15 neobičnih sobnih biljaka za koje nećete vjerovati da postoje

wop Biljke76280

Bez obzira tražite li rijetke sorte biljaka ili one koje nude blistav izgled, imate bogat izbor kada su u pitanju neobične sobne biljke. Imate izbor u svemu, od kaktusa, sukulenata, cvjetnica ili onih koji nude egzotično i neobično lišće.

Razgovarajmo o nekim od neobičnijih sobnih biljaka koje će zasigurno privući svačiju pažnju i unijeti čudo i ljepotu u vaš dom

Dragulj orhideje ( Macodes petola )

Wop Dragulj orhideja8756433

Macodes petola, ili dragulj orhideja jednostavno oduzima dah. Ova orhideja je sve o lišću, a ne o cvijeću. Listovi imaju baršunastu teksturu i spektakularne nepravilne žute žile koje svjetlucaju električnim sjajem.

Naziv dragulj orhideja dolazi od činjenice da žile na lišću svjetlucaju poput dragocjenog dragulja. Definitivno dragocjen dodatak mojoj kolekciji sobnih biljaka.

Macodes petola ima naviku širenja, raste oko 60cm u visinu i širinu. Iako otmjenog izgleda, Jewel Orchid izvrstan je izbor za vrtlare početnike sa svojom jednostavnošću njege, snažnim rastom i vizualnom privlačnošću tijekom cijele godine.

Cooperova Haworthia ( Haworthia cooperi )

Wop Haworthia7637

Iako su Cooperove Haworthie male, zasigurno će privući svu pozornost svojim velikim i neobičnim izgledom. Ovaj južnoafrički domorodac koji se lako uzgaja je sporo i nisko rastući sukulent koji se oblikuje u gusto zbijenu rozetu zelenih do plavkasto-zelenih cilindričnih listova.

Svaka rozeta sadrži 40-ak debelih i natečenih gustih listova koji su na svojim vrhovima označeni jasnim i prozirnim uzorkom. Ova prozirnost omogućuje svjetlosti da dopre do stabljika zakopanih nekoliko centimetara u tlo.

Osim toga, kaže se da su listovi toliko prozirni da ih možete pročitati. Ako neobično lišće nije bilo dovoljno, u proljeće do ljeta, biljka šalje cvat koji sadrži male cjevaste cvjetove koji su bijeli. Cooperova Haworthia neće razočarati kada su u pitanju neobične sobne biljke i pravi početak razgovora.

Aegagropila linnaei 

Wop Agegagropila9576

Vodena biljka koja postaje jednako rijetka u divljini koliko i neobična, jedinstveni zaobljeni oblik Marimo Moss Ball zasigurno će potaknuti sve na razgovor. Sporo rastuće tamnozelene kuglice sastoje se od slatkovodnih nitastih zelenih algi i u svom velikom, zaobljenom obliku nalaze se samo u dva jezera na svijetu – jezeru Myvatn na Islandu i jezeru Akan u Japanu.

Ove mahovine ostaci su iz ledenog doba i nemaju središnju jezgru, s filamentima koji se granaju u svim smjerovima od središta biljke i daju joj okrugli, baršunasti izgled.

Lako ih je uzgajati u zatvorenom prostoru bilo da ih dodate u akvarij, kao i kao fascinantan i dekorativni dodatak bilo kojoj staklenoj posudi. U narodnom predanju, ove biljke su poznate kao amajlije za vječnu ljubav i sreću.

Pustinjska ruža ( Adenium obesum)

Wop Pustinjska ruza8943

Ako imate sunčano i toplo mjesto u zatvorenom prostoru, dodavanje pustinjske ruže u svoju kolekciju sobnih biljaka sigurno će privući pažnju svojim jedinstvenim oblikom. Sve u vezi s ovim višegodišnjim sukulentom vrišti “pogledaj me” od njegove velike, natečene baze, zvane caudex, do uvijenih sivkasto-zelenih bezlisnih grana ispunjenih kožastim ovalnim zelenim listovima koji izviru iz vrhova grana. 

