11 najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u vrućim uvjetima

11 najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u vrucim uvjetima5890433 wop

Prilikom odabira sobnog bilja za vruće prostorije, bilo da dodajete sobno zelenilo u sunčanu sobu, područje s jakom, toplom sunčevom svjetlošću, vaš izbor biljaka koje uspijevaju u vrućim uvjetima je velik i raznolik. Čak i ako nemate vremena za taj raj natopljen suncem, možete ponovno stvoriti osjećaj ispunjavajući svoj unutarnji prostor bujnim, tropskim biljkama koje će vam donijeti raj.

Kada je riječ o najboljim sobnim biljkama za vruće sobe, postoji nešto što će odgovarati svačijoj želji i prostoru prostorije, a vrste biljaka variraju od palmi, sukulenata, cvjetnica, onih sa šarenim lišćem, da spomenemo samo neke. Nastavite čitati jer smo istaknuli neke od najboljih sobnih biljaka za tople prostorije i savjete za uspjeh u njihovom uzgoju. Ove biljke ne uspijevaju samo u konstantno toplim uvjetima, već im je to potrebno za pravilan rast.

1. Kroton ( Codiaeum variegatum )

wop uigjn45879073455t8349tt3hz4ghiu5k43hhgg4w7t6z57tth

Krotoni svojim raznobojnim lišćem donose karneval cjelogodišnjih boja u tople i sunčane zatvorene prostore. Ovaj tropski porijeklom iz južne Azije dolazi u mnoštvu različitih uzoraka listova jarkih boja i oblika koji su jednako raznoliki.

Kožasto lišće je glatko i sjajno, a oblici uključuju kovrčave, dugačke i tanke, ovalne i hrastove listove, u rasponu boja u mješavinama crvene, žute, ružičaste, tamnocrvene, zelene i narančaste. Oni će zasigurno donijeti bunt boja gdje god se nalazili. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru iu zrelosti, krotoni mogu narasti oko 1-1.5m.

Kako bi unutarnji krotoni zadržali najbolji učinak , uzgajajte u bogatoj, dobro dreniranoj mješavini za lončanice i u posudama s drenažom. Za najbolje obojeno lišće smjestite se na sunčano mjesto gdje su prosječne temperature između 14°C i 29°C.

Zalijevajte kada gornji 1cm tla postane suh na dodir i hranite mjesečno tijekom proljeća kroz ljeto mješavinom zemlje topljive u vodi, a tijekom zime prestajete. To su tropske biljke koje zahtijevaju vlagu, pa ih nekoliko puta tjedno zamaglite vodom ili stavite posudu na pladanj sa kamenčićima.

2. Meyer limun ( Ctrus x meyeri )

wop gu548uztw38799ttzu83w7thui3hj4hgwj5

Ako volite limun, ali ne živite u zemlji citrusa ili u toploj klimi tijekom cijele godine, nemojte dopustiti da vas to spriječi jer možete uzgojiti stablo limuna u zatvorenom. Meyer limuni su hibridi i nešto su slađi, sočniji i veličine bejzbolske lopte u usporedbi s vašim standardnim limunom iz supermarketa.

Grozdovi bijelog cvijeća ispunit će sobu svojim rajskim slatkim mirisom, a stablo cvjeta i cvjeta tijekom cijele godine. Najbolje od svega, Meyer limuni su savršeni dodatak posebno toplom i sunčanom zatvorenom mjestu kada se uzgajaju kao sobne biljke i u zrelosti dostižu samo oko 1.5m visine.

Za najbolji rast i proizvodnju cvijeća i voća, održavajte temperaturu od 14°C do 28°C i smjestite se na mjesto koje prima puno sunca veći dio dana.

Iako se stablo samooprašuje, kada se formiraju cvjetovi, morat ćete pomoći oprašivanje tako što ćete vrh kista poprašiti peludom i prenijeti na drugi cvijet. Može proći šest mjeseci ili nešto dulje da plod sazri.

Uzgajajte stablo limuna u posudi za drenažu od 5l napunjenoj bogatom, dobro dreniranom mješavinom zemlje i vodom kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši. Tijekom proljeća do ljeta, hranite se univerzalnim tekućim gnojivom, a zimi i jeseni prestajete, a nekoliko puta tjedno pržite vodom kako biste stvorili vlažnost.

