10 načina kako pomoći rajčicama da prežive mraz ove zime

1682650596 10 Moglichkeiten Tomaten zu helfen Frost in diesem Winter zu

Nakon tako sjajne žetve tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, nije ni čudo da ste rasli na svojim rajčicama i proizvodu koji vam one pružaju.

Kad padnu niže temperature, rajčice koje vole ljeto značajno će usporiti proizvodnju plodova. Pomisao da će izumrijeti tijekom zimskog smrzavanja može biti zastrašujuća.

Rajčica preferira temperature između 18,5 °C i 26,5 °C.

Ako je temperatura redovito ispod 13°C, plod će se doživjeti kao manje punašan, au nekim slučajevima čak i deformiran. Plod je još uvijek jestiv, ali ima mrlja i ožiljaka.

Vidio sam da moje rajčice nastavljaju cvjetati cijelo vrijeme, ali jednostavno nisu dovoljno tople da zametnu plodove.

Jutarnje temperature su pale ispod 10 stupnjeva i tražim načine da ih održim zdravim u hladnijim mjesecima koji dolaze.

U ovom ćemo članku pogledati deset načina na koje možete produljiti život svojim zrelim biljkama rajčice tako da ih održite na životu za sljedeću sezonu.

1. Primijenite malčiranje

10 načina kako pomoći rajčicama da ne smrznu i ove zime

Dodavanje malča u vrt uvijek je dobra ideja; donosi brojne dobrobiti u svim godišnjim dobima.

Primjena malča ne samo da štiti površinu tla, već također pomaže u ravnomjernom zalijevanju i sprječava korov. Kako se s vremenom razgrađuje, poboljšava drenažu tla i dodaje potrebne hranjive tvari.

Ali kako može pomoći kod mraza?

Debeli sloj malča pomoći će izolirati tlo i prenijeti toplinu biljci. Nanesite izdašan sloj malča od 6 inča po vašem izboru na podnožje vaših biljaka rajčice, ostavljajući prostor oko stabljike.

Nakon toga možete lako preliti. To će pomoći da se malč smjesti.

Najčešći materijal koji se koristi za rajčice je slama, jer je lagana i lako se kvari.

Vrh: Izbjegavajte slamu na gredice s povrćem za vrlo vjetrovitog dana. Iz mog iskustva, ovo vodi u pravi nered!

Također možete koristiti pokošenu travu, lišće, kompost ili komadiće kore. Ovi organski materijali će s vremenom dodati hranjive tvari u tlo, a istovremeno će zaštititi vaše biljke rajčice od hladnoće.

Najbolje je ne koristiti sijeno kao malč jer sadrži sjemenke i zauvijek ćete uzgajati proklijali korov na svom povrtnjaku.

Možete otići u svoju lokalnu vrtlarsku trgovinu i vidjeti koje materijale možete pronaći; Neki nude blok malča od kokosovih vlakana koji rehidrirate i rasporedite po vrtu.

2. Izgradite staklenik ili poli tunel

1682650594 958 10 načina kako pomoći rajčicama da se smrznu i ove zime

Ovisno o vašem prostoru, ovo je fantastična opcija ako želite održati svoj vegetarijanski vrt živim tijekom zime i produljiti život svom ljetnom povrću.

Ne samo da vam pruža mjesto za pohranu vaših biljaka koje vole toplinu, već vam također pruža toplo sklonište za nastavak vaših omiljenih zimskih vrtlarskih aktivnosti!

Ove godine moja misija je održati svoje rajčice, paprike i patlidžane na životu. Sve sam ih presadila u posude da ostanu u politunelu.

Jutarnja temperatura u politunelu je 15°C, a rajčice su još dovoljno tople za sazrijevanje.

Odabir najboljeg politunela ili staklenika za vaš vrt i proračun je ključan. Dostupne su mnoge mogućnosti i ono što želite potrošiti će odrediti što ćete odabrati.

Za jeftinu opciju, možete izgraditi vlastitu koristeći PVC cijevi i najlonsku plastiku da je pokrijete. Dostupni su neki kompleti u kojima možete kupiti pocinčani čelik i najlonski poklopac i sami ga postaviti.

Staklenik je najbolja opcija ako se odlučite na veću investiciju. Dostupne tvrtke će doći i izraditi ih, ili možete kupiti komplet i sami ga instalirati.