Neobičnom obliku i ljepoti biljke dodaju se upečatljivi cvjetni grozdovi u obliku zvona od 5cm koji cvjetaju u nizu boja od ružičaste, crvene, ružičaste, bijele, ljubičaste ili mješavine dviju nijansi sa žutim grlom. Cvjetovi mogu biti pojedinačni, dvostruki ili trostruki.

Pustinjska ruža je također prikladna za korištenje kao bonsai biljka i podsjeća na malo stablo koje cvjeta. Kad se uzgajaju u zatvorenom prostoru, biljke obično narastu oko jednog metra i mogu živjeti stotinama godina.

Huernia zebrine 

Wop Huernia3478

Ovaj porijeklom iz južne Afrike svoje je uobičajeno ime dobio po egzotičnom i neobičnom cvijeću nalik malim spasiocima. Ovaj sukulent nalik kaktusu može narasti samo 15cm, ali nemojte dopustiti da vas njegova mala veličina zavara jer ova biljka ima veliki izgled i proizvodi žute cvjetove u obliku zvijezda s crvenim prugama koje imaju izražen i sjajan crveni središnji prsten.

Cvjetovi promjera 4-8cm cvjetaju od kasnog proljeća tijekom rane jeseni, što vam omogućuje da uživate u čudnim, ali atraktivnim cvjetovima gotovo cijele godine.

Nisko rastuće zelene stabljike obložene mesnatim bodljikama su petostrane, četvrtaste ili okrugle i tvore gustu prostirku, dodajući još više interesa ovoj biljci lakoj za uzgoj. Huernia zebrine zasigurno čini neobične sobne biljke i dodat će zanimljivu privlačnost koja se koristi u posudi za bonsai, samostalnom kontejneru ili posađena u vrtu s sočnim posudama.

Albuca spiralis 

Wop Albuca436

Ove biljke mogu biti malenog rasta, ali su sigurno velike po izgledu. Ovaj južnoafrički domorodac zaradio je svoje ime s jedinstvenim dugim tankim i debelim zelenim listovima s kovrčavim zaokretom na vrhu koji proizlaze iz podzemne lukovice.

Listovi su u prosjeku dugi oko 15-30cm i najviše ih ima tijekom zime. Na količinu uvijanja utječe količina svjetlosti – manje svjetla znači manje uvijanja. Ako lišće ove biljke nije bilo dovoljno, u proljeće se na dugim klasovima formiraju mirisni zelenkasto-žuti helikopterski cvjetovi koji mirišu na vaniliju, a na svakom se formira po 10 do 20 cvjetova.

Čak i kada nisu u cvatu, ove neobične sobne biljke privlače pažnju i zasigurno će biti dio razgovora u vašem domu svojim jedinstvenim izgledom.

Koraljni kaktus ( Euphorbia lactea )

Wop Kaktus73872

Koraljni kaktus uopće nije kaktus, unatoč tome što ima slične zahtjeve za njegu i izgled, već je rijedak sukulent koji se sastoji od dvije različite vrste roda Euphorbia i cijepljene zajedno. Sukulent je dobio svoje uobičajeno ime koralji kaktus po svom izrazitom i neobičnom naboranom grebenu koji podsjeća na koralj.

Privlačne boje koja može biti bijela, ljubičasta, žuta, crvena ili zelena. Ako šareni i bizarni izgled nije bio dovoljna tema za razgovor, u rijetkim slučajevima starije biljke će proizvesti ljubičaste ili ružičaste cvjetove.

Dodaje dekorativnu privlačnost kada se pomiješa s drugim posudama unutarnjih sukulenata sa sličnim potrebama. Unatoč posebnom izgledu koraljnog kaktusa, zahtjevi za niskim održavanjem čine ga savršenim izborom za početnike vrtlare u zatvorenom prostoru.

