Zašto moja aloe vera visi? 9 Uzroci i rješenja

wop Aloe vera642234

Aloe vere su vrlo popularne i atraktivne biljke koje možete imati u kući ili na otvorenom, a da ne spominjemo ljekovita svojstva njihovog lišća. Općenito ih je lako brinuti, ali ako ste otkrili da vaša aloe vera visi, niste sami. Srećom, nije previše teško identificirati problem i vratiti svoju biljku u zdravlje.

Zašto moja aloe vera visi? Aloe vera s opuštenim lišćem znak je jednog od brojnih problema koji joj sprječavaju napredovanje. Uzroci uključuju prekomjerno zalijevanje, nedovoljnu drenažu, nedovoljno zalijevanje, bolesti, štetočine, toplinski šok, stres pri presađivanju, nepravilnu rasvjetu.

Čitajte dalje kako biste saznali kako prepoznati što uzrokuje opadanje vaše aloe vere i kako to riješiti.

Zašto moja aloe vera visi?

Pogledajmo uobičajene razloge zbog kojih vaša aloe vera možda visi. Ne samo da ćemo vam reći na što trebate obratiti pažnju kako biste otkrili uzrok opadanja, već ćemo vam reći i kako popraviti situaciju.

Prekomjerno zalijevanje

Pretjerano zalijevanje najčešći je razlog za opuštanje aloe vere. Ako primijetite da lišće počinje opadati ili venuti, preporučujemo da prvo istražite zalijevate li biljku previše.

Jedna od najvećih opasnosti od prekomjernog zalijevanja je da se korijenje može zaraziti gljivicama jer gljive uspijevaju u vlazi. Provjerite ima li na korijenu znakova truleži i tretirajte fungicidom ako je vidljivo.

Još jedan znak prekomjernog zalijevanja je da se na listovima aloe vere počnu pojavljivati ​​mrlje. List će biti posebno kašast i mokar zbog viška vlage u biljci.

Provjerite tlo tako što ćete staviti prst i osjetiti vlagu. Ako je tlo mokro, možda ste previše zalijevali aloe veru.

Naravno, najbolje rješenje za ovaj problem je razviti učinkovitu strategiju zalijevanja vaše aloe vere. U idealnom slučaju, trebali biste pričekati da se tlo potpuno osuši prije ponovnog zalijevanja biljke. Kad se osuši, natopite zemlju. Zatim pričekajte dok se potpuno ne osuši za ponovno zalijevanje.

wop Aloe vera67092

Nedostaje drenaža

Kao dodatak problemu prekomjernog zalijevanja, vaša aloe vera može imati problema i vene jer joj nedostaje odgovarajuća drenaža. Pobrinite se da je vaša aloe vera posađena u dobro dreniranom tlu i osigurajte da na dnu posude postoji rupa za drenažu. To omogućuje da se tlo osuši između zalijevanja, što je neophodno kako bi biljka bila zdrava.

Nedovoljno zalijevanje

Kao što ste vidjeli, aloe vere imaju male potrebe za vodom, zbog čega je prekomjerno zalijevanje tako često. Ipak, još uvijek je moguće nedovoljno zaliti biljku, što se obično događa kada se aloe vere zanemaruju.

Nedovoljno zalijevanje je problem za svaku biljku. Nedostatak vode prije ili kasnije dovodi do venuća i opadanja lišća. Dakle, iako je to neuobičajeno kod aloe vere, nedovoljno zalijevanje je uvijek moguće.

Kao što je spomenuto, kada se tlo vaše aloe vere potpuno osuši, vrijeme je za zalijevanje. Natopite zemlju i pazite da na dnu ima rupa za drenažu. Nakon što se tlo potpuno osuši, vrijeme je za ponovno zalijevanje.

Bolest

Iako se obično prilično malo održavaju, aloe vere mogu se zaraziti određenim bolestima. Postoji nekoliko gljivičnih i bakterijskih bolesti na koje treba obratiti pažnju. To uključuje:

Trulež stabljike: trulež stabljike je gljivična infekcija koja se može pojaviti kada je biljka izložena previše vlage. Karakterizira ga smeđa stabljika aloe vere i/ili truljenje.

To je prilično ozbiljno za zdravlje biljke i može zahtijevati obrezivanje kako bi se sačuvali dijelovi biljke koji nisu bili pogođeni.

Bakterijska meka trulež: Ovo je bakterijska infekcija koja uzrokuje da lišće aloe vere postane vodenasto i uvenu. Ako vam lišće vene i visi, to je najvjerojatniji uzrok. Često je to uzrokovano prekomjernim zalijevanjem jer višak vlage omogućuje bakterijama da napreduju. Ova bolest je prilično ozbiljna i često rezultira ubijanjem aloe vere.

