Kako posaditi sjeme trave na tvrdoj zemlji: savjeti i trikovi za uspješan travnjak

Kako posaditi sjeme trave na tvrdoj zemlji savjeti i trikovi za uspjesan travnjak98754336 wop

Kad smo prvi put kupili kuću, pitali smo se kako posaditi sjeme trave na tvrdu zemlju. Sve smo probali! Neke su stvari uspjele, a neke definitivno nisu. Evo kako smo konačno uspjeli.

Za sadnju sjemena trave na tvrdu zemlju, popravite tvrdu zemlju prije sadnje sjemena trave. Nijedna količina TLC nakon sadnje neće nadoknaditi lošu pripremu tla. Prije sjetve travnjaka morate unijeti zrak i organsku tvar u tlo korijenske zone. Obogatite tlo, a onda posadite svoje sjeme trave.

Ovo nije bilo brzo i jednostavno rješenje koje smo prvo tražili, ali je potpuno promijenilo način na koji razmišljamo o našem travnjaku. Čitajte dalje za više o tome kako uzgajati travnjak na tlu koje nije savršeno.

Osnove za sadnju travnjaka na tvrdom tlu

Prilično smo brzo naučili da je suočavanje s tvrdim tlom dugoročno bolja opcija.

Tvrdo tlo može se pojaviti kada su čestice tla vrlo male, kao u teškom glinenom tlu. Tlo za travnjaklimenkatakođer biti tvrd jer se s vremenom zbijao. Tlo u prirodi nema previše pješačkog prometa.

Odsutnost gustog prometa omogućuje postojanje zraka u nekom od praznina između čestica tla. Korijeni trave trebaju ovaj zrak! Dakle, kompaktno tlo koje nema puno zraka na raspolaganju neće biti najbolje za korijenje trave i travnjak.

Korak 1: Napravite test tla za travnjak

Prvi korak je napraviti analizu tla. Testovi tla mogu vam reći koliko vaše tlo sadrži gline, mulja, pijeska i organske tvari. Oni također mogu dati uvid u to koje hranjive tvari možda nedostaju. Obavite laboratorijski test tla – toliko se isplati! Ako niste uvjereni, pročitajte ovaj članak o tome zašto su ispitivanja tla važna .

Možete čak i testirati svoje tlo na zbijenost, ali ovo je, iskreno, malo daleko za kućni vrt. Ispitivao sam zbijanje tla na velikim gradilištima (gdje je zbijenost poželjna!). Ove vrste testova zbijanja tla su fascinantne, ali zapravo nisu dizajnirane za kućne vrtove ili organsku tvar koju (nadajmo se) sadrže.

U većini slučajeva stambenih travnjaka, tvrda zemlja je uzrokovana visokim sadržajem gline ili zbijenošću tla . Test tla će vam reći imate li užasno tešku glinu. Reći će vam ima li možda vaše tlo manje organske tvari nego što ste se nadali. Ili je možda vaš travnjak nekada bio šljunčani prilaz. Teško je uzgajati zdravu travu na nepoznatoj podlozi.

Ključna točka – obavite ispitivanje tla u alaboratorija. Rezultati bi vas mogli iznenaditi!

Korak 2: Prozračite postojeće tlo za travnjak

Tlo postaje tvrdo kada se iz nje izgnječe zračni džepovi. Možda su zračne džepove zgnječili ledenjaci prije tisuća godina. Ili je možda automobil prešao preko travnjaka. Bez obzira na uzrok, zbijeno tlo nema lijepu mješavinu minerala, zraka i vode.

Moramo vratiti nešto praznog prostora u tlo da zadržimo zrak i vodu. Korijenu travnatih biljaka potreban je izravan pristup i zraku i vodi.

tvrda zemlja= nema prostora = nema zraka/vode = tužne biljke

Jedan od načina za ponovno uvođenje zraka u tlo je aerator s jezgrom. Aerator jezgre je stroj koji izvlači male čestice tla, ostavljajući male rupe zraka u tlu. Stroj je otprilike veličine kosilice i obično je dostupan za iznajmljivanje. Za većinu stambenih travnjaka poslužit će poludnevni najam.