Prilikom postavljanja staklenika ili politunela, neki kritični čimbenici su količina sunčeve svjetlosti koju prima i koliko je vjetra izložen.

Idealno bi bilo da ga postavite na najsunčanije mjesto u svom dvorištu koje ima najmanje vjetra.

osjećam jake vjetrove u svom području; neke zime dosežu i 60 km, a plastika poli tunela uskoro će biti usitnjena. Ako se nalazite u vjetrovitom području, pokušajte postaviti vjetrobran kako biste ga bolje zaštitili.

3. Uzgajajte sorte rajčice za hladnu klimu

1682650594 Slika pod nazivom 45 10 načina da pomognete rajčicama da se smrzavaju ove zime

Neke rajčice dobro uspijevaju u hladnijim klimatskim uvjetima, a neke mogu roditi na 3°C!

Predvidljive sezonske temperature stvar su prošlosti jer se vrijeme ovih dana toliko mijenja. Ako ste posvećeni vrtlar, ove drastične promjene temperature mogu donijeti neka negativna iznenađenja.

Potrebno je malo unaprijed razmišljati, ali ako želite da vaše rajčice uspijevaju tijekom hladnih zimskih mjeseci, možete provjeriti ove vrste kako biste započeli s uzgojem:

 • Sibir – dostupna ljeti i jeseni, patuljasta, nisko rastuća biljka za koju se zna da daje oko 30 jajastih rajčica na grmu. Mogućnost stvrdnjavanja plodova na 38°F. Za sazrijevanje potrebno je 50 dana.
 • Celebrity – Prirodno otporan na uobičajene bolesti, otporan na sušu i raste u grmu do 4 stope. Potrebno mu je 60 do 70 dana da dostigne zrelost i daje plodove srednje veličine do 10 unci.
 • Golden Nugget – Plod veličine trešnje, otporan na neke bolesti, sazrijevanje traje 60 dana, određena navika rasta. I dalje mora biti zaštićen od temperatura ispod 44°F (7°C).
 • Orange Pixie – plod u obliku bundeve od 4 unce koji može narasti do 120 cm; Dostupne su patuljaste sorte. 52 dana do zrelosti, otporan na bolesti i tolerantan na 50°F (10°C).
 • Oregon Spring – veliki crveni plodovi gotovo bez sjemenki narastu do 2 stope. Sazrijeva za 65 do 70 dana. sjeme klija na 50°F (10°C), a sadnice se mogu saditi kada je konstantno 45°F (7°C) noću.

Kao što vidite, dostupan je niz rajčica za uzgoj u hladnoj sezoni i možete odabrati izbor ili samo jednu sortu za svoj vrt.

4. Vanjska dekorativna svjetla

1682650594 160 10 načina da pomognete rajčicama da se smrznu i ove zime

Oni su uglavnom prepoznati kao ukrasi za božićne zabave. Unatoč tome, sada imate drugačiju namjenu za svjetla koja pospremate svake godine.

Sjajan način da dodate suptilnu toplinu svojim biljkama rajčice je korištenje bajkovitih ili ukrasnih vanjskih svjetala.

Žarulje koje svake godine objesimo oko božićnog drvca odaju malu količinu topline, što ih čini idealnim za vaše biljke tijekom mrazne sezone.

LED verzija ne emitira toplinu pa je važno osigurati da koristite ispravnu žarulju.

Kako biste koristili svjetiljke tijekom mraznih mjeseci, postavite ih na tlo pored biljke ili ih pričvrstite na kolce koje ste koristili za podupiranje biljaka.

Pazite da lukovice ne dodiruju listove biljke, a noću ih možete prekriti laganim pokrivačem kako biste zadržali toplinu.

Ovom metodom možete očekivati ​​porast temperature od oko 1°C-7°C (2°F-10°F).

5. Plastična cerada

1682650594 Slika pod nazivom 32 10 načina da pomognete rajčicama da se smrznu i ove zime

Kako biste izbjegli razočaranje zbog gubitka dragih rajčica tijekom hladnih mjeseci, možete ih zaštititi prozirnom plastičnom ceradom ili omotom.

Većina vaših lokalnih prodavaonica vrta i željezarije može vas opskrbiti ispravnim komadom tkanine koji vam je potreban za prekrivanje biljaka.

Kad birate pravu plastiku za svoje biljke, pripazite da ne bude preteška jer može uzrokovati štetu.