Općenito, ako vaša aloe vera visi ili sumnjate da je možda bolesna, brzo poduzmite mjere kako biste identificirali uzrok i pokušajte otkloniti problem. Kao što vidite, često je uzrokovano prekomjernim zalijevanjem biljke.

Štetočine

Aloe vere su osjetljive na napade štetnika. Često ovi štetnici utječu na lišće biljke što može dovesti do uginuća lišća ili početka padanja.

Jedan od najčešćih štetnika aloe vere na koje treba paziti su lisne uši. Lisne uši sišu sok iz lišća što može dovesti do odumiranja, opadanja lista.

Ako primijetite infestaciju lisnih uši na svojoj aloi, odmah je tretirajte hortikulturnim uljem ili uljem neema. 

wop jknpalnhae

Temperaturni šok

Drugi razlog zbog kojeg aloe vere mogu pasti je zbog različitih temperatura. Osim što se drže na temperaturi koja je previsoka i preniska, biljke mogu doživjeti temperaturni šok ako se brzo premještaju s jedne temperature na drugu.

Aloe vere treba držati na temperaturi između 15 i 24°C. Iako aloe vera može živjeti na temperaturama izvan ovog raspona, ovo je idealan raspon (osobito ako biljku držite u zatvorenom). Također, budite sigurni da raspon ne varira previše jer biljka najbolje radi pri konstantnim temperaturama.

Ne zaboravite izbjeći temperaturni šok postupnim uvođenjem vaše aloe vere u novo okruženje. Integrirajte ga u prostoriju na novoj temperaturi još oko sat vremena svaki dan kako biste uklonili svaki šok koji bi mogao doživjeti zbog ove promjene.

Stres nakon presađivanja

Često aloe vera klone ako se nalazi u posudi koja je premala i ne dopušta korijenu da naraste dovoljno da podrži biljku. Ako je to slučaj, presađivanje aloe vere može biti rješenje. Međutim, presađivanje postavlja novo pitanje stresa pri presađivanju koji se može pojaviti kada biljka ima poteškoća s ukorjenjivanjem u novom okruženju.

Kako biste izbjegli stres pri presađivanju i kako biste imali svoju aloe veru u posudi prikladne veličine, aloe veru treba pravilno presađivati. Odaberite novu posudu prikladne veličine – obično jednu veličinu veći od vašeg zadnje posude. Pažljivo uklonite biljku i ponovno posadite u slično okruženje kako biste izbjegli dodatni stres.

Općenito, aloe vere su prilično svestrane i čvrste. Sve dok ga ne uvodite u sasvim drugačije okruženje, trebao bi se dobro prilagoditi promjeni.

Neispravno osvjetljenje

Aloe vera trebala bi imati oko šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno da bi uspjela. To znači da ako biljku držite u zatvorenom prostoru, treba je postaviti blizu prozora (po mogućnosti okrenut prema jugu) gdje može dobiti dovoljno sunca. Ako ne prima dovoljno sunca, možete vidjeti da biljka klone i uvenu.

Još jedna važna stvar u vezi s rasvjetom je ne šokirati biljku tako što ćete je odjednom premjestiti na drugu rasvjetu. Umjesto toga, uvedite biljku na oko sat vremena više sunčeve svjetlosti dnevno, kako bi se biljka mogla naviknuti. U suprotnom, riskirate da spalite aloe veru.

wop gjkceananghae

Posuda je premalena

To je gore spomenuto u odjeljku „stres nakon presađivanja“, ali budući da može biti neovisno o ovom problemu, zaslužuje svoje spominjanje. Ako je vaša aloe vera u posudi koja je premalena, korijenje možda neće imati dovoljno prostora da naraste dovoljno da podupre vašu biljku. To može dovesti do toga da biljka postane nestabilna i opuštena.

Neophodno je da vaša aloe vera bude u posudi odgovarajuće veličine s odgovarajućim rupama za drenažu. U idealnom slučaju, kada prvi put posadite aloe veru, korijenje bi trebalo zauzimati oko dvije trećine posude. To im daje prostor za rast. Kada dođe vrijeme za presađivanje biljke, povećavajte jednu po jednu veličinu posude.

Zaključak

Nadam se da sam vam dao sve alate koji su vam potrebni da identificirate razlog za opadanje aloe vere i pokazao vam kako da svoju biljku vratite u savršeno zdravlje. Kao što ste vidjeli, postoji mnogo mogućih razloga zbog kojih bi vaša aloe vera mogla pasti.

Nakon što identificirate problem, možete brzo poduzeti radnje kako biste ga riješili. Aloe vera su čvrste i otporne biljke, sposobne preživjeti mnogo. Sve dok ste pažljivi i marljivi, aloe vera može brzo uspjeti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više