Prozračivanje jezgre obično je dobra ideja za stambene travnjake, koji su često zbijeni. Stvorit će lijepe zračne praznine za zone korijena trave. Ovi prazni prostori također zadržavaju vlagu kako bi pomogli travi u sušnim periodima.

Nakon prozračivanja jezgre često slijedi prihrana travnjaka kompostom. To podrazumijeva korištenje kolica i grabulja za stavljanje otprilike 2cm rasutog komposta na gazirani travnjak. To povećava organsku tvar na površini tla, kao i dolje u rupama iz aeratora jezgre.

Mnogi travnjaci će u ovom trenutku biti spremni za sjeme. Imajte na umu da ćete možda morati prozračivati ​​jezgru svakog proljeća i jeseni nekoliko godina da biste počeli vidjeti razliku. To nije kratkoročno rješenje, ali je relativno jednostavno i isplativo.

Korak 3: Dobijanje organske tvari u tlo travnjaka

Što ako je zemlja još uvijek pretvrda za uzgoj trave? Ponekad samo prozračivanje jezgre i prihrana kompostomnijesasvim dovoljno za stvaranje dobro drenirajućeg tla koje trava voli. To je osobito istinito kada pokušavate posaditi travu u glineno tlo. Trava može rasti, ali nikada neće uspjeti. Korov, ćelave mrlje i lokve uvijek će biti problem.

Ako je budući travnjak otvoren i dostupan, moguće je popustiti i poboljšati zemlju koja se već nalazi (čak i ako je glina). To se obično radi iskopavanjem nekoliko gornjih centimetara tla i miješanjem organske tvari. Uobičajena metoda je korištenje rototiller stroja i obrade u kompostu.

Obrada organske tvari u tlo može biti malo drastična, pogotovo ako koristite stroj….ali radi. U našim krajevima uobičajena je obrada u lišću ili kompostiranom gnoju. Puno je posla, ali organska tvar dobro drži zrak u tlu.

Nažalost, obrada također može donijeti sjeme korova. Također ćete morati potrošiti dodatno vrijeme na izravnavanje tla prije sadnje sjemena trave. Neki ljudi će u jesen obraditi i izravnati tlo nekoliko puta prije i poslije zime kako bi se grudice i izbočine slegnule s travnjaka.

Kako posaditi sjeme trave na tvrdoj zemlji savjeti i trikovi za uspjesan travnjak789543534 wop

Kupnja dobre zemlje za prikrivanje tvrde zemlje

Naručili smo ukupno 20 metara gornjeg sloja zemlje i za dvorište i za prednje dvorište. Gornji sloj tla došao je u 2 teretna kamiona. Uključujući dostavu i poreze, skupna narudžba iznosila je oko 5000kn. Bilo je dovoljno zakopati glinu u 15-20cm gornjeg sloja zemlje. Zalijevali smo iizravnatitravnjak nekoliko puta kako bi se zračni džepovi slegli, a onda je lagano plovilo prema travnjaku grada.

Ako razmišljate napraviti nešto slično, razmislite o mjerenju svoje okućnice prije nego što naručite. Također, budite sigurni da tako možete promijeniti ocjenu svoje nekretnine. Možda ćete morati napraviti samo malo područje. Radite samo ono što trebate! I svakako nabavite svoj iskopani gornji sloj tla od održivog proizvođača.

Hoće li trava rasti kroz gornji sloj tla?

Većina vrsta trave može rasti kroz 5-7cm gornjeg sloja tla postavljenog na njega ako su postojeće biljke zdrave. Trava često raste kroz gornji sloj tla kada se tanji sloj gornjeg sloja zemlje stavi na vrh starog travnjaka. Dio trave (a vjerojatno i korov) preživi površinski sloj tla i uspijeva se progurati kroz tlo.