Da biste upotrijebili plastičnu ceradu za zaštitu svojih rajčica, morate napraviti mali zaklon oko svake biljke. To možete učiniti s 3 ili 4 bambusova ili metalna kolca viša od visine biljke rajčice.

Nakon što postavite svoje kočiće, izrežite plastiku odgovarajuće veličine potrebnu za prekrivanje biljke. U biti, stvarate plastični šator za svoje biljke; Plastičnu foliju možete pričvrstiti na kolce pomoću plastičnih kopči.

Važno je osigurati da plastika ne dođe u dodir s biljkom. Dodir plastike s lišćem tijekom mraza uzrokovat će smrzavanje biljke i oštetiti lišće.

Nakon što se jutarnji mraz otopi, možete ukloniti plastiku, pustiti biljku da diše i ponovno uživati ​​u suncu.

Ova je metoda izvrsna za kratkotrajne mrazeve, a kako se približavaju mrazni mjeseci, možete ostaviti kolce na mjestu i dodati plastični poklopac ako je potrebno.

6. Mala kućica s obručem

1682650594 Slika pod nazivom 56 10 načina da pomognete rajčicama da se smrzavaju ove zime

Mnogi će vrtlari odbaciti zimske mjesece u svojim vrtovima jer se smatraju neproduktivnim kada postoji mnogo toga što se može učiniti sa zimskim vrtom.

Dok gledate prognozu i vidite da dolaze mrazni dani, dobra je ideja pripremiti svoj vrt za sljedeću fazu godine.

Imati neke uvodne materijale pri ruci može pomoći u zaštiti vaših novih sadnica i biljaka osjetljivih na mraz.

Sićušne kućice s obručima odlična su opcija kada vam treba više prostora za polietilenski tunel pune veličine.

Fleksibilni su u pogledu mjesta na kojima ih možete graditi, što znači da ih možete postaviti bilo gdje u povrtnjaku koji vam je potreban za zaštitu biljaka.

Za izgradnju male kućice s obručima iznad vaših biljaka trebat će vam:

 • PVC policijev, dužine 8 stopa
 • metalni kolčići
 • najlonsku foliju ili foliju s mjehurićima
 • Stezaljke za stupove za pričvršćivanje plastike na policijev od PVC-a

Započnite tako da zabijete metalne kolce oko ruba povrtnjaka na udaljenosti od otprilike četiri stope. Oni će poduprijeti PVC cijevi na koje se mogu pričvrstiti.

Nakon što su metalni kočići sigurno na mjestu, možete uzeti svoju PVC cijev, pričvrstiti svaki kraj na metalne kočiće i saviti ih preko biljaka. Ovo stvara obruč za držanje plastične folije preko biljaka.

Nakon što su obruči na mjestu, uzmite najlonsku foliju ili foliju s mjehurićima i stavite je preko vrha krugova. Možete koristiti stezaljke za držanje plastike na mjestu.

Morate biti sigurni da je plastika čvrsto omotana oko guma kako biste spriječili da se ljuljaju na vjetru.

Omot s mjehurićima izvrstan je za korištenje jer svaki mali mjehurić sadrži topli zrak koji izolira biljke. Možda ne izgleda najbolje, ali svaka dodatna pomoć uvijek dobro dođe.

Ovo je metoda na koju ću se usredotočiti sljedećih mjeseci, ne samo kako bih osigurao zaštitu od mraza, već i kako bih gume zadržao na mjestu tijekom ljeta.

Na taj ih način mogu ogrnuti laganom tkaninom da ih zaštitim od užarenog ljetnog sunca.

7. Pokretač sezone

1682650594 311 10 načina kako pomoći rajčicama da se smrznu i ove zime

Ponekad se nazivaju štitnicima za vodene zidove, oni rade točno ono što kažu da rade.

Dvostruki sloj plastike ispunjen je vodom u sredini kako bi se zadržala sunčeva toplina i spriječilo da mraz pogodi biljke. Plastični sloj stvara efekt staklenika i nanosi se oko biljke.

Na tržištu postoji mnogo opcija s već pripremljenim početnicima za sezonu. Ipak, lako ih možete napraviti kod kuće od recikliranih plastičnih boca.

Kako biste napravili sezonska predjela, počnite tako što ćete uzeti oko sedam boca gaziranog pića od 2 litre te ih oprati i ukloniti naljepnice. Ovo bi trebalo biti dovoljno za ograđivanje male biljke.

