Sedum: ukrasne biljke za vrt s niskim zahtjevima za održavanjem

Biljke seduma su lijepi, ali izdržljivi sukulenti koji su zabavni jer se sastoje od velikog broja oblika i boja. Budući da su tako zadivljujući i upečatljivi, mogu biti prekrasan dodatak krajoliku ili se samo pokazati kao nevjerojatan ukras.

Biljke seduma, uključuju 400-600 različitih vrsta i obično su nisko rastuće zeljaste višegodišnje biljke. Mogu izdržati suhu klimu i toplu i hladnu, ne uspijevaju dobro u obilju vlage i cvjetaju u mnoštvu boja. Sedumi su također simbol mira.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o biljkama Sedum.

Znanstvena klasifikacija seduma i povezane informacije

Sedum se uvelike razlikuje po obliku, boji i veličini između svih vrsta. Najčešći tipovi ili kategorije biljaka seduma su nisko rastuće sedume i uspravne sedume.

Sedum, ovisno o vrsti, obično cvjetaju u proljeće ili jesen. Lišće i cvjetovi Seduma su apsolutno zapanjujući! Rezano cvijeće ponekad je u obliku rozete ili zvijezde, a cvjetovi i/ili lišće mogu se pojaviti u bojama kao što su razne nijanse ljubičaste, ružičaste, zelene, narančaste, crne, zelene, bijele ili žute!

Ljudi posebno uživaju u ovim biljkama jer ne samo da su čvrste, već imaju lišće i cvijeće koje cvjetaju prekrasnim bojama u kasno ljeto. Sedum donosi zabavnu, jedinstvenu teksturu u cjelokupnu sliku vašeg doma ili vrta.

Značenja seduma

Na latinskom postoji riječ koja se zove “sedeo” što, kada se tumači, znači sjediti. Zbog prirode biljaka Sedum gdje u biti sjede i šire se (osobito niskorastući tip), ove biljke su nazvane Sedum biljke kao izvedene od te latinske riječi.

Sama biljka, izvan svog imena, ima i neku zgodnu simboliku. Biljke seduma su simbol mira, smirenosti i spokoja. Također, budući da je sukulent, predstavlja isto ono što sukulenti kao opća skupina označavaju, a to je trajna ljubav i bezvremenost.

Najbolje okruženje za rast seduma

Postoji pristojan niz načina za sadnju i uzgoj Seduma. Mogu se uzgajati u određenim vrstama posuda, mogu se koristiti u cvjetnim aranžmanima, kao dekoracija kuhinje ili kao dekoracija krajolika. Također mogu lijepo zasjati u visećoj posudi, na padini brda ili na uzdignutoj gredi, a izvrsne su za zidove, zelene krovove ili za korištenje kao pokrivači tla (malei Sedum najbolji je za pokrivanje tla). Bonus je što rastu i u zatvorenom i na otvorenom!

Ipak, to nije slučaj za sve vrste Seduma. Kada uzgajate Sedum u zatvorenom prostoru, stavite ih na prozorsku dasku koja je svijetla i prima puno sunčeve svjetlosti.

Kao što je već spomenuto, postoje dvije primarne ili popularne vrste biljaka seduma, a to su niskorastući, tip seduma koji formira mat i tip uspravnog seduma. Svako od njih dvoje ima svoje posebnosti što se tiče najboljeg načina i mjesta uzgoja. Počevši od prvog od ta dva, uspravni tip seduma rastu uspravno, čvrsto skupljeni zajedno, i zbog toga čine izniman dodatak kamenjarima!

Obično ih je potrebno uložiti zbog toga koliko su visoki, a također im je potrebno više vode od svojih kolega niskog rasta

Što se tiče niskorastućih kamenica, one ne rastu jako visoko jer brzo rastu vodoravno. Unatoč brzoj brzini kojom rastu i šire se niskorastuće kamenice, one ne nanose štetu drugim biljkama u tom području, osobito zato što njihovo korijenje uopće ne ide duboko. Još jedan zabavan element ove vrste Seduma je da njegovi listovi i/ili cvjetovi mogu biti u nekoliko boja, kao što su kestenjasta, slonovača, menta, ružičasta, ljubičasta, plava, žuta/zlatna, šarenica ili bakar. Zapravo, može biti više boja odjednom!

Ova vrsta Seduma posebno voli bučno, nedovoljno tlo. Sve ove osobine koje posjeduju niskorastuće kamenice sedume čine ih posebno savršenima za korištenje za zelene krovove, vrtove u pukotinama ili pokrivače tla, kao i za sadnju u određene vrste kontejnera ili mjesta s stvarno zrnatim tlom.

Gdje u svijetu sedum može rasti

Prvo, bit će korisno utvrditi karakteristike i značajke, poput izgleda, koje utječu na Sedum i njihov rast. Oni su lijepi, zeleni sukulenti koji su, kao što je već spomenuto, prilično izdržljivi i raznoliki. Vole toplinu i sunce, a vode im nije potrebno. Ne treba im čak ni osobito kvalitetna zemlja. Kao rezultat toga, nevjerojatno se dobro snalaze u suhim i vrućim klimama, kao što je pustinja. Također se prilično dobro snalaze u hladnoj klimi, a mogu čak i stajati usred smrzavanja. Postoji nekoliko vrsta Sedum koje se u tom pogledu uvelike razlikuju, stoga je najbolje provjeriti određene vrste kako bi bile sigurne.