3. Caryota mitis 

wop giu4jh580guzw89utz874wthui4wnbjui4wnhin4i5nznjhtr

Naraste oko 2m u visinu i 1m u širinu s navikom nakupljanja, predstavlja veličanstveni dodatak velikim, sunčanim zatvorenim prostorima s temperaturama od 15°C do 30°C. Kad se uzgajaju u poželjnim uvjetima, ove palme su izdržljive biljke koje ne zahtijevaju održavanje i koje će godinama donositi privlačnu i tropsku privlačnost.

Za najbolji učinak uzgajajte ovu palmu u posudama s drenažom na dnu i na bogatom, dobro dreniranom tlu. Preferira jako svjetlo i dobro raste na južnoj ekspoziciji. Zalijevajte kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši i hranite mjesečno s višenamjenskom mješavinom topljivom u vodi, prestajete tijekom jeseni i zime. 

Porijeklom iz vrućeg i vlažnog okruženja džungle jugoistočne Azije, svakako osigurajte iznadprosječnu razinu vlažnosti.

4. Stablo kišobrana ( Schefflera actinophylla )

wop ng893744z8734z78zh3q4gt67i32qqghhtzhopoig354hb

Podrijetlom iz tropskih kišnih šuma Australije, Jave i Nove Gvineje, stabla kišobrana savršeno su prikladna za sunčanu sobu ili drugu toplu i sunčanu lokaciju u zatvorenom prostoru

U zatvorenom prostoru, drvo kišobrana može narasti do 3m visoko, što ga čini izvrsnim za velike prostore, a svojim tropskim izgledom sigurno će privući svačije oko.

Kada se uzgaja u poželjnim uvjetima, stabla kišobrana su izdržljive biljke koje ne zahtijevaju održavanje. Uspjet će u zatvorenom prostoru smještenom na punom suncu i s temperaturama između 18°C i 32°C, što ga čini idealnom sobnom biljkom za vruće prostorije.

Uzgajajte Umbrella Tree u bogatoj, dobro dreniranoj mješavini zemlje i koristite posude koje dreniraju. Osim toga, zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši i gnojite mjesečno, od proljeća do ljeta, gnojivom za sobne biljke topivim u vodi. Prestanite s gnojidbom u jesen i zimu kada se rast uspori.

5. Tropski hibiskus ( Hibiscus rosa sinensis )

wop gu5487tzw435766tzw798zt786344ghzui54gbiuuwrzj

Sunčana i vruća soba kao što je sunčana soba ili soba s južnim pogledom savršeno je mjesto za cvjetanje tijekom cijele godine koje nudi tropski hibiskus. Izbor boja cvijeća gotovo je beskrajan, jer veliki cvjetovi mogu biti mješavina boja, ružičaste, ljubičaste, bijele, crvene, narančaste ili žute.

Cvjetovi su jednostruki ili dvostruki i prilično su upečatljivi na tamnozelenom sjajnom lišću, čime će sigurno privući nečiju pažnju kada uđe u sobu. Zasigurno će dodati šareni i tropski dojam gdje god se nalazi s grmom ispunjenim velikim cvjetovima koji mogu doseći 15cm u promjeru.

Prilikom uzgoja tropskog hibiskusa, odgovarajuća svjetlost je neophodna za proizvodnju cvjetova, stoga svakako postavite na sunčano mjesto poput prozora okrenutog prema jugu. Oni također vole temperaturu na toploj strani, pa je prikladno bilo gdje u rasponu između 15°C i 30°C.

Uzgajajte u posudama za drenažu napunjenim bogatom, dobro dreniranom zemljom i vodom kada se gornji centimetar zemlje osuši. Tijekom proljeća do ljeta, gnojite mjesečno s višenamjenskom mješavinom sobnih biljaka, a u jesen i zimi prestajete s primjenom. Da biste stvorili vlažnost, raspršite tropski hibiskus nekoliko puta tjedno ili stavite posudu na pladanj sa kamenčićima.

6. Kalanchoe blossfeldiana 

wop gn8547z78zt578tz567433ttzzg45izug43wzuzutgzhbjkseebbj

Podrijetlom iz tropske Afrike i Madagaskara, Kalanchoe je cvjetni sukulent koji će uspijevati na sunčanom i toplom zatvorenom mjestu. Biljka stvara grozdove malih, šiljastih cvjetova latica u jarkim bojama crvene, narančaste, žute, bijele i lavande i istaknute su na sjajnim, tamnozelenim i mesnatim lišćem zaobljenih rubova.

