Kako uzgajati lubenice

Wie man Wassermelonen anbaut Organic Pereglin

Lubenice su jedan od najpopularnijih ljetnih usjeva za uzgoj u dvorišnom vrtu, a uz pravu njegu i pažnju, možete uspješno imati vlastite domaće lubenice. Uzgoj lubenica jednostavan je i isplativ jer se u ovim sočnim plodovima može uživati ​​svježe iz vinove loze. Ako se želite okušati u uzgoju lubenica, evo nekoliko savjeta i trikova za uspješnu berbu.

Koji je najbolji način uzgoja lubenica?

Vrtlari bi trebali biti posebno pažljivi kada sade i njeguju svoje lubenice za najbolje rezultate. Evo nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu:

Odaberite najbolje sjeme

Najbolji način uzgoja lubenica je započeti s visokokvalitetnim sjemenom ili sadnicama prilagođenim vašoj klimi. Osim toga, važno je odabrati sorte lubenice koje odgovaraju i vrsti tla i temperaturi u vašem području – dok su neke sorte prilagođene toplijoj klimi, druge zahtijevaju niže temperature za optimalan rast.

Odaberite najbolju lokaciju

Najbolja mjesta imaju dobro drenirano tlo, dovoljno sunčeve svjetlosti i dovoljno prostora za širenje vinove loze.

Kada birate određeno mjesto za sadnju, potražite područje sa šest sati punog sunca dnevno i tlo s ocjenom hranjivih tvari 6+3, ali s niskim sadržajem dušika. pH također treba biti oko 6; Ako je viši ili niži od ovog idealnog raspona, dodavanjem vapna ili sumpora može se podesiti na ispravnu razinu. Područje treba osigurati dovoljno prostora za sazrijevanje biljaka lubenice; preporuča se najmanje osam četvornih metara po biljci. Također, osigurajte dobru cirkulaciju zraka oko biljaka; To će pomoći u smanjenju problema s bolešću.

Kako uzgojiti lubenice Organski Pereglin

Posadite u toplo tlo

Sadnja sjemenki lubenice izravno u toplo tlo omogućuje raniju žetvu od početka sadnje sjemena u zatvorenom prostoru ili kasnije sadnje na nižim temperaturama. Važno je napomenuti da no-till lubenice zahtijevaju više pažnje i njege od onih koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, ali će uroditi puno prije!

Dajte dovoljno vode

Za početak, važno je redovito zalijevati dinje, ali ne prečesto. Lubenice uspijevaju kada im se da centimetar ili dva vode jednom ili dvaput tjedno, ovisno o klimatskim uvjetima, vrsti tla i vremenu. Tijekom vrućih razdoblja možda će trebati češće zalijevanje, ali nemojte pretjerivati ​​jer to može dovesti do problema s bolestima kao što je truljenje korijena i truljenje kraja cvata.

Gnojite svoju lubenicu

Prvi korak u gnojidbi biljaka lubenice je priprema tla dodavanjem organske tvari poput starog stajnjaka ili komposta. To će pomoći poboljšati drenažu, dostaviti bitne hranjive tvari i stvoriti zračne džepove koji omogućuju prodiranje korijena.

Nakon što je tlo pripremljeno, vrijeme je za dodavanje gnojiva posebno formuliranog za lubenice. Uravnoteženo gnojivo poput 10-10-10 dobro funkcionira za većinu sojeva.

Malčirajte svoju lubenicu

Raširite sloj organskog malča preko zasađene zemlje. Možete koristiti slamu, sijeno ili neobrađenu pokošenu travu—sve su učinkovite opcije. Obavezno napravite sloj debljine najmanje 7-10cm kako bi djelovao kao zaštitna barijera protiv gubitka topline tijekom hladnih noći i protiv prekomjernog gubitka vlage tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Tijekom ljetnih mjeseci trebali biste dodati dodatne slojeve tijekom vegetacije kako biste održali optimalne temperature.

Koliko lubenica dobijete od 1 biljke?

U prosjeku će biljka lubenice proizvesti između 2-4 lubenice. Taj se broj temelji na optimalnim uvjetima rasta, uključujući puno sunca, dovoljno prostora za rast biljaka i tlo bogato hranjivim tvarima koje se redovito gnoji.

1682659998 405 Kako uzgojiti lubenice Organski pereglin

U kojem se mjesecu sade lubenice?

Za većinu regija Europe, najbolje vrijeme za sadnju lubenica je kasno proljeće ili rano ljeto. To znači da su svibanj ili lipanj obično idealni mjesec za sadnju lubenica na otvorenom. Za države s kraćim vegetacijskim sezonama, kao što je u hladnijoj sjevernoj klimi, prozor može biti ograničeniji, umjesto toga počevši negdje od sredine svibnja.

Bez obzira u kojoj se regiji nalazite, važno je imati na umu vremensku prognozu i temperature kada odlučujete kada ćete točno saditi svoje lubenice.

Je li lubenicu lako uzgajati?

Iako je lubenice relativno lako održavati i zahtijevaju malo truda, postoji nekoliko točaka koje treba uzeti u obzir kada razmatrate je li ih lako uzgajati ili ne.

Kao prvo, lubenice trebaju puno sunčeve svjetlosti i toplih temperatura tijekom svog ciklusa rasta kako bi napredovale. Ovisno o klimi i godišnjem dobu, to može biti izazov.

Lubenice također trebaju puno vode u vrućim ljetnim mjesecima; Međutim, prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja i gljivica, stoga je važno pronaći ravnotežu između hidratacije i drenaže. Osim toga, ispitivanje kvalitete tla i pH pomoći će osigurati optimalne uvjete za uzgoj.

Treba li lubenici puno vode?

Lubenice su zapravo iznenađujuće otporne kada je riječ o njihovim potrebama za vodom. Za razliku od drugog voća i povrća koje treba često zalijevati, poput rajčice ili krumpira, lubenice uspijevaju s manje zalijevanja. Zapravo, previše vode može uzrokovati da se plod otvori tijekom faze rasta. Idealni uvjeti tla za uzgoj zdravog usjeva lubenice su odgovarajuća drenaža i vlažno tlo—ne natopljeno vodom ili presuho. Zalijevanje treba provoditi u zoni korijena, a ne preko raspršivača iznad glave, što može dovesti do gljivičnih bolesti u lišću biljaka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Begonia Maculata: Vodič za točkastu begoniju

Uzgoj povrća Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Kako uzgajati krumpir u vrećama za uzgoj (Vodič za početnike)

Uzgoj povrća Voćnjak i uzgoj voća

Kada su jagode u sezoni? Evo kada većina jagoda sazrije

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za kalateju Warscewiczii

Permakultura Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako iskoristiti talog kave u vrtu

Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako zalijevati sobne biljke