Mogu li biljke dobiti previše svjetla?

Pitanje je koje ste se možda zapitali – može li biljke dobiti previše svjetla? Može biti teško znati koliko je previše , pogotovo kada je svaka biljka drugačija!

Mogu li biljke dobiti previše svjetla? Da, postoje dva načina na koja biljke mogu dobiti previše svjetla. Prvo, previše intenzivna svjetlost može oštetiti vaše biljke. Drugo, prekomjerno trajanje svjetlosti može utjecati na ciklus rasta i cvjetanja mnogih biljaka. Granice intenziteta i trajanja svjetlosti razlikuju se među biljnim vrstama.

Čitajte dalje kako biste dublje zaronili u ovu temu. Izložit ću zašto je štetno za biljke imati previše svjetla, kao i kako prepoznati problem i odabrati idealno svjetlo za vaše biljke. Najprije, ipak, pogledajmo zašto je previše štetno za biljke biti previše izloženi svjetlu.

Što se događa kada su biljke izložene previše svjetla?

Ovdje treba uzeti u obzir dvije stvari: trajanje svjetla i intenzitet svjetla.

Trajanje svjetlosti odnosi se na broj sati svjetlosti koje biljka prima svaki dan, dok je intenzitet količina svjetlosti po jedinici površine, obično se mjeri u luxima ili nožnim svijećama.

Svaki od njih je drugačiji koncept i na različite načine utječe na rast biljke. Općenito govoreći, intenzitet svjetla je ono na što morate biti oprezni. Pogledajmo pobliže.

Trajanje izloženosti svjetlu

Uglavnom, biljke mogu biti izložene svjetlu neograničeno vrijeme i dalje rasti.

Međutim, predugo izlaganje svjetlu može utjecati na ciklus rasta biljke i sposobnost cvjetanja, ali to se razlikuje ovisno o vrsti biljke. Zanimljivo je da biljke zapravo brže rastu noću zbog važnih metaboličkih procesa koji se događaju noću.

Neke biljke ne mogu pokrenuti važne faze rasta ili cvjetanja bez odgovarajuće razine tame po danu. Ove biljke pokazuju fotoperiodizam.

Općenito, na cikluse rasta biljaka utječe trajanje svjetlosti, ali biljke nisu oštećene.

Intenzitet svjetla

Intenzitet svjetla je ono što uzrokuje većinu negativnih učinaka povezanih s biljkom koja dobiva previše svjetla.

Kada je biljka izložena jakom svjetlu, dio te svjetlosne energije pretvara se u toplinu. Vaša biljka mora poduzeti korake kako bi raspršila ovu toplinsku energiju, što obično uključuje korištenje dijela raspoložive vode da se ohladi.

S vremenom to može iscrpiti biljne rezerve vode i ostaviti nedovoljno vode za vitalne procese poput fotosinteze. Ako je kapacitet biljke za rasipanje topline iscrpljen, ili ako količina proizvedene topline premašuje sposobnost biljke da je rasprši, biljka će pretrpjeti toplinsku štetu. To se često manifestira kao žute ili smeđe mrlje na lišću, općenito žuto lišće, smeđi hrskavi rubovi ili vrhovi lišća ili uvijeno, opadajuće lišće.

Intenzitet svjetlosti također može isušiti tlo iz kojeg biljka crpi vlagu, što dovodi do ubrzane dehidracije biljke. Može naštetiti biljci na različite načine, a različite biljke imaju različitu razinu tolerancije na intenzitet svjetlosti.

Kako znati ako vaša biljka dobiva previše svjetla?

Može biti teško znati koliko svjetla uistinu treba vašoj biljci. Od izravnog do neizravnog svjetla do slabog svjetla, različite biljne vrste imaju različite zahtjeve. Zatim ću govoriti o tome kako prepoznati dobiva li vaša biljka više svjetla nego što joj je potrebno.

Kao što je spomenuto, biljka koja dobiva previše intenzivne svjetlosti počet će pokazivati ​​znakove oštećenja. Uočavanje ovih ranih znakova je važno jer će vam omogućiti da prilagodite položaj vaše biljke kako biste smanjili osvjetljenje i riješili problem prije nego što zdravlje vaše biljke bude značajno pogođeno.

Znakovi da vaša biljka dobiva previše svjetla;

Mogu li sobne biljke dobiti previše svjetla?

Iako je rjeđe da sobne biljke dobiju previše svjetla, to se, naravno, može dogoditi.

