogu biti lijepi, ali trebat će vam strpljenje ako koristite posudu s malim otvorom. Da biste ih izradili i održavali, trebat će vam posebni alati uključujući škare s dugom ručkom, mjerice, pincete za zalijevanje.

Koliko traje zatvoreni terarij?

Terariji se mogu održavati godinama. To ne znači da će iste biljke nastaviti živjeti u zatvorenom sustavu beskonačno, ali zdrav terarij može trajati onoliko dugo koliko ga pravilno održavate.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Božićni narcisi (Paperwhite Ziva): čisto bijelo zimsko cvijeće

Presađivanje sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

4 laka koraka: Kako posaditi orhideju

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako i gdje čuvati sjeme za iduću godinu