Venerina muholovka ( Dionaea muscipula )

Wop Muholovka7375

Od svih biljaka mesoždera, venerine muhovke su najpoznatije i vjerojatno najviše neshvaćene kada je u pitanju njihova skrb. Čak i tako, ovaj domorodac s jugoistoka Sjedinjenih Država zasigurno će dodati zanimljivu privlačnost kada se doda vašoj kolekciji sobnih biljaka.

Biljke proizvode nisko rastuću zelenu rozetu prosječne visine oko 15cm i širine 18cm, koja se sastoji od oko osam čekinjastih listova. Na vrhu svakog zelenog lista nalazi se čekinjasta zamka sa šarkama, koja se spaja kada kukac pokrene sitne dlačice iznutra.

Može proći do tjedan dana ili više da Venerina muholovka u potpunosti probavi zarobljeni kukac. Nakon što se probavi, zamka se ponovno otvara čekajući sljedećeg nesretnog posjetitelja, koji će zasigurno privući svačiji interes gledajući kako biljčica konzumira svoj obrok. Zrele biljke rađaju duge stabljike s bijelim cvjetovima u obliku čaše u proljeće.

Drosera rotundifolia 

Wop Drosera75853

Ova biljka pripada velikoj obitelji biljaka mesoždera s preko 194 vrste, ali je jedna od najčešćih i najlakših za uzgoj.

Okrugle limetozelene zamke izgledaju kao nešto iz znanstvenofantastičnog filma, obložene dugim ljepljivim ticalima koji su crveni.

Ljepljiva i slatka tvar koja prekriva ticala i crvena boja privlače kukce koji ništa ne sumnjaju u zamku. Insekti ostaju zaglavljeni u tvari i biljka ih polako probavlja. Svojom lakoćom njege, ova biljka izvrstan je izbor za početnike u biljkama mesožderima, a svojim neobičnim izgledom i prehrambenim navikama zasigurno će privući pažnju svih, i mladih i starih.

Senecio peregrinus 

Wop Senecio75368

Zeleni, debeli i mesnati listovi u obliku dupina obrubljuju zelene mesnate stabljike koje mogu narasti 30-9ocm duge, zbog čega se ističe viseća košara. Ako listovi u obliku dupina nisu bili dovoljno zanimljivi, svaki list sadrži dugu prozirnu liniju koja omogućuje svjetlosti da dođe do njegove unutrašnjosti kako bi biljka mogla podnijeti slabije svjetlosne uvjete.

Kao dodatni bonus, bijeli cvjetovi nalik na pom-ponu cvjetaju na zelenim mesnatim stabljikama. Ove biljke zasjat će posađene u vrtu s posudama sa sličnim biljkama, u visećim košarama ili korištene u jednoj posudi gdje mogu pokazati svoj privlačan i neobičan izgled.  

Lithops sp.

Ovo su svakako neobične sobne biljke, a različite sorte variraju u obliku biljke i njezinoj boji, a neke sorte su obojene u ružičastu, zelenu, smeđu, hrđavu i sivu. Biljke ostaju u ravnini s tlom, narastu samo nekoliko cm s jednim ili nekoliko lukovičastih listova koji su naizgled srasli.

Nakon što par listova sazrije, iz spojenog područja izlazi žuti ili bijeli cvijet nalik tratinčici. Ova biljka je savršen je izbor za vrtlare početnike ili one koji žele biljku vrijednu razgovora koju će dodati svojoj kolekciji sobnih biljaka.

Cvijet šišmiša ( Tacca chantrier )

Wop Tacca3477

Cvjetovi šišmiša doista zaslužuju svoju ocjenu kao blistave i neobične sobne biljke sa svojim egzotičnim cvjetovima koji nalikuju šišmišima. Ovo porijeklom iz južne Azije ima cvjetove u obliku krila šišmiša koji narastu do 45cm i tako su tamnoljubičasti da gotovo izgledaju crno.