Biljke mogu primati izravnu sunčevu svjetlost tako što su tik uz prozor koji može biti previše svjetla za neke biljke. Iako svjetlost kroz prozor može biti i do 50% manje intenzivna od izravne sunčeve svjetlosti vani, ipak može biti preintenzivna za mnoge sobne biljke.

Na primjer, biljke poput bršljana i paprati uspijevaju na neizravnom svjetlu i mogu se oštetiti ako se stave izravno pored prozora – osobito prozora okrenutog prema jugu, gdje su sunčane. Ovaj učinak je još veći za biljke koje uspijevaju pri slabom osvjetljenju.

Ako uzgajate u zatvorenom prostoru, rješenje je često jednostavno kao premještanje biljke na prikladnije područje. Pogledajte ove članke koji predlažu dobre sobne biljke za jako svjetlo, slabo i umjereno svjetlo.

Može li previše svjetla ubiti biljku?

Iskreno rečeno, da, previše svjetla može na kraju ubiti vašu biljku. Intenzitet svjetla može uzrokovati sve teža oštećenja vaše biljke do točke u kojoj ona ugine. Također može isušiti biljku do točke u kojoj više nema vode koja joj je potrebna za rast i fotosintezu.

Iako je jednostavan odgovor da, biljke su prilično otporne. Ako mislite da vaša biljka možda umire, pokušajte je premjestiti na prikladnije svjetlo i podrezati oštećene dijelove. Možda ćete se iznenaditi koliko se dobro može oporaviti.

Rastu li biljke brže uz 24 sata svjetla?

Što se tiče rasta biljaka pod stalnim svjetlom, ovisi o biljci, ali obično je odgovor ne. Dok će vaša biljka imati više svjetla na raspolaganju za nastavak fotosinteze, to jednostavno skuplja energiju od sunca i pohranjuje je kao ugljikohidrate unutar biljke. Kako bi iskoristili ovu energiju i narasli do svog maksimalnog potencijala, većina biljaka svaki dan će imati koristi od razdoblja tame.

Kao važna napomena, 24-satno svjetlo može utjecati na sposobnost biljke da cvjeta. Određenim biljkama, poput onih koje su fotoosjetljive, potrebna je tama da bi cvjetale.

Mogu li LED svjetla spaliti biljke?

Kratak odgovor je potvrdan, ali ovisi o intenzitetu svjetlosne energije koja se isporučuje biljci i topline koja se emitira iz LED svjetla.

Trebali biste biti vrlo oprezni da postavite LED svjetla za uzgoj na odgovarajućoj udaljenosti od biljaka koje uzgajate. To će se značajno razlikovati ovisno o svjetlima koje koristite i biljkama koje uzgajate.

Također morate paziti da odaberete specifična svjetla za uzgoj biljaka, umjesto da koristite samo standardne LED žarulje. Svjetlost normalnih LED žarulja izgleda savršeno za ljude, ali valne duljine emitirane svjetlosti često su uglavnom beskorisne za rast biljaka. To može rezultirati time da biljka prima puno svjetlosne energije koju ne može iskoristiti, a to će uvelike utjecati na rast.

Biljke mogu koristiti svjetlosnu energiju samo na određenim valnim duljinama, a to se razlikuje od spektra vidljive svjetlosti. Biljke apsorbiraju fotosintetski aktivno zračenje u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra. Odabir specifičnih LED svjetala za uzgoj osigurava da se svjetlo koje obasjava vaše biljke može koristiti za njihovo rast i smanjuje rizik od opeklina.

Osim svjetlosti, biljke mogu spaliti i toplina svjetala za uzgoj. Toplina koju emitiraju LED svjetiljke prilično je niska u usporedbi s fluorescentnim, žarnom niti i HID.

To čini LED svjetla učinkovitijom opcijom i smanjuje rizik od spaljivanja vaših biljaka. To još uvijek ovisi o tome koliko je određena biljka otporna na toplinu i intenzitet svjetlosti.

Zaključak

Kao što vidite, odgovor je da, biljke mogu dobiti previše svjetla. Međutim, promatrajući rasvjetu i svoje biljke, moći ćete prilagoditi njihov položaj kako biste optimizirali njihov rast.

Najveća stvar koju treba imati na umu su zahtjevi za svjetlošću biljaka koje pokušavate uzgajati. Obično su jasno označeni da li zahtijevaju izravno svjetlo, neizravno svjetlo ili slabo svjetlo.

Ako imate na umu načela ovog članka, uvjeren sam da ćete pronaći idealno svjetlo za svoje biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Lišće anthuriuma postaje žuto (uzroci i rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati krastavce okomito

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?

Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Dracaene Marginate