Božićni narcisi (Paperwhite Ziva): čisto bijelo zimsko cvijeće

Paperwhite Ziva cisto bijelo zimsko cvjetanje888888882

Postoji mnogo različitih sorti Božićnih narcisa Paperwhitesa koje možete izabrati, ali Paperwhite ‘Ziva’ je daleko najpopularniji.

Paperwhite Ziva je sorta Narcissus papyraceus poznata po snažnim stabljikama i grozdovima čistih bijelih cvjetova mini narcisa. Najpopularniju sortu Paperwhite lukovica, sorta Ziva, nude prodavači lukovica i u vrtlarskim setovima koji se prodaju u jesen. Biljke Paperwhite ‘Ziva’ narastu do 30-40 cm visine. Većina lukovica proizvodi jednu stabljiku koja drži grozd od 6-8 cvjetova.

Čitajte dalje da biste saznali sve o Božićnim narcisima vrste Paperwhite Ziva.

Paperwhite Ziva: Osnove

Paperwhite Ziva, Narcissus papyraceus ‘Ziva’, najpopularnija je dostupna sorta Božićnih narcisa. Ova vrsta Paperwhite je poželjna jer cvjetne stabljike postaju prilično jake. Svaka stabljika naraste oko 4-10 cvjetnih glavica, od kojih je 6-8 najčešći raspon. Cvjetovi su široki oko centimetar svaki. Imaju bijele latice i bijele središnje krune sa žutim prašnicima u samom središtu. Većina biljaka Ziva Paperwhite naraste do 30-40 cm visine.

Božićni narcis Paperwhite Ziva obično cvate 1-2 tjedna tijekom razdoblja od studenog do ožujka. Vrijeme cvatnje ovisi o tome kada su posađene. Forsiranje Paperwhitea u zatvorenom prostoru je najčešća metoda uzgoja ovih lukovica, ali se također mogu blanjati u vanjskim vrtovima u toplim područjima.

Druge popularne sorte Paperwhite uključuju ‘Izrael’, ‘Ariel’ i ‘Nazareth’.

Paperwhite Ziva cisto bijelo zimsko cvjetanje888888888

Kupnja Božićnih narcisa Paperwhite Ziva

Paperwhite Ziva je obično dostupna u vrtnim centrima i online rasadnicima lukovica. Lukovice se općenito mogu naručiti online od proljeća do jeseni, a zatim ih rasadnik šalje na vrijeme za jesensku sadnju. Ziva Paperwhites općenito se na policama uobičajenih trgovina najesen.

Paperwhite Ziva cisto bijelo zimsko cvjetanje888888886

Kako posaditi lukovice Božićnog narcisa Paperwhite Ziva

Paperwhite Ziva se može posaditi u vodu ili u mješavinu za lončanice. Ove biljke koje opraštaju nisu previše izbirljive oko toga kako su posađene, sve dok imaju na raspolaganju malo vode.

Sadnja Paperwhite Zive u vodu

Paperwhite Ziva je lako posaditi u vodu. Ključno je staviti lukovicu iznad rezervoara vode tako da samo dno lukovice dodiruje površinu vode. To se može postići staklenom vazom oblika žarulje ili punjenjem dna vaze kamenčićima.

Ako koristite vazu sa žaruljom, napunite je vodom do najužeg mjesta. Ako koristite vazu sa kamenčićima u njoj, ulijte nekoliko centimetara kamenčića na dno. Zatim dodajte vodu tako da voda bude samo na vrhu kamenčića.

Stavite lukovicu Božićnog narcisa Ziva Paperwhite u vazu. Ako koristite kamenčiće, možda ćete htjeti dodati nekoliko kamenčića oko strana kako biste žarulju držali uspravno. Provjerite da donji dio lukovice jedva dodiruje površinu vode. Ako značajan dio lukovice leži u vodi, može istrunuti.

Sadnja Božićnog narcisa Paperwhite Zive u tlo

Ziva Paperwhites se vrlo često sadi u mješavini za lončanice. Mnogi Ziva Paperwhite setovi uključuju malo zemlje za lonce i malu posudu u koju ćete ih posaditi. Ovo je izvrstan projekt u vrtu za početnike (ili kao poklon).

Započnite punjenjem dna lonca vlažnom mješavinom za posude. Ostavite nekoliko centimetara na vrhu lonca. Postavite Paperwhite ‘Ziva’ žarulju na podlogu mješavine za lončanice. Dodajte smjesu za zaljevanje oko strana lukovice kako biste je zadržali. Ostavite vrh lukovice iznad površine tla. Zalijte posudu nakon sadnje. Provjerite da li voda dobro curi iz drenažnih rupa na dnu sadilice.

Paperwhite Ziva cisto bijelo zimsko cvjetanje1111111111

Briga za Božićne narcise Paperwhite Ziva

Briga za Paperwhites relativno je lak zadatak u usporedbi s većinom drugih cvjetnica. Čini se da niču same od sebe bez ikakve naše pomoći! Ipak, postoji nekoliko trikova za njegu Ziva Paperwhites.

Nakon sadnje lukovice držite na hladnom mjestu u zatvorenom prostoru. Idealna temperatura za nicanje lukovica je u rasponu od 10°-16°C, ali će lukovice niknuti i na sobnoj temperaturi. Premjestite ih na toplije mjesto blizu svijetlog sunčanog prozora čim korijenje i stabljike počnu rasti. Pokušajte ih držati negdje gdje će ostati ispod 21°C, jer na visokim temperaturama mogu narasti i dugonoge. Božićni narcisi prisiljeni na nižim temperaturama 16°-18°C imaju tendenciju da rastu jače, zdepastije stabljike (što ih čini manjom vjerojatnošću da će se prevrnuti).

Osigurajte da je baza lukovica vlažna dok se korijenje počinje formirati. Lukovice Ziva Paperwhite posađene same u vodi trebale bi jedva dodirivati ​​površinu vode. Nakon što korijenje raste prema dolje, nivo vode treba spustiti ispod same lukovice, pri čemu samo korijenje visi u vodi. Božićni narcisi koji rastu u mješavini za lonce treba zalijevati svaki put kada se gornji centimetar tla osuši.

Paperwhite Ziva cisto bijelo zimsko cvjetanje888888884
Paperwhite Ziva cisto bijelo zimsko cvjetanje1111111110
Paperwhite Ziva cisto bijelo zimsko cvjetanje888888883
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodič

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Napuknut list sobne biljke? Evo što možete učiniti

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Rajčice zelene iznutra? Evo što trebate znati

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

5 problema s ljiljanima mira (i kako ih riješiti)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj singonij visi? (uzroci i rješenja)