Ako to nije bilo dovoljno zanimljivo, s cvjetova koji su dugački oko metar vise vise dugi brkovi poput niti. Nakon što biljka razvije najmanje dva lista, počinje cvjetati i može proizvesti osam cvjetova svake godine. Gotovo crni cvjetovi ističu se na velikom, sjajnom zelenom lišću.

Novija sorta, Tacca integrifolia ima bijela krila. S obzirom na dobru cirkulaciju zraka i pravilnu njegu, cvijet šišmiša sa svojim ekstravagantnim cvjetovima zasigurno će biti priča u susjedstvu još neko vrijeme.

Platycerium bifurcatum

Wop Platycerium733

Ova zimzelena epifitska paprat podrijetlom iz prašuma Australije dobiva svoje ime zbog debelih srebrno-zelenih i kožastih listova nalik na rogove losa koji su prekriveni finim dlačicama dajući im osjećaj krznene.

Ovo veliko privlačno i plodno lišće koje sadrži spore može narasti do jednog metra. Manji neugledni listovi prekrivaju veliku okruglu središnju krunu. Ove paprati rado se drže ukrasnih ploča, naplavine, kamenja, drveća, stranica posuda ili žičane košare. Ova višenamjenska ljepotica uklapa se u mnoštvo dizajna dekoracija, čineći privlačan primjerak koji može narasti prilično velik.

Kaktus crvene imele ( Pseudorhipsalis ramulosa )

Wop Kaktus8386

Ova biljka je grmoliki epifitski sukulent s gracioznim i slobodno razgranatim ravnim stabljikama koje postaju crvenije što biljka prima više svjetla.

Svaka ravna grana može narasti do jednog metra. Južnoamerički domorodac proizvodi male bijele cvjetove koji oblažu rubove stabljika nalik vrpci, a zatim se mijenjaju u male bijele plodove nalik imeli, dajući cijeloj biljci atraktivan i egzotičan izgled. 

Sitni okrugli i bijeli plodovi koji oblažu rubove grana poput malih kuglica ističu se na crvenkastim stabljikama. Ove izdržljive biljke koje ne zahtijevaju održavanje dodat će neobičnu i tropsku privlačnost gdje god da su obješene u zatvorenom prostoru. Najbolje od svega, lako ih je uzgajati iako ih je možda malo teško locirati.

Hoya carnosa 

Wop Hoya6361

Iako će biljka dobro rasti u posudi, stvarno se dojmi kada se posadi u viseću košaru. Također ima penjajuću prirodu, pa se dobro koristi i na unutarnjoj rešetki ili drugom žičanom nosaču.

Iako nije sukulent, ove biljke proizvode debele, voštane i sjajne listove koji su zeleni, a njegov šarolik oblik može se pomiješati sa zelenim, ružičastim, bijelim ili žutim. Svaki list može narasti do 10cm, a duge stabljike ispunjene listovima mogu narasti 4 metra dugačke kada se uzgajaju kao sobna biljka.

Ljeti se formiraju čvrsto oblikovani grozdovi s bilo gdje od 10 do 30 cvjetova, koji se razvijaju u vrlo osebujne i atraktivne cvjetove u obliku zvijezda s crvenim središtima koja podsjećaju na vosak. Cvjetovi su tako izvrsni da gotovo izgledaju lažno.

Ovisno o sorti, boje cvjetova mogu biti bijele, razne nijanse ružičaste ili mješavina ove dvije. Ove izdržljive, privlačne biljke jednostavne su za održavanje , što ih čini savršenim izborom za početnike unutarnje vrtlare.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

8 načina da pomognete Areca Palmi sa smeđim vrhovima i lišćem

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu brazilskog (srcolisnog) filodendrona

Uzgoj cvijeća Tlo i gnojenje

Kako gnojiti ruže u proljeće

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme suncokreta