Nevjerojatno je nevjerojatno kako Sedum može preživjeti tundru, kao i pustinjsku klimu Meksika! Velika raznolikost uvjeta i klime u kojima mogu živjeti omogućuje im da rastu gotovo bilo gdje u svijetu. Kao što je gore navedeno, u početku su rasli u dijelovima Azije i Europe, ali su do novih područja došli putem putovanja i trgovine.

Zbog toga koliko su čvrsti i snažni, uspjeli su izdržati test vremena i sada prirodno rastu diljem svijeta.

Kako se brinuti za sedum

Lijepa prednost s Sedumom je ta što se za njih prilično lako brinuti i održavati ih s obzirom da se ne održavaju. Iako sedumi ne trebaju kvalitetnu zemlju, važno je osigurati da je tlo dobro drenirano, jer će to trebati. Većina biljaka seduma može izdržati kišu, pa nema potrebe za brigom u tom pogledu. Uglavnom, korijenje biljke će početi trunuti ako ima previše vlage, osobito ako je mokro dulje vrijeme.

Budući da sedumi trebaju dobro drenirajuće tlo, kisela, neutralna ili alkalna tla su dobra opcija za odabir. Osobito kada sadite u posudu ili lonac, pazite da ima dovoljno drenaže sa zemljom, ili drugim riječima, posuda za sukulent ili posuda u kojoj se nalazi Sedum treba imati rupe za curenje vode. Standardno, zalijevajte biljke Seduma jednom ili dvaput tjedno (2cm vode tjedno je idealno, ali to varira ovisno o specifičnoj vrsti Seduma).

Pobrinite se da Sedum dobiva dovoljno sunca i da se ne stavljaju na pretjeranu toplinu dosljedno (barem bez da im date malo više vode za kompenzaciju). Usred ekstremne vrućine ili neadekvatne količine sunca, Sedum će mlohavo i nespretno rasti. Trebali bi imati najmanje pet ili šest sati izravne sunčeve svjetlosti i još više izravne sunčeve svjetlosti od toga dok cvijeće počinje cvjetati.

Dodatni bonus je što ih ne treba gnojiti. Naposljetku, uspijevaju na tlu koje je slabo, a nije bogato hranjivim tvarima. Međutim, organski kompost se može koristiti umjesto gnojiva kada je potrebno. Samo budite sigurni da nikada ne koristite kemijska gnojiva, osobito ona obogaćena dušikom, jer će to uništiti biljku.

Slično, sedumi ne zahtijevaju mrtvu glavu, ali ako želite orezati biljku seduma, posebno u pokušaju da na biljci izrastu veći cvjetovi, orezujte štipanjem ili pomoću škara ili štapa za orezivanje. Najbolje vrijeme za rezidbu je početak srpnja.

Savjeti za pomoć sedumu da raste

Iako stvari kao što su bube nisu problematične za Sedum, većinom druge stvari jesu. Za početak, prije sadnje najbolje je pričekati do posljednjeg mraza, kako bi se prilagodila i učvrstila u proljeće umjesto za vrijeme ekstremno visokih ili niskih temperatura.

Sedumi se prvenstveno uzgajaju počevši s golim korijenom (ovom metodom možete započeti proces uzgoja od proljeća do ljeta) ili biljkom seduma koja je prethodno bila u saksiji. Ako želite uzgajati biljke seduma, stavite mali dio stabljike drugog seduma (otprilike 7-15cm) u prljavštinu ili stavite list drugog seduma na zemlju.

Koju god od dvije opcije odaberete, povremeno zalijevajte. Radeći tih nekoliko jednostavnih koraka, novi Sedum će se roditi i narasti do svoje pune veličine za nekoliko tjedana! Međutim, ako se radi o puzavom sedumu, pravilo glasi ovako: “prve godine spavaju, druge godine puze, a treće skaču!

Također, imajte na umu da bi trebali imati između 15-50cm između mjesta gdje je posađen svaki Sedum. Razumljivo, uspravne sedume mogu se saditi bliže jedna drugoj nego nisko rastuće sedume.

Kako presaditi sedum uzgojen u posudi

Prva stvar koju treba imati na umu kod presađivanja stvarno bilo koje biljke je odabir najboljeg vremena za to. S sedumom, proljeće ima najbolji vremenski okvir za presađivanje biljaka seduma jer je to sretniji medij, posebno za regije koje se suočavaju s ekstremno toplim ili niskim temperaturama tijekom cijele godine.

Također može biti korisno postaviti brzo drenirajuću mješavinu sukulenta ili kaktusa na vrh tla. Sedum će se možda morati premjestiti i u veći lonac. Budite oprezni i nježni kada uklanjate Sedum s mjesta na kojem je trenutno zasađen, a kada završite, stavite biljku na mjesto koje ima puno izravne sunčeve svjetlosti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Minijature i patuljaste sobne biljke Sobne biljke Sukulenti Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Slojevi tla u terariju i njihove funkcije (sa slikama)

Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka

Moss Pole Alternative: 5 jednostavnih opcija i DIY upute

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Vrste sobnih biljaka

19 cvjetajućih sobnih biljaka koje su apsolutno zapanjujuće

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme rajčice

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Koliko dugo traje podignuta vrtna gredica?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja juka vene? (I kako to popraviti)