Naraste oko 30cm u visinu i širinu, sigurno će donijeti boju i zanimanje smješteno na sunčanom prozoru ili mjestu s južnom ekspozicijom. Sa svojom otpornošću i zahtjevima malog održavanja, Kalanchoe je izvrstan izbor za lijene ili crne vrtlare. Također ima čast biti jedna od prvih biljaka u svemiru, koja je putovala na sovjetskom brodu 1971. godine.

Kalanchoe najbolje uspijeva na toplom mjestu s temperaturama između 16°C i 31°C i što je mjesto sunčanije, to je bolja proizvodnja cvijeća. Zahtijeva brzo drenirajuće tlo poput mješavine kaktusa i zahtijeva vodu samo kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši.

Tijekom vegetacijske sezone od proljeća do ljeta, hranite se mjesečno tekućim gnojivom za sobne biljke i prestanite primjenjivati ​​tijekom jeseni i zime. Nove biljke možete razmnožavati sadnjom mesnatih listova.

7. Trnova kruna ( Euphorbia milii )

wop gvu43eht783z478z375z738ghzugbhjnl3wwqacqacjfngehhbzug7463h

Podrijetlom s Madagaskara, Kruna od trnja dobiva svoje uobičajeno ime po trnovitim stabljikama koje nalikuju trnovitoj kruni koju je nosio Krist. Iako bi vas njegove stabljike obrubljene trnom mogle navesti da mislite da je kaktus, trnova kruna je stvarno sukulent i uspijevat će na suhom, sunčanom i vrućem mjestu u domu.

To ga čini savršenim za južnu ekspoziciju ili sunčanu sobu. Svijetlozeleni mesnati listovi prekrivaju trnovite grane koje prilikom rezanja izlučuju otrovni mliječni sok, stoga nosite rukavice prilikom rezidbe. Čak i kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, trnova kruna cvjeta gotovo cijele godine sa šarenim upadljivim listovima u bojama crvene, ružičaste ili žute. Sobne biljke su prosječno široke i visoke oko 60cm.

Za najbolju izvedbu, uzgajajte svoju krunu od trnja u tlu koje se brzo drenira kao što je ono za kaktuse. Postavite biljku na sunčano mjesto za najbolju proizvodnju cvijeća i u prostoriju s temperaturama između 15°C i 29°C.

Zalijevajte kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši i hranite mjesečno tijekom vegetacije od proljeća do ljeta tekućim gnojivom za sobne biljke. Trnova kruna preferira nisku vlažnost, tako da nema potrebe za zamagljivanjem biljaka za pravilan rast.

8. Biljka pauk ( Chlorophytum comosum )

wop jg8743z78z34773htu3hgzujhkgjwb8754933hgusjhj

Porijeklom iz tropskih i južnih dijelova Afrike, biljke pauka jedna su od biljaka koje je najlakše uzgajati na toplom zatvorenom mjestu. Želite li dodati malo zelenila u viseću košaru, onda ne tražite dalje od biljke pauka. Uobičajeno ime dobiva po malim, paukolikim bebama koje se formiraju na dugim stabljikama i vise preko stranice košare.

Dugo teče lišće je ili svijetlozeleno ili šareno u bijelim i zelenim prugama, a biljke imaju snažan rast i brzo ispunjavaju posudu svojom vegetacijom. Proizvodi male bijele grozdove cvjetova koji se na kraju razvijaju u paukove bebe, iz kojih možete razmnožavati dodatne biljke.

Za najbolji rast, smjestite biljku pauka na zatvoreno mjesto s temperaturama u rasponu između 15°C i 34°C i na neizravnom jakom svjetlu. Provjerite je li posuda ocijeđena i napunite je bogatom, dobro dreniranom mješavinom zemlje. Brzo rastu pa ćete možda morati presaditi svoju biljku pauka svake godine.

Održavajte tlo vlažnim tijekom vegetacije od proljeća do ljeta zalijevanjem kada se gornji centimetar tla osjeća suh. U jesen i zimi, možda ćete morati zalijevati samo svaki drugi tjedan. Osim toga, možete hraniti biljku pauk u proljeće do jeseni tekućim gnojivom za sobnu biljku s pola jačine koja se primjenjuje svaka tri do četiri tjedna i prestati s hranjenjem u jesen i zimi.

9. Zamija ( Zamioculcas zamiifolia )

wop mg34z346t4732tt8qzhgqku3ju3q3qbkherguu7345he

Ako je vaša unutarnja soba na vrućoj strani i ima mjesto s niskim, neizravnim sunčevim svjetlom, savršena je situacija za uzgoj zamije. Porijeklom iz Tanzanije, istočne Afrike i Južne Afrike, zamija je bez stabljike, ali njezini sjajni zeleni listići koji oblažu peteljke koji se uzdižu iz središnjeg rizoma u naizmjeničnom rasporedu, daju joj izgled da tvori Z, stoga i njezin zajednički naziv.