Pažljivo uklonite prsten zemlje dubok 1 inč oko baze biljke u koji će stajati boce sode. Svaku bocu napunite vodom i stavite uspravno u prsten oko biljke.

Pazite da nema velikih razmaka između boca jer ne želite da uđe hladan zrak.

Ako dodajete vodeni zid oko novoposađenih sadnica, provjerite možete li dodavati dodatne boce u prsten kako biljka raste.

Ovo je izvrstan način zaštite malih biljaka od teških uvjeta. Ako trebate zaštititi veće biljke, predlažem da pogledate drugačiji pristup.

Visina boca soda prilično je ograničena, stoga prethodno izmjerite biljku da vidite hoće li stati iza boce.

8. Vrtne kupole

1682650594 209 10 načina kako pomoći rajčicama da se smrznu i ove zime

Vrtne kupole jedan su od mojih omiljenih načina zaštite biljaka. Smanjuju odlaganje otpada i koriste plastične boce koje kupujemo svaki tjedan.

Vrtne kupole, koje se ponekad nazivaju cloches, vrtlari koriste već dugi niz godina. Kad ih vidite u vrtu, često pobude znatiželju što je unutra.

Moj djed ih je stavljao u vrt i kad sam bio klinac nisam mogao a da ih ne uberem da zavirim!

Oni štite sadnice od mraza i često se koriste rano u sezoni za stvaranje vlažnog i toplog okruženja za sadnice.

Ova jednostavna i učinkovita metoda štiti mlade biljke od ekstremnih i neočekivanih uvjeta.

Veličina vaše biljke odredit će možete li koristiti ovu metodu da je zaštitite. Na primjer, ako je vaša biljka rajčice narasla na 4 stope, malo je vjerojatno da ćete pronaći plastičnu bocu ili staklenku koja će stati preko nje.

Često možete ponovno upotrijebiti plastične boce s vodom i odrezati im dno kako biste stvorili efekt malog staklenika ili možete kupiti ili koristiti naopačke staklene posude.

Ako želite ići korak dalje u dodavanju topline svojim biljkama, plastičnu bocu ili staklenku možete omotati folijom s mjehurićima kako biste dodali još jedan sloj izolacije.

9. Voda poslijepodne

1682650594 972 10 načina kako pomoći rajčicama da se smrznu i ove zime

Redovita rutina zalijevanja neophodna je za zdravlje vaših biljaka rajčice. Ali doba dana u koje zalijevate biljke rajčice također je važno.

Među vrtlarima postoji česta rasprava o tome kada je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta. Večeri mi ne dolaze u obzir, pa se budim rano ujutro da svom vegetarijancu dam piće.

Budući da se prognoza mijenja prema kraju godine i prijete mrazevi, savjetuje se odgoditi vrijeme zalijevanja za poslijepodne kako bi se zaštitile biljke.

Zalijevanje biljaka rajčice kada je sunce najviše pomaže zadržati toplinu u tlu; Kad padne noć, toplina tla se oslobađa biljci i sprječava mraz.

Ako zalijevate tijekom dana, zalijevajte pri dnu biljke i izbjegavajte da voda dospije u lišće. Sunce je još uvijek toplo i može oštetiti lišće ako zadržava vodu na površini.

10. Vrčevi za vodu

1682650594 811 10 načina da pomognete rajčicama da se smrznu i ove zime

Kao i kod metode vodenog zida, korištenje prozirnih, zatvorenih vrčeva za vodu pored biljaka rajčice zadržat će toplinu u tom području. To je usporedivo s termoforima koje koristimo u krevetu u hladnoj zimskoj noći.

Ovo je neprocjenjivo rješenje ako nemate vremena prije mraza. Košta vas samo cijena vode i njome sljedeći dan možete zalijevati biljke.

Da biste koristili vrčeve ili kante za vodu kao zaštitu od smrzavanja svoje biljke rajčice, uzmite nekoliko vrčeva ili prozirnih posuda i napunite ih toplom vodom. Stavite ih oko biljaka rajčice i ostavite ih da se zagriju na toplom popodnevnom suncu.

Oni će vas grijati tijekom noći. Vrčevi za vodu i plastična folija preko njih osiguravaju da vaše rajčice imaju dovoljno topline da prežive mraz.

Pazite da vrčevi za vodu ne dodiruju biljke jer želite izbjeći oštećenje lišća.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Gardenija ili jasmin- što je bolje za vas

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati biljku niz bisera