Iz tog razloga, najbolje je riješiti se korova na starom travnjaku ako je plan unijeti nekoliko centimetara novog gornjeg sloja tla. Ako se travnjak obnavlja, a vi ovdje čitate članak o uzgoju trave na tvrdoj zemlji, vjerojatno ćete se morati nositi s nekoliko korova. Izvucite ih prije postavljanja gornjeg sloja tla.

Raste li trava u popunjavanom tlu?

Kako posaditi sjeme trave na tvrdoj zemlji savjeti i trikovi za uspjesan travnjak7987954354398712

Trava će rasti u tlu, ali neće imati isti pristup hranjivim tvarima kao da raste u gornjem sloju tla. Čak se može vidjeti kako divlja trava raste na hrpama zemlje na gradilištima.

Ispuna je građevinski materijal i ne bi trebala sadržavati organske tvari, jer se vadi iz zemlje ispod gornjeg sloja tla. 

Trava koja se sadi na fil će biti bolja ako se organska tvar unese u tlo prije nego što se sjeme posadi. Labav, nekompaktan ispun može biti u redu ako se na njega stavi samo nekoliko centimetara domaćeg komposta ili gornjeg sloja zemlje. Zbijenu ispunu treba olabaviti frezom ili barem aeratorom za jezgru prije nego što je napunite kompostom ili gornjim slojem zemlje. Trava raste puno bolje u labavom tlu od zbijenog tla (čak i ako je zbijeno tlo relativno dobro drenirano).

Sadnja sjemena trave u poboljšano tlo

Nakon što dobijete lijepo raspušteno tlo, posao je kao i obično u smislu sadnje sjemena trave. Prvo nabavite visokokvalitetno sjeme trave . Sjeme trave nije mjesto za jeftino. Zaštitite svoje oklade i nabavite lijepu kombinaciju iz lokalne trgovine s stručnim osobljem. 

Jednom smo probali malo sjemena iz krajobrazne trgovine koje je bilo SUPER jeftino…..ispalo je da je to uglavnom „jednogodišnja ljulja“…..godišnja što znači da je trajala samo godinu dana. Kakav gubitak vremena i novca! Nemojte jeftino kupiti sjeme trave nakon što ste uložili toliko posla na svoje tlo.

Nakon što dobijete dobro sjeme trave, provjerite je li dobro u kontaktu s tlom . Slijedite upute na vrećici, koje obično uključuju grabljanje ili posipanje zemljom po vrhu sjemena. Za najbolje rezultate tlo treba dodirivati ​​svaku sjemenku trave.

Kako posaditi sjeme trave na tvrdoj zemlji savjeti i trikovi za uspjesan travnjak7987954354398711

Dobro zalijevajte sjeme trave tijekom klijanja travnjaka

Tada je sve u održavanju vlage . Vlaga je ključna za uzgoj sjemena trave u bilo kojoj vrsti tla. Održavajte sjemenke vlažnim. Ne dopustite da se tlo sa sjemenom osuši, ali ni mokri nered nije dobar. Vrijedi utrošenog vremena i pažnje…uskoro će se sjeme uspostaviti i tada više neće biti toliko potrebno.

Budući da je dosljedna vlaga toliko ključna za uzgoj sjemena trave, najbolje doba godine za sadnju trave je kasno proljeće (kada se tlo zagrije) ili ranu jesen (nakon što je intenzivna ljetna vrućina izblijedjela). Također je manja vjerojatnost da će vas pogoditi iznenadno ograničenje zalijevanja. Bravo za sadnju travnjaka početkom rujna!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira umire? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

18 brzorastućih sobnih biljaka koje izgledaju fantastično

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj singonij visi? (uzroci i rješenja)

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati šipak