Jedinstvenim rasporedom lišća i njihovim izgledom, zamija daje zanimljivu privlačnost gdje god se koristi u zatvorenom prostoru. Također je izdržljiva biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja, što je čini savršenim odabirom za lijene vrtlare.

Sa svojom tropskom prirodom, zamija preferira zatvoreno okruženje s temperaturama između 16°C i 32°C i dobro djeluje na mjestima s slabom osvjetljenjem. Uzgajajte u mješavini zemlje na bazi treseta koja dobro drenira i pazite da posuda ima drenažu na dnu. Ovo je biljka otporna na sušu, pa je potrebno zalijevati tek kada se tlo osuši.

Osim toga, njegove potrebe za hranjenjem su male, tako da trebate gnojiti samo dva puta godišnje s tekućom mješavinom za sobne biljake. Ova biljka koja vrlo oprašta dodati će zeleni tropski dojam na toplo mjesto u zatvorenom prostoru.

10. Filodendron ( Philodendron bipinnatifidum )

wop mg8u435zt8746z7wq8tq8ztz7683qqghzu34kb3quziz3476gzre

Ako želite dati hrabru izjavu s tropskim zelenilom, onda ne tražite dalje od Tree Philodendron, porijeklom iz tropskih područja Južne Amerike. Također uspijeva na toplim zatvorenim mjestima. Ogromno, sjajno zeleno lišće podijeljeno je u dijelove i naraste 80cm u duljinu i 60cm u širinu, a čak i sobne biljke mogu narasti do 2.4m u visinu.

Veliki listovi i duge stabljike proizlaze iz jednog debla koje razvija viseće korijene koje će se pričvrstiti na strukturu za penjanje, ili biljka sretna samo raste u posudi bez potpore.

Što je veći spremnik, to će biljka biti veća, stoga budite spremni da će filodendron zauzeti nešto prostora. Dodatak Tree Philodendron zasigurno će dodati bujnu tropsku i džunglu privlačnost gdje god se nalazi u zatvorenom prostoru.

Za najbolji rast, Tree Philodendron preferira zatvoreno mjesto s temperaturama između 20°C i 35°C i sa svijetlim, neizravnim sunčevim svjetlom. Uzgajajte u posudama za odvodnjavanje napunjenim bogatom, dobro dreniranom mješavinom zemlje i vodom kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši.

Gnojite svaki drugi mjesec tekućom mješavinom sobnih biljaka i prestanite s hranjenjem tijekom jeseni i zime. Iako nije zahtjevan za vlagu, najbolje je biljku naprskati vodom jednom tjedno. Filodendroni još su jedna biljka koja nije potrebna za održavanje i koja proizvodi snažan rast kada se nalazi u preferiranim unutarnjim uvjetima.

11. Ravenala madagascariensis 

wop ng347843ztr78z43gzu3bikgf3h4uqlkrsgbj7854ehjasgugh

Ako imate sunčanu i toplu sobu koja je dovoljno velika, definitivno možete dati hrabru izjavu s dodatkom ove tropske palme. Porijeklom s Madagaskara, ovo uopće nije palma, već je zapravo srodnica bananama.

Njima je potreban veliki prostor za širenje, budući da njegove duge zelene stabljike drže jedan list raširen u ravni lepezasti oblik koji u zrelosti može doseći 1.5m širine i jednako visine. Kako biljka sazrijeva i donji listovi odumiru, ona razvija jedno deblo. Sa svojim egzotičnim izgledom, ova palma će zasigurno dovesti trope u zatvorene prostore.

Kako bi vaša palma bila sretna, održavajte unutarnju temperaturu od 16°C do 30°C i smjestite je na sunčano mjesto. Na južnoj ekspoziciji bit će sasvim sretno. Budući da oni rastu prilično visoki i veliki, pobrinite se da je posuda dovoljno velika da se palma ne oteže i ne prevrne.

Uzgajajte ga u bogatoj mješavini zemlje koja dobro drenira i zalijevajte kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši. Možete ga hraniti mjesečno tijekom proljeća do ljeta s tekućom mješavinom sobnih biljaka, prestajete tijekom jeseni i zime. Redovito ga pržite kako biste stvorili vlažnost.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više